صنعت ماینینگ تنها یک درصد برق کشور را مصرف می‌ کند

توسط فاطمه شیردل
6 minutes read

نائب‌رئیس کمیسیون بلاکچین و رمز ارز سازمان نصر  درباره قطعی برق این روزهای کشور گفت: ما تمام تجهیزات را آماده کردیم و استخراج رمز ارزها و تولید کالا می‌توانست به اقتصاد کشور در زمان تحریم کمک کند و فشار ارزی را کاهش دهد. با این وجود سو مدیریت و کوتاهی مسئولین باعث شد آسیب زیادی به اقتصاد کشور وارد شود. صنعت ماینینگ فقط یک درصد برق کشور را مصرف می‌کند و خاموشی‌ها و قطعی برقی که در کشور رخ می‌دهد هیچ ربطی به فرآیند استخراج رمز ارزها ندارد.

امید علوی که از فعالان حوزه استخراج بیت کوین می‌باشد، در ادامه اظهار داشت: انرژی مصرف شده توسط رمز ارزها را نمی‌توان بطور دقیق اندازه گیری کرد. مصرف انرژی رمزارز از روی قدرت هش یا هش‌ریت شبکه محاسبه می‌شود. از طریق اندازه گیری مقدار هش‌ریت و تعداد ماینرهایی که در دنیا وجود دارد میزان برقی را که شبکه بیت‌کوین مصرف می‌کند محاسبه می‌کنند. بنابراین به دلیل این که بیشترین فرآیند استخراج رمز ارزها مربوط به بیت‌کوین می‌باشد، معمولا ملاک مصرف برق هم مصرف بیت‌ کوین است.

قطعی برق

وی افزود: اکنون قدرت پردازش و هش‌ریت شبکه بیت‌کوین حدود 180 اگزاهش است و احتمالا  حدود 14 هزار مگاوات‌ ساعت یا 14 گیگاوات ساعت مصرف شبکه بیت‌کوین در دنیا باشد. البته این قدرت هش زمانی محقق می‌شود که ماینرها نسل دوم یا چیپست‌های 24 نانومتری و 16 نانومتری باشند. درصورتی که چیپ‌ست‌هایی که اکنون تولید و استفاده می‌شوند 7 و 5 نانومتری است. بنابراین در بدترین حالت مصرف کل شبکه بیت‌کوین 15 هزار مگاوات‌ است.

برای خاموشی‌های کشور دیواری کوتاه تر از صنعت ماینینگ نمی‌بینند

علوی فعال حوزه رمز ارز درباره سهم ایران از صنعت ماینینگ توضیح داد و گفت: مشکلات بی برقی و خاموشی‌هایی که در تابستان و زمستان شدت گرفت ربطی به فرآیند استخراج رمز ارزها ندارد. حدود 4 یا 5 درصد کل شبکه بیت کوین برای ایران می‌باشد‌. در واقع در ایران عدد ماینینگ قانونی را 300 مگاوات تعیین کردند. اگر استخراج غیرقانونی را هم 300 مگاوات در نظر بگیریم مجموع استخراج حدود 600 تا 700 مگاوات می‌شود که 4 با 5 درصد کل شبکه را شامل خواهد شد. این عدد در دنیا و حتی در ایران عدد بزرگی نیست. ما 60 هزار مگاوات تولید برق داریم و 600 مگاوات، تنها یک درصد این مصرف می‌باشد.

وی ادامه داد: بدهی بخش خصوصی و نیروگاهی کشور پرداخت نشد و به همین دلیل نیروگاه‌ها دچار مشکل شدند و نتوانستند تعمیرات اساسی را انجام دهند. در واقع سو مدیریت باعث شد تا در پنج سال گذشته هیچ سرمایه گذاری جدی در حوزه انرژی کشور انجام نشود. و همه این‌ها منجر به کاهش تولید برق شد. ولی با این حال باز هم خاموشی کشور را گردن صنعت ماینینگ می‌اندازند.

صنعت ماینینگ

علوی تاکید کرد: در چند سال گذشته اتفاقات بسیاری در کشور رخ داد. برای مثال تحریم‌ها و گران شدن نرخ ارز به صنایع مختلف آسیب زد. وزارت نیرو اتفاقاتی را که در چند سال گذشته افتاده بود بهانه کرد و تولید برق را افزایش نداد. در این مدت ظرفیت اسمی صنعت ماینینگ که 70 هزار مگاوات بوده و ظرفیت عملیاتی که 60 هزار مگاوات بوده به شدت کم تر شد. در دو سال گذشته بارندگی خوب بود اما صنایع تعطیل بود، اما امسال صنایع رونق گرفتند و بارندگی کم شد‌. به همین دلیل بی برقی زیادی در سطح کشور به وجود آمد.

