فهرست عنوانها
هیچکس به تنهایی قادر به نواختن سمفونی نیست. برای نواختن سمفونی باید یک ارکستر وجود داشته باشد. کاملاً مشخص است که آنچه به نواختن ارکستر کمک میکند، تلاش جمعی و کار گروهی است نه فقط تلاش یک شخص.
بله، کار گروهی گاهی اوقات معجزه میکند. به همین دلیل وقتی گروهی از افراد با هم و در کنار هم کار میکنند، بهترین نتایج ایجاد میشود درست مثل ارکستر!
به همین دلیل جای تعجب نیست که کارفرمایان مایل به استخدام اشخاصی هستند که مهارتهای تیم سازی دارند.
تیم سازی چیست؟
به فرایند جمع کردن افراد دور هم، ایجاد یک تیم منسجم و مشارکت دادن آنها در فعالیتهایی که به تیم کمک کرده و به آن انگیزه میدهد تا بهره وری و کارایی خودش را ارتقاء دهد، «تیم سازی» گفته میشود.
تیم سازی با این هدف انجام میشود که مطمئن شویم همه اعضای تیم با هم هماهنگ شده، مسئولیتهای خودشان را درک میکنند و برای رسیدن به اهداف سازمان با یکدیگر همکاری میکنند.
تیم سازی به تحقق رؤیاهای شما کمک میکند. در ادامه به بررسی دلایل اهمیت تیم سازی و مهارتهای لازم برای انجام این کار میپردازیم.
چرا تیم سازی تا این حد اهمیت دارد؟
کارمندان، حدود 5 روز از هفته را در محیط کار و کنار دیگران سپری میکنند اما ممکن است همدیگر را خیلی خوب نشناسند و قادر به ساختن یک تیم فوق العاده نباشند.
اینجاست که تیم سازی وارد عمل شده و به شما کمک میکند.
برای درک اهمیت تیم سازی، به مزایای آن برای سازمانها میپردازیم:
- تیم سازی باعث میشود که افراد آزادانه با هم ارتباط برقرار کنند.
- تیم سازی منجر به ایجاد فرهنگ یادگیری میشود که در آن ایدههای جدید و نو شکل میگیرد.
- تیم سازی به کارمندان یاد میدهد که چطور با مشکلات روبرو شده و آنها را حل کنند.
- تیم سازی با فراهم کردن قابلیت ارتباط، همکاری و درک بیشتر منجر به ارتقای فرهنگ سازمان میشود.
- تیم سازی روحیه کارمندان را ارتقاء داده و باعث میشود که کارمندان سعی کنند عملکرد بهتری از خود ارائه دهند و به این ترتیب بهره وری کلی سازمان ارتقاء پیدا میکند.
اگر هنوز متقاعد نشدید، این آمارهای موفقیت تیم سازی را در نظر بگیرید:
- کارمندانی که تشویق به کار در تیم میشوند، موفق به ارتقای 19 درصدی فروش و 7 درصدی تعامل مشتریان میشوند.
- حدود 75 درصد از کارفرمایان، کار گروهی و مشارکت و همکاری را «بسیار مهم» میدانند.
- 97 درصد از کارمندان و کارفرمایان معتقدند که نبود هماهنگی تیمی بر موفقیت یک کار یا پروژه تأثیرگذار است.
قطعاً این آمار و ارقام اهمیت کار گروهی در سازمانها را برای شما مشخص کرده اند.
در ادامه مطلب به بررسی مهم ترین مهارتها برای موفقیت در زمینه تیم سازی میپردازیم.
15 مهارت مهم برای تیم سازی
1. داشتن مهارتهای ارتباطی
برای اینکه اعضای یک تیم بتوانند به شکل کارآمد با یکدیگر همکاری کنند، نیاز به مهارتهای ارتباطی و توانایی بیان ایدهها و افکارشان دارند.
نشانه داشتن مهارتهای ارتباطی این است که همواره اطلاعات را به روش واضح، مختصر و مفید منتقل کنید. باید ارتباطات به صورت پیوسته و مکرر انجام شود تا گردش اطلاعات آزاد بین اعضای تیم و کل سازمان جریان پیدا کند.
مهارتهای ارتباطی یکی از مهم ترین و مؤثرترین مهارتهای تیم سازی است چون بدون وجود آن تیمی هم وجود نخواهد داشت.
2. مهارت گوش کردن
مهارت گوش کردن فعالانه هم به نوعی مکمل مهارتهای ارتباطی محسوب میشود. خیلی از اوقات افراد مایلند که به جای شنیدن حرف دیگران، یک نفر حرف آنها را بشنود.
