نقد و بررسی گوگل درایو (Google Drive)

توسط سوگند صفری
7 minutes read
گوگل درایو، Google Drive

گوگل علاوه بر یک موتور جستجو و سرویس ایمیل، یکی از بهترین حافظه های ابری حال حاضر را نیز ارائه می دهد. گوگل درایو (Google Drive) یک سرویس جامع است که به شما اجازه می دهد فایل های خود را به صورت آنلاین ذخیره کرده و با دستگاه های مختلف به آن ها دسترسی داشته باشید.

اما گوگل درایو نسبت به رقبایش چه جایگاهی دارد؟ در این مقاله نقد و بررسی گوگل درایو، قیمت، رابط کاربری، امنیت و پشتیبانی Google Drive را با هم بررسی می کنیم تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید که آیا گوگل درایو حافظه ابری مناسبی برای شما است یا نه؟

نقد و بررسی گوگل درایو: برنامه ها و قیمت گذاری

گوگل درایو، Google Drive

با یک حساب کاربری رایگان گوگل می توانید 15 گیگابایت حافظه ابری دریافت کنید. این حافظه ابری فقط مختص به گوگل درایو نیست بلکه می توانید در سرویس های مختلف گوگل مثل جیمیل و Google Photos نیز از آن استفاده کنید.

اگر به فضای بیشتری نیاز دارید، می توانید از برنامه شخصی Google One استفاده کنید. این برنامه چند گزینه مختلف دارد: شما می توانید با قیمت 1.99 دلار در ماه یا 19.99 دلار در سال به 100 گیگابایت فضا دسترسی داشته باشید. برای دریافت 200 گیگابایت فضا باید ماهانه 2.99 دلار در ماه یا 29.99 دلار در سال پرداخت کرده و برای 2 ترابایت فضا باید 9.99 دلار در ماه یا 99.99 دلار در سال پرداخت کنید.

برای کسب و کار ها می توانید از برنامه های Google Workspace استفاده کنید. این برنامه ها علاوه بر کلیه اپ های گوگل ویژگی های اختصاصی برای کاربران تجاری را نیز به شما ارائه می دهند. مثلا آدرس های ایمیل شخصی سازی شده برای کسب و کار و زیرساخت های back-end برای مدیریت تیم. قیمت این پلن ها نفری 6 دلار در ماه برای 30 گیگابایت فضا برای هر کاربر، نفری 12 دلار در ماه برای 2 ترابایت فضا برای هر کاربر، یا نفری 18 دلار برای 5 ترابایت فضا برای هر یک است.

ویژگی های گوگل درایو

گوگل درایو، Google Drive

گوگل درایو چندین گزینه اشتراک گذاری فایل دارد که کار با همه آن ها بسیار ساده است. شما می توانید فایل ها را با دیگر کاربران یا گروه ها به اشتراک بگذارید، یا لینک های قابل اشتراک گذاری دریافت کنید. همچنین می توانید انتخاب کنید که آیا کاربران امکان ویرایش فایل را داشته باشند یا فقط بتوانند آن را مشاهده کنند. تب اطلاعات هر فایل دارای یک خلاصه مفید از کاربرانی است که در حال حاضر به آن فایل دسترسی دارند و می توانید ببینید چه کسی آخرین بار فایل را ویرایش کرده است.

اپ های واژه پرداز (word processor)، اسپردشیت (spreadsheet) و پرزنتیشن (presentation) گوگل یعنی گوگل Docs، گوگل Sheets و گوگل Slides همه با گوگل درایو ادغام می شوند. شما می توانید به راحتی از طریق رابط کاربری Google Drive فایل ها را باز کنید یا فایل جدید بسازید. همه این اپ ها جذاب و تمام و کمال هستند و می توانند با نرم افزار های پیشتاز مایکروسافت رقابت کنند.

گوگل درایو هر نسخه از فایلی که آپلود می کنید را ثبت و ضبط می کند، از جمله فایل های پی دی اف و تصاویر. دسترسی به تاریخچه فایل ها از داخل رابط کاربری گوگل درایو کار راحتی است و می توانید هر یک از نسخه های قدیمی فایل ها را دانلود یا ریستور کنید.

در قسمت بالایی رابط کاربری Google Drive یک نوار جستجو قرار دارد که به شما اجازه می دهد فایلی که به دنبالش هستید را به سرعت پیدا کنید. شما می توانید بر اساس نام فایل، نوع فایل، کلمات کلیدی و کلمات داخل فایل، جستجو کنید. این قابلیت با استفاده از سیستم شناسایی حروف از روی تصویر (OCR) برای فایل های پی دی اف و تصاویر هم قابل استفاده است. یعنی می توانید متن داخل پی دی اف یا عکس را هم جستجو کنید.

رابط کاربری و استفاده از گوگل درایو

گوگل درایو، Google Drive

سه روش برای دسترسی به فایل ها در گوگل درایو وجود دارد: از طریق مرورگر، اپ موبایل و یک ابزار دسکتاپ به نام Backup and Sync که امکان ادغام ساختار پوشه های Google Drive را در فایل اکسپلورر ویندوز یا فایندر مک، را در اختیار شما قرار می دهد.

