نقد و بررسی محصول جدید ایرانخودرو
در دههی نود پس از ورود خودروسازهای چینی به بازار ایران ، شاهد تلاش خودروسازهای داخلی برای ماندن در این تقابل بودیم که منجر به تولید خودرو هایی مثل رانا ، تیبا ، دنا و چند محصول دیگر شد. قیمت پایین محصولات چینی و فناوری به روز استفاده شده در آنها، ایرانخودرو و سایپا را مجبور به تولید محصولاتی بهروزتر کرد.
البته این دو شرکت برای کاهش هزینههای خود و تولید هرچه سریعتر، از پلتفرمهای مختلفی برای محصولات خود استفاده کردند. برای مثال میتوان به پلتفرم سمند برای دنا و پلتفرم پژو 206SD برای رانا اشاره کرد. از آنجا که خریداران داخلی حق انتخاب چندانی نداشتند و تبلیغات زیادی با عنوان حمایت از تولیدات داخلی انجام شده بود ، این محصولات با استقبال رو به رو شدند
. پس از این موفقیت در فروش ، خودروسازها برای بیشتر کردن سود خود شروع به دست بردن در مدل اولیه و تولید مدلهای تقویت شده کردند که حاصل آن دنا پلاس و دنا توربو شد.
این داستان دوباره در حال تکرار شدن است و این بار ، ایرانخودرو با «تارا» به میدان آمده است. در چند سال اخیر شاهد رونماییهای زیادی بودیم اما هیچکدام وارد خط تولید نشدند. در این مقاله با پرداختن به این خودرو و تحلیل جزء به جزء آن سعی میکنیم شما را بیشتر با آن و این که از کجا آمده آشنا کنیم.
تارا در اواخر آذر ماه سال گذشته برای اولین بار توسط وزیر صمت به صورت رسمی رونمایی شد. نام این خودرو با تایید فرهنگستان لغت به معنی ستاره برای نشان دادن پتانسیل آن انتخاب شد. درست از همان زمان گمانه زنیها درباره مشخصات فنی و قیاسهای ظاهری درباره اینکه طراحان تارا از چه خودرویی الهام گرفتهاند، شروع شد.
پلتفرم
در ابتدا باید گفت که شرکت ایرانخودرو بر خلاف سایپا، در پروژهی K132 که حاصل آن تارا است ، از پلتفرمی خارجی که متعلق به پژو ۳۰۱ بود استفاده کرد. بر همین اساس تارا به عنوان یک سدان در کلاس C ، در کنار خودروهایی مثل آریزو ۵ ، جک J5 و رنو سیمبول قرار میگیرد.
همین موضوع کمی کار را برای تارا سختتر میکند. اصولا خودروهای این دسته به عنوان یک سدان ، جادار و راحت نیستند و اگر استانداردهای راحتی را اروپایی در نظر بگیریم ، خودروهای راحتی برای مسافتهای طولانی به شمار نمیآیند. اما با توجه به استقبال بازار ایران از خودروهایی مثل سمند و پژو پارس و استفادهی همه روزه از آنها ، تارا هم مثل آنها برای یک خانوادهی ایرانی مناسب خواهد بود.
طراحی ظاهری
با توجه به وجه مشترک تارا و پژو ۳۰۱ ، شمایل ۳۰۱ به وضوح در ظاهر کلی تارا پیداست. فرم کلی خودرو ، خطوط استفاده شده برای سقف ، درها و پنجرهها کاملا شبیه به ۳۰۱ است.
گذشته از این موضوع برای پیدا کردن رد پای خودروهای دیگر در ظاهر تارا باید به شدت به جزئیات دقت کنید. برای مثال شاید جالب باشد که بدانید قسمت جلوی تارا شباهت عجیبی با فورد موستانگ مدل 2013 دارد. ساکنین مناطق آزاد با این خودرو به خوبی آشنا هستند و میدانند که جلوپنجرهی تارا دقیقا با موستانگ یکی است اما وارونه است.
