اگر به دنبال خرید و انتخاب هدفون یا ایرباد هستید، مدلها، برندها و سبکهای مختلفی در اختیار شماست که ممکن است رسیدن به بهترین گزینه را سخت و چالش برانگیز کنند.
علاوه بر این، پس از اینکه تصمیم گرفتید چه نوع هدفونی را انتخاب کنید، باید به هزینهای که قرار است صرف این کار کنید هم فکر کنید. مثلاً آیا محصولات خیلی ارزان قیمتی که در بعضی فروشگاههای اینترنتی به چشم میخورند، مناسب هستند؟ و برای انتخاب هدفون رو گوشی حرفهای حداقل چقدر باید خرج کرد؟
ما در این سالها تعداد بسیار زیادی هدفون مختلف را بررسی کردیم و سعی داریم با این مطلب به شما برای انتخاب بهترین گزینه کمک کنیم. چه به دنبال یک جفت ایرباد کاملاً بی سیم یا یک هدفون باسیم برای گوش کردن به موزیک هستید، در هر صورت این مطلب به شما برای انتخاب بهترین گزینه کمک میکند.
داخل گوشی، روی گوشی یا دور گوشی؟
این مطلب را با بررسی ساده ترین بخش کار شروع میکنیم. اگر قصد خرید هدفون را دارید، راحت ترین روش برای شروع کار در نظر گرفتن فرم فاکتور و طراحی کلی است یعنی هدفون داخل گوشی (in-ear)، روی گوشی (on-ear) یا دور گوشی (over-ear).
هدفونهای داخل گوشی که به آنها ایرباد یا ایرفون هم گفته میشود از جمله هدفونهایی هستند که احتمالاً بیشتر به چشمتان میخورند چون ابعاد کوچک آنها باعث شده که برای استفاده حین رفت و آمد یا مسافرت مناسب باشند؛ همچنین قیمت ارزانتر آنها نسبت به هدفونهای روگوشی و دورگوشی.
هدفونهای داخل گوشی که در قسمت جلوی مجرای گوش قرار میگیرند، معمولاً برای استفادههای طولانی مدت بسیار راحت هستند و این قابلیت را دارند که صداهای مزاحم اطراف را کاهش دهند تا صدای موزیک اصلی بهتر به گوش برسد.
گرچه ایرفونها نسبت به هدفونهای روگوشی و دورگوشی درایورهای کوچکتری دارند اما اگر یک مدل باکیفیت انتخاب کنید که از مواد مرغوب ساخته شده باشد، میتوانید انتظار صدای باکیفیت را داشته باشید. از طرفی اگر بیشتر پادکست گوش میکنید و کیفیت صدا خیلی برای شما اهمیت ندارد، یک جفت ایرباد اقتصادی هم میتواند خرید خوبی باشد.
هدفونهای رو گوشی کوسنهایی دارند که روی گوش قرار میگیرند و دور آن را کامل نمیپوشانند. این هدفونها یک هدبند دارند که ایرکاپها را به هم وصل میکنند. معمولاً این هدفونها کوچکتر از مدل دور گوشی هستند و به همین دلیل برای استفاده حین مسافرت بسیار مناسب هستند.
همچنین هدفونهای روگوشی برای اشخاصی که گرم شدن گوش در اثر استفاده از هدفونهای دور گوشی را نمیپسندند بسیار مفید هستند. کوسنهای این هدفونها کل گوش را نمیپوشانند و کمتر باعث گرم شدن گوش میشوند.
میتوان گفت که هدفونهای دور گوشی برای اشخاصی که به دنبال شنیدن قوی ترین صدا هستند بهترین گزینه محسوب میشوند. این هدفونها درایورهای بزرگی دارند که صدای قدرتمندی ایجاد میکنند و طراحی ایرکاپ آنها باعث مسدود سازی صداهای محیط میشود.
مهم تر اینکه، هدفونهای دور گوشی برای سلامت گوش نسبت به مدل داخل گوشی بهتر هستند. از آنجایی که این هدفونها بین صدای بلند و پرده گوش یک فاصله ایجاد میکنند و صداهای محیط را حذف میکنند نیازی نیست که حجم صدا را بیش از حد بالا ببرید. اگر حفاظت از گوشها برای شما مهم است – که البته باید هم باشد – این هم میتواند یکی دیگر از دلایل انتخاب این مدلها باشد.