به همین دلیل داشتن مهارت گوش کردن فعالانه یکی از مهم ترین مهارتها برای تیم سازی است چون با داشتن این مهارت شما متمرکز بر گفتههای دیگران و درک دغدغههای آنها میشوید. این باعث میشود که دیگران حس کنند شما برای آنها ارزش و اهمیت قائلید.
گوش کردن فعالانه باعث میشود که بتوانید سرنخهایی غیر شفاهی مثل زبان بدن و احساسات چهره را مشاهده کرده و به صورت مناسب به آنها واکنش نشان دهید.
آیا شما شنوده خوبی هستید؟
3. مهارت حل مسئله
احتمال بروز مشکل یا ایجاد مسئله در هر تیمی وجود دارد. شما به عنوان فردی که دارای مهارتهای تیم سازی است، باید بتوانید قبل از بزرگ شدن و جدی شدن مسائل، آنها را شناسایی کنید.
باید بتوانید حین بروز اختلاف آرامش خودتان را حفظ کرده و شرایط را به صورت کامل و دقیق بررسی کنید. برای حل مشکلات، شما باید یک شنوده فعال باشید که مایل به شنیدن صحبتهای دیگران و بحث و گفتگو با آنها – بدون بدتر کردن شرایط – باشد.
مهارتهای حل مسئله شما، بر عملکرد گروه در زمانهای بروز اختلاف تأثیرگذار است و به همین دلیل جزء مهارتهای بسیار مهم جهت حل مسئله محسوب میشود.
4. مهارت محول کردن کارها
حتماً از این واقعیت باخبر هستید که شما نمیتوانید همه کارهای گروه را به تنهایی انجام دهید. به همین دلیل به عنوان فردی که تیم سازی را انجام میدهد، محول کردن کارها، کار شماست. با این کار همه افراد مسئولیت خواهند داشت.
برای اینکه در زمینه محول کردن وظایف موفق شوید، باید برای همه اعضای گروه با هر تخصصی وظیفه تعریف کرده و به خوبی آن را بیان کنید.
محول کردن وظایف یکی از مهارتهای مهم در تیم سازی است که به دستیابی به نتایج مطلوب کمک میکند. اگر کارها را خوب و درست تقسیم و محول کنید، کسی در گروه از شما کینه و ناراحتی به دل نمیگیرد.
5. مهارتهای سازمانی
اگر سازماندهی خوبی در تیم صورت نگرفته باشد، تیم شما نمیتواند به صورت روان و هموار کار کند.
به عنوان یک تیم ساز خوب و ماهر، باید مطمئن شوید که همه وظایفی که تیم شما قرار است روی آنها کار کند، به خوبی سازماندهی شده باشد. این یعنی باید از قبل برنامه ریزی شده، اهداف مشخص شده، یک زمانبندی دقیق برای انجام کارها تنظیم شود و رعایت ضرب الاجلها و رسیدن به موقع به اهداف تحت نظارت باشد.
به این ترتیب تیم شما قادر خواهد بود به صورت کارآمد و مؤثر کار کند و به همین دلیل مهارت سازماندهی نقش مهمی در موفقیت تیمها دارد.
6. مسئولیت پذیری
هیچکس مایل نیست در تیمی کار کند که در آن هر عضو از گروه دیگران را مقصر میداند.
به همین دلیل مسئولیت پذیری نقش مهمی در تیم و تیم سازی دارد و نشان میدهد که شما چقدر مایلید خطاهای خودتان را بپذیرید و مسئولیت آن را برعهده بگیرید.
مسئولیت پذیری برای پذیرش خطاها یکی از مهم ترین مهارتها برای تیم سازی است چون منجر به ایجاد اعتماد بین اعضای تیم میشود.
7. انگیزه دادن
به عنوان یک تیم ساز خوب، باید قابلیت انگیزه دادن به سایر اعضای تیم و جلب توجه آنها برای تعیین اهداف و رسیدن به آنها را داشته باشید.
می توانید به اعضای تیم برای کار کردن انگیزه بدهید و مثلاً برای انگیزه دادن از جایزه یا مزایای مالی استفاده کنید. میتوانید با یک نگرش مثبت وارد محیط کار شده و از سایر اعضای تیم پشتیبانی عاطفی و اخلاقی کنید. همچنین میتوانید با نظرات مثبت خودتان به آنها انگیزه دهید.
چنین انگیزشهایی اعضای تیم را تشویق میکند تا کمیت و کیفیت کارشان را ارتقاء دهند.
8. قابلیت برقراری رابطه
حضور در تیم نیاز به برقراری روابط مثبت با هم تیمیها دارد. این قابلیت یکی از مهارتهای مهم در تیم سازی است که ارتباطات شخصی بین اعضاء را تقویت کرده و به آنها کمک میکند تا به عنوان یک تیم، بهتر عمل کنند.
می توانید روابط خودتان را فراتر از مرزهای حرفهای توسعه داده و در سطح شخصی هم با اعضاء ارتباط برقرار کنید.
