میکرو LED در برابر OLED: آینده در برابر مسافری از آینده

توسط Avatar photoامیرحسین حیدرزاده
10 minutes read

سال 2021 با توپ پُر وارد میدان تلویزیون‌ها می‌شود. اولین تلویزیون میکرو LED سامسونگ با زمان معرفی فاصله زیادی ندارد. نمایشگرهای OLED از گوشه میدان به فناوری میکرو LED نگاه می‌کنند. برنده چه کسی خواهد بود؟

تا به امروز فناوری OLED دنیای نمایشگرها را رهبری می‌کند. متاسفانه مشکلاتی دارد. با انواع نمایشگر آشنا شده‌اید؟ پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را بخوانید.

ورود نمایشگرهای میکرو LED دنیای تلویزیون‌ها را تغییر می‌دهد. رقابت بالا می‌گیرد. نتیجه رقابت کیفیت بهتر و قیمت پایین‌تر است.

ما برای تجربه چنین رقابتی در ایران در نهایت نا امیدی چشم به راه هستیم. به هرحال چند مساله مهم وجود دارد. این دو فناوری چطور با هم مقایسه می‌شوند؟ کدام یک بهتر است؟

برای مدتی به هر دو نمایشگر چشم دوختیم. هر دو آن‌ها از چشمان ما پذیرایی کردند. گزارشات صنعتی را خط به خط خواندیم. در نمایشگاه‌ها نمونه‌های اولیه را بررسی کردیم.

میکرو LED در برابر OLED: آینده در برابر مسافری از آینده

نمایشگر OLED چیست؟

در ابتدا معنی اصطلاح را یاد بگیرید. OLED مخفف دیود ساطع کننده نور آلی است. اولین تلویزیون OLED در سال 2013 به خاک آمریکا قدم گذاشت.

بسیاری از دوستداران فناوری، OLED را انقلاب نمایشگر می‌دانند. به هرحال اکثر نمایشگرها نوعی از LCD به حساب می‌آیند. OLED دنیایی متفاوت بود.

بزرگ‌ترین مشکل نمایشگرهای OLED قیمت آن است. قیمت بالا، نمایشگر فوق العاده را از دست مردم دور نگه می‌دارد. به دلیل ویژگی‌های ساختاری نمایشگرهای OLED به طور مستقیم روی شیشه قرار می‌گیرد.

پیکسل‌ها در این نوع نمایشگر، از خود نور ایجاد می‌کنند. در طرف مقابل لایه تولید کننده نور و پیکسل‌ها در نمایشگر LCD جدا از یکدیگر هستند.

Screenshot 2021 04 25 043720

به همین دلیل نمایشگرهای LCD در مقایسه با OLED قطر بیش‌تری دارند. پرچمدار دنیای نمایشگرهای OLED ال‌جی است. این شرکت تنها تولید کننده نمایشگرهای OLED برای تلویزیون به حساب می‌آید.

ما نمایشگرهای این شرکت را در محصولات سونی، ویزیو و دیگر سازندگان لوازم خانگی می‌بینیم. سامسونگ گردن خود را در دست ال‌جی دید. به همین دلیل، توسعه میکرو LED در سامسونگ آغاز شد.

به هرحال روزی فناوری OLED قدیمی می‌شود. میکرو LED آینده نمایشگرها به نظر می‌رسد. سامسونگ به جای قدم گذاشتن در گذشته ال‌جی، مسیر جدیدی را ایجاد کرد.

میکرو LED چیست؟

این نوع نمایشگر از سال 2018 در نمایشگاه CES و IFA دیده می‌شود. نسخه‌های اول آن‌ها ابعاد خانگی نداشتند. آن‌ها را تنها در ابعاد 120 اینچ و بزرگ‌تر می‌بینیم.

میکرو LED را با مینی LED اشتباه نگیرید. میکرو LED به تازگی توسعه یافته است. در این نوع نمایشگر، به جای LEDهای بزرگ و قدیمی از LEDهای بسیار کوچک برای نور پس زمینه استفاده می‌شود.

یک منبع نور بزرگ، محدوده بزرگی را روشن می‌کند. به همین دلیل کنتراست نمایشگرهای LCD آنطور که باید و شاید نیست. میکرو LED با کاهش ابعاد منبع نور، کنتراست را افزایش می‌دهد.

Screenshot 2021 04 25 043735

به عبارتی با روشن و خاموش شدن هر LED، فضای کوچک‌تری روشن می‌شود. هر پیکسل در نمایشگر میکرو LED از سه LED بسیار کوچک ساخته می‌شود.

برای تولید هر تصویر، به سه رنگ نیاز داریم: آبی، قرمز و سبز. حالا چند میلیون از این دوستان کوچک را تصور کنید. آن‌ها تصویرهای چشمگیر را ایجاد می‌کنند.