همچینی چراغها شباهت عجیبی به طراحی مرسوم موستانگها دارند. نمیتوان قضاوت کرد که این شباهتها تعمدی است یا به صورت اتفاقی رخ داده اما انکار آن کمی سخت است.
اگر مقالات قبلی را در رابطه با تولیدات روز اروپا و آمریکا مطالعه کرده باشید، قطعا متوجه یک اتفاق جدید در طراحیهای سالهای اخیر شدهاید. در دههی هشتاد میلادی یک المان به شدت مورد استقبال طراحان قرار گرفت و در تمامی دستهها و توسط تمامی خودروسازها استفاده شد. آن Light bar یا همان چراغهای عقبی بود که کل عرض خودرو را در بر میگرفت. آشناترین مثال آن پوروتون و دیگر محصولات دوو در بازار ایران بود که جز خاطرات تمام ماشین بازهای ایرانی محسوب میشوند. در سالهای اخیر این المان دوباره به میز طراحی برگشته و یک باره در تمامی خودروها دیده میشود. برای مثال میتوان به مدلهای جدید پورشه ، هیوندای ، مرسدس بنز ، آئودی و تقریبا تمام خودروسازهای خارجی اشاره کرد.
.
از قرار معلوم ایرانخودرو هم به تبعیت از بازار جهانی از این المان برای زیبایی تارا استفاده کرده است. زیبایی خودرو یک موضوع سلیقهای است اما از نظر من طراحان ایرانی از این المان به صورت ناشیانه استفاده کردهاند و آن را بیش از حد بزرگ طراحی کردهاند.
در خودروهای خارجی این المان با طراحی باریکی ظاهر میشود که در کنار چراغهای LED ظرافت خاصی را به ظاهر کلی خودرو القا میکند، چیزی که در تارا شاهد آن نیستیم. ایران خودرو با استفاده از حاشیههای بزرگ و خطی پهن تلاش کرده که تارا را از آنچه که هست بزرگتر جلوه دهد و به طرز بدی در این موضوع شکست خورده است.
شاید تصور کنید که توقع من از یک خودروی ایرانی بیش از حد بالاست و احتملا تا حدی هم حق با شما باشد اما زمانی که به رقبای حاضر در بازار ایران نگاه میکنید ، حقیقتا خودرویی با این طراحی در سال ۲۰۲۱ قابل قبول نیست.
در داخل خودرو هم شاهد شباهتهای زیادی با پژو ۳۰۱ هستیم. از فرمان گرفته تا کنترلهای سیستم تهویه همگی با پژو ۳۰۱ مشترک هستند و ایرانخودرو برای طراحی دوبارهی آنها به خود زحمتی نداده است. غربیلک فرمان درست مثل مدل فرانسوی در قسمت پایین دوشاخه بوده و کنترلهای سیستم تهویه نیز به صورت سه دایره در زیر نمایشگر قرار دارند.
پیشرانه
شرکت ایرانخودرو برای تارا از مدل تغییر یافتهی موتور TU5 با حجم ۱.۶ لیتر استفاده کرده است و تولید آن را با موتور EF7 نیز در دستور کار دارد.
اولین مدل تولید شده تارا با این موتور توانایی تولید ۱۱۰ اسب بخار قدرت را در ۶۰۰۰ دور بر دقیقه خواهد داشت و میتواند ۱۵۰ نیوتون متر گشتاور تولید کند که با توجه به وزن ۱۱۵۰ کیلوگرمی آن ، حسی درست مثل سمند به شما خواهد داد.
البته مدل پایه یعنی پژو ۳۰۱ را نیز در بازار اروپا میتوان با یک موتور ۱.۶ لیتری سفارش داد. اخباری در این مورد درز نکرده اما تصور میشود که در آینده ، ایران خودرو تارا را با موتوی ۱۶۵۰ سیسی توربوشارژ استفاده شده در دنا توربو نیز تولید کند که ۱۶۵ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتون متر گشتاور خواهد داشت.