رابط کاربری مرورگر گوگل درایو طراحی خوبی دارد، ساختار فولدرهای آن ساده بوده و دسترسی به آن راحت است، و آیکون های آن مجزا هستند بنابراین می توانید به راحتی ابزاری که به آن نیاز دارید را پیدا کنید. شما می توانید با کشیدن فایل ها یا از طریق منوی ساده options فایل ها را اضافه کنید. سازمانبندی، کپی، ساخت فایل های مورد علاقه، و دسترسی به ابزارها مثل گزینه های به اشتراک گذاری راحت است.

اپ موبایل Google Drive هم طراحی مشابه اما ساده تری دارد بنابراین استفاده از گوگل درایو روی موبایل و کامپیوتر کار راحتی است و شما را سردرگم نخواهد کرد.

بعد از طی کردن یک فرایند راه اندازی کوتاه، همگام سازی میان دستگاه ها به صورت خودکار و سریع انجام می شود. یعنی شما می توانید یک فایل را مستقیما با کامپیوتر داخل فولدر گوگل درایو ذخیره کنید و بلافاصله با موبایل به آن دسترسی داشته باشید.

پشتیبانی گوگل درایو

گوگل درایو، Google Drive

یک بخش جامع به نام Help Center در وبسایت گوگل وجود دارد که در آن پاسخ اکثر مشکلات فنی ای که ممکن است در گوگل درایو به آن ها بر بخورید داده شده است. یک فروم (forum) فعال و مفید نیز وجود دارد که می توانید از آن استفاده کنید.

اگر از نسخه رایگان Google Drive استفاده می کنید، امکان تماس با پشتیبانی فنی گوگل را نخواهید داشت، اما اگر از اشتراک خریده باشید، متخصصین گوگل به صورت 24 ساعته در 7 روز هفته از طریق چت آنلاین، ایمیل یا تلفن در خدمت شما هستند. خدمات پشتیبانی گوگل عموما کارآمد است و حدودا 10 دقیقه طول می کشد تا به یکی از کارمندان متصل شوید.

امنیت گوگل درایو

گوگل درایو، Google Drive

گوگل چندین گزینه را برای حفظ امنیت اسناد شما ارائه می دهد که شامل سطوح مختلف تایید هویت دو مرحله ای (two-factor authentication) است. برای کاربران تجاری، ادمین ها برای نظارت بر این که چه کسی به چه فایلی دسترسی دارد و تنظیم هشدار برای دسترسی های بدون مجوز، مجموعه ای از ابزارها را در اختیار دارند.

فایل ها و فولدرهای شما به یک فرمت رمزگذاری شده تبدیل و ذخیره می شوند اما مسئله این است که این فرمت به شکل رمزگذاری سرتاسری (end-to-end encryption) نیست. یعنی کارشناسان گوگل در صورتی که از لحاظ قانونی مجبور شوند می توانند فایل های شما را رمزگشایی کنند، و این امر سیستم را به طور بالقوه در برابر هکر ها آسیب پذیر می سازد.

بررسی رقبای گوگل درایو

محبوب ترین رقیب گوگل درایو، دراپ باکس (Dropbox) است. درایوباکس هم مثل گوگل یک سرویس بسیار جذاب است که هم روی مرورگر و هم روی گوشی های هوشمند رابط کاربری مفید دارد و می توان روی موبایل و کامیپوتر آن را یکپارچه سازی کرد. با این حال، نسخه رایگان Dropbox تنها 2 گیگابایت فضا را در اختیار کاربران قرار می دهد که از 15 گیگابایت گوگل درایو کمتر است. برنامه های پولی آن نیز گران تر است و از 11.99 دلار در ماه برای 2 ترابایت حافظه شروع می شود.

رقیب دیگر گوگل درایو، آی کلاد (iCloud) است. نسخه رایگان این سرویس به شما 5 گیگابایت فضای ذخیره سازی می دهد و سرویس های پولی آن از قیمت بسیار پایین 0.99 دلار برای 50 گیگابایت آغاز شده و تا 9.99 دلار در ماه برای 2 ترابایت فضا بالا می روند. امکانات آن به اندازه گوگل درایو جامع و کامل نیست اما امکان یکپارچه سازی آن در میان دستگاه های اپل، این سرویس را برای کاربرانی که از مک و آیفون استفاده می کنند به انتخاب مناسبی تبدیل کرده است.

سخن پایانی

رابط کاربری روان و کارآمد گوگل درایو کار آپلود و ویرایش فایل ها و همگام نگه داشتن فایل ها در میان چندین دستگاه را آسان می کند. Google Drive دارای ویژگی های مفید زیادی مثل اشتراک گذاری فایل ها، نسخه بندی و جستجوی پیشرفته نیز هست.

امیدواریم شاهد اضافه شدن رمزگذاری سرتاسری کامل و ارتقا امنیت گوگل باشیم. با این وجود، این امر برای اکثر کاربران مشکل بزرگی نیست. با برنامه های متنوع و قیمت های مناسب، گوگل درایو یکی از بهترین سرویس های حافظه ابری وجود در بازار است.

منبع: tomsguide

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