بدون شک این جمله که سلامت روح تضمینکننده سلامت جسم است حقیقتی کتمان ناپذیر است اما بهندرت پیش میآید که نزدیکان یا دوستان صمیمیمان ما را بهسوی تقویت سلامت روان سوق دهند یا در این مورد ما را راهنمایی کنند. همانطور که در تقویت سلامت جسم با یک تیر دو نشان میزنیم و علاوه بر بهبود نشاط زندگی از بیماریها فاصله میگیریم در بهبود و تقویت سلامت روان تنها جلوگیری از مشکلاتی چون زوال عقل مورد هدف نیست بلکه اهدافی بهمراتب مهمتر و تأثیرگذارتر چون تنظیم رفتارها، کنترل و مدیریت احساسات و به دنبال آن افزایش بهرهوری در نظر است. در این مطلب همراه روکیدا بمانید تا با 12 کاری که شما را به افرادی باروحیه قوی تبدیل میکند آشنا شوید:
1- شکرگزار باشید
بیگمان همه ما کمبودهایی داریم. برخی در حسرت یک خانه هستیم و برخی از خانهای که داریم راضی نیستیم. یکی از ویژگیهایی که افراد مثبت و باروحیه را از سایرین جدا میکند شکرگزاری است. تمرینهای زیادی برای شکرگزاری وجود دارد اما از سادهترین این تمرینها میتوان به شروع زندگی با یادآوری سه نعمت بزرگی که داریم اشاره کرد. از دیگر تمرینهای شکرگزاری تهیه یک دفتر شکرگزاری و ثبت هر حس یا نعمت خوبی است که در طول شبانهروز تجربه کردهایم. اگر شخصی متدین هستید میتوانید از آیینهای مذهبی برای تقویت این ویژگی در خود نیز استفاده کنید.
2- از گفتن ” نه” نترسید
پروفسور تراویس بردبری میگوید:
تحقیقات انجامشده اخیر از دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو نشان میدهد مشکل در گفتن نه احتمال تجربه اضطراب و افسردگی را افزایش میدهد.
شاید مهارت نه گفتن ازجمله مشکلات جمع زیادی از مردم جهان باشد اما فراموش نکنید افرادی که ازلحاظ روحی قوی هستند از این مشکل بهراحتی قسر در میروند. این افراد بهجای تحتفشار قرار دادن خود و پذیرش هر درخواستی، بهراحتی از کلمه نه استفاده میکنند. بهاین ترتیب هم کار خود را بهدرستی تکمیل میکنند و هم خود را از فشارهای روانی مصون نگهداشتهاند.
3- خود را سرزنش نکنید
اگر پیشبینی کنید که شکست میخورید این اتفاق بدون شک رخ میدهد. پس اگر افکار تا این اندازه میتوانند در عملکرد ما تأثیر داشته باشند پس بهتر است از باورهایمان بهعنوان یک نیرومحرکه استفاده کنیم. گرچه این کار بسیار چالشبرانگیز است اما باکمی توجه به افکار تحقق آن امکانپذیر است.
البته در این مسیر افکار منفی را کاملاً نادیده نگیرید بلکه آنها را بهعنوان یک فکر بپذیرید و عملی مثبت و خلاف آن انجام دهید بهاینترتیب خود را از مسیر ناامیدکننده منحرف کنید. از هر دو جنبه مثبت و منفی به قضایا نگاه کنید. در این تقابل افکار منفی نامعقول خود را آشکار خواهند کرد و این کمک بسیار مفیدی است. متعادل باشید. بهجای سرزنش خود، از نقاط ضعف خود در جهت پیشرفت استفاده کنید.
4- برای رسیدن به اهداف دردها را تحمل کنید
محمدعلی کلِی، بوکسور حرفهای آمریکایی، یکبار گفته است که هیچوقت تعداد درازونشستهای خود را شمارش نکرده است؛ مگر زمانی که برای نخستین بار آسیبدیده است. افرادی که از روحیه بالایی برخوردارند درد و رنج را تا زمانی که هدفی مشخص داشته باشند تحمل میکنند و به این ضربالمثل قدیمی که نابرده رنج گنج میسر نمیشود معتقدند.
5- تعریف منحصر به خود را از موفقیت دارند
موفقیت همچون خوشبختی تعریف واحدی ندارد. برخی ثروتمند بودن را موفقیت میدانند برخی رسیدن به آرامش در زندگی. مهم نیست که تعریف دیگران از موفقیت چیست. مهم عقیده و تعریف شما از موفقیت است. هرگز فراموش نکنید که افراد موفق تعریف منحصر به خود را از موفقیت دارند.
6- لذتهای موقتی را به تأخیر اندازید
یک مطالعه مشهور در دانشگاه استنفورد وجود دارد که در آن یک مدیر کودکی را با یک مارشمالو به مدت 15 دقیقه تنها میگذارد و پیش از ترک کودک، به او میگوید که میتواند آن مارشمالو را بخورد اما اگر کمی صبر کند تا او بازگردد، یک مارشمالو دیگر نیز نصیبش خواهد شد.
