برای دسترسی به قسمت اول مقاله روی این لینک و برای دسترسی به قسمت دوم مقاله منظومه شمسی روی این لینک کنید.
7. اورانوس
هفتمین سیاره در منظومه شمسی است. ستاره شناس بریتانیایی ویلیام هرشل آن را در سال 1781 کشف کرد. هرشل برای کشف اورانوس از یک تلسکوپ کمک گرفت.
اورانوس اولین سیاره بود که به کمک تلسکوپ کشف شد. این سیاره بر خلاف دوستان گازی خود، از مواد سنگینتر ساخته شده. مانند: آب، متان و یخ آمونیاک.
به دلیل وجود گاز متان در جو اورانوس، این سیاره به رنگ سبز-آبی دیده میشود. دوست خوش رنگ ما 13 حلقه و 27 قمر دارد. تنها سیارهای است که به جای استفاده از نام یک خدای رومی، از نام خدای یونانی استفاده کرده.
اورانوس نام خدای آسمان است.
8. نپتون
هشتمین سیاره از خورشید حساب میشود. در سال 1846 کشف شد. حتی تا قبل از کشف خود سیاره، دانشمندان وجود آن را پیش بینی میکردند. دلیل پیش بینی، تاثیر آن روی مدار اورانوس بود.
به گفته دانشگاه کرنل، نپتون خدای دریا در فرهنگ روم است. آیا میدانید نور خورشید برای رسیدن به آن باید 4.15 ساعت در راه باشد؟ نور خورشید برای رسیدن به زمین تنها 8 دقیقه زمان نیاز دارد.
حالا فاصله بسیار زیاد سیاره را تصور کنید. زمانی که نور به نپتون میرسد، 900 برابر نوری که به زمین میرسد ضعیفتر است. این سیاره از آب، متان و آمونیاک تشکیل شده.
یک هسته کوچک سنگی زیر پوسته آن قرار دارد. تمام سیاره با بادهای شدید در هم کوبیده میشود. ابرهای متان یخ زده با سرعت 2000 کیلومتر در ساعت به حرکت در میآیند.
نپتون 14 قمر شناخته شده دارد. یکی از قمرها برای 20 سال نا پدید شده بود که دوباره آن را پیدا کردیم.
1. چرا پلوتون یک سیاره نیست؟
زمانی نه چندان دور سیاره نهم منظومه شمسی بود. در سال 2006 به عنوان ی سیاره کوتوله طبقه بندی شد. چراکه نتوانست یکی از معیارهای تعریف سیاره را برآورده کند.
اتحادیه بین المللی نجوم سیاره را یک جرم میشناسد که به دور خورشید چرخیده، گرانش کافی برای همگون نگه داشتن خود را داشته، گرد باشد و اطراف مدار خود را پاکسازی کند.
پلوتون اطراف مدال خود را پاکسازی نکرده است. در نتیجه یک سیاره به حساب نمیآید. برخی از ستاره شناسان میگویند: طبقه بندی جدید سیارات عادلانه نیست. ما باید پلوتون را نهمین سیاره منظومه شمسی بدانیم.
در این مورد فلیپ متزگر وارد عمل شد. او دانشمند سیاره شناسی در دانشگاه فلوریدا است. تحقیقات او به نتایج جالبی رسید. قانون پاکسازی مدار تنها در یک مقاله آن هم برای سال 1801 وجود دارد.
پلوتون نام خدای مردگان روم است. منطقهای فراتر از نپتون، پلوتون در کنار تریلیونها جرم یخی زندگی میکند. البته که پلوتون نه تنها ما را نمیشناسد، قوانین ما را هم قبول ندارد.
بخشی از منظومه شمسی بودن چه تفاوتی برای پلوتون ایجاد میکند؟
2. سیاره X
یک نامزد احتمالی برای پر کردن جای پلوتون به عنوان سیاره نهم وجود دارد: سیاره X یا سیاره نُه. مایک براون و کنستانتین باتیگین ستاره شناسان موسسه فناوری کالیفرنیا هستند.
آن دو یک مقاله در سال 2016 منتشر کردند. یک مقاله که در آن به سیارهای 10 برابر بزرگتر از زمین با فاصله 20 برابر دورتر از نپتون اشاره میشود.
خوشبختانه فاصله برای اضافه شدن یک سیاره به منظومه شمسی مقدار مشخصی ندارد. براون پس از انتشار مقاله گفت: حذف پلوتون از منظومه شمسی بسیاری از مردم را عصبانی کرد.
حالا میتوانیم به آن مردم بگوییم که یک سیاره واقعی برای نفر نهم بودن وجود دارد. منظومه شمسی میتواند دوباره نه عضو داشته باشد. از طرفی ناسا حرف براون را تایید نمیکند.
3. در میان سیارات
از مریخ تا مشتری مجموعه عظیمی از سیارکها وجود دارد. آنها را به عنوان کمربند اصلی سیارکها میشناسیم. به گفته ناسا: آن سنگها از شکل گیری منظومه شمسی باقی ماندهاند.
4. فراتر از سیارات
فراتر از غول یخی نپتون، منظومه شمسی تا کمربند کویپر و ابر اورت امتداد پیدا میکند. به گفته ناسا: عرض کمربند کویپر به 30 تا 55 واحد نجومی (AU) میرسد.
یک AU برابر با فاصله زمین تا خورشید یا 150 میلیون کیلومتر است. پلوتون عضو مشهور آن کمربند حساب میشود.
منبع: livescience.com