۱۰ مورد از جذاب ترین اکتشافات باستان شناسی در سال ۲۰۲۱

توسط سیامک تیموری
اکتشافات باستان شناسی

قدیمی‌ترین نقشه در اروپا، “شهر طلایی گمشده” در مصر و یک تپه‌نگاره عظیم در هند تنها بخشی از اکتشافات باستان‌شناسی در سال ۲۰۲۱ است. علی‌رغم تمام مشکلات مرتبط با همه‌گیری کووید-۱۹، محققان به اکتشافات متعددی دست یافتند و در این مطلب، روکیدا نگاهی به برخی از بهترین داستان‌های تاریخ و باستان ‌شناسی ۲۰۲۱ می‌اندازد.

آشنایی با ۱۰ مورد از اکتشافات باستان شناسی در سال ۲۰۲۱

در ادامه شما را با ۱۰ مورد از جذاب‌ترین اکتشافات باستان‌شناسی در سال ۲۰۲۱ آشنا می‌کنیم:

تپه‌نگاره عظیم در هند

اکتشافات باستان شناسی

به گفته محققان یک تپه‌نگاره عظیم که احتمالاً بزرگترین تپه‌نگاره کشف شده در جهان باشد، در صحرای تار در هند کشف شد. این اثر باستانی دارای مساحتی حدود ۵۱ هکتار بوده و در نزدیکی مرز هند و پاکستان واقع شده است.

این تپه شامل چندین خطوط مارپیچ است که یکی از آن‌ها مانند چنبره مار به این سو و آن سو رسم شده است. در صورت پیاده‌روی بر روی هر یک از خطوط رسم شده باید مسافتی حدود ۳۰ مایل (۴۸ کیلومتر) را طی کرد. تخمین زده می‌شود که قدمت این تپه‌نگاره حدود ۱۵۰ سال باشد، اما هدف از ترسیم آن هنوز نامشخص است.

این تپه‌نگاره از روی زمین به سختی قابل مشاهده است؛ به طوری که اولین بار توسط تیمی از محققان که در حال تجزیه و تحلیل چشم‌انداز منطقه تار با استفاده از Google Earth بودند، شناسایی شد.

شهر طلایی گمشده

اکتشافات باستان شناسی

یکی دیگر از جذاب‌ترین اکتشافات باستان شناسی در سال ۲۰۲۱ مربوط به شهر طلایی گمشده می‌شود. باستان‌شناسان شهر طلایی گمشده را در نزدیکی اقصر (تب باستان) در مصر کشف کردند. این شهر به عنوان “ظهور آتن” شناخته می‌شد و توسط فرعون آمنهوتپ سوم، که بین سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۵۳ قبل از میلاد در مصر حکومت می‌کرد، تأسیس شد.

این شهر دارای خانه‌های متعدد، ساختمان‌های اداری، نانوایی بزرگ، محل تولید خشت‌های گلی و چندین گورستان است. اسناد تاریخی حاکی از آن است که آمنهوتپ سوم دارای سه کاخ سلطنتی در این شهر بوده است.

وجود این شهر با توجه به سوابق تاریخی و اسناد موجود توسط باستان‌شناسان مورد تایید قرار گرفته بود، اما تاکنون کسی موفق به کشف آن شده بود. زاهی حواس، باستان‌شناسی که کاوش‌های شهر طلایی را رهبری می‌کرد، در بیانیه‌ای ترجمه شده گفت: بسیاری از هیئت‌های خارجی این شهر را جستجو کردند و هرگز آن را پیدا نکردند. اما تیم ما موفق به این امر شد.

صلیب رومی از اکتشافات باستان شناسی جذاب در سال ۲۰۲۱

e2ThyfzW7TaWD6XtDguDUg 970 80

در کمبریج شایر بریتانیا، باستان‌شناسان جسد مردی را پیدا کردند که در سن ۲۵ تا ۳۵ سالگی به صلیب کشیده شده بود. این جسد توسط میخی که در یکی از استخوان‌های پاشنه‌اش فرو رفته بود، احتمالا به صلیب کشیده شده است. علاوه‌بر این در طول مصلوب شدن، دست‌های او به صلیب بسته شده بودند. محققان با توجه به موقعیتی که او در آن قرار داشت، متوجه شدند که جسد به احتمال زیاد از طریق خفگی مرده است.

باستان‌شناسان دریافتند که استخوان‌های پای او بسیار نازک شده است، به این معنی که او احتمالاً قبل از مصلوب شدن برای مدت طولانی به دیوار بسته شده بود. جسد او مربوط به قرن سوم یا چهارم است و ممکن است این مرد برده بوده باشد.

