با استفاده از یک رویکرد نوآورانه در زمینه تحقیقات سرطان، تیمی از دانشمندان به رهبری دانشگاههای رایس، A&M و تگزاس، به موفقیت چشمگیری در نابودی سلولهای سرطانی دست یافتهاند. در ادامه با بخش سلامت و تندرستی روکیدا همراه باشید.
مطالعات اخیر نشان میدهد که تحریک مولکولهای آمینوسیانین با نور فروسرخ میتواند به ارتعاش هماهنگ این مولکولها منجر شود، که این فرآیند به نوبه خود باعث فروپاشی غشای سلولهای سرطانی و در نهایت نابودی آنها میشود.
مولکولهای آمینوسیانین که به طور معمول به عنوان رنگدانههایی در تصویربرداری زیستی به کار میروند، در این روش جدید کاربردی تازه یافتهاند. از این مولکولها در دوزهای پایین برای تشخیص سرطان استفاده میشود، چرا که آنها در آب پایدار هستند و به خوبی به دیواره سلولها میچسبند. این تحقیقات نوین، آنها را به عنوان یک ابزار موثر برای مبارزه با سرطان معرفی میکند.
در مقایسه با دیگر مولکولهای مبارزه با سرطان مانند موتورهای فرینگا-تایپ، که قابلیت از بین بردن سلولهای سرطانی را دارند، مولکولهای آمینوسیانین از سرعت و کارایی بالاتری برخوردار هستند. به گفته جیمز تور، شیمیدان دانشگاه رایس، این مولکولها نسل جدیدی از ماشینهای مولکولی هستند که به آنها «متههای مولکولی» گفته میشود. این متهها حرکت مکانیکی یک میلیون بار سریعتری نسبت به موتورهای فرینگا-تایپ دارند و با نور فروسرخ نزدیک فعال میشوند.
استفاده از نور فروسرخ نزدیک امکان نفوذ به عمق بیشتری از بدن را فراهم میکند، که این به معنای درمان بدون جراحی سرطان استخوانها و ارگانهای داخلی است. نتایج آزمایشگاهی نشان دادهاند که استفاده از این متههای مولکولی تا ۹۹ درصد سلولهای سرطانی را نابود کردهاند، و نرخ بهبودی در موشهای مبتلا به سر
طان ملانوما نیز حدود ۵۰ درصد بوده است.
این روش جدید، که سلولهای سرطانی را با ایجاد ارتعاش در مولکولهای آمینوسیانین و در نتیجه پارگی غشای سلولی آنها نابود میکند، هنوز در مراحل اولیه است، اما نتایج اولیه بسیار امیدوارکننده هستند. دانشمندان در تلاشند تا مولکولهای دیگری با اثرات مشابه را کشف کنند، با هدف استفاده از نیروی مکانیکی در سطح مولکولی برای درمان سرطان.