این لنز الکترونیکی دنیای عکاسی را دگرگون می کند

توسط عباس رهامی
لنز الکترونیکی تخت

محققین به‌تازگی لنز الکترونیکی ساخته‌اند که به‌احتمال زیاد تمام فناوری‌های مبتنی بر تصویر برداری که در حال حاضر در اختیار داریم را دگرگون خواهند کرد. از دوربین‌ها عینک‌ها گرفته، تا تلسکوپ و میکروسکوپ! لنز الکترونیکی که بسیار هوشمند و انطباق پذیر عمل می‌کند و حتی می‌توان گفت از چشم خود ما هم پیچیده‌تر از برخی لحاظ بهتر است!

لنز الکترونیک طراحی شده به لطف پیشرفت‌های زیادی که در ساخت بازوی مصنوعی و لنزهای تخت صورت گرفته، ممکن شده است. دست اندر کاران این اختراع، محققین دانشگاه هاروارد هستند. لنز الکترونیک طراحی شده علاوه بر شباهت ظاهر غیرقابل انکاری که با چشم انسان دارد، از نظر کارکرد هم با چشم ما رقابت می‌کند. این لنز درست مانند چشم‌های ما می‌تواند به‌صورت لحظه‌ای فوکوس را تغییر دهد. این قابلیت خاص لنز الکترونیک به‌واسطه استفاده از عضلات الاسترومری به دست آمده است.

ولی ویژگی‌های جالب این لنز الکترونیک اینجا به اتمام نمی‌رسد. قسمت جالب‌تر، تخت بودن آن است که باعث شده هیچ کدام از ویژگی‌های لنزهای معمولی حجیم و منحنی را نداشته باشد. این لنز می‌تواند کارهایی انجام دهد که حتی چشم انسان هم از پس آن بر نمی‌آید. مثلاً می‌تواند برای آستیگمات، نمایش تصویر کدر (blurry) و شیفت تصویر (image shift) تنظیم شود.

متا لنز

نکته جالب آن است که بخشی از فناوری‌های مورد استفاده توسط افراد همین تیم ساخته و توسعه پیدا کرده است. در ساخت لنز الکترونیکی این چشم مصنوعی از فناوری به نام متا لنز استفاده شده است. متا لنز در اصل از تعداد بسیار زیادی ساختار در ابعاد نانو تشکیل شده که می‌توانند نور را منحرف کنند. به این شکل ساختارهای سطح لنز قادر هستند همگی نور را به یک نقطه ارسال کنند و در نتیجه تمام طیف‌های نور باهم به یک نقطه منحرف می‌شوند. در لنزها معمولی برای همین کار، از چندین قطعه و چندین لنز استفاده می‌شود که باعث می‌شود لنز حجیم شود.

البته خود لنز تخت قبل از این ساخته و حتی امتحان شده بود. ولی اندازه آن بسیار کوچک و در حد صدم میلی متر بود. این در حالی است که لنز کنونی تقریباً به‌اندازه یک سانتی متر بزرگ‌تر است! استفاده از این لنز به شرطی کاربردی خواهد بود که اندازه آن به‌اندازه کافی برای پوشش دادن تمام سطح سنسور پشت آن کافی باشد.

لنز الکترونیکی یا متالنز هم مانند تمام فناوری‌های جدید دیگر احتمالاً سال‌ها زمان نیاز دارد تا به‌صورت کاملاً کاربردی در گجت ها و وسایل مختلف مورد استفاده قرار گیرد. ولی مشخص است که در آینده شاهد استفاده گسترده از این فناوری خواهیم بود. به‌خصوص که هر سال تراشه‌های کامپیوتری کوچک‌تر و ریزتر می‌شوند که در ترکیب با لنزهای ریزتر می‌توانند فناوری‌هایی مثل عینک واقعیت افزوده و … را به‌صورت کاربردی و قابل حمل تبدیل کنند.

منبع: engadget

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید