موضوع تفاوت بین فتوشاپ و لایت روم و برتری آنها یکی از چالشهای پیش روی همه اشخاصی است که تازه وارد مسیر ادیت تصویر میشوند اما خوشبختانه این مطلب میتواند به شما برای انتخاب بهترین گزینه کمک کند.
به هر حال دانستن اینکه کدام ابزار برای شما مناسب است، اهمیت زیادی از نظر جهت دادن به مهارتهای شما دارد. برای عکاسان درک تفاوتهای بین لایت روم و فتوشاپ و چگونگی استفاده از آنها در ترکیب با هم کمک زیادی به هموار شدن جریان کار، تولید عکسهای بهتر و صرفه جویی در زمان میکند.
در این مطلب به بررسی تفاوتهای فتوشاپ و لایت روم میپردازیم. همچنین خواهیم گفت کدام ابزارها و قابلیتها در هر دو اپلیکیشن وجود دارد و این ابزارها در چه حوزههایی نتایج مشابه تولید میکنند.
اگر تازه وارد مسیر کار با فتوشاپ و لایت روم شده اما اطلاع ندارید که این فرایند را از کجا شروع کنید، این راهنما کمک زیادی به شما خواهد کرد.
معرفی کلی فتوشاپ و لایت روم
فتوشاپ و لایت روم، هر دو اپلیکیشنهایی برای ویرایش عکس هستند. میتوان گفت که فتوشاپ پدر دنیای ادیت است – نسخه اول این اپلیکیشن در سال 1990 برای کامپیوتر منتشر شد و لایت روم در سال 2007 عرضه شد. در قلب لایت روم یک قطعه کد قرار دارد که در فتوشاپ هم وجود دارد یعنی ابزار Camera Raw از ادوبی. همین ابزار است که لایت روم را تبدیل به چنین نرمافزار قدرتمندی برای ویرایش عکس میکند.
لازم به ذکر است که لایت روم کلاسیک – که در این مطلب ما راجع به آن صحبت میکنیم – کمی با اپلیکیشنی که حالا به آن لایت روم گفته میشود، تفاوت دارد. لایت روم کلاسیک یک اپلیکیشن کامپیوتری کامل و شامل ابزار ادیت عکس، تولید و مدیریت کاتالوگ (گروه بندی تصاویر) و غیره است. لایت روم معمولی یک اپلیکیشن تحت کلود است که برای اشخاصی که به دنبال ادیت روی تبلت و همچنین کامپیوتر یا گوشی هستند بسیار مفید است. البته این ابزار قدرت کمتری دارد و اشخاصی که قصد دارند کار ادیت عکس را با جدیت بیشتری انجام دهند، بهتر است به دنبال لایت روم کلاسیک باشند.
فتوشاپ و لایت روم کلاسیک هر دو ابزار ادیت عکس هستند اما عملکرد متفاوتی دارند. فتوشاپ با وجود کلمه فتو (یا عکس) در نام آن، به مرور زمان از یک اپلیکیشن ویرایش عکس ساده تغییر یافته و تبدیل به یک نرمافزار بسیار انعطاف پذیر برای تصاویر، طراحی صفحات، ویرایش ویدیو، انیمیشن و کارهای مختلف دیگر شد. در نتیجه این اپلیکیشن بسیار قدرتمند شده و بخصوص با توجه به قیمت آن بعید است که عکاسان در کنار فتوشاپ به ابزار دیگری نیاز پیدا کنند.
در رابطه با ویرایش عکس، فتوشاپ یک نوع ویرایشگر عکس از نوع “ویرایش به ازای هر پیکسل” است. یعنی با اینکه میتوانید کل عکس را تغییر دهید اما نیازی به انجام این کار ندارید. اگر نیاز دارید که فقط یک پیکسل خاص را تغییر دهید، فتوشاپ این کار را برای شما انجام میدهد.
لایت روم ویرایش را به صورت کلی تر انجام میدهد و هر چند ابزارهایی مثل براش و clone stamp برای ویرایش به ازای هر پیکسل دارد اما به طور کلی قدرت آن ناشی از توانایی برای ویرایش سریع آن است. لایت روم ابزارهای تولید کاتالوگ و سازمانی بسیار قدرتمندی هم دارد و میتوان گفت که اگر کل قابلیتهای لایت روم در همین حد بود، باز هم ارزش پرداخت قیمت مشخص شده را دارد.
