فهرست عنوانها
چه چیزی باعث خواهد شد یک گوشی جزو بهترین گوشی های گیمینگ محسوب شود؟ سختافزار داخلی قدرتمند، نمایشگر با نرخ تازهسازی تصویر بالا، طراحی جذاب، سیستم خنککنندگی عالی، کنترلهای اضافه؟ خب، گوشی vivo iQOO 3 5G تنها بخشی از این مشخصات را تیک میزند، ولی آیا محصول بدی است؟ با روکیدا در این سفر همراه شوید تا به این سوال پاسخ دهیم.
کنترلهای اضافه در این گوشی به شکل دکمههای شانهای به اسم Monster Touch در سمت راست آن قرار گرفتند. تیم بازاریابی شرکت ویوو از صفت Monster Inside (هیولای داخلی) برای گوشی iQOO 3 5G استفاده کرده است و اگر آن را بتوانیم به چیپست اسنپدراگون 65 نسبت دهیم، باید با حرف آنها موافقت کنیم، چون این چیپست در حال حاضر قدرتمندترین تراشه موبایل داخل بهترین گوشی های 2020 است.
از طرف دیگر، محصول ویوو از سریعترین حافظههای UFS 3.1 استفاده میکند که در حال حاضر تنها داخل این گوشی و چند گوشی دیگر دیده میشود، بنابراین گزینه سختافزار داخلی قدرتمند نیز تیک میخورد.
ویوو «سیستم خنککننده بخار فیبر کربن» این گوشی را تبلیغ کرده است که به قدرتمندی یک فن داخلی (در گوشی رد مجیک 5G نوبیا) یا اتصالی (گوشی ROG Phone II ایسوس) نیست، ولی به هرحال تاثیرگذار است تا بتوانیم بگوییم این گوشی از نظر یک «سیستم خنککننده عالی» نصف راه را طی میکند.
چه خوب، چه بد گوشی vivo iQOO 3 5G طراحی مرسوم گوشی های گیمینگ را با خطوط تیز و رنگهای سبز یا قرمز روشن ندارد. این گوشی به یک رنگ جذاب نارنجی (در ادامه مطلب تصویر آن را میبینید) نیز به بازار آمده است، اما جدا از آن یک گوشی با ظاهر معمولی است. بنابراین خبری از جنبههای زیباییشناسی یک گوشی گیمینگ نیست.
اما نکته آزاردهنده استفاده گوشی iQOO 3 5G از یک نمایشگر تنها 60 هرتز است. زمانی که بحث نرخ تازهسازی تصویر به میان میآید هرچه بیشتر، بهتر و در واقع بهترین گوشی های گیمینگ 2020 همگی چنین ویژگی را دارند. با این حال، همانطور که در ادامه متوجه خواهید شد با یک پنل نمایش امولد تقریبا عالی روبرو هستیم و نرخ نمونهگیری لمس 180 هرتز آن باید به اندازه کافی برای شناسایی لمس سریع باشد.
با این مقدمه در ادامه گوشی vivo iQOO 3 5G را نقد میکنیم. (برای دیدن تصاویر در اندازه بزرگ روی آنها کلیک کنید.)
مشخصات گوشی vivo iQOO 3 5G:
- بدنه: 158.5 در 74.9 در 9.2 میلیمتر؛ 215 گرم وزن؛ گوریلا گلس 6 در عقب و جلو، بدنه آلومینیومی.
- نمایشگر: سوپر امولد، 6.44 اینچ، دقت 1080 در 2400 پیکسل، تراکم پیکسلی 409 پیکسل در هر اینچ، پشتیبانی از استاندارد +HDR10، نرخ تازهسازی تصویر 60 هرتز، نرخ نمونهگیری لمس 180 هرتز
- دوربین عقب: لنز اصلی: 48 مگاپیکسل، اندازه حسگر 1/2.0 اینچ، لنز با گشادگی دریچه دیافراگم f/1.8، فوکوس خودکار تشخیص فازی (PDAF)؛ دوربین تلهفوتو: 12 مگاپیکسل، لنز با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.5، 50 میلیمتری، PDAF، زوم اپتیکال 2 برابر؛ دوربین فوق عریض: 13 مگاپیکسل، لنز با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.2، 16 میلیمتری، فوکوس خودکار؛ حسگر عمقسنج 2 مگاپیکسل با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.4؛ فلاش الایدی؛ فیلمبرداری با دقت 4K و نرخ 30 فریم بر ثانیه، لرزشگیر الکترونیک تصویر
- دوربین جلو: 16 مگاپیکسل، گشادگی دریچه دیافراگم f/2.5
- چیپست: اسنپدراگون 865 کوآلکام (7 نانومتری پلاس): پردازنده هشت هستهای (1 هسته کریو 585 با سرعت کلاک 2.84 گیگاهرتز و 3 هسته کریو 585 با سرعت کلاک 2.42 گیگاهرتز و 4 هسته کریو 585 با سرعت کلاک 1.8 گیگاهرتز)، پردازنده گرافیکی آدرنو 650
- حافظه: 6، 8 یا 12 گیگابایت رم، 128 یا 256 گیگابایت حافظه داخلی؛ UFS 3.1
- سیستم عامل: اندروید 10؛ لانچر iQOO UI 1.0
- باتری: 4400 میلیآمپر ساعت، فناوری شارژ سریع 55 وات سوپر فلش شارژ 2.0
- اتصالات: 5G (فقط در مدل 256 گیگابایت حافظه داخلی و 12 گیگابایت رم موجود در بازار هند)، دو سیم کارت، بلوتوث 5.0، استاندارد a/b/g/n/ax/ax وایفای، جیپیاس دوگانه، یواسبی C
- سایر مشخصات: دکمههای Monster Touch، موتور لرزشی 4 بعدی، حسگر اثرانگشت زیر نمایشگر، چیپ صدای مستقل AK4377A با گواهینامه صوتی Hi-Res
محتویات جعبه فروش گوشی iQOO 3 5G ویوو
گوشی iQOO 3 5G در یک جعبه زیبا از جنس فیبر کربن مشکی و با حک نام برند با حروف طلایی درخشان روی آن به بازار آمده است. اگر مدل 5G را بخرید استیکر روی جعبه آن را نشان میدهد، ولی مدلهای 4G این گوشی نیز با مقدار رم و حافظه داخلی کمتر نیز وارد بازار شدند.
