فورد در مقابل تسلا. میخواهیم به مقایسه موستانگ ماک E و تسلا مدل Y بپردازیم. نگرش ایلان ماسک (Elon Musk) برای مدیریت یک کارخانه با تمامی نگرشها و متدهای مرسوم متفاوت است. با تمام انتقاداتی که دربارهی استراتژیهای او وجود دارد ، نمیتوان منکر تاثیرگذاری ایدههایش بر صنایع هوافضا ، فناوری شخصی و البته خودروسازی شوید. امروزه کارخانهی تسلا بر خلاف نوپا بودن ، برای تسلط بر بازار خودروهای الکتریکی (EV) خیز برداشته است. در 18 سال گذشته تولید کنندگان از ساخت مدلهای مفهومی در تعداد کم مثل تسلا رودستر (TESLA Roadster ) به تولید انبوه خودروهای الکتریکی در کلاسهای پرطرفداری مثل سدانها ( خودرو های چهار در – sedan ) و اس یو ویها ( خودروهای شاسی بلند – SUV – Sport Utility Vehicle ) مثل تسلا مدل Y و تسلا مدل 3 دست یافتهاند. البته تولیدات تسلا تنها بخشی از این صنعت رو به رشد است. در آینده از ایلان ماسک و شرکت تسلا به عنوان کسانی یاد میشود که شرکتهای عظیم چند ملیتی را وادار به ساخت خودروهای الکتریکی کردهاند.
یکی از بزرگترین دلایل تولید شدن موستانگ ماک E ، وجود داشتن تسلا مدل Y است. در روند طراحی این خودرو ابتدا تصمیم بر تولید یک کراس اوِر با محور محرک جلو بود که بعدها پس از تاکید مدیریت شرکت ، جیم هَکِت ( JIM HACKETT ) بر اهمیت تولید این خودرو ، تمام طراحی ها تغییر کرد و پروسه تولید از ابتدا شروع شد. مدیریت بخش بازاریابی شرکت فورد ، جیم فارلی ( JIM FARLEY ) با پافشاری ، این پروژه را با اسم برند موستاگ ( MUSTANG ) پیش برد. این تصمیم باعث شد که طراحان برای ایجاد زبان طراحی مرسوم تولیدات موستانگ در ماک E، دست به کار شوند. نام موستانگ باعث شد که این خودرو علاوه بر محور جلو ، صاحب محور محرک عقب شده و بتواند با یک بار شارژ 300 مایل را طی کند.
موستانگ ماک E و تسلا مدل Y از لحاظ ابعاد ، عملکرد و میزان توانایی باتریها بسیار به یکدیگر شبیهاند. درباره باتری موستانگ ماک E از این صفحه بیشتر بخوانید. تسلا مدل Y استفاده شده در این مقایسه ، از مدل دو موتوره است که موتورها مجموعا 384 اسب بخار و 375 پوند بر فوت گشتاور تولید میکنند. این خودرو میتواند با یک بار شارژ مسافتی معادل 316 مایل را طی کند. قدرت تولید شده ، توسط یک گیربکس تک دندهای به چرخها منتقل میشود. یک موتور برای محور جلو و یک موتور برای محور عقب در نظر گرفته شده است. قیمت پایه ی این خودرو 52000 دلار است که با خرید آپشن 10000 دلاری رانندگی خودکار ، رنگ و آپشنهای داخلی قیمت آن به 63190 دلار میرسد.
موستانگ ماک E هم تقریبا همین مشخصات را دارد. یک موتور برای محور جلو و یک موتور برای محور عقب که توسط دو گیربکس تک دندهای به چرخ ها متصل شدهاند و چهارچرخ محرک میسازند. موتورها مجموعا 346 اسب بخار قدرت و 428 پوند بر فوت گشتاور تولید میکنند و این خودرو میتواند با یک بار شارژ مسافت 270 مایل را طی کند. قیمت پایهی آن 55.800 دلار بوده که با تهیهی آپشنها به 56450 دلار میرسد. برای طرفداران ماک E خوب است که بدانند این خودرو هنوز مشمول مشوقهای مالیاتی دولت میشود.
با این شباهتها جالب است که بفهمیم کدامیک عملکرد بهتری از خود نشان خواهد داد. آیا محصول ابرشرکت خودروسازی میتواند بر تسلا مدل Y که تولید شده توسط یک شرک نوپاست پیروز شود؟ برای پاسخ این سوال ادامهی مقاله را از دست ندهید!