چه کارهایی در فتوشاپ قابل انجام هستند اما در لایت روم خیر؟
تعداد چنین ابزارهایی چندان زیاد نیست. اگر کمی وقت صرف یادگیری این اپلیکیشن کنید میتوانید تقریباً هر کار قابل تصوری که با فتوشاپ انجام میشود را با لایت روم هم انجام دهید.
از دیدگاه عکاسی، قابلیت ایجاد لایهها از جمله لایههای تنظیم، بسیار مفید است و قابلیتی است که بعید است به لایت روم راه پیدا کند. زیبایی لایهها در این است که امکان ترکیب تصاویر با دقت و بدون دیده شدن را فراهم میکند تا جلوههای عکاسی بسیار نزدیک به واقعیت ساخته یا عکسهای مختلف را با هم ادغام کنید. این قابلیت بسیار قدرتمند و انعطاف پذیر است و یکی از دلایل اصلی استفاده از فتوشاپ به جای لایت روم محسوب میشود.
البته این همه موضوع نیست. فتوشاپ یک ابزار clone stamp خیلی خوب دارد (برای کپی کردن پیکسلهای عکس) که امکان چرخاندن منبع کپی حین برس کشیدن روی عکس را دارد. در رابطه با براشها هم لازم به ذکر است که امکان تنظیم اندازه، وزن، نرخ جریان و شفافیت تقریباً برای همه تغییرات در فتوشاپ وجود دارد یعنی اینکه میتوانید تغییرات بسیار ظریف یا بسیار شدید را در فتوشاپ ایجاد کنید.
در واقع یکی از بزرگترین نقاط قوت این ابزار این است که روشهای مختلفی برای پوشش همه سطوح دارد. اگر در تصویر مشکل شدت نور وجود دارد، میتوانید ابزار Adobe Camera Raw را بارگذاری کرده و تغییرات لازم را در آنجا انجام دهید یا این کار را از طریق پنل Levels انجام دهید. یا اینکه میتوانید یک لایه تنظیم ایجاد کرده و تغییرات را در آنجا ایجاد کنید و با استفاده از ابزار برش ماسک تعیین کنید که دقیقاً کدام بخشهای تصویر تغییر کنند.
این تنها یک مثال است. فتوشاپ روشهای مختلفی برای پیاده سازی تقریباً همه نوع تغییر دارد و به شما امکان میدهد که مناسب ترین گزینه با توجه به خواست و نیاز خودتان را پیدا کنید. انجام این کار به کمی تحقیق و آزمایش نیاز دارد اما با فتوشاپ میتوانید ویرایش عکس را با دقتی در سطح عمل جراحی انجام دهید! همچنین با فتوشاپ میتوانید به راحتی یک شی یا شخص را از تصویر جدا کرده و مثلاً آن را روی یک پس زمینه جدید قرار دهید.
همچنین پیش از استخراج تصاویر برای اصلاح آنها نیاز به کار زیادی وجود ندارد. اصلاح و عیب یابی نرم (Soft-proofing)، به اعمال یک فیلتر روی عکس بر اساس نوع چاپگر و جوهر مورد استفاده برای کپی گرفتن از عکس گفته میشود که با استفاده از آن میتوانید کاری کنید که عکس نهایی دقیقاً شبیه عکس داخل صفحه کامپیوتر به نظر برسد. لایت روم هم در سال 2012 به این قابلیت مجهز شد اما از آن فقط برای دستگاههایی با سیستم رنگی RGB مثل چاپگرهای جوهر افشان پشتیبانی میشود. دستگاههای CMYK – مثل چاپگرهای تجاری – با این قابلیت پشتیبانی نمیشوند در نتیجه میتوان گفت که قدرت ابزارهای Soft-proofing فتوشاپ بسیار بیشتر است.
در نهایت، قابلیت تعامل پذیری فتوشاپ با اپلیکیشن آیپد را داریم. این قابلیت که در سال 2019 به صورت نسبتاً ضعیف تر شروع به کار کرد، به مرور قوی تر شده و حالا مجهز به مجموعهای کامل از ابزارهای مختلف شده است. در این ابزار از لایهها، برسها، قابلیت انتخاب اشیاء و همچنین تعامل پذیری با نسخه کامپیوتری فتوشاپ پشتیبانی میشود. اگر به دنبال کارهای عکاسی تجاری هستید، مجموعه ابزارهای فتوشاپ در این زمینه بی رقیب هستند و لایت روم هم امکان رقابت با آن را ندارد.
