آیا اینستاگرام جاسوسی کاربران را می‌کند؟

توسط فرشته داورپناه
7 دقیقه

با توجه به اجازه‌ی دسترسی میزان اطلاعات شخصی که برنامه از کاربران درخواست می‌کند و کابران هم آن‌ها را می‌پذیرند و به این دلیل که این رسانه متعلق به فیسبوک، شرکتی به رعایت حقوق حریم خصوصی کاربران خود شهره نیست، به راحتی می‌توان باور کرد که اینستاگرام جاسوسی کاربران را می‌کند.
اما آیا این پارانویا است یا اینستاگرام واقعاً از کاربران جاسوسی می‌کند؟ آیا اینستاگرام می‌تواند پیام‌های آن‌ها را بخواند؟ در این مقاله به دلیل این که چرا باید از دسترسی برنامه به مواردی که بیشتر از چیزی است که در ابتدای نصب به نظر می‌رسد نگران بود، می‌پردازیم.

آیا اینستاگرام از ما جاسوسی می‌کند؟

بگذارید خیال‌تان را راحت کنیم: بله، اینستاگرام اطلاعات زیادی در مورد ما دارد. فیسبوک به عنوان یک شرکت مطمئناً چنین کاری می‌کند زیرا اپلیکیشن‌های تحت مالکیت آن (از جمله برنامه‌های پیام رسانی، واتساپ و فیسبوک مسنجر) داده‌ها را بین خود به اشتراک می‌گذارند. حتی اگر در خود فیسبوک عضو نیستید، یک پروفایل سایه دارید، یعنی فیسبوک بدون اطلاع یا رضایت شما بر اساس داده‌هایی که از سایر سرویس‌ها استفاده می‌کنید و داده‌هایی که به نحوی به فیسبوک مربوط می‌شوند برای شما پرفایل درست می‌کند.

این جمله را به خاطر بسپارید: اگر برای محصولی هزینه‌ای نمی‌پردازید، یک جای کار می‌لنگد. فیسبوک خدمات خود را به صورت رایگان در اختیار شما قرار می‌دهد، اما همیشه هزینه ای برای پرداخت وجود دارد و این هزینه قیمت اطلاعات شخصی است. داده‌ها را می‌توان در تبلیغات به فروش رساند و از آن‌ها استفاده کرد. بسیاری از کاربران از این بابت نگران نیستند و عادت کرده اند که آدرس ایمیل، تاریخ تولد و اطلاعات شناسایی شخصی بیشتر (PII) خود را در اختیار برنامه قرار دهند.
اما اینستاگرام می‌تواند فراتر از آنچه که جمع آوری می‌کند بفروشد. یک مطالعه‌ی pCloud در سال 2021 نشان داد که اینستاگرام “متجاوزترین برنامه به حریم شخصی” است و به طرز شگفت انگیزی 79 درصد از داده‌های کاربران را به اشخاص ثالث می‌فروشد. حتی از فیسبوک هم که 57 درصد از اطلاعات جمع آوری شده را به فروش می‌رساند گوی سبقت را ربوده است. (هر دو 86 درصد از داده‌های داخل شرکت را به اشتراک می‌گذارند.)

آیا اینستاگرام شما را تحت نظر دارد؟

اینستاگرام به غیر از همه‌ی مجوزهایی که به آن می‌دهیم و جزئیاتی که هنگام ثبت نام وارد می‌کنیم، سایر اطلاعات مازاد در مورد ما را از کجا دارد؟ جواب آن به ردیابی برمی‌گردد – و نه فقط ردیابی مکان. در مطالعه‌ی pCloud مشخص شد که اینستاگرام در مرورگر و سابقه‌ی جستجو، موقعیت مکانی، داده‌های مصرفی، شناسه‌ها و محتواهای ارائه شده به پلتفرم را ردیابی می‌کند و می‌فروشد.

مقاله مرتبط: چگونه تاریخچه‌ی جستجوی اینستاگرام خود را پاک کنیم؟

زنگ خطر اولیه باید هنگامی که کاربران برای اولین بار توانستند “آخرین آنلاین بودن” را در پیام‌های مستقیم (DM) خود مشاهده کنند به صدا می‌آمد، این نشان می‌دهد که عادات قابل ردیابی و اشتراک گذاری هستند. خوشبختانه می‌توان آن را خاموش کرد (با کلیک روی منوی سه خط به تنظیمات بروید، سپس روی حریم خصوصی ضربه بزنید و از آنجا وضعیت فعالیت را خاموش کنید) تا فالوورها نتوانند زمان فعال بودن شما را ببینند.