برای مثال: نمایش کیفیت 4K به 3840 پیکسل در 2160 پیکسل نیاز دارد. اولین دست انداز در راه رسیدن به نمایشگر میکرو LED ابعاد هر LED است.

LED استاندارد ابعاد خیلی بزرگی دارد. پیشرفت فناوری کوچک کردن آن‌ها را ممکن کرد. اندازه هر LED در نمایشگرهای میکرو LED حدود 0.002 اینچ است.

آنقدر کوچک که چشم غیر مسلح نمی‌تواند آن را ببیند. سامسونگ میلیون‌ها از آن‌ها را کنار هم قرار می‌دهد تا نمایشگر ساخته شود. در کدام مرحله کار سخت می‌شود؟

Screenshot 2021 04 25 043750

اگر شما کیفیت 4K را در ابعاد کوچک‌تر بخواهید. کیفیت 4K یعنی: 8.294.400 پیکسل. اگر این کیفیت را با فناوری میکرو LED در ابعاد کم‌تر از 40 اینچ بخواهید، ماجرا برای سامسونگ به کابوسی تلخ تبدیل می‌شود.

اگر کمی برگ‌های تاریخ را به سمت عقب برگردیم. به نمایشگرهای میکرو LED می‌رسیم که قطعه به قطعه کنار هم قرار می‌گرفتند. در آن زمان امکان ساخت آن‌ها در ابعاد بزرگ وجود نداشت.

در ادامه دو فناوری را رو به روی هم قرار می‌دهیم. آیا این جنگ برابر است؟

میکرو LED در برابر OLED: کیفیت تصویر

وقتی از کیفیت تصویر صحبت می‌کنیم. ماجرا به چند بخش تقسیم می‌شود. رئیس کیفیت، واضح بودن تصاویر است. در مورد کیفیت 4K وضوح به پیکسل‌ها معنی می‌شود.

روی کاغذ و با مقایسه تعداد پیکسل‌ها، کیفیت نمایشگر میکرو LED و OLED باید یکسان باشد. آیا در واقعیت به همین شکل است؟ جواب کوتاه را بخواهید: خیر!

یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌ها بین نمایشگرهای LCD و OLED رنگ مشکی به حساب می‌آید. OLED برای رنگ مشکی از نور استفاده نمی‌کند. تنها آن قسمت را به حال خود رها می‌کند.

Screenshot 2021 04 25 043816

حالت پیش فرض OLED مشکی است اما LCD برای نمایش رنگ مشکی به نور نیاز دارد. سیاه و نور زوج خوبی نمی‌شود. نتیجه آن‌ها یک رنگ خاکستری به جای مشکی می‌شود.

از طرف دیگر یک نمایشگر OLED می‌تواند هر پیکسل را یک به یک خاموش و روشن کند.

میکرو LED در برابر OLED: روشنایی و کنتراست

اگر بگویید نمایشگر OLED برای نمایش تصاویر کدام ویژگی را کم‌تر دارد، می‌گوییم: شدت روشنایی. اگر نور آفتاب را نبینیم، رقیبی هم برای او نمی‌بینیم.

در سال‌های اخیر، شدت روشنایی این نوع نمایشگر بالاتر رفته است اما نمایشگرهای LCD همیشه دست بالا را داشتند. با قیمت پایین خورشید را در دست شما روشن می‌کنند.

Screenshot 2021 04 25 043828

البته اگر محدودیت مالی نداشته باشید، نمایشگرهای OLED با شدت روشنایی 2000 نیت وجود دارد. ال‌جی تلاش می‌کند تا با فناوری OLED evo شدت روشنایی را با قیمت پایین بالا ببرد.

در طرف دیگر، میکرو LED برای 5000 نیت وعده می‌دهد. فناوری جدید با قدرت از روشن‌ترین حالت OLED عبور می‌کند. به هرحال باید دید که سامسونگ در نهایت روشنایی، دقت رنگ‌ها را چطور حفظ می‌کند.

کنتراست فاصله میان سیاه‌ترین و روشن‌ترین صفحه را نشان می‌دهد. هرچه این فاصله بیش‌تر باشد، کیفیت تصویر شما بهتر است. هر دو نمایشگر از کنتراست بی‌نهایت می‌گویند.

نمایشگرهای میکرو LED شدت روشنایی بالاتری دارند. از طرفی ما نمی‌دانیم که شدت روشنایی چه تاثیری روی کنتراست می‌گذارد. آیا سیاه، سیاه می‌ماند؟Screenshot 2021 04 25 043856

به هرحال فاصله پیکسل‌ها از یکدیگر بسیار کم است. OLED به جای روشن‌تر کردن نمایشگر، قسمت سیاه را خاموش رها می‌کند. در نهایت ما نتیجه تصویر این دو نمایشگر را یکی نمی‌دانیم.