ایران خودرو با تغییراتی که در موتور TU5 ایجاد کرده ، توانسته استاندارد آلایندگی یورو ۵ را دریافت کند. با توجه به اطلاعات اعلام شده توسط این شرکت دربارهی تارا ، به ازای پیمایش هر ۱۰۰ کیلومتر ، در مدل اتوماتیک به ۷.۱۵ لیتر و در مدل دندهای به ۶.۷ لیتر سوخت نیاز دارد که در قیاس با رقبای این خودرو اعداد خوبی محسوب میشود.
البته برای آزمایش صحت این اعداد باید تا ورود این خودرو به جادهها صبر کرد. ایرانخودرو بر خلاف تولیدات قدیمی خود ، تارا را با یک باک ۵۰ لیتری روانهی بازار خواهد کرد.
امکانات ایمنی و رفاهی
صادقانه باید گفت که ایران خودرو در این مورد خوب عمل کرده و محصول جدید خود را در حد توان به امکانات به روز مجهز کرده است. این شرکت تارا را به صورت استاندارد با فرمان برقی ، کروز کنترل ، محدود کننده سرعت ، سیستم کنترل کشش و سیستم کنترل پایداری در دسترس مشتریان قرار میدهد.
همچنین تارای دارای یک نمایشگر لمسی ۷ اینچی است که سیستم پخش و برخی از عملکردهای خودرو را کنترل میکند. مدل دندهای دارای دو کیسههوا برای راننده و سرنشین و مدل اتوماتیک علاوه بر آنها دارای دو کیسههوای جانبی نیز خواهد بود.
در کنار این ویژگیها ، تارای دارای چراغهای LED برای روشنایی روز ، کامپیوتر سفر ، شیشه و آینههای برقی ، حسگر پارک و دوربین دنده عقب ( صرفا در مدل اتوماتیک ) و ترمزهای دیسکی خواهد بود. تصور میشود در آینده ایرانخودرو مدلهایی با سانروف ، صندلیهای چرمی و حسگر نور و باران که به صورت آپشن ارائه میشوند را نیز در اختیار مشتریان خود بگذارد.
مدلهای مختلف
در حال حاضر شرکت ایرانخودرو دو مدل از تارا را معرفی کرده است. یک مدل دنده دستی و دیگری اتوماتیک خواهد بود که مدل دنده دستی با گیربکس ۵ دندهای و مدل اتوماتیک با گیربکس ۶ دندهای تولید خواهد شد.
این دو مدل علاوه بر سیستم انتقال قدرت ، در مواد دیگر نیز با یکدیگر تفاوت دارند. برخی آپشنها صرفا محدود به مدل اتوماتیک هستند که این موضوع خرید آن را معقولتر میکند. برای مثال به برخی از این ویژگی ها مثل کیسه هوای جانبی ، صندلیهای برقی برای راننده و سرنشین و دوربین عقب میتوان اشاره کرد که استفادهی روزمره از تارا را کمی لذت بخش تر میکنند.
همچنین این مدل دارای آینههای تا شو به صورت برقی ، سیستم ورود بدون کلید و رینگهای ۱۶ اینچی خواهد بود که مجموع این تجهیزات اضافه ، نسبت به مدل دنده دستی ، خودرو را ۴۰ کیلوگرم سنگینتر میکند.
قیمت گذاری
شرکت ایرانخودرو در تابستان سال گذشته شرایط فروش و مشارکت در تولید تارا و سایر محصولات خود را اعلام کرد. بنابر اعلام رسمی این شرکت ، پیشپرداخت تارا ۱۱۹ میلیون ۹۰۰ هزار تومان برای مدل دنده دستی و ۱۴۹ میلیون ۹۰۰ هزار تومان برای نسخه اتوماتیک است. موعد تحویل هم در بازه زمانی ۱۲ تا ۲۴ ماه بعد از ثبتنام خواهد بود؛ درحالیکه قیمت نهایی خودرو، هنگام تکمیل وجه در سال آینده اعلام خواهد شد.
