یک سیاه چاله با جرم بالا در فاصله ای در حدود 26000 سال نوری نظریه نسبیت انیشتین را به چالش کشیده است! این سیاه چاله که در اعماق کهکشان ما قرار دارد Sagittarius A* نام دارد. جرم چهار میلیون ستاره ی دیده نشده در فضایی 9 برابر آن!
Sheperd Doeleman معاون مؤسسه MIT Haystack Observatory بر این باور است که ماهیت این سیاه چاله ی بسیار جرم بالایی دارد و در حال ساخت تلسکوپی به ابعاد زمین است تا آن را اثبات کند. به گفته ی وی: “ما شواهد قوی ای داریم که سیاه چاله هایی در مرکز کهکشان ها وجود دارند ولی ما هیچگاه آنها را ندیده ایم.” وی در ادامه میگوید: ” قدرت بزرگنمایی مورد نیاز برای دیدن این سیاه چاله به قدری است که برای دیدن یک پرتغال بر روی سطح کره ماه از زمین مورد نیاز است.”
به علاوه اینکه می بایست گازها و گرد و غبار های موجود بین ما و Sagittarius A* را نیز بشکافد. پروژه تلسکوپ Event Horizon Telescope که به اختصار EHT گفته می شود و توسط Doeleman در حال ساخت است قرار است تا از تمامی آنچه موجود داریم به همراه شبکه کردن 9 تلکسوپ رادیویی کره ی زمین را به یک لنز بزرگ تبدیل کند.
با همگام سازی این تلسکوپ ها و نشانه روی همزمان آن ها به سمت Sagittarius A* و ضبط کلیه سینگنال ها و کنار هم گذاشتن این سیگنال ها توسط یک ابررایانه این کار انجام خواهد شد.
تلسکوپ های نهایی مورد نیاز جهت مشاهده این سیاه چاله شامل تلسکوپ Atacama Large Millimeter Array در شیلی است که در بهار 2017 آنلاین خواهد شد. تا کنون بخشی از EHT مورد استفاده قرار گرفته که بوسیله آن به ابعاد این سیاه چاله و اولین ارزیابی های آن کشف شده است.
به دلیل اصلاح شکل کره زمین و تاثیراتی که بر روی عملکری همزمان این تلسکوپ ها میگذارد سیگنال ها با تأخیر نسبی برای یکدیگر ارسال خواهند شد. سختی کار تنها آنالیز اطلاعات نیست و شرایط آب و هوایی نیز تاثیرات زیادی بر فرکانس ها میگذارد.
در تصاویر تهیه شده توسط تلسکوپ های رادیویی، سیاه چاله باید به همان ابعاد و شکلی که معادلات میدانی انیشتین میگوید باشند. به گفته Doeleman:” اگر ما بتوانیم سیاه چاله را در تصویری همراه با جزئیات بدست آوریم، خواهیم توانست تئوری نسبیت عام انیشتین را مورد صحت سنجی قرار دهیم.”
البته تئوری نسبیت عام انیشتین بارها و بارها و به خصوص توسط اندازه گیری امواج جاذبه ای متشکل از ترکیب دو سیاه چاله در Advanced Laser Interfeometer Gravitational-wave Observatory مورد تأیید قرار گرفته است. به نظر شما چه اطلاعات جدیدی توسط تصویر تهیه شده بدست خواهد آمد؟!
حتی وجود سیاه چاله ها هنوز مورد تایید قاطع نیست! شواهد وجود آنها بسیار زیاد است اما هنوز دلایل غیر مستقیمی بر عدم وجود آنها نیز وجود دارند.
انیشتین خود برای سال ها وجود سیاه چاله ها را انکار میکرد. او بر این باور بود که چیزی در این میان از فروپاشی گرانشی ماده جلوگیری میکرد ام اگر حق با او بود و اگر این عامل سیاه چاله ها بودند پس شکل سایه آنها باید منطبق با نظریه بدون مو باشد. این نظریه میگوید که شما میتوانید سیاه چاله ها را با جرم و چرخششان شناسایی کنید. در صورتی که چیزی که میبینیم شکلی بی قاعده داشته باشد، ما باید به این سناریو فکر کنیم که یا چیزی که دیدیم یک سیاه چاله نیست یا انیشتین اشتباه کرده است. اما پیشنهاد دوستانه ی من این است که هیچگاه علیه انیشتین شرط بندی نکنید!
کارتون حرف نداره
ایول روکیدا