 میکرو LED در برابر OLED: کیفیت رنگ

کیفیت رنگ در تلویزیون به طیف رنگ‌هایی که تلویزیون می‌تواند ایجاد کند، ارتباط مستقیم دارد. به عبارتی تلویزیون شما یک تصویر را با چه ترکیبی از رنگ‌ها و چه تعداد از رنگ‌ها نمایش می‌دهد؟

نمایش رنگ با استانداردهایی مانند ادوبی sRGB اندازه گیری می‌شود. اکثر تلویزیون‌های عرضه شده در بازار بین 95 تا 100 درصد از طیف رنگی sRGB را نمایش می‌دهند.

عدد 99.99 درصد یک تلویزیون سطح بالا را نشان می‌دهد. نمایشگرهای OLED یک قدم فراتر رفته و در آزمون رنگ، نمرات بالاتر از 100 درصد را به دست می‌آورند.

اشتباه نمی‌کنیم، در این آزمون‌ها اعداد بالاتر از 100 درصد نیز ممکن می‌شود. هم‌چنان می‌گوییم، این حرف‌ها در مورد نمایشگر میکرو LED روی کاغذ است.

Screenshot 2021 04 25 043842

اگر اعتماد کنیم، نمایشگرهای میکرو LED یک در جدید به سوی رنگ‌ها باز می‌کنند. از طرفی شاید تمام ماجرا یک نمایش تبلیغاتی از طرف سامسونگ باشد. ما تا این لحظه نمی‌دانیم.

میکرو LED در برابر OLED: زاویه دید

رو به روی تلویزیون بایستید و تصویر را خوب نگاه کنید. به تمام جزئیات و رنگ‌ها نگاه کنید. حالا به نسبت نمایشگر، زاویه بگیرید.

آیا تصاویر همان زیبایی، درخشندگی و کیفیت اول را داشت؟ اگر جواب شما بله است، یعنی نمایشگر زاویه دید بسیار خوبی دارد. زاویه دید گسترده برای تلویزیون خانوادگی اهمیت بالایی دارد.

تمام اعضای خانواده، هر کجای خانه که نشسته باشند، باید بهترین تصویر را ببینند. تلویزیون‌های LCD سابقه خوبی در مورد زاویه دید ندارند.

Screenshot 2021 04 25 043929

از وسط نمایشگر که جا به جا شوید، رنگ‌ها آشفته می‌شود. در طرف دیگر نمایشگرهای OLED تا زاویه 90 درجه رنگ‌ها را حفظ می‌کنند.

این که سیستم نمایش تصویر OLED به شیشه نمایشگر چسبیده است، این اتفاق را ممکن می‌کند. موردی میان نمایشگر و شیشه آن وجود ندارد.

میکرو LED وعده زاویه گسترده را می‌دهد. هم‌چنان LCD حساب می‌شود اما سامسونگ سابقه معجزه را در کارنامه خود دارد. آیا زاویه دید میکرو LED بهتر از OLED خواهد بود؟

برای جواب به این سوال به صبر و تحمل نیاز داریم.

میکرو LED در برابر OLED: سوختن پیکسل‌ها

اتفاق راحتی نیست، چند هزار دلار برای خرید یکی از آن‌ها پرداخت می‌کنید و ناگهان نقاطی را در صفحه می‌بینید که مانند دیگر قسمت‌های دستگاه نیست.

متاسفانه این اتفاق دیر یا زود به واقعیت تبدیل می‌شود. البته که نمایشگرهای امروزی بسیار بهتر از گذشته عمل می‌کنند اما ما باید به شما هشدار بدهیم.

این ماجرا تا جایی ادامه پیدا کرد که هیچ کس تلویزیون OLED دست دوم را به خانه نمی‌برد. به هرحال ال‌جی تلویزیون شما را مثل روز اول تعمیر می‌کند.

Screenshot 2021 04 25 043914

نهایت فناوری این شرکت در این گروه از نمایشگرها دیده می‌شود. مشکل را بیش از حد بزرگ نمی‌کنیم. در طرف دیگر میکرو LED این مشکلات را ندارد.

خطر سوختن پیکسل‌های آن نمایشگر بسیار کم‌تر است. امیدواریم واقعیت، تمام ادعاها را تایید کند.

میکرو LED در برابر OLED: اندازه

نمایشگرهای میکرو LED نو رسیده دنیای امروز به حساب می‌آیند. به همین دلیل در تمام ابعاد آن‌ها را پیدا نمی‌کنید. طرف دیگر، تلویزیون OLED هر ابعادی که بخواهید را تحویل شما می‌دهد.

سامسونگ در ابتدا ساخت نمایشگرهایی کوچک‌تر از 88 اینچ را تایید کرده بود. اگر به آخرین اطلاعیه رسمی نگاه کنید، تنها مدل‌های 99 و 110 اینچی دیده می‌شود.