طرفین درب جعبه به شکل اریب برش خوردند که زیبایی خاصی به آن میدهد. داخل جعبه گوشی را میبینیم که در یک محفظه پلاستیکی قرار گرفته است. زیر آن یک آستر کاغذی است که قاب محافظ پلاستیکی به رنگ سفید را به همراه و کابل یواسبی با یک کانکتور قرمز و سفید قرصی شکل در خود دارد.
همچنین شارژر 55 وات دیده میشود که بزرگ، سنگین و همچنین با سرعت شارژ بالا است. یک جفت ایربادز نیز داخل جعبه حضور دارد.
طراحی گوشی vivo iQOO 3 5G
این گوشی ظاهر مدرن گوشیهای رده بالا را دارد. بدنه آلومینیومی آن همه چیز را در کنار یکدیگر قرار داده است و دو پنل پشتی و عقب از شیشه گوریلا گلس 6 ساخته شدهاند.
اما فارغ از این کلیات، طراحی گوشی iQOO 3 جزئیات ظریفی نیز دارد. بارزترین آنها دکمههای شانهای Monster Touch است. در سمت راست گوشی و دو انتهای مخالف آن، داخل بدنه نواحی پهنی وجود دارد که نقش آنها دکمههای شانهای برای یک تجربه بازی بهتر است.
برای این که عملکرد این دو دکمه را فراموش نکنید با برچسب «R» و «L» نامگذاری شدند. در اسم این دکمه از کلمه «لمسی» استفاده شده است و ابتدا فکر کردیم این دکمهها خازنی هستند، ولی با بررسی بیشتر مطمئن شدیم به یک فشار واقعی و به شکل معقول محکم نیاز دارند. بخواهیم مثال بزنیم باید به گوشی های پیکسل گوگل اشاره کنیم که فشار دادن لبههای آنها اعمال خاصی انجام میدهد.
در سمت راست دو دکمه پاور و تنظیم حجم صدا نیز قرار گرفتند. هر دو جنسی از فلز دارند و به خوبی در دسترس هستند. دکمه پاور ظاهر بافتدار دارد تا آن را تنها با لمس تشخیص دهید. رنگ آن نیز نارنجی انتخاب شده است که در بین بدنه اطلسی مشکی گوشی خودنمایی میکند.
مدل تحت بررسی ما مشکی است. گرچه مشکی خالص نیست، در واقع بیشتر یک رنگ ارغوانی تیره در اطراف و یک رنگ روشنتر در وسط است. همچنین یک الگوی نقطهدار زیر شیشه دیده میشود.
مجموعه دوربین در گوشه بالا سمت چپ است و تمامی دوربینها در یک بخش برآمده مشترک قرار گرفتند. از بالا به پایین فلاش دوربین، حسگر عمقسنج 2 مگاپیکسل، ماژول اصلی 48 مگاپیکسل و سپس دوربین فوق عریض را میبینیم. در سمت راست تنها لنز تلهفوتو قرار گرفته است. مشخصات دوربین نیز در این جا ثبت شده است.
گوشی vivo iQOO 3 5G در دو رنگ دیگر نقرهای و نارنجی نیز وارد بازار شده است. رنگ نارنجی این گوشی بیشترین شباهت را به طراحی یک گوشی گیمینگ دارد. ولی حتی این رنگ نیز بیشتر یک انتخاب عجیب و متفاوت برای یک گوشی معمولی است تا این که با ظاهر زیبای یک گوشی گیمینگ واقعی روبرو باشیم. البته معنای صحبتهای ما تحسین نکردن طراحی این گوشی نیست.
در سمت چپ گوشی vivo iQOO 3 5G، مستقیما زیر دکمه کم کردن صدا، دکمهای قرار دارد که ویو اسم آن را دکمه هوش مصنوعی یا دکمه هوشمند گذاشته است. در بخش نرمافزار بیشتر در مورد آن صحبت میکنیم، فعلا فقط در همین حد بدانید که اگر دوست داشته باشید میتوانید آن را غیرفعال کنید. نواحی پهن این بخش دو عبارت R و L را در خود ندارند و بنابراین جای تعجب ندارد نقش دکمه را ایفا نکنند.
در پایین گوشی گیمینگ ویوو درگاه یواسبی C در مرکز قرار دارد. در سمت چپ آن میکروفون اولیه برای تماسهای صوتی و شیار سیم کارت است که متاسفانه تنها یک سیم کارت با قطع نانو قبول میکند و امکان استفاده از کارت حافظه خارجی را ندارید. بلندگو در سمت راست این پورت است.
در بالا میکروفون ثانویه برای لغو پارازیت تماسهای صوتی است. همچنین درگاه 3.5 میلیمتری هدفون را میبینیم که از دیدن آن خوشحالیم.
در بالای نمایشگر یک توری نیز وجود دارد که نقش آن بیرون دادن صدای بلندگوی مکالماتی است، کمتر چنین طراحی را به یاد میآوریم. کمی جای تاسف دارد که نقش دیگر بلندگوی مکالماتی اسپیکر دوم نیست، چون بهترین گوشی های گیمینگ صدای استریو دارند.
اطراف نمایشگر امولد 6.44 اینچ این گوشی گیمینگ را حواشی با اندازه معقول قرار گرفتند که در طرفین و بالا اندازه یکسان دارند و در پایین کمی ضخیمتر هستند. یک برش کوچک در گوشه بالا سمت راست پنل نمایش محل قرارگیری دوربین سلفی است و یکی از کوچکترین حفرههای نمایشگر است که تا حالا دیدیم.
از سوی کارخانه روی نمایشگر گوشی vivo iQOO 3 5G یک محافظ صفحه نصب شده است.
در پایان باید بگوییم گوشی iQOO 3 5G با وزن 215 گرم خود واقعا سنگین است. گرچه، این وزن برای این بخش از بازار به یک هنجار تبدیل شده است چون گوشی ردمی K30 Pro و Realme X50 Pro به ترتیب 218 و 205 گرم وزن دارند.
این گوشی در مقایسه با دو گوشی دیگر (8.9 میلیمتر) ضخیمتر (9.2 میلیمتر) است. ابعاد این گوشی گیمینگ با توجه به استفاده گوشی ریلمی از نمایشگر 6.44 اینچی با آن یکسان است، ولی گوشی ردمی به علت استفاده از یک پنل نمایش 6.67 اینچ از نظر فیزیکی کمی بزرگتر است.
