مقدمه
هوآوی به دنبال تحریمهای آمریکا از اردیبهشتماه دسترسی به سرویسهای موبایل گوگل (GMS) را از دست داده است، ولی این قضیه نتوانست جلوی این شرکت را در معرفی دستگاههای جدید به بازار بگیرد. غول چینی برای این که مطمئن شود گوشیهایش یک منبع دسترسی بدون وقفه به اپلیکیشنها دارند اپ استور مخصوص به خود را به اسم اپ گالری هوآوی (Huawei AppGallery) راه انداخته است.
هوآوی حتی اخیرا استراتژی جدیدی را معرفی کرده است تا اپ گالری را در نقشه اپ استورهای موبایل قرار دهد. این شرکت سخت تلاش کرده است توسعهدهندگان را به سمت فروشگاه خود جلب کند و بنابراین حتی پیشنهادهایی مانند 100 درصد سهم از درآمد فروش را به آنها داده است. این شرکت همچنین قصد دارد در بازارهای کلیدی خود به جای اپلیکیشنهای شرکتهای بزرگ اپلیکیشنهای بومی را جا بیاندازد و میتوانیم ببینیم چه نتیجهای داشته است.
با معرفی گوشیهای میانرده مانند P40 Lite (Nova 7i) هوآوی و Honor 9x Pro، بازار مصرفکنندگان خارج از چین حالا به گوشیهای بدون گوگل ارزان دسترسی دارند و شدت محدودیتهای به وجود آمده ناشی از نبود GMS ممکن است یک عامل مهم در تصمیم به خرید برای بسیاری از افراد باشد.
بنابراین در این مطلب تصمیم گرفتیم نگاهی به شرایط زندگی بدون GMS بیاندازیم و این که چه قدر دستیابی به اپلیکیشنهای محبوب پیامدهی، اجتماعی، استریم صدا و تصویر و مسیریابی به همراه استفاده از آنها ساده است.
چطور در یک اپلیکیشن بدون گوگل به اپلیکیشنها دسترسی دارید؟
اولین چیزی که متوجه شدیم تغییر به مراتب بیشتر اوضاع نسبت به گذشته بود. اپلیکیشن اسپاتیفای و تیکتاک در اپ گالری وجود دارند تا در بخش سرگرمی کمبودی نداشته باشید. مجموعه خوبی از اپلیکیشنهای مسیریابی وجود دارد خواه برای مسیریابی داخل ماشین باشد یا استفاده از وسایل حمل و نقل، حتی میتوانید به خوبی از سرویسهای اوبر و Lyft استفاده کنید. بخش بهرهوری نیز مجموعه اپلیکیشن خوبی دارد.
بخشی که اپ گالری هوآوی ترجیحا هنوز کمبود دارد دستههای استریم ویدئو و پیامرسانی است. ولی از آن جایی که هوآوی اصراری ندارد که از اپ گالری استفاده کنید، اپ استور آمازون به پوشاندن خلاءها کمک خواهد کرد.
برای تست، ما ابتدا سعی کردیم از اپ گالری تا جای ممکن برای پیدا کردن اپلیکیشنهای متعدد مورد نظرمان استفاده کنیم.
سپس، به اپ استور آمازون رو آوردیم که دومین منبع اپلیکیشنها زمانی بود که روی اپ گالری چیزی پیدا نکردیم. این دو استور قابل اعتماد هستند و ما مطمئن بودیم هر اپلیکیشنی که از آن جا نصب کرده بودیم به خوبی بدون سرویسهای موبایل گوگل کار خواهد کرد.
اگر اصرار دارید مجموعه اپلیکیشنهای محبوب خود را روی گوشی داشته باشید و نه چیز دیگر، مستقیما میتوانید آنها را از گوشی قدیمی خود انتقال دهید. هوآوی پیشنهاد میکند از اپلیکیشن Phone Clone خود این شرکت استفاده کنید.