در همین حال سازندگان نمایشگرهای OLED کیفیت را تا 8K افزایش دادند. امروز تکامل این نوع نمایشگر را می‌بینیم. اگر خانه شما به قدر کافی بزرگ نیست، ال‌جی نسخه 48 اینچی آن را به خانه شما می‌آورد.

این قسمت همان جایی است که میکرو LED بازی را رها می‌‌کند. این فرآیند ساخت اجازه تولید نمایشگرهایی با ابعاد کوچک را نمی‌دهد.

Screenshot 2021 04 23 182407

محبوب‌ترین اندازه برای خانواده، 55 تا 65 اینچ است. تا امروز و خبرهایی که از آینده می‌رسد، خبری از میکرو LED در این ابعاد خوانده نمی‌شود.

شاید هرگز هم به این ابعاد نرسد. سوال بزرگ: آیا ساخت تلویزیون 4K در ابعاد 55 تا 65 اینچ با فناوری میکرو LED از نظر اقتصاد درست است؟

بعید نیست فناوری سامسونگ گوشه‌ای از تاریخ خاک بخورد. میکرو LED برای سینماهای خانگی و آن نمایشگرهای غول پیکر استفاده شود.

هر کدام از این دو فناوری، گوشه‌ای از کار را انجام می‌دهند. یکی بهترین و با کیفیت‌ترین دوست خانه و خانواده است و دیگری یک سینما به شما تقدیم می‌کند.

میکرو LED در برابر OLED: قیمت

از 8 سال پیش و زمان معرفی تلویزیون‌های OLED قیمت آن‌ها از بالای کوه به زمین رسیده است. برای خرید یک تلویزیون 55 اینچ OLED به 10 هزار دلار پول نیاز داشتیم.

امروز یک مدل با کیفیت بالاتر تنها 1500 دلار عرضه می‌شود. کم‌تر از 10 سال و کاهش 85 درصدی قیمت، افت چشمگیری حساب می‌شود.

اگر مدل‌های پرچمدار را برای خانه نخواهید، قیمت آن حتی کم‌تر می‌شود. تلویزیون‌های ال‌جی BX OLED و ویزیو OLED قیمت را تا مرز 1000 دلار کاهش می‌دهند.

QLED یا UHD؟ کدام تلویزیون را به خانه ببریم؟ 5 قدم کوتاه

با قیمت‌های امروز، خرید تلویزیون OLED دور از ذهن نیست. سامسونگ هم‌چنان قیمت تلویزیون‌های میکرو LED را اعلام نکرده است. اما می‌دانیم آن‌ها در کره جنوبی چه قیمتی دارند.

عدد 152 هزار دلار حتی برای بالاترین سطح از تلویزیون‌ها قابل قبول نیست. ال‌جی نهایت صرفه اقتصادی را در محصولات خود رعایت می‌کند.

ال‌جی در جایی 8 سال بعد از سامسونگ قرار دارد. محصولات ال‌جی در سال 2021 را با هم مرور کنیم:

ارزان‌ترین مدل، نسخه 48 اینچی مدل A1 است. در این خانواده، تلویزیون‌هایی تا ابعاد 77 اینچ وجود دارد که قیمت آن به 4499 دلار می‌رسد.

برای تلویزیون 83 اینچی OLED مدل C1 به 5999 دلار نیاز داریم. بزرگ‌ترین OLED ال‌جی با کیفیت 4K به عدد 100 هزار دلار سلام می‌کند.

آیا برای خرید تلویزیون‌های میکرو LED سامسونگ صبر کنیم؟

کاغذ و عددها را در گوشه‌ای رها می‌کنیم. در واقعیت و امروز که صحبت می‌کنیم. تلویزیون‌های میکرو LED جایی در خانه مردم ندارند. آن‌ها برای آینده می‌آیند.

بهترین تلویزیون‌ برای امروز از فناوری OLED ساخته می‌شود. ابعاد آن دست شما را بسته نگه نمی‌دارد. تا زمانی که تلویزیون‌های میکرو LED به صورت تجاری وارد بازار نشود. قابلیت‌های آن بوی واقعیت نمی‌گیرد.

این مساله که یک نسل از خانواده LCD رقیب OLED شود کمی عجیب به نظر می‌رسد. در نهایت اما میکرو LED تنها یک رقیب برای امروز OLED خواهد بود.

برای خانه خود یک نمایشگر غول پیکر می‌خواهید؟ به تلویزیون‌های 8K نگاه کنید. مجموعه‌ای فوق العاده از صدا و تصویر که شما را به میان فیلم می‌کشد.

به روکیدا بگویید کدام تلویزیون از کدام فناوری را به خانه می‌برید.

منبع: tomsguide.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