از آنجا که تاندربولت 4 زیرمجموعه USB 4 است، راحت ترین راه برای اطمینان از سازگاری با USB4، خرید یک کامپیوتر با پردازنده نسل 11 اینتل Core است.
عرضه نخستین محصولات مجهز به یو اس بی 4 تقریبا یک سال پس از انتشار مشخصات آن، آغاز شده است. به گفته مدیران انجمن مجریان یو اس بی (USB-IF) اولین محصولات USB4 شامل هارد اکسترنال، داک USB و … خواهد بود.
با وجودی که انجمن USB-IF گام هایی را برای کاهش سردرگمی درباره یو اس بی 4 برداشته اند، اما تمایز آن از Thunderbolt 4 کمی دشوار خواهد بود – البته ممکن است این چیز مهمی نباشد. در ادامه هر آنچه باید درباره این درگاه جدید بدانید را خدمت شما عزیزان ارائه می کنیم.
درباره USB4 چه باید بدانیم؟
USB4 تا به امروز نزدیک ترین ترکیب دو تکنولوژی ورودی/خروجی (I/O) یعنی USB و تاندربولت است. USB برای اولین بار در سال 1995 در محصولات به کار برده شد. در آن زمان یو اس بی به عنوان درگاهی برای دستگاه های جانبی مثل فلش و ماوس، یا دستگاه های بزرگی مثل پرینتر کاربرد داشت. با این حال با عرضه USB 4 بالاخره درگاه قدیمی مستطیلی USB-A به طور کامل جای خود را به پورت های بیضی شکل USB-C خواهد داد.
تاندربولت تکنولوژی ای است که اینتل به کمک اپل آن را با هدف پشتیبانی از نسل جدیدی از حافظه های خارجی سریع تر، تکنولوژی های پیچیده تر مانیتور و مواردی از این دست، طراحی کرده است. تاندربولت جدیدتر از یو اس بی است – اینتل دهمین سالگرد تولید تاندربولت را در روز 24 فوریه امسال جشن گرفت. این درگاه هنوز عمدتا در مک ها، و همچنین مانیتور های رده بالا، هارد ها و کامپیوتر های تحت ویندوز یافت می شود. استاندارد Thunderbolt 4 در اواخر آگوست 2019 تصویب شد و حالا به تدریج از مشخصات درج شده روی کاغذ تبدیل به محصولات نهایی ای شده که به زودی به دست مشتریان خواهد رسید.
تاندربولت و USB 4 هر دو از کانکتور فیزیکی USB-C استفاده می کنند. آن ها از لحاظ بازده نیز همپوشانی دارند: یو اس بی 4 می تواند با حداکثر سرعت 40 گیگابایت بر ثانیه (Gbps) کار کند که با سرعت تاندربولت 3 و تاندربولت 4 برابر است. یو اس بی 4 با نسخه قبلی خود نیز سازگار است بنابراین می توانید یک دستگاه قدیمی تر دارای USB-C را به درگاه USB4 متصل کنید. دستگاه های قدیمی تر با سرعت اصلی خود کار می کنند – یعنی قابلیت ارتقای سرعت دستگاه قدیمی به سرعت USB4 وجود ندارد.
این مورد کمی گیج کننده است. یو اس بی 4 نیازی به پشتیبانی تاندربولت ندارد، بنابراین ممکن است لپ تاپ ها یا دستگاه هایی را بیابید که یک درگاه USB4 ساده دارند. با این حال Thunderbolt 4 استفاده از یو اس بی 4 را ایجاب می کند. بنابراین لپ تاپ هایی که تاندربولت 4 دارند به طور پیشفرض از USB4 نیز پشتیبانی خواهند کرد. به گفته رئیس و مامور اجرایی USB-IF در یک مصاحبه، «ما می دانیم که تاندربولت 4.0 اساسا USB4 است.»
به بیان ساده، شاید شاهد آن باشیم که به دستگاه های جانبی یو اس بی 4 عنوان تاندربولت 4 داده شود.