این اپلیکیشن اکثرا اپلیکیشنهای شما را انتقال خواهد داد و گوشی قدیمیتان نیازی نیست هوآوی باشد. اپلیکیشنهای گوگل و همچنین تعدادی از اپلیکیشنهای بانکداری را بدون شک نمیتوان انتقال داد، ولی اکثر اپلیکیشنها به خوبی قابل انتقال به گوشی جدیدتان هستند.
با آن که Phone Clone اولین مرتبه که دستگاه را روشن میکنید به خوبی کار میکند، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم یک کاربر معمولی هر زمان که خواست بتواند یک اپلیکیشن را روی گوشی قبلی خود نصب کند و آن را انتقال دهد یا زمانی که دوست داشته باشد این کار را با یک اپلیکیشن نصب شده انجام دهد.
بنابراین این جا است که سومین منبع ما به کمک میآید. APKPure به شما اجازه خواهد داد تمامی اپلیکیشنهایی که Phone Clone انتقال داده است را بهروز نگه دارید و این موضوع مهمی است که باید در نظر بگیرید.
تنها این نیست، بلکه همچنین میتوانید اپلیکیشنهای جدید را از APKPure دانلود کنید، یعنی آنهایی که روی اپ گالری و اپ استور آمازون پیدا نمیشوند.
گرچه اپلیکیشنهای روی APKPure تایید نشدهاند که بدون نصب فریمور سرویسهای گوگل روی گوشی کار میکنند، بنابراین کمی باید تست کنید کدام اپلیکیشنها کار میکنند و کدام نمیکنند.
در نهایت اگر واقعا به دنبال یک اپلیکیشن خاص هستید که در هیچ کدام از این مکانها پیدا نمیشوند میتوانید به دنبال فایل APK آن در اینترنت بگردید. برخی از توسعهدهندگان روی وبسایت خود امکان مستقیم فایل نصب اپلیکیشنهایشان را فراهم کردند یا میتوانید یک اپلیکیشن را در هرکدام از سایتهای دانلود پیدا کنید.
اما باید دقت کنید باید تمام نسخههای آینده را اپلیکیشن خود را به صورت دستی برای حفظ بهروزرسانی دانلود کنید و هرگز نمیتوانید مطمئن شوید کسی فایل APK که دارید دانلود میکنید را برای قرار دادن کد مخرب دستکاری کرده است یا نه.
وضعیت اکثر اپلیکیشنهای محبوب
ما احساس کردیم اوضاع را ساده نگه داریم تا یافتههایمان مرتبط با نیاز یک کاربر معمولی باشد. بنابراین به موضوعاتی مانند رامهای سفارشی یا بارگذاری جانی سرویسهای گوگل یا نصب هر گونه اپلیکیشن تغییر یافته رسیدگی نمیکنیم. همچنین، برای کارهایی مانند گردش در شبکههای اجتماعی تنها به اپلیکیشنهای رسمی توجه داریم چون به اشتراکگذاری اطلاعات لاگین با کلاینتهای شخص ثالث هرگز فکر خوبی نیست.
بنابراین اجازه دهید بررسی کنیم پیدا کردن و نصب اپلیکیشنهای محبوب روی گوشی تست هوآوی ما چقدر آسان (یا سخت) است و پس از نصب چه قدر خوب کار خواهند کرد.
شبکههای اجتماعی
اپ گالری: بدون شک تیکتاک در دسترس است تا کمی بتوانید سرگرم باشید. در کمال تعجب همچنین اپلیکیشن پینترست را در اپ گالری پیدا کردیم تا بتوانید همچنان به پیدا کردن چیزهای جدید جالب ادامه دهید. گرچه، با آن که همیشه میتوانید از سایتهای شبکههای اجتماعی دیگر استفاده کنید، ما اپلیکیشنها را ترجیح دادیم (در آنها به نسبت نسخههای وب مدیریت مواردی مانند نوتیفیکیشنها بهتر است).
