بتن خم‌شونده برای مقابله بهتر با زلزله به کمک یک محقق ایرانی ساخته شد

توسط محمد امین نعمتی
2 دقیقه

دانشمندان دانشگاه فناوری سوئینبرن (Swinburne) در ملبورن موفق به توسعه فرآیند جدیدی شده‌اند که می‌تواند اجازه به تولید بتن خم‌شونده دهد. این راه‌حل جدید همچنین ابعاد کربن مرتبط را برای ساختن مواد ساختمانی کاهش می‌دهد.

بتن جدید به جای سیمان پرتلند از خاکستر بادی استفاده خواهد که یک محصول فرعی سوزاندن زغال‌سنگ برای برق است. از یک نظر، استفاده از خاکستر برای ساخت بتن یک ترفند قدیمی است.

مهندسان روم باستان خاکستر آتشفشانی و آهک خام را برای ساخت مواد خام معروف ساختمانی خود ترکیب می‌کردند و همین قضیه یکی از دلایل استوار ماندن بناهای ساختمانی آن‌ها تا به امروز است. دستاوردی که تیم دانشگاه سوئینبرن موفق شده است به آن برسد لحاظ کردن فیبرهای مصنوعی داخل ترکیب بتن‌شان و ایجاد فرآیندی برای ساخت آن بدون حرارت دادن این ترکیب برای به عمل آوردن آن است.

مزایایی که این بتن به همراه می‌آورد دو برابر است. ابتدا، تولید آن به مراتب محیط‌زیست ‌پسندتر است. از آن جایی که برای ساخت بخش بتنی نیازی به حرارت دادن آهک خام نیست، تیم دانشگاه مورد نظر ادعا می‌کند ساخت آن در مقایسه با بتن خم‌شونده معمولی به 36 درصد انرژی کمتری نیاز دارد.

این فرآیند همچنین 76 درصد دی‌اکسید کربن کمتری منتشر می‌کند. همچنین باید اشاره کنیم در این فرآیند از ماده‌ای استفاده می‌شود که چه خوب چه بد به صورت گسترده در آمریکا و سایر کشورهای دنیا در دسترس است.

بتن خم‌شونده برای مقابله بهتر با زلزله به کمک یک محقق ایرانی ساخته شد

در همین حین، فیبرهای پلیمر درون این بتن به آن اجازه می‌دهد شکستگی‌های چندگانه به اندازه «مو» را تحمل کند و به چند تکه جداگانه نشکند. طبق گفته دکتر بهزاد نعمت ‎‌الهی، یکی از محققانی که موفق به توسعه این ماده شده است، این بتن در مقایسه با بتن معمولی 400 برابر بیشتر خم‌شونده است تا یک گزینه ایده‌آل برای استفاده در مکان‌هایی باشد که به دفعات آن جا زلزله رخ می‌دهد.

بتن خم‌شونده مفهوم جدیدی نیست. ابتدا دکتر ویکتور لی استاد مهندسی محیط و عمران دانشگاه میشینگان موفق به ساخت آن در اوایل دهه 90 شد. گرچه مشکل همیشه تولید ارزان این ماده بوده است. هزینه ساخت بتن دکتر لی تا همین سال گذشته در مقایسه با بتن معمولی 4 برابر بیشتر بود. یک تیم از محققان دانشگاه ایالتی لوئیزیانا به راهی برای ساخت این ماده با هزینه کمتر دست پیدا کرده‌اند ولی به عملی کردن موثر و گسترده آن هنوز چندین سال فاصله داریم.

منبع: engadget.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