اوایل امسال (2019) بود که روسیه کنترل یکی از تلسکوپهای رادیوییاش را از دست داد. خبری ناامید کننده برای ستاره شناسان روسی که البته باعث نشد دست از تلاش بر دارند. حالا روسها یک تلسکوپ اشعه ایکس طراحی کردهاند که هدف از آن پیدا کردن میلیونها سیاهچاله در فضای کیهانی است.
تلسکوپ طراحی شده که Spektr_RG نام دارد به فضا پرتاب شده و 100 روز دیگر به مقصد نهاییاش خواهد رسید. تلسکوپ اشعه ایکس روسها با همکاری آلمانیها ساخته شده است که زمین را به مقصد لاگرانژی 2 (Lagrange Point 2) ترک کرده است.
تلسکوپ اشعه ایکس در نقطه لاگرانژی
نقاط لاگرانژی 5 نقطه میان دو جسم بزرگ و کوچک هستند که در آن نقاط جاذبه آن اجسام کاملاً مساوی هستند و همدیگر را خنثی میکنند. ماهوارهها و تلسکوپها بیشتر در این نقاط مستقر میشوند. تلسکوپ اشعه ایکس روسی پس از رسیدن به این نقطه قرار است مطالعاتش بر روی میلیونها سیاهچاله که در فواصل بسیار دور از زمین قرار دارند آغاز کند. این تلسکوپ میتواند درک انسان از فضای اطرافش را بهکلی عوض کند. در یک مأموریت 6.5 ساله، این تلسکوپ صدها هزار خوشه کهکشانی، صدها هزار ستاره فعال و 3 میلیون ابر سیاهچاله (گران جرم) را بررسی خواهد کرد.
بهعلاوه این تلسکوپ نقشهای دقیقتر و کاملتر از فضای کیهانی به دست خواهد داد که میتواند به نحوه تشکیل سیاهچالهها، توزیع ماده در کیهان و تأثیر انرژی تاریک بر انبساط کیهانی کمک کند.
تلسکوپ اشعه ایکس روسی نقطه عطفی در ستاره شناسی این کشور خواهد بود. طراحی تلسکوپ چالشها و مشکلات زیادی به همراه داشت. طراحی آن چندین بار تغییر کرد، نمونه نهایی با طراحی اولیه تفاوتهای زیادی داشت و چندین بار تکمیل طرح به تعویض افتاد. ولی آن چه که اکنون محقق شده میتواند روسیه و آلمان را در ستاره شناسی اشعه ایکس در رقابت با کشورهای دیگر پیش بیندازد. البته این امکان نیز وجود دارد که تلسکوپ اشعه ایکس روسها اکتشافات خارقالعادهای نداشته باشد چرا که پیش از این تلسکوپهای اشعه ایکس مورد استفاده قرار گرفتهاند و کشفیات زیادی داشتهاند.
منبع: engadget.com