نائب‌رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نصر اظهار داشت: وزارت نیرو با عملکردهای مختلف سعی کرده تا جلوی خاموشی‌ها را بگیرد. در زمستان برق معابر و صنعت ماینینگ و اکنون هم برق صنایع پر مصرف و استخراج را خاموش می‌کند تا بی برقی‌ها را کاهش دهد.  هر سال باید طبق برنامه‌های توسعه کشور افزایش مصرف برق را بین 5 تا 7 درصد تخمین بزنیم اما وزارت نیرو تولید برق را به اندازه افزایش مصرف برق زیاد نکرد و موجب بروز این مشکلات شد.

فعال حوزه استخراج بیت کوین گفت: اگر در عملکرد مسئولان وزارت نیرو نظارت و بررسی دقیقی صورت می‌گرفت این اتفاقات نمی افتاد. با با کوتاهی مسئولین فرآیند استخراج رمز ارزها متوقف شد و صنعتگران ناامید شدند. اما مسئولین وزارت نیرو چگونه می‌توانند در برابر جان افرادی که به دلیل بی برقی و امن نبودن خیابان و جاده‌ها تصادف کردند یا کسانی که به دلیل این خاموشی‌ها مورد حمله دزدها و ضرب و شتم قرار گرفتند پاسخگو باشند؟

وی اشاره کرد: در مصوبه هیات دولت در 13 مرداد 1398 صنعت ماینینگ در ایران رسمی شد. متاسفانه این مصوبه شامل بندهایی میشد که به این صنعت آسیب‌ زیادی وارد کرد. برای مثال  نرخ حامل‌های انرژی صنعت ماینینگ، چه گاز و چه برق صادراتی شد و برای وزارت نیرو انحصار ایجاد کرد. بنابراین قیمت برق بالا رفت و صنعت ماینینگ زیرزمینی شد. اکنون ما شاهد هستیم که سرمایه‌های بزرگ کشور ما به کشورهای همسایه یعنی ترکمنستان، قزاقستان و روسیه برده می‌شود و ما از این منبع و نعمت محروم و بی نصیب می‌مانیم. ما در موارد بسیاری در مقالات و گردهمایی‌های مختلف هشدار دادیم و اعلام کردیم که که صنعت استخراج زیرزمینی می‌شود اما هیچکس به حرف ما گوش نکرد.

mining farm 1000 way2pay 98 04 02

هیچ صنعتی با شش ماه خاموشی دوام نمی‌آورد

نائب‌رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تاکید کرد: دولت جدید باید از استخراج رمز ارزها و صنعت ماینینگ حمایت کند. ما امیدواریم که دولت بعدی اهمیت بیشتری برای این کسب و کار قائل شود. وضعیت اقتصادی کشور خوب نیست. رمز ارزها در طی دوازده سال گذشته رشد زیادی پیدا کردند و این امر فرصت و تهدیدهایی را برای اقتصاد کشور به عمل آورده است.

بنابراین دولت باید قانون گذاری و نظارت دقیقی را در این حوزه انجام دهد. ما امروز می‌بینیم که رئیس جمهور اعلام می‌کند دستگاه‌های ماینینگ چهار ماه باید خاموش باشند. فرآیند استخراج رمز ارزها دو ماه در زمستان و چهار ماه در تابستان متوقف شده و خاموش بود. هیچ صنعتی نمی‌تواند شش ماه غیر فعال باشد و  کسب و کار خود را حفظ کند. امیدواریم رئیس جمهور بعدی بررسی و نظارت دقیق تری به عمل آورد و فضای امن و شفافی در مورد کسب و کار و درآمد این صنعت ایجاد کند.

وی ادامه داد:‌ ما برای تجهیزات و زیرساخت‌ها هزینه‌ی بسیاری پرداختیم. ما می‌توانستیم کالاهایی را تولید کنیم که در این تحریم‌ها به کمک کند. با وارد شدن این کالاها به جامعه فشار ارزی هم کاهش پیدا می‌کرد. اما متاسفانه نتوانستیم در این امر موفق شویم. ما حدود 40 مرکز قانونی استخراج رمزارز داریم که در هر کدام از این مراکز به صورت مستقیم بین 20 تا 50 نفر مشغول به کار بودند و حالا بیکار شدند. افراد زیادی از این نگاه سلبی و انحصاری وزارت نیرو و کوتاهی مسئولین ضربه خوردند. امیدوارم دولت بعدی اشتباهات این دولت را تکرار نکند و برای اقتصاد کشور ارزش قائل شود‌‌.

موضوع مرتبط: تکذیب شایعه حضور خارجی ها در استخراج رمزارز در ایران

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