اگر رنگ پوست شما دارد نارنجی میشود، ممکن است فکر کنید هنرپیشه اصلی یک فیلم علمی تخیلی هستید، ولی واقعا یک دلیل منطقی برای آن وجود دارد.
هویجها، گرمک و سایر سبزیجاتی که در خاک رشد میکنند سرشار از بتاکاروتن هستند و گاهی نتیجه مصرف بیش از حد آنها تغییر رنگ پوست بدن به نارنجی است.
رنگدانههای نارنجی و قرمز در زردالو، انبه، نارنگی، کدوتنبل، نارنج، سیبزمینی شیرین و محصولات مشابه مقدار بسیار زیادی بتا کاروتن در جریان خون آزاد میکنند که نتیجه آن تجمع این رنگدانه در نواحی از بدن با پوست ضخیمتر مانند دستان، زانوها، آرنج، پاها و چینهای اطراف بینی است تا یک رنگ قرمز مایل به زرد شکل گیرد.
این عارضه بیشتر در افرادی دیده میشود که پوست روشن دارند، ولی روی تمام افراد بدون توجه به رنگ پوست آنها تاثیرگذار است.
این مشکل که Carotenemia نام دارد بسیار رایج نیست، حتی در افرادی که روزانه زیاد میوه و سبزیجات مصرف میکنند.
معمولا بیشتر در اشخاصی دیده میشود که یک رژیم غذایی سختگیرانه با مقدار زیادی از یک میوه یا سبزیجات خاص با مقدار بالای رنگدانههای قرمز، زرد و نارنجی دارند، این رنگدانه همچنین به اسم بتا کاروتن شناخته میشود.
بدن به بتا کاروتن برای تولید ویتامین A نیاز دارد و با آن که هیچ راهنمای رژیم غذایی برای آن دیده نمیشود، پزشکان پیشنهاد میکنند بزرگسالان باید روزانه 900 میکروگرم ویتامین A مصرف کنند و مقدار آن در خانمها کمتر و 700 میکروگرم است.
یک هویج بزرگ حدود 6 میلیگرم بتاکاروتن دارد. این مقدار به تقریبا 1000 میکروگرم ویتامین A تبدیل خواهد شد و نقش این ویتامین از قدیم برای مبارزه با بیماری قلبی و سلامت چشمها و پوست اثبات شده است.
با توجه به نرخ تبدیل 12:1 بتاکاروتن به ویتامین A، باید روزانه به مدت چند هفته 120 تا 300 هویج بدون استفاده از سایر گروههای غذایی بخورید تا متوجه شوید رنگ پوستتان مثل زردالو شده است!
با آن که میوهها و سبزیجات زرد، نارنجی و قرمز منبع اصلی مشکل کاروتنوز (carotenosis) هستند، ولی دلیل آن همچنین میتواند رنگ سایر غذاها مانند کلم، اسفناج، کیوی، مارچوبه و سیب باشد.
بنابراین اگر دوست دارید پوستتان رنگ گرم و قرمزی داشته باشد به خوردن این میوهها و سبزیجات ادامه دهید، البته تا زمانی که متنوع مصرف کنید.
تحقیقی که در سال 2012 در مجله سلامت عمومی آمریکا چاپ شده است، نشان میدهد خوردن روزانه دو سهم بیشتر میوه و سبزیجات به مدت 6 هسته باعث تغییر واضح رنگ پوست میشود، در این تحقیق رنگ پوست به گرم و قرمز تغییر کرد.
در پایان شاید سوال کنید چرا هویج نارنجی است؟
جالب است بدانید گونههای مختلفی از این گیاه در قرن 17 توسط کشاورزان میهنپرست هلندی پیوند زده شدند و جهشهای مختلفی شکل گرفت تا این که توانستند در نهایت هویجی تولید کنند که رنگ آن شبیه به رنگ خانواده سلطنتی هلند نارنجی بود!
منبع: health.howstuffworks.com