قدیمی‌ترین نقشه اروپا

KnioMYxhHKRgeCdzbtjJeV 970 80

محققان پس از کشف مجموعه‌ای از حکاکی‌ها بر روی یک تخته سنگ ۴۰۰۰ ساله در فرانسه به این نتیجه رسیدند که این شی‌ء، قدیمی‌ترین نقشه در اروپا است. به گفته محققان، این دال مجموعه‌ای از خطوط را نشان می‌دهد که نشان‌دهنده رودخانه اودت و دره اطراف آن در غرب فرانسه است – منطقه‌ای به ابعاد ۱۸.۶ مایل در ۱۳ مایل (۳۰ کیلومتر در ۲۱ کیلومتر).

این دال سنگی اولین‌بار در سال ۱۹۰۰ پیدا شد. اما تاکنون هیچ مطالعه‌ خاصی رویش انجام نشده بود. از این رو، مطالعه اخیر روی حکاکی‌ها، که از فتوگرامتری برای ایجاد یک تصویر سه بعدی بسیار دقیق از دال استفاده کرده، نشان داد که حکاکی‌ها یک نقشه را تشکیل می‌دهند. این نقشه ممکن است توسط یک شاهزاده یا پادشاه برای نشان دادن قلمرویی که بر آن حکومت می‌کرده استفاده شده باشد.

آغوش عاشقان

wraZcLg99Pm7q8u4PfxjAT 970 80

یکی از جذاب‌ترین اکتشافات باستان شناسی در سال ۲۰۲۱ مربوط به یک مرد و زن عاشق است که در آغوش هم آرام گرفته‌اند. حدود ۱۵۰۰ سال پیش، یک مرد و یک زن که احتمالا زن و شوهر باشند با هم در آغوشی محبت‌آمیز به خاک سپرده شدند. زمانی که باستان‌شناسان بقایای آن‌ها را کشف کردند، با وجود گذشت زمان، آغوش آن‌ها همچنان سالم بود.

کیان وانگ، محقق ارشد این مطالعه، دانشیار گروه علوم زیست پزشکی در کالج دندانپزشکی تگزاس A&M، در ایمیلی به Live Science گفت: این اولین بار است که باستان‌شناسان موفق به کشف چنین اثر تاریخی زیبایی در چین می‌شوند.

جسد مربوط به مرد نشان می‌دهد که او در زمان حیات بین ۲۹ تا ۳۵ سال سن داشته و جراحات کمی از جمله شکستگی دست و فقدان انگشت دست راست در آن مشهود است. بقایای زن کشف شده نیز احتمالا بین ۳۵ تا ۴۰ سال سن داشته و تنها جای چند حفره روی آن وجود دارد. محققان حدس می‌زنند که پس از مرگ مرد، زن ممکن است بخاطر علاقه شدید به وی خودکشی کرده باشد و خود را این گونه در آغوش همسرش قرار داده باشد.

قدیمی ترین گورستان حیوانات خانگی جهان

اکتشافات باستان شناسی

گورستان حیوانات خانگی ۲۰۰۰ ساله که شاید قدیمی‌ترین نمونه شناخته شده در جهان باشد در برنیس، بندری در سواحل دریای سرخ مصر کشف شد. به نظر می‌رسد حیواناتی که در این گورستان دفن شده‌اند به دلایل طبیعی مرده‌اند و احتمالا جزو حیوانات مقدس برای بت‌پرستان شناخته می‌شدند. در سایر مکان‌های مصر که چنین گورستان‌های کشف شده‌اند، حیوانات اغلب قربانی شده بودند.

باستان‌شناسان در گورستان حیوانات خانگی، حیوانات مختلفی از جمله یک سگ بزرگ را پیدا کردند که در حصیری از برگ‌های نخل پیچیده شده بود. آن‌ها همچنین شامل سگ‌ها و گربه‌های بی‌دندان می‌شوند که در هنگام مرگ بسیار پیر بودند و ممکن است برای خوردن غذا از صاحبانشان کمک گرفته باشند. مارتا اوسیپینسکا، پژوهشگر ارشد، و یکی از باستان‌شناسان آکادمی علوم لهستان در ورشو، می‌گوید: کشف اخیر نشان می‌دهد که انسان‌ها در آن زمان رابطه عاطفی و عمیقی با حیوانات خود داشته‌اند.

