کهکشان همیشه برای بشر ناشناخته و البته جذاب و شگفتی آور بوده است. به همین دلیل است که علم هوا فضا و کهکشان شناسی یکی از موضوعات علمی است که دانشمندان بر روی آن تحقیق می کنند.
در همین راستا اخیرا یک تیم بین المللی از ستاره شناسان، دورترین کهکشان رادیویی را که تا آن زمان دیده نشده بود، کشف کردند. محققان با اندازه گیری انتقال به سرخ (سرخ گرایی) نور آن، متوجه شدند که این شی حدود 12 میلیارد سال نوری فاصله دارد، و به زمانی برمیگردد که جهان تنها یک کودک بوده است.
کهکشان های رادیویی نوعی سیستم فعال هستند که به صورت ویژه در طول موج های رادیویی نامحدودند ، به لطف جت های بزرگ (فواره های گازی) ذرات نسبیت، آنها از سیاه چاله های فوق العاده بزرگ در مرکزشان، خارج می شوند.
این کهکشان خاص رادیویی به نام TGSS J1530 + 1049 نامگذاری شده است و در ابتدا با استفاده از تلسکوپ غول پیکر رادیویی Meter-wave (GMRT) در هند کشف شد. این تیم، که از محققان هلندی، برزیلی، ایتالیایی و انگلیسی تشکیل شده بود، سرخگرایی نور کهکشان را با استفاده از تلسکوپ شمالی Gemini در هاوایی و تلسکوپ بزرگ دوچشمی در آریزونا اندازه گیری کردند تا بفهمند که این کهکشان چقدر از آنها دور است.
به لطف اثر داپلر، نور از یک شی که از ما دور می شود، قرمزتر از آن چیزی به نظر می رسد که در واقعیت است. آن به این دلیل است که امواج نوری با گسترده شدن جهان، طولانی تر می شوند و در انتهای طیف، طول موج به سمت قرمزی می رود. با استفاده از این انتقال به سرخ (سرخگرایی)، دانشمندان می توانند محاسبه کنند که آن شی چقدر دور است و بنابراین چند سال دارد.
این کهکشان رادیویی دارای یک سرخگرایی z = 5.72 است که نشان می دهد که این فاصله نزدیک به 12 میلیارد سال نوری است. به این معنی که نور، 12 میلیارد سال سن دارد، بنابراین وقتی که جهان تنها یک میلیارد سال سن داشته است، آن ;I;ahk سوسو (چشمک) می زده است.
جالب است که انتظار نمی رفت که این نوع از کهکشان های فعال در اوایل ظهور جهان وجود داشته باشند. چرا که دانشمندان بر این عقیده بودند که به طور کلی برای سیاهچاله های فوق العاده بزرگ در مرکزشان، طولانی تر باشد اما این یافته های اخیر نشان می دهند که آن باید سریعتر از آنچه تصور می شد، اتفاق بیفتد.
هوب روتگرینگ (Huub Röttgering) یکی از نویسندگان این پژوهش می گوید: «کهکشان های رادیویی روشن، سیاهچاله های فوق العاده بزرگ را پناه می دهند. یافتن چنین اشیایی در اوایل تاریخ جهان، شگفت انگیز است؛ مدت زمانی که این سیاه چاله های فوق العاده بزرگ شکل گرفتند و رشد کردند، باید خیلی کوتاه بوده باشد.»
TGSS J1530 + 1049 موفق به شکست یک رکورددار تقریبا 20 ساله شد- دورترین کهکشان رادیویی قبلی TN J0924-2201 بود که در سال 1999 کشف شده بود و با سرخگرایی z = 5.19، نزدیک به 11 میلیارد سال نوری قرار داشت.