مقایسهی سواری
هرچند که این دو خودرو در یک کلاس قرار میگیرند اما هر کدام برای انجام وظیفهی خود بر روی جاده روش خاصی دارد. برای مثال سواری موستانگ ماک E بر روی جاده از تسلا مدل Y نرم تر است. اما در بحث فرمانپذیری قابل اعتماد و چابک قطعا تسلا مدل Y یک سر و گردن بالاتر است. روی آسفالتهای خراب و پر دستانداز ، سیستم تعلیق موستانگ ماک E سواری راحتتری به سرنشینان ارائه میدهد. مشخص است که کدام یک در میشیگان که به آسفالتها خرابش معروف است ساخته شده است!
در جادههای پر پیچ و خم هر دو خودرو از خود عملکرد خوبی نشان دادند. هردو با چابکی و پایداری مطلوب پیچ ها را رد میکردند. دلیل این پایداری قرار دادن باتریهای سنگین در کف خودرو است که نقطهی ثقل را پایین آورده و باعث پایداری خودرو شده است. البته کنترل کردن موستانگ ماک E کمی سادهتر بود که به دلیل ارتفاع کمترش نسبت به تسلا مدل Y است. اما تسلا مدل Y ارتفاع بیشتری از سطح زمین دارد و موقعیت نشستن بهتری برای راننده ایجاد کرده است.
مطمئنا هر دو خودرو در کلاس خود به عنوان یک خودروی سریع و پرقدرت به شمار میآیند اما در زمان استفاده ، تسلا مدل Y کمی سریعتر به نظر میرسد. این تفاوت بر روی پیست نیز ثابت شد. تسلا مدل Y در 4.1 ثانیه از سکون به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت میرسد که 0.7 ثاینه از موستانگ ماک E سریعتر است. این اختلاف زمان به خوبی برتری تسلا مدل Y در نسبت قدرت به وزن را نشان میدهد.
شما میتوانید موستانگ ماک E را در سه حالت رانندگی تنظیم کنید : افسارگسیخته (Unbridled – اسمی که فورد روی حالت اسپورت گذاشته) ، مشغول به کار (معمولی) و زمزمه (راحت). فرمانپذیری در دو حالت اول کمی ضمخت به نظر میرسد اما در تمامی حالتهای دیگر دقیق ، سریع و قابل پیشبینی است. قدرت خودرو نیز در حالتهای مختلف تغییر میکند. اگر موستانگ ماک E را در حالت افسار گسیخته قرار دهید ، با فشردن پدال به صندلی میخ کوب خواهید شد. شما همچنین میتوانید سیستم رانندگی با یک پدال را در تمامی حالتها روشن یا خاموش کنید. با استفاده از این سیستم زمانی که پایتان را از روی پدال گاز برمیدارید ، جهت گردش موتور وارونه شده و از آنها به عنوان ژنراتور برای شارژ کردن باتری استفاده میشود.
برخلاف موستانگ ماک E ، تسلا مدل Y به شما اجازه میدهد که تنظیمات شتاب ، ترمز و فرمانپذیری را به صورت جداگانه کنترل کنید. فرمان تسلا مدل Y در حالت اسپرت از فرمان موستانگ ماک E زیاد سنگین تر نیست اما در عملکرد با حالت راحت ، تفاوتی ندارند. این موضوع دربارهی تنظیمات دیگر نیز صادق است. تسلا مدل Y به راننده اجازه میدهد که حالت اختصاصی خود بر طبق نیازهایش را پیدا کند و بر اساس آن رانندگی کند.
سیستم رانندگی نیمه خودکار تسلا ( FSD ) یکی از بهترینها در نوع خود است. نیمه خودکار بودن این سیستم به این معنی است که خودرو از طرق مختلف هشیار بودن راننده را بررسی کرده و شما باید در هر زمانی برای به دست گرفتن کنترل خودرو آماده باشید. وقتی که خودرو را در این سیستم قرار میدهید ، بین خط کشیها مانده ، بنا بر نیاز سرعت خود را کم یا زیاد کرده ، قسمتهای کارگاهی در مسیر را تشخیص داده و میتواند چراغهای راهنمایی را بخواند. در موستانگ ماک E سیستم کمک راننده 360 ( Co-pilot 360 ) به خوبی کار میکند و ما متوجه شدیم که میتواند به خوبی خط کشیها را حتی در زمانی که به خوبی پیدا نیستند هم بخواند. در اواخر امسال فورد قصد دارد سیستم رانندگی خودکار را به صورت یک به روز رسانی با قیمت 600 دلار منتشر کند که میتواند عملکردهایی مانند رانندگی بدون نیاز به گرفتن فرمان را مثل تسلا انجام دهد.
اما بدون شک سیستم رانندگی خودکار تسلا مدل Y در این مقایسه برنده است. در زمان رانندگی ما موستانگ ماک E یک بار در زمان توقف ترافیک ترمز نگرفت که میتوانست منجر به تصادف شود. این سیستم در بحث فناوری هنوز فاصلهی زیادی با FSD دارد.
