در چند سال گذشته فناوریهای زیادی به بازار آمدند. هیچ کدام از آن فناوریها به اندازه HDR در کیفیت کلی تصویر، تاثیر نداشتند.
در صورتی که نمایشگر استاندارد HDR را به شکل صحیح اجرا کند، کیفیت تصویر به مقدار قابل توجهی بالا میرود.
در همین چند سال از کیفیت 1080p به 4K اولترا HD و 8K رسیدیم اما تاثیر HDR بیشتر از افزایش کیفیت به چشم میرسد.
آیا تمام انواع HDR به شکلی برابر عمل میکنند؟ اینطور نیست. HDR یک اصطلاح جذاب است که شرکتهای مختلف از آن کمک میگیرند.
یکی از بزرگترین نامها در این زمینه، دالبی ویژن است. مجموعه “دالبی” فناوری اختصاصی خود را به خوبی معرفی و به بازار رسانده.
بسیاری از مصرف کنندگان نمیدانند که دالبی ویژن نوعی از HDR به حساب میآید. چرا که انواع مختلف تلویزیون تحت عنوان 4K HDR به همراه دالبی ویژن به فروش میرسد.
تولید کنندگان نمایشگر طوری اسامی را در کنار هم قرار میدهند که ارتباطی بین آنها پیدا نکنیم! دالبی ویژن با آیفون 12 و آیفون 12 پرو مکس بازار را به آتش کشید.
حالا کاربران بیشتری از این فناوری استفاده میکنند. در ادامه چند سوال مهم وجود دارد. دالبی ویژن چیست؟ با انواع دیگر HDR چه تفاوتی دارد؟ چطور میتوانید آن را در خانه داشته باشید؟
همراهی با روکیدا جواب تمام سوالات را به شما میدهد.
1. HDR چیست؟
HDR مخفف “های داینامیک رنج” یا دامنه پویای بالا است. یک فناوری که به فیلم سازان و سازندگان محتوا امکان ساخت فیلمهایی با روشنایی بیشتر را میدهد.
البته که روشنایی بالا در کنار دقت رنگ و کنتراست بهتر ممکن میشود. استاندارد HDR را معمولا در سینماهای سطح بالا میبینیم. امروز به لطف پیشرفت فناوری به خانه ما رسیده است.
زمانی که محتوی HDR را در نمایشگر مناسب نگاه کنید، کیفیت تصویر به مقدار قابل توجه بالا میرود. انگار نه انگار که همان نمایشگر قدیمی تصویر را نمایش میدهد.
5 قالب اصلی HDR برای خانه وجود دارد. دو قالب ثابت و سه قالب عملکرد پویا دارد. دو قالب ثابت HDR 10 و HLG نام دارد.
HDR 10 نسخهای است که هر تلویزیون با پشتیبانی از HDR آن را به همراه دارد. HLG برای برنامههای در حال پخش استفاده میشود.
حالت ثابت یعنی موارد مورد نیاز برای نمایش HDR در پایه و اساس محتوی قرار میگیرد. زمانی که آن را پخش میکنید، تفاوتی در اطلاعات HDR ایجاد نمیشود.
سه قالب پویا شامل: اَدوَنسِد HDR، HDR 10 پلاس و دالبی ویژن است. مورد اول توسط تکنیکالر توسعه یافت. مورد دوم ساخته و پرداخته سامسونگ است. مورد سوم در شرکت دالبی ساخته شد.
بر خلاف موارد ثابت، قالبهای پویا بر اساس هر صحنه جزئیات فیلم را تغییر میدهند. رنگ، کنتراست و روشنایی در بهترین حالت برای هر صحنه قرار میگیرند. حالت پویا کیفیت HDR را به شدت بالا میبرد.
2. ویژگیهای خاص دالبی ویژن را میشناسید؟
همانطور که گفتیم فناوری مجموعه دالبی یک قالب اختصاصی و پویا است. این قالب تصویر را صحنه به صحنه یا حتی فریم به فریم تنظیم میکند.
با این کار جزئیات بیشتری را با دقت رنگ بهتر مشاهده میکنید. آیا دالبی ویژن به ماجرای رنگ و روشنایی تمام میشود؟ اینطور نیست.
اگر در زمین شرکت دالبی بازی کنیم، دنیایی جدید از ویژگیها و غیر ممکنها، ممکن میشود. برای مثال HDR 10 تنها از هزار نیت روشنایی پشتیبانی میکند.
