آپگرید تپ روت بیت‌کوین چه اهمیتی دارد؟ 3 دلیل انقلابی بودن این تغییر

توسط سمیرا گلکار
3 دقیقه

روز شنبه 22 آبان یک آپگرید مهم برای بیت‌کوین اجرا شد که شور و هیجان زیادی در جامعه ارزهای دیجیتال ایجاد کرد. این آپدیت تپ روت نام دارد و اولین آپدیت مهم بیت‌کوین از سال 2017 محسوب می‌شود.

آپگرید تپ روت چیست؟

تپ روت در شماره بلاک 709632 در روز شنبه 22 آبان (13 نوامبر) فعال شد. این آپدیت به قدری مورد انتظار بود که جک دورسی مدیرعامل توئیتر هم درباره آن توئیت کرده بود.

تپ روت اولین بار در سال 2018 توسط گرگوری مکسول رمزنگار و از توسعه دهندگان قبلی بیت‌کوین معرفی شد. این آپگرید شامل سه تغییر مجزا در شبکه بیت‌کوین است که همگی مربوط به اضافه شدن امضاهای اشنور (Schnorr) هستند. امضای اشنور یک طرح امضای دیجیتال در رمزنگاری است که در آن چندین امضای دیجیتال در قالب یک امضای اصلی دسته بندی می‌شوند.

قبل از این آپدیت، بیت‌کوین از الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی (به اختصار ECDSA) استفاده می‌کرد. در این روش کاربر یک کلید خصوصی دریافت می‌کند که امکان باز کردن یک کلید عمومی با استفاده از آن وجود دارد. اما امضای اشنور قبل از ECDSA معرفی شد. این مفهوم در ابتدا توسط کلاوس پیتر اشنور معرفی شد که برای آن یک گواهی ثبت اختراع داشت که سال 2008 منقضی شد.

تپ روت به صورت یک آپگرید سافت فورک روی بلاک‌چین در نظر گرفته شده و این یعنی آپدیت جدید با نسخه‌های قبلی همخوانی دارد. همچنین آپگرید تپ روت امکانات مهم جدیدی به بلاک‌چین بیت‌کوین اضافه می‌کند.

1. قراردادهای هوشمند

آپگرید تپ روت بیت‌کوین چه اهمیتی دارد؟ 3 دلیل برای انقلابی بودن این تغییر 1

اتریوم به دلیل پشتیبانی از قراردادهای هوشمند، برای پروژه‌های اقتصاد غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های تعویض ناپذیر (NFT) استفاده می‌شود. اما محدودیت بیت‌کوین برای پشتیبانی از پروژه‌های DeFi باعث شده که جزء گزینه‌های محبوب توسعه دهندگان اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز نباشد.

امضاهای اشنور که با آپگرید تپ روت به بیت‌کوین اضافه می‌شوند، امکان اجرای قراردادهای هوشمند پیچیده تر را با هزینه کمتر و مقیاس بیشتر توسط بیت‌کوین فراهم می‌کند.

البته قرار نیست بیت‌کوین بلافاصله تبدیل به یک بلاک‌چین اجرای قراردادهای هوشمند شود که مستقیماً با اتریوم، کاردانو یا سایر بلاک‌چین‌های محبوب در این حوزه رقابت داشته باشد. چون هنوز بیت‌کوین ظرفیت مدیریت پروژه‌های قراردادهای هوشمند را در حد سایر پلتفرم‌ها ندارد.

2. حفاظت بیشتر از حریم خصوصی

آپگرید تپ روت بیت‌کوین چه اهمیتی دارد؟ 3 دلیل برای انقلابی بودن این تغییر 2

هدف بعدی تپ روت، تقویت حریم خصوصی بیت‌کوین است. در حال حاضر تراکنش‌های بیت‌کوین کاملاً عمومی هستند. هر کاربری می‌تواند از یک بلاک اکسپلورر برای بررسی جزئیات بلاک‌های بیت‌کوین از جمله زمان اجرای تراکنش، وزن بلاک، کارمزدهای تراکنش و حتی اطلاعات ماینر استفاده کند.

«امضاهای مَستر» که با امضاهای اشنور ساخته می‌شوند روی رکوردهای عمومی بیت‌کوین به صورت یک تراکنش واحد معمولی نمایش داده می‌شوند. در نتیجه مثل یک تراکنش ECDSA معمولی دیده می‌شوند و باعث حفاظت از حریم خصوصی و ناشناس ماندن کاربران بیت کوین خواهند شد.

3. کاهش کارمزد تراکنش‌ها

کارمزد تراکنش‌های بیت‌کوین دائماً در نوسان است. در حال حاضر میانگین کارمزد تراکنش‌های بیت‌کوین 2.5 دلار است اما در آوریل 2021 طبق اطلاعات سایت BitInfoCharts به رقم 62.78 دلار رسید.

انتظار می‌رود که تپ روت باعث پایین ماندن کارمزد تراکنش‌ها شود چون سیستم چند امضایی امضاهای اشنور نسبت به تراکنش‌های معمولی داده کمتری مصرف می‌کند. در واقع ترکیب چندین امضا در یک امضا باعث کاهش هزینه‌ها و زمان اجرای تراکنش خواهد شد.

چرا آپگرید تپ روت مهم است؟

بر خلاف هاوینگ بیت‌کوین که باعث نصف شدن تعداد بیت‌کوین‌های تولیدی در هر بلاک می‌شود، قرار نیست تپ روت باعث افزایش چشمگیر و نمایی قیمت بیت‌کوین شود. با این حال به دلیل اصلاحاتی که در اکوسیستم بلاک‌چین بیت‌کوین ایجاد می‌کند، باید به آن توجه داشت.

آخرین آپدیت بیت‌کوین یعنی سگویت در سال 2017 اجرا شد و با حذف اطلاعات امضا، فضای بیشتری را آزاد کرده و منجر به کمتر شدن محدودیت اندازه بلاک شد.

منتقدان بیت‌کوین دوره پس از سگویت را دوره رکود می‌دانند چون به باور آنها بیت‌کوین توانایی همگام ماندن با پیشرفت‌های سریع و جدید در این حوزه را ندارد. اما همانطور که محققان بیت‌کوین می‌گویند، فعال سازی تپ روت می‌تواند این انتقادات را از اعتبار ساقط کرده و ثابت کند که این ارز دیجیتال توانایی تطبیق پذیری را دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