براساس پیشفروش اخیر ایرانخودرو، پیش پرداخت ۱۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی برای نسخه دندهای تارا تعیین شده و مشتریان تارا اتوماتیک ملزم به پرداخت ودیعه اولیه ۱۹۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی هستند.
با درنظر گرفتن احتمال دریافت، ۵۰ درصد قیمت مبنای خودرو در روز ثبت نام، میتوان قیمت پایه تارا دندهای را ۲۸۷ میلیون تومان و قیمت تارا اتوماتیک را ۳۸۵ میلیون تومان براساس شرایط زمستان ۱۳۹۹ پیشبینی کرد. با توجه به افزایش نرخ ارز و هزینههای تولید ، این قیمت قطعا تغییر خواهد کرد.
تحلیل کلی
آخرین محصول ایرانخودرو حاصل همکاری بین ۱۳۲ شرکت و کارخانهی داخلی است که احتمالا سال آینده به صورت انبوه تولید خواهد شد. به صورت کلی باید گفت که این شرکت در تولید تارا نسبت به محصولات قبلی خود پیشرفت زیادی کرده و مشخصا سعی در پس گرفتن بازار از رقبای چینی دارد. در این شرایط نقش اصلی را قیمت خودرو و نسبت آن به کیفیت ارائه شده ایفا کرده و مشتریان را جلب میکند.
در این که تارا نسبت به دنا و سورن محصولی زیباتر و با امکانات بیشتری است شکی نیست اما ارزش خرید آن پس از تعیین قیمت اصلی و نهایی مشخص میشود.
مروری بر مشخصات تارا ( ستاره – K132 )
نوع موتور : TU5 تقویت شده
حجم موتور : ۱۶۰۰ سیسی
قدرت موتور : ۱۱۰ اسب بخار
حداکثر گشتاور : ۱۵۰ نیوتون متر
تعداد سوپاپ : ۱۶
استاندارد آلاینده : یورو ۵
گیربکس : ۵ دنده دستی – ۶ دنده اتوماتیک
حداکثر سرعت : ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت : ۶.۷ لیتر به ازای ۱۰۰ کیلومتر برای مدل دنده دستی – ۷.۱۵ لیتر به ازای ۱۰۰ کیلومتر برای مدل اتوماتیک
حجم باک : ۵۰ لیتر
وزن : ۱۱۵۰ کیلوگرم برای مدل دنده دستی – ۱۱۹۰ کیلوگرم برای مدل اتوماتیک
فضای حمل بار : ۶۴۰ لیتر
سیستم ترمز : دیسکی – EBA – ESC – HSA – ABS
کیسههوا : دو عدد برای مدل دنده دستی – چهار عدد برای مدل اتوماتیک
رینگ : ۱۵ اینچی برای مدل دنده دستی – ۱۶ اینچی برای مدل اتوماتیک
قیمت : ۲۸۷ میلیون تومان برای مدل دندهای و ۳۸۵ میلیون تومان برای مدل اتوماتیک ( پیشبینی شده با شرایط زمستان ۱۳۹۹ )
تجهیزات مشترک بین دو مدل : سیستم پایش فشار باد تایرها ، چراغهای LED جلو ، چراغ روز ، مه شکن جلو وعقب ، تنظیم ارتفاع چراغهای جلو از داخل ، فرمان برقی ، شیشههای برقی ، شیشه عقب دارای گرمکن ، سیستم مولی مدیا با نمایشگر ۷ اینچی ، کروز کنترل ، سنسور دنده عقب
تجهیزات مخصوص مدل اتوماتیک : دوربین دنده عقب ، آینههای جانبی با سیستم تاشو برقی ، سیستم ورود بدون کلید و روشن و خاموش دکمهای ، سنسور نور و باران