بی سیم یا باسیم
اگر صبر و حوصله لازم برای کار کردن با سیم و درگیر شدن با آن را ندارید، بهترین کار انتخاب هدفون بی سیم یا ایرباد است. این فناوری تا مدتی قبل پیشرفت چندانی نداشت و خرید چنین هدفونهایی توصیه نمیشد چون ضعف اتصالات و ماندگاری کم شارژ باتری باعث ایجاد مشکل در تجربیات کاری شما میشد.
اما در حال حاضر ایرباد و هدفونهای بلوتوثی طراحی شده اند که عملکرد بسیار مطمئنی دارند و از نظر وضوح صدا حتی قدرت رقابت با مدلهای باسیم را هم دارند. همچنین راحتی ایجاد شده در اثر حذف کابلهای اضافه هم بسیار مهم است.
میتوان هدفونهای بی سیم را به گروههای مختلف تقسیم کرد: ایرفون بی سیم که دو بخش آن از طریق یک بند گردنی به هم متصل میشود؛ هدفون رو گوشی بی سیم و هدفون دور گوشی بی سیم. همه این مدلها از شارژ باتری استفاده کرده و برای اتصال به گوشی، لپ تاپ، موزیک پلیر و سایر تجهیزات از کانکشن بلوتوث استفاده میکنند.
همچنین ایربادهای کاملاً بی سیم مثل ایرپاد اپل را هم داریم که هیچ سیم و کابلی به آنها متصل نیست و هیچ کابلی هم آنها را به هم متصل نمیکند. این ایربادها با قاب شارژی عرضه میشوند که به راحتی داخل جیب قرار میگیرند و در مجموع محبوبیت زیادی دارند به ویژه بین اشخاصی که دائماً در حال رفت و آمد هستند و از حذف کابل و سیمهای دست و پاگیر استقبال میکنند.
صرف نظر از اینکه از کدام هدفون استفاده میکنید، ماندگاری شارژ آن را با توجه به نیازهای خودتان در نظر داشته باشید. خیلی از هدفونها تا 30 ساعت ماندگاری شارژ دارند اما ممکن است برای خرید هدفونی با ماندگاری شارژ بیشتر نیاز به پرداخت هزینه بیشتری داشته باشید.
مشخصات و امکانات صوتی مهم
صرف نظر از مدل هدفونی که انتخاب میکنید، یکسری مشخصات و جنبههای صوتی هستند که باید برای تصمیم گیری به آنها توجه داشته باشید.
اکثر برندها مشخصات فنی هدفونهای خودشان را برای عموم منتشر میکنند (گرچه برندهایی مثل اپل کمتر این کار را انجام میدهند). با توجه به وجود اصطلاحات و اعداد تخصصی ممکن است این مشخصات برای شما قابل درک نباشند اما آشنایی با این اصطلاحات و درک مفهوم آنها کار سختی نیست.
یکی از اولین ویژگیهایی که باید به آن توجه داشته باشید، اندازه درایورها است چون هر چقدر درایورها بزرگتر باشد، موج صوتی عظیم تری تولید میکنند. اکثر هدفونهای دور گوشی درایورهای 40 میلی متری یا بزرگتر دارند و ایربادهای کوچک هم بیشتر با درایورهای 6 تا 8 میلی متری طراحی میشوند. معمولاً درایورهای بزرگتر صدای قدرتمندتر و بلندتری تولید میکنند اما این تنها جنبه تأثیرگذار بر قدرت صدا نیست. در واقع خیلی از ایربادهای دارای درایور کوچک نسبت به هدفونهای دور گوشی صدای باکیفیت تری دارند در نتیجه برای انتخاب هدفون نباید فقط به اندازه درایور توجه داشته باشید.
یکی دیگر از خصوصیاتی که به آن برخورد خواهید داشت، محدوده فرکانس است. فرکانس صدا دارای محدودههای پایین، متوسط و بالا است که بر حسب هرتز اندازه گیری میشوند. به طور کلی انسانها قادر به شنیدن فرکانس بین 20 تا 20 هزار هرتز هستند اما فرکانسهای عظیم تر (یعنی 5 تا 40 هرتز) هم در هدفونهای تخصصی وجود دارد – فرکانسهای طیف پایین به جای شنیده شدن، قابل حس هستند و فرکانسهای باس باعث ایجاد حس ضرب و سنگینی در سینه میشوند.
اگر این کیفیت و حرفهای بودن برای شما مهم است، پس هدفونی انتخاب کنید که صدای آن وضوح بالایی داشته باشد. این هدفونها که کیفیت صدا را حذف نمیکنند قادر به تولید طیف وسیعی از صداهای مختلف هستند به ویژه صداهای مستر شده از منابع موزیک بسیار باکیفیت تر از سیدی – این کیفیت، صدای تولید شده توسط موزیسین و مهندسان در استودیو و در هنگام ضبط را بسیار شبیه به خود آن تکرار میکنند.