مقایسهی طراحی داخلی
در ابتدا تسلا طراحیهای داخلی مبتنی بر فناوری را ابداع کرد و اکنون اکثر خودروسازها از این الگو تقلید کردهاند که شامل موستانگ ماک E نیز میشود. طراحی داخلی موستانگ ماک E نسبت به طراحیهای تسلا آشنا تر به نظر میرسد اما هنوز ایدههایی را از تسلا الهام گرفته است. مثل خروجیهای هوای مخفی یا نمایشگر مرکزی بزرگ. فورد اندکی جزئیات را تغییر داده است. برای مثال به نمایشگر کلید چرخانی برای تنظم صدا اضافه کرده است ام هنوز میتواند قطعاتی از دیگر تولیدات فورد مثل کنترل کننده دندهها را در این طراحی ببینید. موستانگ ماک E همچنین صفحه کیلومتر را در طراحی خود قرار داده که یکی از نقطه ضعفهای تسلا مدل Y به شمار میآید.
اگر از موستانگ ماک E بلافاصله وارد تسلا مدل Y شوید ، متوجه میزان فضایی که در اختیار سرنشینان و وسایلشان قرار میدهد خواهید شد. قسمت بار فضای بسیار بزرگی دارد و قسمتی هم در زیر کف برای کابل شارژ ، شارژر و اجسامی از این قبیل در نظر گرفته شده است. علاوه بر این شما میتوانید صندلی ها را بخوابانید و فضای صاف برای قرار دادن اجسام بزرگتر ایجاد کنید. در تسلا مدل Y صندلیها به گونهای قرار گرفتهاند که فضای مناسب برای سرنشینان عقب و جلو فراهم شده است. سرنشینان عقب به دو پورت USB تایپ C برای شارژ کردن دستگاههایشان و خروجیهای هوای مخصوص به خودشان دسترسی دارند. در موستانگ ماک E نیز خروجیهای هوا برای سرنشینان عقب درنظر گرفته شده و یک پورت USB تایپ A و یک USB تایپ C برای شارژ تعبیه شده است. سرنشینان عقب موستانگ ماک E نسبت به تسلا مدل Y فضایکمتری در اختیار دارند. به خصوص صندلی وسط که با صندلی سفتتر زیاد برای نشستن راحت نیست. صندوق جلو نیز از تسلا مدل Y کوچکتر است. با این تفاسیر هرچند که موستانگ ماک E از نظر ابعاد کلی بزرگتر است اما تسلا مدل Y با ارائهی فضای قابل استفادهی بیشتر ، کارآمدتر است.
مقایسهی فناوری
جدا از بحث فناوری رانندگی خودکار ، هر دو خودرو دارای فناوریها و ویژگیهای جذابی هستند. تسلا مدل Y از یک نمایشگر 15 اینچی که به صورت افقی نصب شده استفاده میکند و موستانگ ماک E دارای یک نمایشگر 15.5 اینچی است که به صورت افقی نصب شده است.
در تسلا مدل Y مانند همهی تولیدات تسلا ، نمایشگر به عنوان رابط اصلی بین راننده و خودرو عمل میکند. نه تنها عملکردهای معمول مثل مسیریابی و پخش موسیقی توسط این نمایشگر انجام میشود ، بلکه برای دسترسی به تنظیمات آیینهها و فرمان نیز باید از این نمایشگر استفاده کنید. شما میتوانید با استفاده از سیستم مسیریابی هوشمند تسلا ، مسیر خود را بر اساس مکان ایستگاههای سوپر شارژرهای تسلا برنامهریزی کنید. درحالی که انجام این عملکردها از طریق یک نمایشگر میتواند حواس راننده را پرت کند ، با توجه به سرعت بالا و رابط کاربری ساده این سیستم انجام تنظیمات با سهولت کافی و بدون هیچ مشکلی امکان پذیر است.
نمایشگرهای دوگانهی فورد منطقیتر به نظر میرسند. نمایشگر مخصوص راننده با کیفیت تصویر بالا و محیطی ساده و آشنا به خوبی اطلاعات معمول را به شما نشان میدهد. سیستم خورد به صورت استاندارد از Android Auto و Apple CarPlay پشتیبانی میکند و برخلاف تسلا یک تنظیم کنندهی صدای آنالوگ دارد. جال است بدانیدد که بر خلاف تصور برای نصب این تنظیم کننده ، نمایشگر بریده نشده و فورد با استفاده از فناوری آشنای قلمهای لمسی ، یک رابط که به عنوان انگشت عمل میکند را بر روی نمایشگر چسبانده است. راه حلی ساده ، کم هزینه و ابتکاری ! اما با تمام این تفاسیر ، تسلا هنوز در بحث فناوری نرم افزار و رابط کاربری از فورد جلوتر است.