شدت روشنایی در فناوری دالبی تا 10 هزار نیت افزایش مییابد. در مورد دقت رنگها، HDR 10 تا عمق رنگ 10 بیت پیش میرود. دالبی ویژن عمق رنگ 12 بیت را ممکن میکند.
یعنی نمایشگر برای نمایش تصاویر و سازندگان برای ساختن تصاویر میتوانند از تعداد رنگهای بیشتری استفاده کنند.
تفاوت از 10 تا 12 را تنها دو عدد ندانید. در حالت 10 بیت تعداد 1024 سایه از هر رنگ ایجاد میشود. تعداد رنگها به یک میلیارد میرسد.
حالا در زمین بازی دالبی ویژن با عمق رنگ 12 بیت، 4096 سایه در کنار 68 میلیارد رنگ ممکن میشود. احتمالا فکر میکنید که این مقدار زیاد است اما خبر از آینده نداریم.
امروز هیچ کدام از تلویزیونهای بازار از 10 هزار نیت روشنایی یا 68 میلیون رنگ پشتیبانی نمیکنند. حتی جدیدترین تلویزیون اولد 8K الجی توانایی نمایش رنگ 10 بیت را ندارد.
فناوری تلویزیون به سرعت پیشرفت میکند اما تا 5 سال دیگر نباید انتظار اجرای فناوری دالبی به شکل کامل را داشته باشیم.
3. HDR 10 پلاس کجای ماجرا قرار دارد؟
قالب HDR 10 پلاس به دالبی ویژن شبیه است. سامسونگ آن را توسعه میدهد. از ویژگیهای آن باید بگوییم که به شکل پویا عمل میکند. صحنه به صحنه شرایط روشنایی، کنتراست و دیگر موارد را تغییر میدهد.
عمق رنگ بسیار بیشتری از HDR 10 استاندارد دارد اما به دالبی ویژن نمیرسد. روی کاغذ عملکرد دالبی ویژن بسیار بهتر از HDR 10 پلاس خواهد بود.
در حال حاضر بزرگترین تفاوت بین دو استاندارد، در دسترس بودن آن است. تعداد کمی از دستگاههای روز بازار از HDR 10 پلاس پشتیبانی میکنند. محتوی با این استاندارد به سختی یافت میشود.
سامسونگ با مجوز رایگان، راه خود را به بازار باز میکند. سازندگان برای استفاده از استاندارد سامسونگ، نیازی به پرداخت هزینه ندارند، درست بر خلاف دالبی ویژن.
نکته جالب این است که اگر یک فیلم پشتیبانی از فناوری تصویر دالبی را به همراه داشته باشد، با تغییراتی کوچک از HDR 10 پلاس نیز پشتیبانی خواهد کرد.
4. کدام تلویزیونها از دالبی ویژن پشتیبانی میکنند؟
دالبی ویژن از HDR 10 پلاس بازار بزرگتری دارد اما تمام محصولات بازار از آن پشتیبانی نمیکنند. بزرگترین دشمن او سامسونگ است که در تمام مدلها HDR 10 پلاس را قرار میدهد.
برندهای ویزیو، TCL، الجی و سونی از دالبی ویژن پشتیبانی میکنند. باید بدانید که نتیجه پشتیبانی از دالبی ویژن، تلویزیون به تلویزیون تفاوت دارد.
قبل از خرید تلویزیون، مشخصات کامل دستگاه را مطالعه کنید. البته که بیشتر شرکتها اسم و رسم دالبی ویژن را بزرگ روی تلویزیون مینویسند.
5. برای دالبی ویژن به چه موارد دیگری نیاز داریم؟
در کنار یک نمایشگر سازگار با فناوری شرکت دالبی، به محتوی مناسب نیز، نیاز داریم. فیلم و سریالهایی که نگاه میکنید باید با این استاندارد نمایش داده شود.
بسیاری از محتوی 4K از دالبی ویژن پشتیبانی میکنند. سرویسهای نتفلیکس و آمازون پرایم مجموعه بزرگی برای شما آماده دارند.
اپل تیوی پلاس و دیزنی پلاس به همراه دالبی ویژن، دالبی آتموس را به همراه میآورند. دالبی آتموس محبوبترین قالب صوتی برای صدای فراگیر است.
امکان فیلم برداری با استاندارد دالبی ویژن در آیفون 12 پرو و پرو مکس وجود دارد. کاربران میتوانند محتوی ویدئویی خود را از طریق یک تلویزیون سازگار نمایش دهند.