با این وجود این قابلیت ثابت می‌کند که این گزارش‌ها ثبت شده اند و یک لایه‌ی مخفی از داده‌های همه چیز، از جمله عکس‌هایی که به اشتراک می‌گذارید، وجود دارد. این بایه شامل داده‌های EXIF ​​مانند تاریخ و زمان عکس گرفتن، سازنده و مدل دوربینی که با آن عکس گرفته شده است، نوع فشرده سازی که برای عکس استفاده شده، دیافراگم، سرعت شاتر و تنظیمات ISO، حالت اندازه گیری، حالت فلاش، وضوح پیکسل نیز می‌شود. برنامه می‌تواند افرادی را که می‌شناسید ردیابی کرده و به لیست مخاطبین شما دسترسی پیدا کند تا با استفاده از اینستاگرام شما را به دوستان‌تان ارتباط دهد.

آیا اینستاگرام به پیام‌های شما دسترسی دارد؟

اگر اینستاگرام می‌تواند به جزئیات ذخیره شده در خارج از پلتفرم خود، یعنی مخاطبین، دوربین و عکس‌ها دسترسی پیدا کند حق دارید نگران باشید که آیا می‌تواند پیام‌های شما را نیز بخواند یا حتی به سابقه‌ی تماس‌ها نیز دسترسی داشته باشد. بعید به نظر می‌رسد زیرا اقدامات حفاظتی لحاظ می‌شوند.

کاربران اپل در این مورد به خوبی محافظت می‌شوند، برنامه‌های آن‌ها در جعبه‌های شنی جداگانه ای کار می‌کنند که تعاملات بین خدمات را به حداقل می‌رساند یا اصلاً هیچ تعاملی وجود ندارد. این محافظت بستگی به مجوزها دارد و به همین دلیل است که آیفون از شما می‌خواهد قبل از ادامه‌ی کار به برنامه‌ها اجازه‌ی دسترسی به دوربین، میکروفون یا هر چیز دیگری را بدهید.

iMessages نیز رمزگذاری شده است، بنابراین حتی اگر آن‌ها ردیابی شوند هم بدون رمزگشایی مناسب قابل خواندن نیستند. اما این مورد ممکن است برای کاربران اندروید متفاوت باشد. پس از رسوایی کمبریج آنالیتیکا (جمع کردن اطلاعات مربوط به میلیون‌ها کاربر برای استفاده در کارزار انتخاباتی دونالد)، فیسبوک تایید کرد:
“ثبت سابقه‌ی تماس و پیام متنی بخشی از ویژگی اختیاری افراد است که از مسنجر یا فیسبوک لایت در اندروید استفاده کنند یا نه. این قابلیت به شما کمک می‌کند افرادی که برایشان اهمیت قائل هستید را پیدا کرده و با آن‌ها ارتباط برقرار کنید و تجربه‌ی بهتری از فیسبوک برای شما فراهم می‌کند. افراد باید برای استفاده از این ویژگی موافقت صریح خود را اعلام کنند. “

این جدال مستقیماً در خود فیسبوک مطرح شد، اما می‌تواند موضوع فراگیرتری باشد. به طور حتم گزارش‌هایی از سوی کاربران مبنی بر دانلود همه‌ی داده‌های جمع آوری شده و پیدا کردن اسنادی از ردیابی تماس‌ها و پیامهای متنی توسط فیسبوک وجود دارد.

در اینجا توجه به این نکته ضروری است که دسترسی به پیام‌های متنی و خواندن آن‌ها دو چیز متفاوت است. اینستاگرام پیام‌های متنی شما را نمی‌خواند. همانطور که پیش‌تر گفته شد، iMessage به هر حال رمزگذاری می‌شود و فراتر از آن، فیسبوک به کاربران اطمینان می‌دهد که “این ویژگی محتوای تماس‌ها یا پیام‌های متنی شما را جمع آوری نمی‌کند.”

