جاسوسی ماهواره‌ها تا چه حد جدی است؟ آیا آن‌ها تمام حرکات ما را زیر نظر دارند؟

توسط عباس رهامی
2 دقیقه
جاسوسی ماهواره ها

در دهه‌های گذشته، ماهواره‌ها مانند تمامی تکنولوژی‌های دیگر، پیشرفت‌های زیادی داشته‌اند. به‌خصوص فناوری تصویر برداری ماهواره‌ای که به‌طور ویژه روی آن تمرکز شده بود. علت آن هر چه که بوده مهم نیست. مهم آن است که حالا بسیاری از مردم نگران احتمال نظارت 24 ساعته و شاید جاسوسی ماهواره‌ها هستند.

در حال حاضر در کشور آمریکا، قوانین فدرال این کشور همه چیز را تحت کنترل و نظارت دارد. ولی به عقیده برخی این کافی نیست. مثلاً گزارش اخیری که بخش تحقیقات موسسه فناوری ماساچوست، ریویو اِم آی تی (Review MIT) ارائه کرده، نشان می‌دهد که حتی عکس برداری‌های تجاری ماهواره‌ها هم آن‌قدر دقت دارد که بتواند برای اهداف نظارتی و جاسوسی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

بحث بر سر نظارت و جاسوسی ماهواره‌ها

در حالی که بحث بر سر حد و حدود ماهواره‌ها و تصویر برداری ماهواره‌ای بالا گرفته، شرکت‌های ماهواره‌ای گفته‌اند که آن‌ها اطلاعات شخصی را از موارد قابل تشخیص دیگر در تصویرها جدا می‌کنند و در واقع حریم خصوصی را همیشه رعایت می‌کنند. این حرف از جانب شرکت‌هایی که از این طریق سود می‌برند کاملاً طبیعی است. از طرف دیگر پیتر مارتینز، عضو بنیاد جهانی امنیت، به موسسه تحقیقاتی ام آی تی ریویو گفته است که این ادعای شرکت‌های ماهواره‌ای بی‌ارتباط با بحث نظارت ماهواره‌هاست. مارتینز می‌گوید جمع آوری اطلاعات و نظارت و جاسوسی ماهواره‌ها نیازی به تشخیص چهره و جزئیات بالا ندارد! به گفته او، ماهواره‌ها خیلی ساده با ترکیب کردن عکس‌ها با داده‌های دیگر مثل جی پی اس، دوربین‌های نظارتی و امنیتی یا حتی پست‌های شبکه‌های اجتماعی می‌توانند اطلاعاتی که می‌خواهند را به‌راحتی به دست آورند.

برای درک بهتر نگرانی در مورد نظارت و جاسوسی ماهواره‌ها بد نیست بدانید که مثلاً شرکتی مثل پلنت لبز (Planet Labs) به‌تنهایی حدود 140 ماهواره در اختیار دارد. این تعداد ماهواره برای تصویر برداری از سراسر کره زمین در یک روز کافی است! و حالا این را باید اضافه کرد که شرکت‌های زیادی دیگری در این زمینه کار می‌کنند و این یعنی تعداد بسیار زیادی از ماهواره‌ها که مرتباً بالای سر ما در حال گردش هستند.

 

پیشرفت‌های چشم گیر تصویر برداری ماهواره‌ای

نظارت و جاسوسی ماهواره ها

تصویر برداری ماهواره‌ای تا آن حد پیشرفت کرده که در حال حاضر توجه شرکت‌ها و سرمایه گذاران زیادی را به توانسته جلب کند. یکی از اهداف استفاده از تصویر برداری ماهواره ساخت نقشه‌ای زنده از زمین است که ممکن است در آینده نه چندان دور اتفاق بیفتد. هر چند که به‌طور هم‌زمان، نگرانی‌های امنیتی در مورد نظارت و جاسوسی ماهواره‌ها هم به‌شدت افزایش پیدا می‌کند.

توجهات فعلاً به سمت ابعاد منفی تصویر برداری ماهواره‌ای جلب شده است. ولی ابعاد مثبت این فناوری را نادیده گرفت. از این فناوری برای نظارت بر زمین‌های کشاورزی و رشد محصولات، یا بررسی‌های زمین شناختی یا حتی کمک به پناهندگان و وضعیت آوارگان و مصیبت زدگان استفاده کرد. قطعاً این ماهواره‌ها کارکردهای گذشته خود مثل پیش بینی وضعیت جوی، برقراری ارتباط ماهواره‌ای و حمایت از تکنولوژی‌های روزمره مثل موبایل را هم خواهند داشت.

 

منبع: cnet.com

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