بعد از موفقیت دوربین سلفی حفرهدار که فضای قابل توجهی از صفحه نمایش گوشی را در دسترس قرار میداد، قدم بعدی برای سازندگان تلفنهای هوشمند حذف ناچ قطرهای و انتقال دوربین به زیر صفحه نمایش خواهد بود. دوربین زیر نمایشگر (موسوم به T-OLED) ایدهای جذاب است که البته چالشهای جدیدی را پیش روی کمپانیها قرار میدهد.
برای بررسی این چالشها لازم است دو نکته را بدانید. اول اینکه صفحه نمایش در قسمتی که دوربین سلفی قرار دارد باید حالت شفاف داشته باشد تا اجازهی عبور و رسیدن نور به دوربین را بدهد. این موضوع باعث میشود که دوربین عکسهای با کیفیت و شفافی را ثبت کند. همچنین زمانی که از دوربین استفاده نمیکنید صفحه نمایش باید به صورت عادی اطلاعات را نمایش دهد.
مشکل اصلی دوربینهای زیر صفحه نمایش کیفیت پایین عکسها و تار بودن تصاویر گرفته شده با آن است. شرکت مایکروسافت به تازگی راه حلی برای این مشکلات پیدا کرده است. این شرکت دلیل تار شدن عکسها را شکست نور در صفحه نمایش هنگام عبور از ساختار پیکسلی آن عنوان کرده است. عکسهای ثبت شده با دوربینهای زیر صفحه نمایش از نظر روشنایی و کنتراست هم مشکل دارند. در بعضی موارد عکسها فاقد جزئیات لازم هستند یا محتوای عکس خدشه دار شده.
مشکلات مذکور در عکسهای ثبت شده با دوربین زیر نمایشگر، بهصورت قابل پیشبینی رخ میدهند. در تمام عکسهای ثبت شده، قرار گرفتن پیکسلهای صفحه نمایش به صورت افقی، عامل اصلی شکست نور و تار شدن تصاویر هستند که میتوان مقدار آن را پیشبینی کرد.
چون خرابی عکسها قابل پیشبینی هستند میتوان با استفاده ازهوش مصنوعی و یادگیری کامپیوتری عکسها را ترمیم کرد. محققان مایکروسافت برای برطرف کردن تخریب عکسهای گرفته شده از ساختار شبکه عصبی U-Net استفاده کردند که علاوه بر بهبود نرخ سیگنال به نویز، تاری عکس را نیز برطرف میکند. در نهایت این تیم تحقیقاتی تصاویر را به گونهای ترمیم کردند که بین عکس ثبتشده با دوربین زیر نمایشگر و تصویر اصلی تفاوتی حس نمیشود.
نتیجهی ترمیم عکسهای ثبت شده با دوربین زیر نمایشگر:
استفاده از هوش مصنوعی در عکس برداری کاربردهای دیگری هم دارد. به عنوان مثال میتوانید میزان تار بودن سوژه یا پسزمینه را به صورت دلخواه تنظیم کنید. مایکروسافت این فناوری را برای نمایشگرهای ویدیو کنفرانس توسعه داده با این حال میتوان از آن در گوشیهای هوشمند نیز بهره برد.