مقاله مرتبط:تفاوت iMessage و SMS چیست؟

آنچه می‌توان جمع آوری کرد فقط فراداده است، نه آنچه واقعاً می‌نویسید یا درباره‌ی آن صحبت می‌کنید. فیسبوک معتقد است که این یک سرویس انتخابی است، همه‌ی داده‌ها ایمن هستند و به اشخاص ثالث فروخته نمی‌شوند.

آیا اینستاگرام دایرکت‌های شما را می‌خواند؟

اغلب می‌توان مشاهده کرد که گیرنده دایرکت را خوانده است (اگر این عملکرد را غیرفعال نکرده باشید)، اما آیا اینستاگرام واقعاً می‌تواند دایرکت‌ها را بخواند؟
بار دیگر باید گفت که تنها فراداده‌ها جمع آوری می‌شوند – اینستاگرام می‌تواند زمان ارسال دایرکت‌ها، تعداد دایرکت‌های ارسالی و زمان فعال بودن شما را مشاهده کند.
این جزء اصلی استفاده از برنامه است. آیا برنامه می‌تواند آنچه می‌نویسید را بخواند؟ چت هنوز در اینستاگرام رمزگذاری نشده است، اما صحبت از ادغام برنامه با واتساپ است، یکی دیگر از سرویس‌های ارائه شده توسط فیسبوک که پیام‌ها را رمزگذاری می‌کند. با این وجود، مدیرعامل اینستاگرام، آدام موسری به این نگرانی‌ها پرداخت و گفت:
“ما پیام‌های شما را نمی‌خوانیم و از میکروفون به صحبت‌های شما گوش نمی‌دهیم، [زیرا] انجام این کار به دلایل مختلف بسیار مشکل ساز خواهد بود. اما من فکر می‌کنم که شما واقعاً حرف‌های ما را باور نمی‌کنید.”

به همین ترتیب اینستاگرام، در پستی درباره‌ی سخنان نفرت انگیز، تأیید کرد که “دایرکت‌ها برای مکالمات خصوصی هستند، [بنابراین] ما از فناوری برای تشخیص فعالانه‌ی محتواهایی مانند سخنان نفرت انگیز یا قلدری به همان روشی که در جاهای دیگر انجام می‌دهیم استفاده نمی‌کنیم.”

به نظر می‌رسد که اینستاگرام واقعاً دایرکت‌های شما را نمی‌خواند. اما این بدان معنا نیست که توانایی لازم را ندارد. سیاست اطلاعات اینستاگرام دارای چند بند نگران کننده است:

“ما محتوا، ارتباطات و سایر اطلاعاتی که هنگام استفاده از محصولات ما ارائه می‌دهید را جمع آوری می‌کنیم، اطلاعاتی مانند آنچه در ثبت نام برای حساب وارد می‌کنید، ایجاد یا اشتراک گذاری محتوا و پیام یا ارتباط با دیگران.”

“ما محتوا، ارتباطات و اطلاعاتی که دیگران هنگام استفاده از محصولات ما ارائه می‌دهند را نیز دریافت و تجزیه و تحلیل می‌کنیم. این داده‌ها می‌تواند شامل اطلاعاتی در مورد شما باشد، مانند زمانی که دیگران عکسی از شما به اشتراک می‌گذارند یا درباره‌ی آن کامنت می‌گذارند، برای شما پیام ارسال می‌کنند یا اطلاعات تماس شما را بارگذاری، همگام سازی یا وارد دستگاه خود می‌کنند. ”

این یک وضع نامعلوم وخیم است. البته هنوز هم سایرین می‌توانند پیام‌های شما را از طریق کپی، اسکرین شات و موارد دیگر به اشتراک بگذارند، بنابراین شما همیشه باید حواستان جمع باشد.

آیا استفاده از اینستاگرام ایمن است؟

در حال حاضر حداقل اینطور به نظر می‌رسد که اینستاگرام می‌تواند به فراداده‌های مشترک در سرویس و هر برنامه ای که آن را به آن متصل می‌کنید دسترسی پیدا کند. اما نمی‌تواند (در برخی موارد) محتوای واقعی در پیام‌ها را جمع آوری کند. اینستاگرام بی شک یک برنامه‌ی متجاوز به حریم شخصی است، اما این به عهده افراد است که به این نتیجه برسند که آیا این سرویس ارزش چنین معامله ای را دارد یا خیر.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