متاسفانه شبکههای محلی و دیگر شبکههای تلویزیونی از استاندارد مجموعه دالبی پشتیبانی نمیکنند. در حل حاضر بهترین شبکهها به HDR 10 یا HLG محدود شدهاند.
چراکه محتوی دالبی ویژن یا HDR 10 پلاس به پهنای باند زیادی نیاز دارند. این پهنای باند از طریق امواج رادیویی عادی ممکن نمیشود.
6. دستگاه مناسب برای پخش دالبی ویژن
اگر برای پخش محتوی دالبی ویژن از کنسول بازی یا هر دستگاه دیگری استفاده میکنید، باید از فناوری مجموعه دالبی پشتیبانی کند.
تمام دستگاههای پخش از فناوری دالبی پشتیبانی نمیکنند. یک دستگاه ممکن است تنها از HDR 10 پلاس پشتیبانی کند. برای مثال اپل تیوی 4K از دالبی ویژن پشتیبانی میکند اما این امکان برای اپل تیوی HD وجود ندارد.
آمازون تیوی 4K فایر از هر چهار قالب HDR پشتیبانی میکند. چهار قالب: HDR 10، HDR 10 پلاس، HLG و دالبی ویژن.
دستگاههای قدیمی انویدیا شیلد از آن پشتیبانی نمیکنند. باید از انویدیا شیلد تیوی پرو یا تیوی 2019 استفاده کنید. ایکس باکس وان اس و وان ایکس پشتیبانی از آن را به همراه دارند.
متاسفانه پلی استیشن 4 سونی از فناوری تصویر دالبی پشتیبانی نمیکند. در نهایت دستگاه شما با کابل به تلویزیون متصل میشود. کیفیت بالا به کابل با کیفیت نیاز دارد.
از کابلهایی با برچسب “پریمیوم سرتیفاید” استفاده کنید. کابلهایی با کیفیت پایین ممکن است کار را انجام دهند اما خرید آن را پیشنهاد نمیکنیم.
چرا که اگر کابل معمولی خریداری شده پاسخگو نباشد، باید دوبار هزینه کنید. خبر خوب این که کابل با کیفیت بالا قیمت بالایی ندارد!
7. چند مشکل
گاهی اوقات تمام کارها را درست انجام میدهیم اما دالبی ویژن کار نمیکند. با مواردی رو به رو هستیم که حتی اگر محتوی، نمایشگر و دستگاه پخش از دالبی ویژن پشتیبانی کند، نتیجه قابل قبول نیست.
یکی از نمونههای قابل توجه دیزنی پلاس است. برخی بینندگان کیفیت مناسب را در کنسولهای ایکس باکس تجربه نمیکنند.
برنامه ایکس باکس دیزنی پلاس حتی اگر برچسب دالبی ویژن را داشته باشد، از آن به درستی پشتیبانی نمیکند. در برخی دیگر از موارد روشنایی مشکل ساز میشود.
برای مثال در فیلم ماندالورین حتی روشنترین صحنهها تاریک بود. از طرفی تاریک بودن صحنه تقصیر دیزنی پلاس یا دالبی ویژن نیست. سازندگان برنامه تصمیم گرفتند تا میزان روشنایی را کاهش دهند.
برچسب فناوری دالبی ویژن روی هر محصول برابر با نمایش رنگها به دلخواه شما نیست. به هرحال سازندگان محتوی از این فناوری برای تولید محصولات خود استفاده خواهند کرد.
استفاده از آن به معنی بالا بردن روشنایی یا مواردی شبیه به آن نیست.
8. دالبی ویژن IQ برای آینده
در مراسم CES 2020 دالبی ویژن محصول جدید خود را با نام دالبی ویژن IQ معرفی کرد. یک نسخه برتر از دالبی ویژن که ابزارهای بیشتری در اختیار دارد.
فناوری جدید برای تنظیم پویای محتوی شدت نور در اتاق شما را متوجه میشود. کار به شدت نور تمام نمیشود. شدت، گرمی و دیگر موارد مربوط به نور اتاق شما به خوبی بررسی خواهد شد.
صحنه به صحنه جدا از محتوی درون فیلم، با اتاق شما همگام میشود. الجی و پاناسونیک IQ را در محصولات آینده خود به بازار میرسانند.
بعد از خواندن این متن میتوانیم پایین مدرک HDR شناسی شما را امضا کنیم!
منبع: digitaltrends.com