نمایشگر گوشی vivo iQOO 3 5G
همانطور که اشاره کردیم گوشی جدید ویوو یک نمایشگر سوپر امولد 6.44 اینچ دارد. دقت آن فول اچدی با نسبت تصویر 20:9 و تراکم پیکسلی 409 پیکسل در هر اینچ است. بخشی از این پیکسلها بابت بریدگی دوربین سلفی هدر شده است، ولی با توجه به اندازه کوچک آن قابل بخشش است.
متاسفانه این پنل نمایش نرخ تازهسازی تصویر بالا ندارد. درست است نرخ نمونهگیری لمس 180 هرتز است و ورودی لمس را به اندازه کافی سریع ثبت میکند، ولی 60 هرتز بودن این پنل به معنای محدود شدن اجرای بازیها به 60 فریم در ثانیه است.
امروزه، بهترین گوشی های گیمینگ 2020 پنلهای نمایش 120 هرتز یا حداقل 90 هرتز دارند و با توجه به این که تمرکز ویوو در گوشی iQOO 3 5G گیمینگ بوده است، 60 هرتز عدد مایوسکنندهای است.
با این حال، در مورد میزان روشنایی این پنل نمایش نمیتوانیم شاکی باشیم. در حالت تنظیم نور صفحه به صورت خودکار مقدار روشنایی آن به 848 و در حالت دستی به 518 نیت رسید تا جزو بهترینها قرار گیرد. حداقل میزان روشنایی نیز بسیار خوب و 2.1 نیت بود.
تنظیمات رنگ نمایشگر گوشی vivo iQOO 3 5G به کمک سه حالت موجود و یک اسلایدر تنظیم رنگ امکانپذیر است. حالت پیشفرض استاندارد نام دارد. در این حالت یک پوشش رنگ وسیع با رنگهای روشن را میبینیم و از نظر بازتولید فضای رنگ DCI-P3 عملکرد نسبتا خوبی دارد.
در این حالت متوسط مقدار deltaE 4.6 را اندازه گرفتیم، ولی نقطه سفید و تمام مقیاس خاکستری به سمت رنگ آبی بودند (deltaE تقریبا 10 برای تعدادی از آنها).
تغییر اسلایدر دما به سمت گرم نقطه سفید را به عدد تقریبا کامل deltaE 1 نزدیک میکند، ولی رنگهای خاکستری تیرهتر یک تهمایه رنگ آبی را نگه میدارند، حتی با آن که به مراتب بهتر میشوند. در این حالت متوسط deltaE برابر با 2.8 است.
حالت نرمال برای فضای رنگ sRGB تنظیم شده است و در این حالت متوسط deltaE 2.7 را اندازه گرفتیم. سپس به حالت Bright میرسیم که دقت آن در حد حالت استاندارد با متوسط deltaE 5.1 و پشتیبانی از فضای رنگ DCI-P3 است.
نمایشگر گوشی vivo iQOO 3 5G همچنین با استاندارد +HDR10 سازگار است. گرچه، این گوشی همچنان در فهرست دستگاههای پشتیبانی شده نت فلیکس با وجود برخورداری از قابلیتهای DRM (گواهی Widevine Level 1) قرار ندارد.
در یوتیوب میتوانید ویدئوهای HDR را به کمک گوشی vivo iQOO 3 5G ببینید و زمانی که محتوای HDR شناسایی میشود، تغییر رنگ و میزان روشنایی طبق آن خودکار تغییر خواهد کرد.
عمر باتری گوشی iQOO 3 5G
گوشی گیمینگ ویوو از یک باتری 4400 میلیآمپر ساعت استفاده میکند که یک انتخاب معقول برای یک نمایشگر 60 هرتز است و اگر مقایسه کنیم گوشی رد مجیک 5G نوبیا با نمایشگر 144 هرتز خود یک باتری 4500 میلیآمپر ساعت دارد.
ماندگاری شارژ باتری در دو بخش بازپخش ویدئو و گردش در وب با وایفای به ترتیب بیشتر از 25 ساعت و 14:28 ساعت بود تا نتایج عالی به دست آمده باشد. امتیاز تست باتری در بخش تماس صوتی اینترنتی جالب نبود ولی با آمار 27 ساعت و 24 دقیقه به اندازه کافی خوب محسوب میشود.
ویوو ادعا کرده است شارژ این گوشی پس از 15 دقیقه به 50 درصد میرسد، ولی در تستهای ما این مدت زمان 18 دقیقه بود. با این حال، واقعا سرعت شارژ بالا است. شارژ باتری پس از 30 دقیقه به 76 درصد میرسد که یک نتیجه عالی دیگر است. شارژ کامل 50 دقیقه طول خواهد کشید.
تست بلندگو
گوشی iQOO 3 5G در بخش پایینی خود مجهز به تک بلندگو است و استفاده از بلندگوهای استریو بدون شک برای یک تجربه گیمینگ عالی بهتر بود. صدای بلندگوی این گوشی گیمینگ به اندازه قابل قبولی بلند است و در تست ما امتیاز خوب را به دست آورد، اما کیفیت صدا به واسطه مشخصاتی مانند مصوتهای بالا و عملا مصوتهای پایین نامشخص، ضعیف بود.
بخش نرمافزاری: اندروید 10 به همراه لانچر جدید iQOO UI
گوشی vivo iQOO 3 5G از سیستم عامل اندروید 10 استفاده میکند ولی با توجه به سطح بالای سفارشیسازی منوها اصلا این قضیه مشخص نیست. همچنین باید بگوییم لانچر iQOO UI این گوشی برخلاف لانچرهای FunTouch قبلی ویوو به iOS شباهت ندارد.
برخلاف لانچرهای قبلی شرکت چینی که یک مرکز کنترل در پایین و نوتیفیکیشنها در بالا داشتند، حالا یک سایهبان نوتیفیکیشن به همراه تاگلهای سریع داخل آن را میبینیم. «تقریبا» مانند تمامی نمونههای مشابه، با کشیدن دست از بالا به پایین سایهبان نوتیفیکیشن با یک ردیف از تاگلها ظاهر میشود و کارتهای نوتیفیکیشن زیر آن است و اگر مجددا آن را پایین بکشید، تمام تاگلها نمایان خواهند شد.