چنین روابطی باعث میشود تجربه کار گروهی لذت بخش تر و جذاب تر شود.
9. حامی بودن
برای داشتن یک تیم موفق باید از اعضاء حمایت کرد. وقتی اعضای تیم در جریان باشند که شخصی وجود دارد که بتوانند به آن تکیه کنند و از آنها کمک بگیرند، کار کردن برای آنها بسیار راحت تر و آسان تر میشود.
حمایت از اعضای تیم توسط مدیر و سازنده تیم تأثیر بسیار مثبتی بر آنها دارند. این موضوع به نوبه خود بر روحیات آنها تأثیر گذاشته و آنها را تشویق به کار کردن هر چه بهتر میکند.
10. تصمیم گیری
اغلب اوقات، عضویت در یک تیم نیازمند انجام تصمیم گیریهای سختی است که بر کل تیم تأثیر دارند.
در چنین مواقعی گرفتن تصمیم درست بدون ایجاد مشکل و دردسر مهارت تصمیم گیری شما را نشان میدهد. البته اینطور نیست که لازم باشد شما تصمیم گیری را برای همه انجام دهید.
به عنوان یک مدیر تیم موفق، کار شما ارزیابی گزینهها، در نظر گرفتن دیدگاههای تیم و استفاده از مهارتهای تفکر بحرانی برای تصمیم گیری معقول است.
11. اعتماد
وقتی رهبر یا عضو یک تیم باشید، اعتماد برای شما اهمیت زیادی دارد.
این یکی از مهارتهای مهم برای تیم سازی است چون برای داشتن این مهارت باید از مهارتها و صلاحیتهای خودتان آگاه بوده و در جریان باشید که در هر شرایطی چطور از این مهارتها استفاده کنید.
مورد اطمینان بودن و اطمینان داشتن به دیگران باعث میشود که کار کردن در تیم برای همه لذت بخش باشد.
12. احترام گذاشتن
همه اعضای تیم مستحق احترام هستند.
احترام گذاشت باعث ایجاد محیطی دوستانه و راحت میشود. این موضوع به نوبه خود منجر به ایجاد جوی مثبت میشود که بهره وری را افزایش میدهد.
این مهارت تیم سازی در همه تعاملات اجتماعی تأثیرگذار است، نه فقط در محیط کار.
13. داشتن مهارت نمایش و ارائه
ارائه و سخنرانی جزء مهم ترین کارها در هر تیم است. این مهارت به نوعی مکمل مهارتهای ارتباطی است و داشتن این مهارت یعنی اینکه شما میتوانید در مقابل دیگران خیلی خوب صحبت کنید.
مهارتهای ارائه شما اهمیت فوق العادهای دارند چون شخصیت شما و توانایی برقراری ارتباط مؤثر با تیم و سازمان را نشان میدهد.
شاید این کار گاهی اوقات با استرس و اضطراب همراه باشد اما یک مهارت مهم و اجتناب ناپذیر است.
14. صبر و بردباری
صبر و بردباری یکی از مهم ترین مهارتها برای تشکیل تیم است.
کار کردن در یک تیم گاهی اوقات منجر به خستگی و ناراحتی میشود. شما به عنوان یک تیم ساز، در چنین لحظاتی نیاز به صبر و بردباری دارید و باید کمی صبر کنید تا شرایط آرام شود. این کار باعث میشود که بتوانید بهتر تصمیم گیری کنید بدون اینکه بر روحیه و اخلاقیات تیم تأثیر بدی داشته باشید.
صبر و بردباری منجر به ایجاد محیطی میشود که در آن همه میتوانند همدیگر را درک کرده و قبول کنند. به این ترتیب یک جو اعتماد و امنیت ایجاد میشود که به بهبود روحیه اعضای تیم کمک میکند.
15. تبادل نظرات
مدیر یک تیم باید قابلیت تبادل نظر به صورت حرفهای را داشته باشد.
همه اعضای تیم باید بتوانند حتی نظرات منفی را دریافت کرده و از آن به عنوان فرصتی برای یادگیری استفاده کنند.
تبادل نظر نقش مهمی در تیم سازی دارد چون منجر به ارتقای عملکرد تیم شما میشود.
جمع بندی
در این مطلب فهرستی طولانی از مهارتهای مهم برای تیم سازی را مرور کردیم که قطعاً به شما برای ایجاد یک تیم قوی، باانگیزه و جذاب کمک میکند.
وقتی اعضای تیم همدیگر را خوب بشناسند، محیط کار تبدیل به محیط جذابی میشود که در آن بهره وری افزایش مییابد. به همین دلیل است که تیم سازی در هر سازمانی اهمیت ویژهای دارد و باید آن را جدی گرفت.