چه مواقعی به جای فتوشاپ از لایت روم استفاده کنیم؟
البته لازم نیست که لایت روم با فتوشاپ رقابت کند چون این دو با هم متفاوت هستند. اگر میخواهید کار را با یک عکاسی خیلی خوب شروع کنید، چند دقیقهای وقت صرف ویرایش آن کنید و بعد عکس نهایی را استخراج کنید، لایت روم کار شما را بسیار آسان میکند. در واقع لایت روم از نظر سرعت بخشیدن به کارها بی نظیر است.
همچنین لایت روم کار عکاسان را بسیار راحت تر میکند. فتوشاپ هیچ ابزاری برای کاتالوگ سازی ندارد در نتیجه اگر از جمله اشخاصی هستید که عکسهای آنها روی یک گروه دیسک اکسترنال پراکنده شده و روی میز کار و پوشههای بی نظم ذخیره شده، فتوشاپ در این زمینه کمکی به شما نمیکند. نزدیک ترین ابزار به این قابلیت لایت روم، Bridge بود که آن هم پس از ورود لایت روم کمرنگ تر شد.
برای لایت روم محل فیزیکی فایل مهم نیست چون لایت روم همه فایلها را صرف نظر از محلی که روی دیسک قرار دارند، در نمای Library نمایش میدهد. در اینجا میتوانید عکسها را بر حسب پوشه مرتب کرده یا آنها را در کالکشنهای مجازی مختلف دسته بندی کنید. همچنین لایت روم باعث میشود که جستجو از طریق ابردادهها به راحتی و ظرف چند ثانیه انجام شود. میتوانید همه عکسهای گرفته شده با یک دوربین، لنز، یک عدد دیافراگم مشخص، یک سرعت شاتر خاص و غیره را پیدا کنید.
پس از اینکه عادت استفاده از کلیدواژه و کپشن را در خودتان پرورش دادید، میتوانید از لایت روم برای پیدا کردن سریع تصاویر با جستجوی متنی استفاده کنید و عکسها را برحسب تگ نام، محل و غیره پیدا کنید. این پیدا کردن فوری عکسها – به خصوص وقتی کاتالوگ لایت روم شما رشد کرده و به صدها هزار عکس رسید – ارزش بسیار زیادی داشته و کمک زیادی به صرفه جویی در وقت میکند.
البته نباید قابلیت لایت روم برای ویرایش تصاویر را فراموش کرد. این نرمافزار برای تولید تصاویر تجاری کامل و بی نقص نیست بلکه بیشتر برای اصلاح کل عکس به صورت یک باره طراحی شده و همه ابزارهای آن در پلاگین Adobe Camera Raw فتوشاپ موجود هستند. اما این اپلیکیشن هم چند قابلیت خاص دارد. از آنجایی که خصوصیات لنز دوربین در این اپلیکیشن ثبت میشود، میتوانید عکسها را به صورت خودکار بر اساس لنز مورد استفاده برای ثبت آنها اصلاح کنید. یک پنل Color Grading هم وجود دارد که به شما امکان میدهد ته رنگ سایهها، تن میانی و هایلایتهای عکس را تنظیم کنید.
نکته آخر اینکه، لایت روم دارای قدرت پردازش دستهای است. فتوشاپ به لطف وجود ابزار Actions امکان اتوماسیون بعضی از کارها را دارد اما لایت روم از نظر پردازش گروهی و انجام کارهای تکراری برتری دارد. مثلاً ممکن است بخواهید 2 هزار عکس را با یک سطح خاص از رنگ سفید تنظیم کنید. لایت روم به راحتی این کار را برای شما انجام میدهد. ممکن است به یک روش خاص برای پردازش عکسها علاقه پیدا کنید و بخواهید با هر عکسی که وارد اپلیکیشن میکنید، این رفتار انجام شود. لایت روم هم این کار را برای شما انجام میدهد. اگر میخواهید همه عکسهای شما یک سطح رزولوشن خاص یا نسبت فشردگی JPEG خاص داشته باشند، لایت روم این کار را برای هر تعداد عکس که به آن بارگذاری کنید، انجام میدهد.
