ناسا تنها یک هفته با آغاز ماموریت علمی بعدی خود فاصله دارد. این ماموریت، پرتاب فضاپیمایی به نام کاوشگر خورشیدی پارکر است که در نهایت “خورشید را لمس خواهد کرد.”
اگر همه چیز مطابق برنامه پیش برود، این کاوشگر، در اولین ساعات بامداد ۱۱ آگوست سوار بر موشک سنگین دلتا-۴ شرکت United Launch Alliance، از پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال در فلوریدای آمریکا، به فضا پرتاب خواهد شد. بازه ۴۵ دقیقهای پرتاب موشک از ساعت ۱۲:۱۸ دقیقه ظهر به وقت تهران آغاز خواهد شد. شما میتوانید این پرتاب را به صورت زنده از طریق اینترنت تماشا کنید.
برای این که کاوشگر خورشیدی پارکر با موفقیت به خورشید برسد، باید زمین را با سرعت بسیار زیادی ترک کند. علت استفاده از موشک سنگین دلتا-۴ نیز همین است. این موشک سنگین از نظر قدرت پرتاب، تنها پس از موشک جدید فالکن هوی شرکت SpaceX در رتبه دوم قرار دارد.
پس از این که فضاپیما زمین را ترک کرد، به دور سیاره زهره خواهد چرخید تا بتواند مانوری که به آن کمک گرانشی گفته شده و باعث کاهش سرعت فضاپیما و کنترل دقیق نزدیک شدن آن به خورشید میشود را انجام دهد. مانور کمک گرانشی برای تاریخ ۲ اکتبر برنامهریزی شده و کاوشگر را در مسیر رسیدن به اولین نقطه از مسیر نهاییش در نزدیک خورشید، قرار میدهد. این گردش به دور خورشید با ارتفاع کم، در طول هفت سال و بر روی ۲۴ مدار مختلف انجام خواهد گرفت و باعث خواهد شد تا کاوشگر به تدریج، به ستاره مورد نظر ما نزدیک و نزدیکتر شود.
در آخرین مرحله که در سال ۲۰۲۵ اتفاق میافتد، کاوشگر خورشیدی پارکر به فاصله ۶ میلیون کیلومتری از سطح خورشید خواهد رسید. مقامات ناسا میگویند این فاصله به حدی نزدیک است که در واقع، کاوشگر در این حالت در داخل جو فوقالعاده داغ خورشید، که به آن کرونا گفته میشود، پرواز خواهد کرد.
به لطف سپرهای بسیار قوی طراحی شده توسط مهندسان، این فضاپیما میتواند گرمای شدید را برای چندین سال تحمل کند. این سپر باعث افزایش بیش از حد وزن فضاپیما نمیشود و در عین حال، دمای تجهیزاتی که در داخل فضاپیما سوار شدهاند را در مقدار مطمئن ۳۰ درجه سانتی گراد نگه میدارد.
در طول گردش فضاپیما به دور خورشید، این تجهیزات همواره در حال کار هستند تا بتوانند سه راز بزرگ مربوط به خورشید را برای ما حل کنند. این سه راز عبارتند از: چرا با دور شدن از سطح خورشید، جو آن داغتر میشود؟ بادهای خورشیدی که وارد فضا میشوند و حاوی ذرات باردار هستند چگونه شکل میگیرند؟ و در نهایت، چه چیزی باعث ایجاد فورانهای عظیمی که دانشمندان به آن خروج جرم از تاج خورشید میگویند، میشود؟
برای دانشمندان، پاسخ این سوالها میتواند در درک نحوه عملکرد ستارههای فراتر از منظومه شمسی حیاتی باشد. علاوه بر این، بررسیهای این کاوشگر میتواند به دانشمندان در درک و پیش بینی خطرات ناشی از زندگی کردن در نزدیکی یک ستاره کمک کند. فعالیتهای خورشیدی میتواند باعث اختلال در ارتباطات و ماهوارههای ناوبری در اطراف زمین شده و یا حتی شبکههای برق در سطح زمین را نیز با مشکل مواجه کنند.
تاریخ پرتاب ۱۱ آگوست، پس از دو بار تاخیر انتخاب شد. یکی از این تاخیرها به دلیل آزمایش بیشتر بر روی نرمافزارها و دیگری به دلیل پیدا شدن مقدار کمی کف در دماغه موشک اتفاق افتاد. بازه زمانی پرتاب اولیه، در ۳۱ جولای آغاز شد و قرار بود در ۱۹ آگوست به پایان برسد اما ناسا توانست این بازه را تا ۲۳ آگوست تمدید کند.
منبع: space