Thunderbolt 4 و USB4 در جدیدترین لپ تاپ های اینتل و مک به کار رفته اند. این درگاه های جدید را در لپ تاپ های دارای پردازنده نسل 11 Core اینتل (Tiger Lake)، و مک بوک ایر جدید و مک بوک پرو 13 اپل خواهید یافت.
انجمن USB-IF بعد از عرضه USB 4 در حال تلاش برای جمع و جور کردن اشفتگی ورودی/خروجی ( I/O) است که همانطور که انتظار می رفت سال گذشته با اعلام ویژگی های USB 4 برپا شد. طرح ناخوشایند نامگذاری USB3 را پشت سر گذاشته ایم و حالا USB4 نه بر اساس مشخصات بلکه بر اساس سرعت انتقال دیتا تعریف می شود.مشخصات یو اس بی 4 امکان ساخت دو نوع یو اس بی 4 را فراهم می کند، یکی 20Gbps و دیگری 40Gps. تفاوت این دو در مرحله بسته بندی محصول مشخص می شود.
خلاصه برندینگ USB4
خلاصه ای از دو مدل USB4 با سرعت های متفاوت را در جدول بالا مشاهده می کنید. نکته جالب این است که به جای اسم یو اس بی 4 از پهنای باند برای نامگذاری این دو درگاه استفاده می شود (یعنی 20 و 40 گیگابایت بر ثانیه ای)
چه دستگاه های مجهز به یو اس بی 4 را می توانیم بخریم؟
گفته می شود پیاده سازی هر USB جدید و رساندن آن از کاغذ به محصول، حدود 12 تا 18 ماه زمان می برد نخستین کابل USB4 در اواخر 2020 معرفی شد. اولین داک استیشن یو اس بی 4 نیز به تازگی به بازار آمده است. یکی از مدیران USB-IF می گوید: «امسال انتظار یک سکوی پرتاب را داریم، حتی با وجود همه گیری کووید-19.»
در ادامه فهرستی مختصر از محصولاتی که قرار است به بازار عرضه شود را بر اساس آنچه یکی از نمایندگان USB-IF اعلام نموده، ارائه کرده ایم. هنگام خرید کردن، به نام محصولات توجه داشته باشید. اغلب عنوان تاندربولت 4 یا یو اس بی 4 روی این محصولات نوشته شده است. با این وجود بهتر است مشخصات محصولی که می خواهید بخرید را چک کنید و مطمئن شوید که با یو اس بی 4 سازگار است.
- داک های USB4
- SSD های USB4
- جعبه هارد
- کابل USB4
- و …
احتمال استفاده از برندینگ USB4 در نوت بوک ها
هنوز مشخص نیست که روی لپ تاپ ها یا کامپیوترهایی که از یو اس بی 4 پشتیبانی می کنند، برچسب USB4 را خواهیم دید یا نه. تولید کنندگان نوت بوک ها فضای زیادی برای اضافه کردن لوگو های مختلف ندارند. نظر یکی از مدیران USB-IF این بود که منطقی به نظر می رسد که به جای لوگوی عمومی تادربولت، از لوگوی یو اس بی 4 استفاده شود. چون تا به امروز 20 میلیون از محصولات USB به فروش رفته اند در حالی که میزان فروش محصولات تاندربولت بسیار پایین تر است. او می گوید: «مشتریان اصلا نمی دانند تاندربولت چیست.»
با این وجود مدیر ارشد تکنولوژی انجمن USB-IF به این نکته اشاره می کند که لپ تاپ هایی همچون مک بوک های اپل هیچ لوگویی رو بدنه ندارند و نوع درگاه ها تنها در مشخصات محصول ذکر می شود.
در این صورت، احتمالا لپ تاپ بعدی شما با وجودی که از یو اس بی 4 پشتیبانی می کند اما لوگوی آن را نخواهد داشت، مثل همه لپ تاپ های مبتنی بر اینتل که تاندربولت 4 دارند. مشخص نیست که لپ تاپ های دارای سی پی یو AMD Ryzen هم همین شیوه را در پیش بگیرند یا نه. بهترین کار برای اطمینان از نوع درگاه ها این است که مشخصات کامپیوتر خود را بخوانید.
منبع خبر: pcworld