پس از 40 سال تحقیق، اکنون محققان دریافتهاند که کودکان برای رسیدن به نتایج بهتر در زندگی، همانند کسب نمره بهتر، موفقیت بیشتر و رسیدن به شاخص توده بدنی پایین صبور هستند. نکته اصلی این است که تأخیر در بهرهوری از لذتهای موقتی اولویتی مهم برای رسیدن به موفقیت است. این اولویت از ویژگیهای افرادی است که از روحیه بالایی برخوردارند. آنها معتقدند که نتایج کارهایمان زمانی خود را نشان میدهند که زمان و تلاش لازم برای رسیدن به آنها صرف شده باشد.
7- دیگران را سرزنش نکیند
اگر میخواهید ازلحاظ روحی قدرتمند شناخته شوید هرگز دیگران را در اشتباهات و کوتاهیهای خود مقصر ندانید و مسئولیت کارهایتان را بهطور کامل بر عهده بگیرید و به شخصی منفی و پرخاشگر تبدیل نشوید.
8- واقعگرایانه خوشبین باشید
یکی از ویژگیهای بارز افراد باروحیه خوشبین بودن است. البته این خوشبین بودن در چارچوبی به نام واقعیت محدودشده است. دکتر مارا کارپل در این مورد اینگونه توضیح میدهد:
اینکه تصور کنیم مشکلات خودبهخود ناپدید میشوند یا اهداف بدون انجام هیچ فعالیت خاصی محقق میشوند بسیار مهمل است.
افرادی که از روحیه بالایی برخوردارند هرگز دچار خوشبینی بدون در نظر گرفتن واقعیت نمیشوند. در حقیقت آنها واقعگرایانه خوشبین هستند. این بدان معناست که اینگونه افراد در مواجه با چالشها خود را بر روی انجام کاری متمرکز میکنند که در قبول یا غلبه بر حقیقت موجود میسر واقع شود.
9- محدودیتهایتان را تصدیق کنید
گرچه افراد باروحیه همواره از تلاش دست برنمیدارند اما این بدان معنا نیست که این افراد ابر انسان هستند و هیچ محدودیتی ندارند. بلکه آنها بدون انکار محدودیتهای خود را میشناسند و به همین ترتیب میدانند که چه زمانی باید کمی به خود استراحت دهند یا در زمان نیاز از دیگران کمک گیرند.
اگر رهبری در عین تردیدی که دارد محدودیتهای خود را بروز دهد و بدون هیچ غرور کاذبی به یادگیری بپردازد به ارتقا خود کمک کرده است.
10- هرگز خود را با دیگران مقایسه نکنید
به خاطر داشته باشید افرادی ازلحاظ فکری بالاتر از سایرین هستند نسبت به زمان و انرژی خود بسیار جدی و حساس هستند . به همین دلیل آنها را بافکر کردن به عملکرد دیگران هدر نمیدهند. در حقیقت احساساتی چون خشم و حسادت را نهتنها خستهکننده بلکه بیمعنی و بیثمر نیز میدانند.
در عوض دیگران را تشویق میکنند یا موفقیتهای خود را با آنها جشن میگیرند و بدین ترتیب یک خوشبینی دوطرفه ایجاد میشود. بر اساس یک تحقیق در دانشگاه هاروارد، حس خوشبینی میتواند خطر مرگ براثر بیماریهایی چون بیماریهای قلبی و عروقی کاهش دهد.
11- از ترسهای خود فرار نکنید
همه ما ترسهایی داریم که به نحوی از آنها فرار میکنیم. این جمله برای بیشتر افراد صادق است بهجز افرادی که یک و سر و گردن ازلحاظ فکری و روحی بالاتر هستند. این افراد نهتنها ترسهایشان را دنبال میکنند بلکه از داشتن این حس لذت نیز میبرند. شاید کمی غیرعادی به نظر رسد اما از دیدگاه این افراد فرار از ترسها تنها نابودکننده آرامش است.
در عوض رفتن در دل ترس سبب رسیدن به تجربههای جدیدتر، آشنایی با افراد بیشتر و حتی یک گام نزدیکتر شدن به خودشناسی میشود. علاوه بر این از فواید بهداشتی که فرار نکردن از ترسها به همراه دارد نیز نمیتوان چشم پوشید. ازجمله به فوایدی چون هوشیار و محتاط ماندن مغز، به تعادل رسیدن برخی از فعالیتهای حیاتی بدن مانند سیستم ایمنی بدن و افزایش انگیزه برای رسیدن به هدف میتوان اشاره کرد.
12- به رقبای خود احترام بگذارید و حتی آنها را دوست داشته باشید
افرادی که ازلحاظ روحی قوی هستند از رقبای خود نمیترسند یا بدانها حسادت نمیکنند. بلکه بدانها احترام میگذارند و حتی آنها را دوست دارند. آنها باور دارند که رقبایشان میتوانند بهترین معلمان برایشان باشند. آنها میتوانند یاد بگیرند که چه رقابتی درست یا غلط است. همچنین میتوانند وجه تمایزی برای خود بیابند و در گام بعدی حرکت بهسوی موفقیت آن را به کار ببرند. استیو جابز و بیل گیتس از نمونههای بارز رقیبانی بودند که در عین رقابت احترام خاصی برای یکدیگر قائل بودند. در همین راستا یکبار بیل گیتس گفته بود:
حاضرم پول زیادی بپردازم تا سلیقه استیو را داشته باشم.
استیو جابز نیز یک باز اذعان کرد:
من او را به خاطر شرکتی که ایجاد کرده است تحسین میکنم. او کار چشمگیری انجام داده است و من از کار با او لذت بردم. او باهوش است و بسیار شوخطبع.