اپ استور آمازون: فیسبوک و آمازون ظاهرا به خوبی با یکدیگر کنار میآیند. اپلیکیشن فیسبوک و نسخه لایت آن هر دو وجود دارند، اینستاگرام را نیز میتوانید پیدا کنید.
APKPure: توییتر را نصب کردیم و درست کار کرد. همچنین اپلیکیشنهای Helo و ShareChat (که در هند محبوب است) بدون مشکل کار کردند. گرچه، اسنپچت بدون GMS قابل نصب نبود.
باید اشاره کنیم فایل APK اپ فیسبوک را مستقیما از خود سایت فیسبوک نیز میتوانید دانلود کنید.
بهرهوری
اپ گالری: اپلیکیشن آفیس مایکروسافت پیدا میشود که معمولا به تنهایی برای مدیریت اسناد شغلی کافی است. همچنین اگر جایگزین میخواهید WPS Office نیز وجود دارد. برای حفظ مدیریت و نظم کارها نیز اپلیکیشن OneNote وجود دارد.
اپ استور آمازون: واندرایو و دراپباکس در اپ گالری پیدا نمیشوند ولی اگر به همگامسازی فایلهای خود با کامپیوترتان نیاز دارید از فروشگاه آمازون قابل دانلود هستند. Evernote نیز اگر آن را به OneNote ترجیح میدهید پیدا میشود.
APKPure: در استورهای مورد نظر خود یک مدیر رمز عبور پیدا نکردیم ولی در APKPure میتوانید 1Password را پیدا کنید.
اپلیکیشنهای مسیریابی جیپیاس و نقشهنگاری
اپ گالری: «Here Maps» همیشه یکی از بهترین اپلیکیشنهای مسیریابی رایگان بوده است (از زمان Navteq). این اپلیکیشن یک قابلیت مسیریابی رایگان صوتی دارد و میتوانید نقشهها را به آسانی برای استفاده آفلاین دانلود کنید. همچنین Sygic وجود دارد ولی Bing Maps پیدا نمیشود. دو اپلیکیشن اوپر و Lyft اگر نیاز به تاکسی داشتید به راحتی کار میکنند و Moovit به خوبی برای سرویسهای حمل و نقل عمومی مفید خواهد بود
به نظر ما این بخش یکی از کاملترین دستهها است. اگر با استفاده نکردن از سرویس مسیریابی گوگل مشکل ندارید، مجموعه گزینهها در این دسته کافی است.
با این حال، بعضی از سرویسها (به عنوان مثال اپلیکیشنهای تاکسی) کار نخواهند کرد. به عنوان مثال Transit و Ola Cabs بدون GMS باز نشدند. ما موفق شدیم Waze را نصب کنیم ولی از آن جایی که بنیاد آن استفاده از گوگل مپس است، کار نکرد.
استریم موزیک
اپ گالری: اسپاتیفای، Deezer و تایدال (Tidal) پیدا میشود تا مجموعه کاملا وسیعی از سرویسها در اختیارتان قرار گیرد. JioSaavn برای مشترکان هندی وجود دارد. گرچه حواستان به نسخه جعلی Shazam باشد.
اپ استور آمازون: آمازون موزیک به خوبی کار میکند و جای تعجب ندارد. اگر از محصولات آمازون برای مولتی مدیا استفاده میکنید، حتی ممکن است متوجه نبود GMS نشوید. برای شناسایی آهنگ و متن آهنگ MusixMatch دیده میشود.
APKPure: در این جا Shazam و SoundHound اگر آنها را به MusixMatch ترجیح میدهید پیدا میشوند. iHeartRadio نصب میشود و کار میکند (گرچه تنها در کانادا، استرالیا، نیوزلند و آمریکا در دسترس است). ساندکلاد بدون GMS کار نکرد.