به این دلیل گفتیم «تقریبا» چون ویژگیهای خاص خود را دارد. به عنوان مثال، زمانی که برای اولین مرتبه آن را پایین میکشید، میانبری به منوی تنظیمات وجود ندارد و با کشیدن ثانویه به پایین ظاهر خواهد شد. واقعا جای سوال دارد چرا نیاز به این کار بوده است؟
نکته بعدی این که برای بستن سایهبان اگر نوتیفیکیشنهای زیادی داشته باشید، باید دست خود را روی صفحه از پایین به بالا بکشید.
به صورت پیشفرض از سیستم ناوبری مبتنی بر ژستهای حرکتی اندروید 10 استفاده میشود. بعضی دیگر از رامهای سفارشی برای جابهجایی بین دو اپلیکیشن اخیر قابلیت کشیدن دست روی صفحه از طرفین و نگه داشتن آن را نیز اضافه کردند، ولی در لانچر iQOO UI چنین چیزی را نمیبینید.
در گوشی vivo iQOO 3 5G، از این ژست حرکتی برای باز کردن بخشی به اسم «Quick Launch apps» استفاده میشود که یک منوی میانبر با 5 آیکون است که در آن میتوانید هر اپلیکیشنی که روی گوشی نصب کردید را اضافه کنید.
به عنوان مثال، امکان اضافه کردن چراغقوه وجود ندارد که به نظر ما یک فرصت از دست رفته است. همچنین میتوانید این قابلیت را کاملا غیرفعال کنید.
سایر گزینههای مسیریابی نیز وجود دارند مانند کشیدن دست روی صفحه از پایین که نقش یک نوار مسیریابی را دارد و همچنین خود نوار مسیریابی کلاسیک.
یک راهحل کاملا سفارشی دیگر روی گوشی vivi IQOO 3 5G دکمه سختافزاری است که در سمت چپ گوشی vivo iQOO 3 5G مستقیما روبروی دکمه کم کردن صدا دیده میشود. ویوو اسم آن را دکمه هوشمند گذاشته است و سه عمل فشار دادن، دو مرتبه فشار دادن و فشار دادن و نگه داشتن را شناسایی میکند.
در حالت پیشفرض، عمل ابتدایی و آخرین گوگل اسیستنت را فعال میکنند، در حالی که دو مرتبه فشار دادن Jovi Vision را فعال میکند که یک سرویس هوش مصنوعی است که نمایشگر را اسکن کرده و سعی میکند کالاهای روی آن را برای خرید پیدا کند (بهتر است به همراه اپلیکیشن دوربین استفاده شود).
هر عمل را میتوان غیرفعال کرد یا به انجام یک جستجو در گوگل اختصاص داد، بنابراین میتوانید در بخش نرمافزاری این دکمه سختافزاری هوش مصنوعی را حذف کنید. امکان نصب آن برای باز کردن یک اپلیکیشن یا عملکرد مورد نظرتان وجود ندارد، بنابراین مجددا خبری از میانبر برای چراغقوه نیست.
گوشی vivo iQOO 3 5G قابلیت نمایشگر همیشه روشن را دارد و محتویات آن را طبق سلیقه میتوانید سفارشی کنید. همچنین امکان استفاده از حالت تمام سیستمی تیره وجود دارد.
در بحث امنیت دو انتخاب دارید: استفاده از حسگر اثرانگشت اپتیکال زیر نمایشگر و سیستم شناسایی چهره به کمک دوربین جلو. حسگر اثرانگشت عملکرد واقعا سریعی دارد و به نظر ما فناوری اپتیکال شناسایی اثرانگشت به اندازه کافی بالغ شده است تا در حد حسگرهای خازنی سابق باشد.
موقعیت این حسگر زیر نمایشگر کمی بیش از حد پایین است (به عنوان مثال در مقایسه با گوشی گلکسی نوت 10 پلاس)، ولی به مرور زمان به آن عادت خواهید کرد.
شناسایی چهره نیز حتی در محیط تاریک عملکرد بسیار سریعی دارد و نمایشگر گوشی vivo iQOO 3 5G تحت این شرایط بسیار سریع روشن میشود (به مقدار کم تا کور نشوید). با آن که در این روش حداقل یک چشم کاربر باید باز باشد، با این حال نسبتا سطح امنیت آن برای تایید هویت پایین است.
یک سری ویژگی نرمافزاری گیمینگ محور نیز وجود دارد که از داخل هاب Ultra Game Mode میتوان از آنها استفاده کرد. برای دسترسی به این بخش میتوانید وارد منوی اصلی تنظیمات شوید یا در سایهبان نوتیفیکیشن روی تاگل مربوطه یک فشار طولانی وارد کنید.
دستیار بازی در پنجرهای که باز خواهد شد به شما اطلاع میدهد همه چیز بهینه شده است و تنظیمات فعلی را به شما یادآوری میکند، میتوانید بعدا آن را غیرفعال کنید.
سایدبار بازی محلی است که در آن میتوانید روی مواردی مانند مدیریت هشدارها، فیلمبرداری از صفحه و اعمال دکمههای احساس به فشار و موارد دیگر کنترل داشته باشید. در این سایدبار میتوانید گزینهها را سفارشی یا همه چیز را کاملا غیرفعال کنید و تنها در بخش مرکز بهینهسازی Ultra Game Mode تنظیمات را انجام دهید.
عملکرد بخش سختافزاری و نتیجه بنچمارکها
گوشی vivo iQOO 3 5G سختافزاری در حد یک پرچمدار واقعی دارد. به عنوان مثال، در قلب آن چیپست اسنپدراگون 865 قرار گرفته است که در حال حاضر بهترین تراشه موبایل برای گوشیهای اندرویدی است.
این گوشی در چندین مدل با رم و حافظه داخلی متفاوت عرضه شده است. مدل تحت بررسی ما 8 گیگابایت رم و 256 گیگابایت حافظه داخلی از نوع UFS 3.1 دارد.
این نوع حافظه را تنها در گوشی دیگر ویوو یعنی NEX 3S 5G یا ردمی K30 Pro و Pro Zoom دیده بودیم. حتی گوشی وان پلاس 8 پرو که به تازگی معرفی شده است، با وجود تاکید فراوان وان پلاس روی سرعت، چنین حافظهای ندارد.