شاید تفاوت بین صدای رزولوشن بالا و فرمت بااتلاف مثل آنچه در اسپاتیفای وجود دارد، خیلی چشمگیر نباشد مگر اینکه یک فرد حرفهای باشید. اما در مجموع چندین صدایی که نزدیک به صدای اصلی تولید شده در استودیو باشد، جزئیات و شفافیت بیشتری دارد. امروزه حتی ایربادهای کاملاً بی سیم و هدفونهای بی سیم هم قابلیت پشتیبانی از صدای رزلوشن بالا را دارند در نتیجه نیازی به خرید هدفونهای روگوشی خیلی بزرگی که به یک رسیور AV متصل میشوند نخواهید داشت.
طراحی، رنگ و راحتی
به غیر از انتخاب بین مدلهای داخل گوشی، رو گوشی و دور گوشی جنبههای دیگری هم در زمینه طراحی وجود دارد.
مثلاً اگر قصد دارید از هدفون خودتان حین ورزش استفاده کنید نیاز به هدفونی با رتبه ضدآب یا IPX4 دارید که از هدفون شما در برابر عرق یا باران حفاظت میکند.
اگر مدل داخل گوشی را انتخاب میکنید حتماً مطمئن شوید که مدل انتخابی شما سریهای مختلفی داشته باشد تا بتوانید مناسب ترین حالت را انتخاب کنید. در این زمینه بیشتر از موادی مثل سیلیکون یا فوم حافظه دار استفاده میشود.
اگر هدفون رو گوشی یا دور گوشی را انتخاب میکنید، به دنبال مدلی باشید که هدبند و گوشیهای آن پد ملایم و نرمی داشته باشند تا در استفادههای طولانی مدت دچار مشکل نشوید. در مجموع هر هدفونی که میخرید به وزن آن دقت داشته باشید چون هر چقدر هدفون شما سبک تر باشد، به احتمال زیاد کار با آن راحت تر خواهد بود.
رنگ هم یکی از ملاحظات انتخاب هدفون محسوب میشود و با اینکه اکثر هدفونها به رنگهای ساده مثل مشکی طراحی میشوند اما مدلهایی هم هستند که با رنگهای مختلف تولید میشوند تا با سلایق و سبکهای مختلف تطبیق داشته باشند. Urbanista، Beats، Jabra و JBL از جمله این برندها هستند.
آیا به تکنولوژی حذف نویز فعال نیاز دارید؟
حذف نویز فعال (به اختصار ANC) یکی از قابلیتهایی است که روزبروز بین هدفونهایی با هر مدلی محبوب تر میشود. گرچه بیشتر هدفونها صرفاً با ایجاد یک لایه فیزیک بین پرده گوش و دنیای بیرونی صداهای محیط را حذف میکنند اما فناوری حذف نویز فعال، قوی تر است و از میکروفونهای داخلی برای تحلیل صداهای محیط و ایجاد فرکانسهای ضدنویزی استفاده میکند که با موزیک زمینه ترکیب میشوند. به این ترتیب صدای بیرون با استفاده از یکسری فیلتر دیجیتال یا آنالوگ حذف میشود.
اگر میخواهید حین رفت و آمد در محیطهای شلوغ از هدفون استفاده کنید قابلیت حذف نویز کمک زیادی به حذف صداهای محیطی میکند اما دقت داشته باشید که معمولاً هدفونهای دارای این قابلیت نسبت به مدلهای معمولی گران تر هستند.
قیمت
در نهایت، هدفونی که میخرید باید متناسب با بودجه شما باشد. برندهایی مثل سونی، جبرا، کمبریج و Lypertek هدفونهای اقتصادی تولید میکنند که بدون امکانات نیستند. فقط دقت داشته باشید که اگر به دنبال امکاناتی مثل حذف نویز فعال هستید یا هدفونی انتخاب میکنید که از مواد مرغوب و باکیفیت ساخته باشد، به احتمال زیاد باید بیشتر هزینه کنید.
در سمت دیگر ماجرا هم محدودیتی در زمینه میزان هزینهای که میتوان صرف هدفون کرد وجود ندارد. اگر به دنبال هدفونی با بیشترین سطح کیفیت هستید محصولاتی مثل Focal Stellia را بررسی کنید که حدود 3 هزار دلار قیمت دارند. این قیمت برای یک هدفون بسیار زیاد است اما کیفیت صدای این هدفون بی نظیر و شگفت آور است.