مرورگر وب: میتوانید وارد اپلیکیشن یوتیوب موزیک شوید ولی پخش صدا به محض این که از مرورگر به اپلیکیشن دیگری جابهجا میشوید متوقف خواهد شد. اگر آن را در حالت تقسیم صفحه نگه دارید به پخش ادامه خواهد داد ولی ایدهآل نیست. ما گرچه موفق شدیم خود اپلیکیشن یوتیوب موزیک را نصب کنیم، ولی چون برای وارد شدن به حسابتان به GMS نیاز دارد، غیر قابل استفاده است.
تناسب اندام
اپ گالری: اگر یک ساعت یا دستبند هوشمند هوآوی یا آنر دارید، اپلیکیشن Huawei Health جوابگوی نیازتان خواهد بود. دستگاههای گارمین، فیتبیت و همچنین Strava نیز پشتیبانی میشود. بنابراین اپلیکیشنهای تناسب اندام ظاهرا یکی از کاملترین دستهها در اپ گالری هوآوی است.
Phone Clone: در اپ گالری اپلیکیشن Mi Fit پیدا نمیشود. گرچه ما با موفقیت توانستیم آن را با اپ Phone Clone هوآوی انتقال دهیم (از یک گوشی غیر هوآوی). میتوانید همچنین از APKPure برای نصب آن استفاده کنید (و این استور را برای بهروزرسانیهای آینده نیاز دارید).
پیامرسانی
اپ گالری: در این بخش ویچت و QQ و همچنین وایبر و تلگرام را پیدا خواهید کرد. دو اپلیکیشن Helo و ShareChat برای کاربران هندی وجود دارد و JioCall به خوبی کار میکند (طبیعتا اگر مشترک این سرویس هستید).
اپ استور آمازون: همانطور که قبلا گفتیم آمازون و فیسبوک بهترین دوستان یکدیگر هستند، بنابراین میتوانید اپلیکیشن مسنجر را این جا پیدا کنید. گرچه خبری از نسخه مسنجر لایت نبود، بنابراین برای آن از APKPure استفاده کردیم. اسکایپ نیز در اپ استور آمازون وجود داشت.
APKPure: مسنجر لایت همانطور که اشاره کردیم بود و ما میدانیم بسیاری از محیطهای کار در صنعت فناوری از اسلک استفاده میکنند، بنابراین با خیال راحت بگوییم این اپلیکیشن نیز کار کرد.
استریم ویدئو
اپ گالری: اپلیکیشن ویدئو هوآوی برای این کار دیده میشود. چند فیلم هالیوودی نیز وجود دارند، ولی ما زمانی که تماشای فیلم Angel Has Fallen را امتحان کردیم خطای محدودیت جغرافیایی به ما نشان داده شد، بنابراین تجربه شما ممکن است فرق کند.
شانس بهتری در استفاده از یک سرویس محلی خواهید داشت، به عنوان مثال سرویسهای JioTV و Hotstar هند موجود هستند. ما در اپ گالری Plex را پیدا کردیم ولی به هر دلیلی، روی تمام گوشیها برای نصب پیدا نشد. اما میتوانید آن را روی اپ استور آمازون یا APKpure پیدا کنید و به خوبی کار میکند.
آمازون: آمازون پرایم ویدئو بدون شک عالی کار میکند. گرچه، آمازون به میزبانی سرویسهای استریم رقیب اعتقاد ندارد، بنابراین جز آن چیزی پیدا نمیکنید.
APKPure: دیزنی پلاس و Hulu را نیز از این جا میتوان نصب کرد، ولی شدیدا محدودیت پخش جغرافیایی دارند، بنابراین در حال حاضر نتوانستیم آنها را امتحان کنیم.
مرورگر وب: یوتیوب به خوبی در مرورگر کار میکند، حتی میتوانید ویدئوهای 4K را نگاه کنید. گرچه گزینه Cast را از دست میدهید. یک جایگزین خوب برای یوتیوب در مخزن اپلیکیشن F-Droid به اسم NewPipe وجود دارد. بدون شک گزینههای شخص ثالث دیگری نیز وجود دارند.