بنابراین، ابتدا تصمیم گرفتیم عملکرد گوشی iQOO 3 5G را در بخش سرعت حافظه داخلی بسنجیم. ما گوشی را در بنچمارک AndroBench محک زدیم و با دستگاههای با حافظههای UFS 3.0 مقایسه کردیم. عملکرد گوشی گیمینگ ویوو در بخش نوشتن و خواندن اطلاعات به مراتب از سایرین بهتر بود.
این که در دنیای واقعی بتوانید این تفاوت را احساس کنید یا نه یک موضوع دیگر است، ولی حقیقت ماجرا سریعتر بودن گوشی iQOO 3 5G است.
حالا به بنچمارکهای پردازنده میرسیم که در دو بخش تک و چند هسته عملکرد عالی گوشی vivo iQOO 3 5G را شاهد بودیم.
اجازه دهید نگاهی نیز به بنچمارک ترکیبی انتونو بیاندازیم که در این بخش تنها دو گوشی Oppo Find X2 Pro و Realme X50 Pro بالاتر از IQOO 3 قرار میگیرند.
در بنچمارکهای گرافیک دائما شاهد حضور گوشی iQOO در جایگاههایی به سمت بالای نمودار بودیم.
گوشی vivo iQOO 3 5G به دنبال تکرار بنچمارکها عملکرد باثباتی را به نمایش گذاشت و نسبتا خنک باقی ماند تا طراحی حرارتی خوب و سطح بالای عملکرد خود را نشان دهد.
برای این که قدرت سختافزار و مدیریت حرارت آن را بهتر بررسی کنیم، به مدت یک ساعت بنچمارک افت عملکرد پردازنده را اجرا کردیم. این گوشی متوسط 232518 میلیارد دستورالعمل را در هر ثانیه ثبت کرد که کمی بیشتر از گوشی Red Magic 5G نوبیا است که اخیرا بررسی کردیم.
گوشی iQOO 3 5G کمی افت عملکرد تا سطح 90 درصد حداکثر آن داشت، ولی حتی با این مقدار به حداقل نتیجه گوشی نوبیا نزدیک ماند.
دوربین گوشی vivo iQOO 3 5G
بسیاری اوقات، در گوشی های گیمینگ تمرکز روی کیفیت دوربین کمتر است. ولی زمانی که برگه مشخصات گوشی ویوو نگاه میکنیم، ظاهرا اینطور نیست.
دوربین اصلی دقت 48 مگاپیکسل را به همراه فیلتر رنگی RGB و ارایه Quad Bayer دارد تا تصاویر نهایی در حالت پیشفرض 12 مگاپیکسل ثبت شوند. این دوربین فاقد قابلیت لرزشگیر اپتیکال تصویر است.
دوربین تلهفوتو تنها قادر به زوم اپتیکال 2 برابر است و دقت 13 مگاپیکسل دارد. دوربین سوم فوق عریض با دقت 13 مگاپیکسل و به ادعای ویوو با میدان دید 120 درجه است که زمان فعال کردن اصلاح اعوجاج تصویر به 117 درجه میرسد. این دوربین قابلیت فوکوس خودکار دارد که حتی در پرچمدارها کمتر چنین ویژگی را میبینیم که یا فوکوس ثابت هستند یا با وجود فوکوس خودکار چنین میدان دید گستردهای ندارند.
دوربین آخر گوشی vivo iQOO 3 5G حسگر عمقسنج 2 مگاپیکسل است، از آن دست ماژولهایی که هدف آن فقط افزایش تعداد دوربینها است، بدون این که در زندگی واقعی نقش چندانی داشته باشند.
در جلو دوربین 16 مگاپیکسل را با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.45 میبینیم که یکی از تاریکترین لنزها است و خیلی وقت بود مانند آن را در جلوی یک گوشی ندیده بودیم.
اپلیکیشن دوربین فرقی با آن چه در گوشیهای اخیر ویوو دیده بودیم ندارد و طبق سلیقه ما نیست. محیط آن بیش از حد شلوغ است، گرچه باید بگوییم به مرور زمان به آن عادت میکنید.
در هر صورت، وجود گزینه انتخاب زوم (0.6، 1 و 2 برابر) و یک گزینه مجزای انتخاب «لنز» (زاویه فوق عریض، بوکه، فوق ماکرو) در نمایاب گیجکننده است. گزینه «زاویه فوق عریض» عملا همان 0.6 برابر زمان انتخاب سطح زوم است.
حالت «فوق ماکرو» یک نمای زوم به داخل دیجیتالی با دوربین فوق عریض است تا اینطور به نظر برسد بزرگنمایی بیشتر است، اما در واقع یک برش و سپس افزایش مقیاس مجدد به 12 مگاپیکسل است. حالت «بوکه» دوربین را روی زوم 1 برابر با دوربین اصلی قفل میکند و متفاوت با حالت اختصاصی «پرتره» است که از بخش انتخاب حالت عکاسی در پایین صفحه میتوانید انتخاب کنید و همچنین گزینههای تغییر چهره جدا از افکت بوکه دارد.
با کشیدن دست روی صفحه مانند اکثر گوشیهای دیگر بین حالات مختلف عکاسی جابهجا خواهید شد و از طریق تب «More» میتوانید به حالات کمتر رایج دسترسی داشته باشید. در این بخش همچنین میتوانید حالات موجود در نمایاب را شخصی کنید، قابلیتی که ظاهرا تنها سامسونگ در اختیار کاربر میگذارد.
به کمک حالت عکاسی حرفهای (پرو) میتوانید خودتان پارامترهای دوربین را تغییر دهید. امکان تغییر ایزو (50 تا 3200)، سرعت شاتر (1/12000 ثانیه تا 32 ثانیه)، تعادل سفید (پیش تنظیمات و اسلایدر دمای رنگ)، فاصله فوکوس (بدون انتخاب نقطه فوکوس) و نوردهی (در گامهای افزایشی -2/+2EV در 1/3EV) را دارید.
یک تراز الکترونیکی نیز وجود دارد، ولی گزینههای حالت نورسنجی یا یک هیستوگرام زنده به چشم نمیخورند. باید اشاره کنیم هر سه دوربین قادر به استفاده از حالت پرو هستند.