آیا باید از فتوشاپ و لایت روم به صورت همزمان استفاده کنیم؟
بدون شک پاسخ این سوال مثبت است. چه از لایت روم برای ویرایش عکسها استفاده کنید یا خیر، در هر صورت لازم است از آن برای تهیه فهرست و سازماندهی گالری تصاویرتان استفاده کنید. به این ترتیب هیچ وقت برای پیدا کردن عکسها با مشکل روبرو نمیشوید. همچنین ممکن است لایت روم بتواند نیاز شما برای پردازش و ویرایش بیشتر عکسها را رفع کند.
با این حال برای مواقعی که عکس شما ظاهری ایجاد کرده که نمیتوانید با لایت روم آن را به صورت دلخواهتان ویرایش کنید، فتوشاپ این کار را برای شما انجام میدهد. برای رسیدن به این هدف، لایت روم کار شما برای استخراج عکس و ویرایش آن در فتوشاپ را راحت میکند. کافیست روی عکس راست کلیک کنید، گزینه Edit in Photoshop را انتخاب کنید تا عکس شما استخراج شده و به صورت فایل PSD در فتوشاپ باز شود تا بتوانید ویرایش عکس را در فتوشاپ به راحتی انجام دهید.
پس از انجام این کار روی گزینه save کلیک کنید تا عکس شما به گالری لایت روم وارد شود که در آنجا میتوانید به راحتی عکس را ویرایش کنید یا آن را در کالکشن خودتان نگه دارید تا بعداً از آن استفاده کنید. البته همیشه امکان باز کردن فایل فتوشاپ (PSD) برای ادامه ویرایش آن وجود دارد. این سیستم خیلی خوب کار میکند و برای کارهایی که فقط با فتوشاپ قابل انجام هستند، مفید است.
بهتر اینکه استفاده همزمان از لایت روم و فتوشاپ هزینه زیادی نخواهد داشت. طرح Photography ادوبی برای پکیج Creative Suite شامل لایت روم، لایت روم کلاسیک، فتوشاپ، فتوشاپ آیپد و 20 گیگابایت فضای ذخیره ابر است. قیمت فتوشاپ به تنهایی حدود 500 دلار است در نتیجه این طرح اشتراک ادوبی واقعاً جذاب است.
فتوشاپ یا لایت روم کدام برای شما بهتر است؟
گرچه فتوشاپ و لایت روم دو ابزار مختلف هستند اما هیچ وقت محدود به انتخاب یک گزینه نیستید. چون فتوشاپ بعضی از کارها را نسبت به لایت روم بهتر انجام میدهد (مثل ادیت به ازای هر پیکسل، انتخاب اشیاء، برش، لایهها و پوشش) و لایت روم برای انجام بعضی از کارها بهتر است (مثل پردازش دسته ای، کاتالوگ سازی، استفاده از کلیدواژهها و کپشن). بنابراین پاسخ این سوال این است که هر دو!
با این حال بهتر است درباره کاری که قرار است انجام دهید خوب فکر کنید. اگر یک عکس نیاز به تنظیم نور ساده، تغییر سطح اشباع و ویرایش کلی دارد لایت روم به طور کلی نسبت به فتوشاپ بهتر است و میتواند این کار را در زمان کمتری انجام دهد. همچنین لایت روم از نظر نحوه رفتار با عکس ویرایش شده، عملکرد بهتری دارد و دیگر لازم نیست فایلهایی با نامهایی شبیه به IMG0349_EDIT_FINAL_FINAL2_EXPORTED.JPG داشته باشید.
اما اگر به دنبال ویرایشهای پرمصرف، لایهای و عمیق هستید، لایت روم چندان مناسب این کار نیست و فتوشاپ ابزار بهتری محسوب میشود.
ممکن است برای بعضی از کارها، بهتر باشد از روشهای مختلفی استفاده کنید مثلاً لایت روم به شما امکان میدهد که شارپ بودن سطح تصویر را به صورت کلی تنظیم کنید اما با فتوشاپ میدهید یک بخش خاص از عکس را تنظیم کنید در نتیجه هر چقدر بیشتر با روشهای ادیت آشنا شوید، اینکه فتوشاپ روشهای مختلفی برای انجام یک کار در اختیار شما قرار میدهد، بیشتر نظر شما را جلب میکند.
و از آنجایی که با لایت روم میتوانید عکسهای نهایی را در قالبی مناسب برای فتوشاپ استخراج کنید و دوباره در این اپلیکیشن آنها را ویرایش کنید، دلیلی برای عدم استفاده از هر دو ابزار وجود ندارد.