اپلیکیشنهای نتفلیکس، HBO Go و HBO Now روی گوشی میت 30 پرو و Honor 9X Pro بدون GMS باز نشدند که نکته بدی است. ما در P40 Lite در مورد نتفلیکس شانس بهتری داشتیم که کاملا تعجب کردیم. ظاهرا این گوشی برخلاف دو گوشی دیگر از استاندارد لازم Widevine L3 پشتیبانی میکند. L3 متاسفانه به معنای نبود محتوای اچدی است، ولی کاچی بهتر از هیچی است.
نتیجهگیری
زندگی بدون سرویسهای موبایل گوگل امکان دارد ولی بهتر است به محض این که گوشی جدی هوآوی خود را خریدید اپ استور آمازون را نصب کنید. وجود آن یک سری کمبود مهم در دستههای سرگرمی، اجتماعی و پیامرسانی را جبران میکند و حتی در مورد نرمافزارهای پولی میتوان به آن اعتماد کرد.
استفاده از اپلیکیشن Phone Clone نیز یک راه عالی دیگر است. به کمک اپ گالری از بهروزرسانی اپلیکیشنهای داخل آن مطمئن میشوید و برای سایر اپلیکیشنها APKPure وجود دارد.
بدون شک APKPure محدودیتهای خود را نیز دارد، چون تنها برای اپلیکیشنهای رایگان است، ولی همین نیز خوب است.
مشکل بزرگتر که غلبه به آن برای کاربر معمولی سخت بوده کار نکردن بعضی از اپلیکیشنها است. بدون شک بنیاد بعضی از اپلیکیشنها مانند GMaps براساس سرویسهای گوگل است. درست است، برای تقریبا هر چیزی اپلیکیشن جایگزین وجود دارد، ولی اگر امکان آن برایتان وجود ندارد (به عنوان مثال مشترک پولی یک سرویس هستید)، کار زیادی نمیتوانید انجام دهید.
کاربران با دانش بیشتر ممکن است راهی برای غلبه بر وابستگی به سرویسهای گوگل پیدا کنند ولی نیاز به بررسی حتی بیشتر دارد. میتوانید نگاهی به پروژه microG بیاندازید که فریمورک متن باز مورد تایید سایت XDA برای استفاده از اپلیکیشنهایی که برای سرویسهای گوگل پلی طراحی شدهاند روی گوشیهایی است که آنها را ندارند. اما این قضیه فراتر از این نقد است و بعید است کاربر معمولی به سمت آن برود.
بنابراین برای جمعبندی باید بگوییم اپ گالری هنوز در عنفوان جوانی خود است و از زمان شروع جنگ تجاری چین و آمریکا حتی یک سال نیز نمیگذرد. مجموعه ضعیف اپلیکیشن یکی از مسائلی بود که باعث به تاریخ پیوستن ویندوز فون شد، ولی هوآوی مصمم است از این سرنوشت خودداری کند.
همچنان راه طولانی در پیش است تا بتوانیم یک گوشی هوآوی یا آنر را بدون پرسیدن سوال «خب، بدون اپلیکیشن فلان مشکلی نخواهی داشت؟» توصیه کنیم، ولی برای افرادی که به خوبی میدانند چه چیزی نصیبشان میشود باید بگوییم بله، زندگی بدون GMS نیز امکان دارد.
گرچه، این شرایط همچنین به این معنا است گوشیهای آینده این شرکت تا یک آینده قابل پیشبینی برای کاربران قدرتمند و حرفهای جذاب خواهد بود که برای آنها جستجو در چندین منبع اپلیکیشن مهم نیست یا کاربران معمولی که مجموعه اپلیکیشن محدود اذیتشان نمیکند.
بنابراین، استراتژی گوشی هوشمند این شرکت باید احتمالا بر همین مبنا تغییر کند، حداقل تا زمانی که شرایط عوض شود.
منبع: gsmarena.com