منوی تنظیمات دوربین کنترلهای همیشگی را دارد مانند غیرفعالسازی صدای شبیهسازی شده شاتر، برچسبگذاری جغرافیایی و یک گزینه برای منعکس کردن تصاویر سلفی و در این بخش سلف تایمر را پیدا میکنید.
گوشی vivo iQOO 3 5G قابلیت فوکوس خودکار چشمی را نیز دارد که روی هیچ گوشی دیگری جز گوشی اکسپریا 1 سونی ندیده بودیم.
کیفیت تصاویر
تصاویری که با دوربین اصلی گوشی vivo iQOO 3 5G در روز میگیرید رنگهای خوشایند و جذاب بدون بیش از حد اشباع بودن دارند. دامنه دینامیک نیز به شکل معقولی عریض است، گرچه ای کاش توسعه سایهها بهتر بود چون تاریکتر از سلیقه ما میافتند. گرچه، تصاویر کنتراست بیشتری دارند و برخی از افراد آنها را بیشتر میپسندند.
چیزی که به سختی قابل پذیرش است شارپ نبودن تصاویر و نبود جزئیات ریز زمان بررسی تصاویر در بزرگنمایی 1:1 است. رندر پوششهای گیاهی به ویژه ملایم و خمیرمانند انجام شده است. به طور کلی، تصاویری که در روز میگیرید را اگر از فاصله دور ببینید عالی هستند، اما از نمای نزدیک چنگی به دل نمیزنند.
بهای عکاسی با دقت کامل دوربین اصلی پارازیت زیاد بوده، اما جنبه مثبت آن بالا رفتن سطح جزئیات است.
کیفیت تصاویر دوربین فوق عریض مشکلات خاص خود را دارند مانند مقدار بالای پارازیت و حاشیه بنفش شدید در نواحی با کنتراست بالا.
با این حال، دوربین فوق عریض این گوشی یکی از خوبترینها حتی در بین پرچمدارها است. با وجود پارازیت بالا، سطح جزئیات نیز زیاد است. دامنه دینامیک نیز وسیع است، به ویژه برای یک دوربین فوق عریض که معمولا در این بخش ضعیف ظاهر میشود.
یک گزینه برای فعال و غیرفعال کردن قابلیت اصلاح اعوجاج نرمافزاری وجود دارد. حضور آن کمک شایانی میکند، به ویژه زمانی که خطوط صاف در امتداد لبههای قاب تصویر حضور دارند. نتیجه آن کمی افت میدان دید است و مقداری ملایم بودن را در گوشه تصاویر میتوانیم ببینیم، ولی نمیتوان همه چیز را با همدیگر خواست.
حالا به دوربین تلهفوتو میرسیم که سطح اشباع بودن رنگها بیشتر شده است، ولی رنگهای تصاویر همچنان جذاب هستند. پارازیت در تصاویر با زوم دو برابر نیز وجود دارد، ولی مشکل خاصی نیست. سطح جزئیات قابل قبول است و با آن که با شارپترین تصاویر با زوم 2 برابر روبرو نیستیم، ولی به اندازه کافی خوب محسوب میشوند. دامنه دینامیک از حد متوسط نیز عریضتر است.
تصاویری که با دوربین گوشی vivo iQOO 3 5G در شب میگیرید جالب نیستند. دوربین اصلی ترجیحا تصاویر ملایمی میگیرد که ممکن است پارازیت زیادی نداشته باشند، اما جزئیاتشان نیز زیاد نیست. صحنههای تاریکتر مقدار نوردهی کمی دارند و گوشی زمانی که صحنهها نورپردازی گرمی دارند در مورد تعادل سفید به مشکل میافتد.
دوربین اصلی تنها قادر به استفاده از حالت Night Mode است که نتیجه آن افزایش قابل توجه جزئیات در نواحی سایهدار به همراه ملایم بودن بیشتر تصاویر است. جنبه به نوعی مثبت ماجرا ثبت کاملا سریع تصاویر در این حالت است.
زمانی که در شب با زوم 2 برابر میخواهید عکس بگیرید، گوشی iQOO 3 5G گاهی اوقات از دوربین تلهفوتو استفاده خواهد کرد ولی بیشتر اوقات تصاویر با دوربین اصلی و با زوم دیجیتال گرفته میشوند. در بین دو تصویر زیر اولین آنها که پارازیت دارد ولی شارپ است با دوربین تلهفوتو ثبت شده است. تصویر دیگر با دوربین اصلی گرفته شده و همانطور که باید انتظار داشته باشید ملایم است.
دوربین فوق عریض زمان عکاسی در شب با توجه به ماهیت لنز خود عملکرد نسبتا خوبی دارد. تصاویر به مقدار کم نوردهی میشوند و پارازیت دارند، ولی اکثر دوربینهای فوق عریض چنین رفتاری را از خود نشان میدهند. جزئیات خوب است و رنگها در سطح قابل قبولی اشباع شدند.
تصاویر پرتره
گوشی vivo iQOO 3 5G با دوربین اصلی و تلهفوتو خود تصاویر پرتره میگیرد. شاید کمتر این رفتار را در گوشی دیگری دیده باشید. عکاسی پرتره با دوربین عریض به معنای عملکرد بهتر در شرایط نورپردازی چالش برانگیز است، چون معمولا این ماژول کیفیت بالاتری دارد، ولی بهای آن فاصله کوتاه سوژه و پرسپکتیو کمتر از حد ایدهآل است.
اما عکاسی با لنز زوم باعث میشود بتوانید با فاصله راحتتری از سوژهتان عکس بگیرید و پرسپکتیو پهنتر بوده، ولی معمولا کیفیت تصاویر در محیطهای تاریکتر پایینتر است.
توانایی انتخاب از بین این دو بهترین راهحل است و همین اصل در گوشی iQOO 3 5G رعایت شده است. بزرگنمایی پیشفرض زمانی که از بخش انتخاب حالت عکاسی، عکاسی پرتره را انتخاب میکنید 2 برابر است تا گوشی اشاره کند پرسپکتیو عالی است، ولی اگر شرایط مناسبتر است میتوانید از دوربین عریضتر استفاده کنید.
تصاویر پرتره با بزرگنمایی دو برابر این گوشی رنگهای «انسانیتر» دارند، در حالی که تصاویر دوربین اصلی یک ظاهر زردرنگتر در خود دارند. نتایج از نظر تمامی موارد دیگر، تقریبا یکی است.