رژه ۱۱۰۰۰ ساله

Zz9GrzJYrxhvevo4AqbWqD 970 80

از دیگر اکتشافات جذاب باستان شناسی در سال ۲۰۲۱ می‌توان به مکان رژه ۱۱۰۰۰ ساله اشاره کرد. تصویری که مشاهده می‌کنید یک مکان ماقبل تاریخ ۱۱۰۰۰ ساله در ترکیه است که اکنون Karahantepe نامیده می‌شود. از این مکان برای رژه‌های سربازان ماقبل تاریخ استفاده می‌شده که در آن مردم از ساختمانی بزرگ عبور می‌کردند؛ ساختمان‌هایی که شامل ستون‌های فالوس شکل و حکاکی سر انسان هستند. نجمی کارول، استاد باستان‌شناسی ماقبل تاریخ در دانشگاه استانبول، در مقاله‌ای که در مجله Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi منتشر شده است، می‌نویسد: “همه ستون‌ها به شکل فالوس هستند.” این ساختمان بخشی از یک مجموعه بزرگتر است. کاوش‌های این سایت در سال ۲۰۱۹ آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

قدیمی ترین بنای یادبود جنگ

ykkTrGQ8DkznraDockwbNo 970 80

باستان‌شناسان می‌گویند که یک گورستان ۴۳۰۰ ساله در سوریه، در محل تل بنات، ممکن است قدیمی‌ترین بنای یادبود جنگی شناخته شده در جهان باشد. این بنا شامل اجساد ۳۰ جنگجو به همراه اسب و اسلحه است.

باستان‌شناسان می‌گویند، مردمی که در دوران مدرن در این منطقه زندگی می‌کنند، این تپه را “بنگاه سفید” می‌نامند، زیرا گچ این بنای تاریخی باعث درخشش آن در نور خورشید می شود. آن پورتر، استاد تمدن‌های باستانی خاورمیانه در دانشگاه تورنتو و یکی از محققان این مطالعه، در بیانیه‌ای گفت: این اکتشاف نشان می‌دهد که “مردم باستان به کسانی که در جنگ کشته می‌شدند، احترام می‌گذاشتند، همانطور که ما احترام می‌گذاریم.”

مرد اژدها

Rm5PFtETkaCjUhp9gMymaJ 970 80

دانشمندان چینی از کشف گونه جدیدی از انسان خبر دادند که آن را هومو لونگی به معنای مرد اژدها می‌نامند. این کشف تاریخی شامل تنها یک جمجمه می‌شود که در سال ۱۹۳۳ توسط باستان‌شناسان پیدا شد اما در طول اشغال چین توسط ژاپنی‌ها در چاهی پنهان شده بود. با این حال، محققان موفق شدند جمجعه این مرد ماقبل تاریخ را پس از ۸۵ سال دوباره کشف و مورد مطالعه قرار دهند.

مطالعات بر روی این جمجمه نشان می‌دهد که مرد اژدها ممکن است نزدیک‌ترین گونه شناخته‌شده مرتبط به هومو ساپینس باشد. مشخص نیست این گونه انسانی در چه زمانی می‌زیسته و در چه زمانی منقرض شده است، اما دانشمندان دریافتند که قدمت جمجمه به زمانی بین ۳۰۹۰۰۰ تا ۱۳۸۰۰۰ سال پیش بازمی گردد.

برخی از دانشمندان این سوال را مطرح کرده‌اند که آیا انسان اژدها در واقع گونه جدیدی از انسان است یا خیر و بر این باورند که جمجمه ممکن است متعلق به دنیسووان باشد؛ انسانی که فسیل‌های شناخته شده کمی دارد.

قدیمی ترین نقاشی ارواح

fqs5pb7Qg6gjhojjpJhXAJ 970 80

یکی دیگر از اکتشافات مهم باستان شناسی در سال ۲۰۲۱ مربوط به نقاشی ارواح روی یک کتیبه می‌شود. یک متصدی موزه، جزئیات حکاکی روی یک لوح ۳۵۰۰ ساله بابلی را که به سختی با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است به عنوان قدیمی‌ترین تصویر شناخته شده از یک روح شناسایی کرد. روح حکاکی شده در لوح تصویر یک مرد را نشان می‌دهد که ریش دارد و در حالی که توسط یک زن با طناب به دنیای زیرین هدایت می‌شود، بسیار خشمگین به نظر می‌رسد.

این لوح یک طلسم بر روی خود دارد که برای از بین بردن یک روح ایجاد شده است. طلسم، روح را به یک مجسمه منتقل کرده و از خدای خورشید شاماش می‌خواهد که به روح کمک کند تا به زندگی پس از مرگ برود. خط آخر این آیین هشدار می‌دهد “به پشت سر خود نگاه نکنید”. این لوح در موزه بریتانیا قرار دارد و در قرن نوزدهم توسط باستان‌شناسان کشف شد. جالب است بدانید شبح کشف شده بر روی آن تا همین اواخر دیده نشده بود و محققان به تازگی متوجه وجود آن روی لوح شده‌اند.

سخن پایانی

با یکی دیگر از مقالات باستانی وبسایت روکیدا همراه شما دوستان عزیز بودیم. امیدواریم که این مطلب نیز به مانند سایر مطالب سایت مورد پسند شما قرار گرفته باشد. تاکنون آثار تاریخی بسیار زیادی در جهان کشف شده است، اما این ۱۰ مورد شاید مهمترین آن‌ها باشند.

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