سیستم نمایشگر تسلا مدل Y به گونهای طراحی شده که شما میتواند صفحه نمایش را بین دو عملکرد تقسیم کنید. برای مثال میتواند همزمان نقشه را بر روی صفحه داشته باشید و در سمت دیگر سیستم تهویه را تنظیم کنید. بدون آن که نیاز باشد در منو به دنبال آن بگردید. در این سیستم پیش رفته که بر اساس راحتی راننده طراحی شده همهی امکانات مثل پیدا کردن ایستگاههای شارژ را میتوانید با یک اشاره در دسترس داشته باشید. سیستم نمایشگر فورد هم ایستگاههای شارژ را به شما نشان میدهد اما این امکان در منوهای مختلف قرار داده شده که پیدا کردن آنها در حال رانندگی سخت است و این سیستم برای انجام برخی از درخواستها قدری کند عمل میکند.
مقایسهی شارژرها
سرعت شارژ شدن خودروی الکتریکی به عنوان اولویت دوم بعد از میزان مسافت قابل پیمایش با یک شارژ ، به هنگام خرید از اهمیت برخوردار است. میزان زمان مورد نیاز برای شارژ کامل به شارژری که بر روی خودرو قرار دارد ، ساختمان و فناوری استفاده شده برای ساخت باتری و گنجایش آن بستگی دارد.
ایستگاههای سوپر شارژ تسلا حداکثر توانی برابر با 250kw را ارائه میدهند که شارژر قرار داده شده در تسلا مدل Y از این میزان جریان پشتیبانی میکند. ما توانستیم با استفاده از ایستگاههای سوپر شارژر تسلا ، باتری تسلا مدل Y را از مقداری در حدود 0 تا 75 درصد شارژ را در 35 دقیقه انجام دهیم که این خودرو با این مقدار شارژ چیزی در حدود 230 مایل ( 368 کیلومتر ) را میتواند طی کند. باید خاطر نشان کرد که استفاده از این ایستگاه بسیار آسان بود. شارژر را وصل کن ُ شارژ کن و برو ! این ایستگاه به صورت خودکار مبلغ شارژ را از اکانت تسلای شما کسر خواهد کرد.
موستانگ ماک E را میتوان به ایستگاههای شرکتهای مختلف متصل کرد انا سرعت شارژ آنها متفاوت است. این خودرو توان پشتیبانی از حد اکثر 150kw را دارد که این به آن معنی است که در بهترین حالت هم سرعت شارژ آن از تسلا مدل Y کمتر است. فورد میگوید که شما میتوانید با استفاده از ایستگاههای شارژ آمریکا با توان 150kw در هر 10 دقیقه باتری خود را برای 50 مایل ( 80 کیلومتر ) پیمایش شارژ کنید. استفاده از نرم افزار فورد برای اتصال به شارژر و قطع و وصل شدن آن و ارورهای مداوم ، هرچند که تقصیر موستانگ ماک E نبود اما خسته کننده بود.
کدوم یکی بهتره ؟
این که شما در حال خواند این مقاله هستید نشان میدهد که هر روز به تعداد افرادی که به خریدن یک خودروی الکتریکی فکر میکنند در حال افزایش است و رقبایی که برای به دست آوردن تاج پادشاهی تسلا در تلاش هستند از همیشه قوی تر وارد بازار شدهاند. جالب است که نزدیک ترین رقیب تسلا از شرکتهای پیشرو در تکنولوژی مثل آئودی ( Audi ) یا پورشه ( Porsche ) یا شرکتهایی که در زمینهی تولید خودروهای الکتریکی فعال اند مثل لوسید ( Lucid ) نیست بلکه توسط شرکتی مثل فورد تولید شده است. این رقابت نزدیک برای شرکت تسلا یک چالش جدید محسوب میشود و تصور میشود که در آینده شاهد نوآوریهای جدید از این شرکت برای بقا در بازار باشیم.
تولید اولین خودروی تمام الکتریک شرکت فورد به عنوان موستانگ ماک E یک دستاورد بزرگ برای این شرکت محسوب میشود و مشهود است که این تلاش به ثمر نشسته است. اما با طرح تمام مباحث گفته شده و قیاسهای انجام شده ، موستانگ ماک E حریف تجربهی چند سالهی تسلا در تولید خودروهای الکتریکی ، فناوری پیشرفته ، نرم افزار منحصر به فرد و رابط کاربری مدرن آن نمیشود.
در آخر باید گفت که اگر نظری بدون جانب داری و تعصب به شرکت قدیمی فورد میخواهید ، تسلا مدل Y انتخاب بهتری برای شماست !