جداسازی سوژه به خوبی انجام شده است، ولی بدون مشکل نیست (پشت گوش سمت راست سوژه عکس چهارم یا شانه سمت چپ سوژه عکس سوم نیافتاده است).
افکت بوکه در تصاویر با بزرگنمایی 2 برابر ظاهر طبیعی دارد ولی در تصاویر 1 برابر بیش از حد محو شده است که با میدان دید عریض همخوانی ندارد. ویژگی مثبت، امکان استفاده از حالت HDR زمان عکاسی پرتره است.
تصاویر ماکرو
دوربین فوق عریض قابلیت فوکوس خودکار دارد و میتواند تا فاصله 2 سانتیمتر فوکوس کند. این توانایی اجازه به ثبت تصاویر از نمای نزدیک بسیار خوبی میدهد و دقت 13 مگاپیکسل این دوربین به معنای ثبت جزئیات بیشتر در مقایسه با دوربین 2 و حتی 5 مگاپیکسل اختصاصی ماکرو در بهترین گوشی های میان رده است.
دوربین سلفی
تصاویر سلفی دوربین جلو گوشی vivo iQOO 3 5G فقط قابل قبول هستند. دامنه دینامیک محدود است و ای کاش از نظر شارپ بودن و جزئیات بهتر بودند، گرچه رنگها دقیق هستند.
حالت عکاسی پرتره دوربین جلو چند فیلتر زیباتر کردن چهره را نیز دارد. گرچه استفاده از آنها به معنای ملایمتر بودن تصاویر، نه فقط در پسزمینه بلکه روی سوژهتان است. از سوی دیگر، افکت بوکه مصنوعی به صورت پیشفرض روشن نیست و باید آن را فعال کنید.
در حقیقت، حالت پرتره دوربین جلو یک حالت زیباتر کردن چهره است که همچنین میتوانید محو شدن پس زمینه را به آن اضافه کنید.
شناسایی سوژه قابل قبول است، گرچه سوژه ما با موی مرتب خود شرایط را بهتر کرد. اطراف گوشها، همچنان مشکلاتی را دیدیم که زمان عکاسی پرتره با دوربین اصلی وجود داشت.
دوربین فیلمبرداری
گوشی vivo iQOO 3 5G با دوربین اصلی و تلهفوتو خود میتواند حداکثر فیلمهای 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه بگیرد. قدرت فیلمبرداری دوربین فوق عریض به فیلمهای فول اچدی و 30fps محدود است. کاربر میتواند از بین دو کدک h.264 و h.265 انتخاب کند.
فیلمهای 4K دوربین اصلی بدون توجه به نرخ فریم سطح جزئیات تقریبا یکسانی دارند و یک عملکرد واقعا خوب را دیدیم. بیتریت هر دو حالت نیز تقریبا یکسان است یعنی 50 مگابیت در ثانیه که برای ویدئوهای 4k 30fps کمی زیاد و برای 60fps قابل قبول است.
گرچه، پارازیت در ویدئوها حضور دارد و دامنه دینامیک کاملا محدود است. همچنین یک تغییر رنگ عجیب بنفش دیده میشود که این مشکل را در تصاویر ثابت دوربین اصلی ندیدیم.
ویدئوهای فول اچدی دقیقا همین ویژگیها را نشان میدهند، با این تفاوت که چون حالت فول اچدی 30fps تنها حالت قادر به استفاده از لرزشگیر تصویر است، ویدئوها یک برش اجباری میخورند.
ویدئوهای دوربین فوق عریض حتی دامنه دینامیک محدودتر دارند تا نواحی سایهدار کاملا تاریک و نواحی روشن کاملا سفید را انتظار داشته باشید. نکته مثبت، رنگهای واقعیتر این ویدئوها و جزئیات کاملا خوب برای یک دوربین فوق عریض است.
ویدئوهای دوربین تلهفوتو مجددا از نظر کیفیت در دقت 4K و دو حالت 30 و 60fps یکسان هستند و بیتریت 50 مگابیت در ثانیه دارند. بعضی دیگر از گوشیها ویدئوهای زوم شده 60fps خود را با دوربین اصلیشان میگیرند، ولی در گوشی iQOO 3 5G استفاده از خود لنز تلهفوتو را شاهد بودیم.
جزئیات قابل قبول است، گرچه عالی نیستند و بیش از حد شارپ شدند. رنگهای نهایی در حد خروجی دوربین اصلی هستند و مجددا آسمان و آسفالتها به رنگ بنفش میافتند و دامنه دینامیک نیز محدود است.
عجیب است که ویدئوهای فول اچدی با نرخ 30 فریم بر ثانیه رنگهای دقیقتر دارند و بین ویدئوهای 30 و 60fps تفاوت مشخص است. ویدئوهای با نرخ 60 فریم بر ثانیه مانند برادران 4K خود پردازش میشوند. حالت فول اچدی 30fps نیز مانند ویدئوهای دوربین اصلی برش میخورند.
قابلیت لرزشگیر الکترونیک تصویر همانطور که توضیح دادیم در اختیار هر سه دوربین و فقط حالت فیلمبرداری فول اچدی با نرخ 30 فریم بر ثانیه است. امکان غیرفعال کردن آن وجود ندارد و اگر دوربین را به یک سمت بگیرید عملکرد عالی آن را میبینیم.
راه رفتن در حین فیلمبرداری با دوربین اصلی مشکلی ندارد و زمان استفاده از دوربین فوق عریض همان مقدار ثبات تصویر را شاهد هستیم، تنها با این تفاوت که با دوربین دوم شکار فوکوس بیشتر انجام میشود.
رقبا
با توجه به این که قیمت گوشیvivo iQOO 3 برای مدل 4G با 8 گیگابایت رم و 128 گیگابایت حافظه داخلی و برای مدل 5G با 6 گیگابایت رم و 128 گیگابایت حافظه داخلی 465 دلار است، با قیمت واقعا معقولی روبرو هستیم. گرچه، نام بردن از رقبا کار سختی است.
بدون شک، گوشی vivo iQOO 3 5G مانند گوشی ROG Phone II ایسوس، رد مجیک 5G نوبیا یا بلک شارک 3 جزو گوشی های گیمینگ واقعی محسوب نمیشود. ولی اجازه دهید آن را در تقابل با این مدلها قرار دهیم.
