چیپست های موبایل چه نقشی را در لپ تاپ های آینده ایفا می کنند؟

توسط Avatar photoماهان سرمد
6 دقیقه
چیپست های موبایل چه نقشی را در لپ تاپ های آینده ایفا می کنند؟

بدون شک چیپست های موبایل (SoC)، آینده لپ تاپ ها را رقم خواهند زد. البته برخی برند ها در این حوزه از دیگران پیشی گرفته اند. شرکت های مایکروسافت و کوالکام با تعدادی از محصولات ویندوزی و پردازنده های ARM، خود را به عنوان شرکت های پیشرو در این زمینه معرفی کرده اند. Surface Pro X و Samsung Galaxy Book S دو مورد از جدیدترین محصولات در این زمینه هستند. ظاهرا اپل هم می خواهد چنین رویه ای را پیش بگیرد و اینتل را کنار بگذارد.

استفاده از چیپست های مجتمع بر پایه پردازنده های موبایل، باعث می شود که لپ تاپ ها عمر باتری بیشتری داشته باشند و به راحتی به قابلیت های 4G و 5G مجهز شوند. پردازنده هایی که در موبایل ها مورد استفاده قرار می گیرند، قرار است با کمی تغییر در لپ تاپ ها هم استفاده شوند. هدف این است که موبایل ها و لپ تاپ ها از یک اکوسیستم با معماری یکسان بهره مند شوند.

البته از آنچه پیداست، قرار نیست با استفاده از پردازنده های موبایل، قیمت های ارزان تری را در لپ تاپ ها ببینیم. مثلاً بسیاری از لپ تاپ ها با چیپست موبایل، حدود 1000 دلار قیمت دارند. اما آیا این چیپست ها، یارای رقابت با پردازنده های کامپیوتر را دارند؟

چرا باید به چیپست های موبایل روی آورد و این نوع از پردازش، چه نقشی در آینده لپ تاپ ها خواهد داشت؟

چیپست های موبایل چه نقشی را در لپ تاپ های آینده ایفا می کنند؟

زمانی که مشغول کار کردن با Galaxy Book S و Surface Pro X بودم، متوجه شدم که تجربه کار کردن با ویندوز در پردازنده های ARM چقدر خوب و روان است و حتی در مواردی بهتر از پردازنده های اینتل شده است.

نسخه های فعلی ویندوز بر روی محصولات ARM، از یک چیپست قدرتمند بهره می برند، که با فناوری های بلوتوث 5، وای وای 6، 4G و 5G، پردازش تصویر و قابلیت یادگیری ماشین تکمیل شده است. در چیپست های موبایل، شما همه این امکانات را با هم دارید، اما در پردازنده های اینتل یا AMD شما باید همه این امکانات را به وسیله قطعات اضافه به دست آورید. این مسئله، هزینه، فضا و مصرف باتری را بالا می برد. چیپست های موبایل مصرف باتری بسیار کمی دارد. همچنین در آینده نزدیک، این چیپست ها که فعلاً از نوع 7 نانومتری هستند، قرار است در سال 2021 با اندازه 5 نانومتری تولید شوند. 

این تازه آغاز ماجراست. چیپست های موبایل، بسیاری از قابلیت های تلفن های هوشمند را به لپ تاپ ها می آورند. سیستم پرداخت با امنیت بالا، تشخص چهره دقیق، پشتیبانی از فایل های صوتی مختلف با بلوتوث و برنامه هایی که بر پایه هوش مصنوعی عمل می کنند. این یعنی لپ تاپ شما می تواند، تمام قابلیت های تلفن هوشمند شما را داشته باشد.

لپ تاپ های شرکت اپل، در حال حاضر از چیپست های اینتل استفاده می کند که نقش پردازنده و گرافیک را با هم ایفا می کنند. اما به نظر می رسد اپل قصد دارد رویه دیگری را پیش بگیرد. اپل تجربه زیادی در ساخت چیپست برای آیفون و آیپد به دست آورده که به راحتی می توانند رقیبان اندرویدی خود را از نظر قدرت گرافیکی، عملکرد پردازشی و یادگیری ماشین، کنار بزنند. هیچ شکی نیست که اپل می تواند به راحتی، لپ تاپی قدرتمند و پر امکانات را بر اساس چیپست های ARM تولید کند.

