دارویی که کاملا توسط هوش مصنوعی ساخته شده است برای اولین مرتبه وارد آزمایشهای بالینی انسانی میشود. این دارو که هدف از آن درمان اختلال وسواس فکری-عملی است، با استفاده از سیستمهای هوش مصنوعی شرکت فناوری زیستی Exscientia ساخته شده است.
با آن که معمولا در حدود 4.5 سال طول میکشد تا یک دارو به این مرحله از توسعه برسد، شرکت مورد نظر میگوید استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی مدت آن را به کمتر از 12 ماه کاهش داده است.
این دارو که به اسم DSP-1181 شناخته میشود با استفاده از الگوریتمهایی برای بررسی ترکیبات بالقوه با توجه به دیتابیس بزرگی از پارامترهای مختلف از جمله عوامل ژنتیکی یک بیمار ساخته شده است.
پروفسور اندرو هاپکینز مدیر اجرایی شرکت Exscientia در گفتگو با بیبیسی در توضیح این آزمایشها میگوید «یک نقطه عطف مهم در کشف دارو» است و اشاره میکند برای پیدا کردن مولکولهای صحیح برای یک دارو نیاز به «میلیاردها» تصمیم است تا داروهایی نهایی یک «تصمیم عظیم» باشد.
گرچه با کمک هوش مصنوعی «زیبایی این الگوریتم سازگاری بالای آن است تا از آن بتوان برای هر بیماری استفاده کرد.»
همانطور که میتوانید با خواندن اخبار قدیم سایت متوجه شوید از هوش مصنوعی برای تشخیص بیماریها و تحلیل دادههای بیماران نیز استفاده شده است، بنابراین استفاده از آن برای مهندسی دارودرمانی بدون شک پیشرفتی برای آن در حوزه پزشکی است.
ولی داروهای ساخته شده توسط هوش مصنوعی سوالات زیادی به وجود میآورد. آیا بیماران مشکلی با دارویی که توسط یک ماشین طراحی شده است ندارند؟ بین این داروها و داروهایی که به تنهایی توسط انسان ساخته شده است چه فرقی وجود دارد؟ چه کسانی قانونگذار استفاده از هوش مصنوعی از تحقیقات دارویی هستند؟
هاپکینز و تیمش امیدوار هستند این سوالات و پرسشهای متعدد دیگر طی این آزمایشها بررسی شوند که شروع آنها در ماه مارس خواهد بود.
منبع: engadget.com