گوشی ROG Phone II از نظر ماندگاری شارژ باتری در حد گوشی ویوو یا حتی بهتر است، یک نمایشگر بزرگتر و نرخ تازهسازی تصویر بیشتر (120 هرتز) و بلندگوهای استریو عالی دارد. با این حال، از چیپست سال گذشته استفاده میکند و از گوشی گیمینگ ویوو قیمت بیشتری دارد.
شاید گوشی iQOO 3 5G از نظر قیمت انتخاب بهتری باشد، حتی با آن که فاقد اکوسیستم وسیع لوازم جانبی روگ و نرخ تازهسازی تصویر بالا است.
همانطور که در نقد گوشی نوبیا نوشتیم، پنل نمایش 144 هرتز آن غوغا میکند و اگر چنین چیزی را نیاز دارید، iQOO 3 حرفی برای گفتن ندارد. گوشی نوبیا بلندگوهای به مراتب بهتری نیز دارد، ولی عمر باتری آن را باید فراموش کنید و همچنین کیفیت دوربین آن در مقایسه با گوشی iQOO 3 5G پایینتر است.
از نظر سطح عملکرد هر دو گوشی در اکثر بخشها مشابه هستند، ولی نوبیا به کمک فن داخلی گوشی خود توانسته است از چیپست اسنپدراگون 865 کمی بیشتر کار بکشد. با توجه به قیمت مشابه این دو گوشی در بازار چین، رد مجیک 5G انتخاب بهتری است، اگر دنبال نمایشگر با نرخ تازهسازی تصویر بالاتر و عملکرد قدرتمندتر میگردید.
گوشی بلک شارک 3 شیائومی نیز قیمت مشابهی با گوشی iQOO 3 دارد. این گوشی هنوز برای نقد به دست ما نرسیده است ولی یک نمایشگر با نرخ تازهسازی تصویر بالاتر (90 هرتز)، دوربین با دقت بالاتر (ولی بدون لنز تلهفوتو) و باتری بزرگتر با شارژ سریعتر (گرچه نه مدل پایه آن) دارد.
دکمههای شانهای گوشی گیمینگ ویوو به آن کمک میکنند یک حاشیه برتری داشته باشد. البته باید بگوییم گوشی بلک شارک 3 پرو یک هیولای متفاوت است.
حالا اگر از بین گوشیهای هوشمند معمولی انتخاب کنیم، گوشی Redmi K30 Pro Zoom رقیب اصلی گوشی vivo iQOO 3 5G است، گرچه هنوز در اختیار بازارهای خارج از چین قرار داده نشده است.
دوربین سلفی پاپآپ این گوشی اجازه به یک طراحی تمام صفحه داده است و کیفیت دوربینهای عقب به مراتب بهتر هستند.
گزینه بعدی گوشی جذاب ریلمی یعنی X50 Pro است که در چندین بخش بهتر ظاهر میشود؛ یک نمایشگر 90 هرتز، دوربین سلفی دوگانه با یک لنز فوق عریض، دوربین اصلی با دقت بالاتر، بلندگوهای استریو و سرعت شارژ کمی بیشتر.
گوشی vivo iQOO 3 5G از طرفی پورت 3.5 میلیمتری هدفون، کنترلهای اضافه، دوربین فوق عریض با دقت بالاتر در پنل پشتی و حافظه داخلی سریعتر دارد. بنابراین برای انتخاب باید به اولویتهای خود دقت کنید.
رای نهایی
چرا ما باید روی همه چیز برچسب بگذاریم و دستهبندی کنیم؟ چرا گوشی vivo iQOO 3 5G باید یک گوشی گیمینگ باشد؟ آیا نمیتواند فقط تقریبا یک پرچمدار با چند دکمه شانهای باشد؟ میتواند و در واقع جز این نیست.
این گوشی یکی از روشنترین نمایشگرها را دارد، میتواند شارژ باتری خود را به مدت طولانی نگه دارد و حتی پس از آن سریعا شارژ شود.
گوشی iQOO 3 5G همچنین از بهترین چیپست موبایل استفاده میکند و ویوو توانسته است قطعات داخلی را به نوعی طراحی کند تا مدت طولانی بدون افت عملکرد قدرتمند ظاهر شوند.
شاید تنها دوربین این گوشی در حد نام یک پرچمدار نیست. در واقع با دوربین بدی روبرو نیستیم، ولی چنین دوربینهای با کیفیت متوسط را میتوان در بهترین گوشی های ارزان قیمت 2020 به راحتی پیدا کرد. خیلی خب، قبول میکنیم که کمتر گوشی یک دوربین فوق عریض با قابلیت فوکوس خودکار دارد.
بنابراین به عنوان جمعبندی میگوییم اگر یک گوشی با سختافزار قدرتمند و قیمت معقول میخواهید و با قدرت پایین دوربین مشکلی ندارید و به جای آن کمی چاشنی گیمینگ را ترجیح میدهید، گوشی vivo iQOO 3 5G انتخاب بسیار خوبی است.
نکات مثبت:
- کیفیت ساخت بالا، دکمههای شانهای تجربه گیمینگ را متحول میکنند.
- نمایشگر سوپر امولد بسیار روشن که میتواند دقت رنگ بالایی نیز داشته باشد.
- ماندگاری شارژ باتری عالی، سرعت شارژ بسیار بالا
- لانچر iQOO UI یک نسخه سفارشی از اندروید است، با این حال در مقایسه با لانچرهای خود ویوو بیشتر به نسخه خام اندروید پایبند است.
- عملکرد باثبات تحت فشار
- دوربین فوق عریض با قابلیت فوکوس خودکار به طور کلی عالی است و بهترین تصاویر ماکرو را میگیرد.
نکات منفی:
- نرخ تازهسازی تصویر بالاتر نمایشگر آن را کاملا متمایز میکرد.
- استفاده از تک بلندگو که بسیار خوب نیز نیست.
- کیفیت نه چندان جالب دوربین اصلی، تصاویر عکاس در شب کیفیت متوسطی دارد.
- این گوشی ضد آب و گرد و غبار نیست.
- تنها زمان فیلمبرداری با دقت فول اچدی و نرخ 30 فریم بر ثانیه، لرزشگیر ویدئو فعال است.
منبع: gsmarena.com