از نظر عملکرد، کوالکام مدعی است که Snapdragon 8cx می تواند قدرتی نزدیک به Intel i5-1035G4 ارائه دهد. این میزان از قدرت پردازشی می تواند برای اکثر کاربران کافی باشد. اما چیپست A13 Bionic کنونی اپل، با عملکرد تک هسته ای عالی خود، پیشرو در صنعت چیپست های موبایل به شمار می رود. پس اگر اپل یک چیپست مبتنی بر ARM را به طور ویژه برای لپ تاپ تولید کند، به راحتی می تواند عملکرد قابل قبولی را از خود نشان دهد.

مشکل شبیه سازی و تدوین مجدد

چیپست های موبایل چه نقشی را در لپ تاپ های آینده ایفا می کنند؟

اما بزرگ ترین مشکلی که در این مورد وجود دارد این است که معماری چیپست های ARM با پردازنده های اینتل و AMD متفاوت است. نرم افزار های ویندوز برای این که بتوانند به خوبی بر روی چیپست های ARM اجرا شوند، باید از نو تدوین شوند. گرچه بسیاری از برنامه های جدید با پردازنده های ARM نیز سازگار هستند، برای برخی دیگر به شبیه سازی نیاز داریم، که عملکرد برنامه را کاهش می دهد.

شرکت های مایکروسافت، کوالکام و ARM در سال های اخیر تلاش زیادی را برای شبیه سازی به کار برده اند، اما عملکرد شبیه سازی، در برخی برنامه ها بهتر است و در برخی دیگر بدتر. اکثر برنامه ها به خوبی اجرا می شوند، اما برنامه های سه بعدی عملکرد چندان جالبی ندارند و هنوز از برنامه های 64 بیتی پشتیبانی نمی شود.

هنوز نمی دانیم اپل چه برنامه هایی برای چیپست های موبایل خود دارد، اما آنچه واضح است، بیشتر مشکلات به نرم افزار مربوط می شود، نه به سخت افزار. اپل باید برنامه های پیش فرض زیادی را بر روی لپ تاپ های خود نصب کند و باید یک شبیه ساز مناسب برای برنامه های دیگر وجود داشته باشد. به نظر می رسد برای سازگاری کامل ویندوز با چیپست های ARM، به چندین سال زمان نیاز داریم.

اما این کار می تواند برگ برنده اپل باشد. استفاده از اکوسیستم یکسان بر روی موبایل، تبلت و لپ تاپ های اپل، می تواند بازی را به نفع این شرکت پیش ببرد. این یعنی توسعه دهندگان می توانند یک برنامه یا بازی تولید کنند که بر روی موبایل، تبلت و لپ تاپ های این شرکت قابل استفاده است.

این تکنولوژی موبایل است که صنعت را به پیش می برد و لپ تاپ ها به سختی سعی می کنند خود را برسانند.

چیپست های موبایل چه نقشی را در لپ تاپ های آینده ایفا می کنند؟

چندین سال است که پردازنده های موبایل در خط مقدم چیپست ها قرار دارند. به همین دلیل، مهاجرت لپ تاپ ها به سمت پردازنده های موبایل، چندان دور از تصور نبود. نه تنها چیپست های موبایل از نظر پردازشی عملکرد قابل قبولی را ارائه می دهند، بلکه از نظر قابلیت های ارتباطی مخابراتی، امنیت و یادگیری ماشین، فرسنگ ها از پردازنده های لپ تاپ جلو تر هستند.

گرچه از نظر قدرت بالای پردازش، هنوز هم اینتل و AMD حرف اول را می زنند، اما این ارتباطات و سازگاری چیپست های موبایل است که آینده دستگاه های قابل حمل را رقم می زند. ما در موبایل از سرویس های آنلاین مختلفی بهره مند هستیم و هوش مصنوعی و 5G کاربرد های کاملاً جدیدی را به ما معرفی کرده اند. لپ تاپ ها به سخت افزاری نیاز دارند که آن ها را در بازار پر سرعت امروزی، به جلو براند و تنها راه آن، استفاده از چیپست های موبایل بر روی لپ تاپ ها است.

مهم ترین نکته این که کاربران دوست دارند تجربه خود را در میان دستگاه ها و پلتفرم های مختلف به اشتراک بگذارند. به نظر می رسد صنعت لپ تاپ هم به تدریج، خود را به گرد پای صنعت موبایل می رساند.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