ترون یک بلاکچین غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری بلاکچین است که موفق به ساختن سیستمی رایگان از محتوای سرگرم کننده دیجیتال در سطح جهانی شده و امکان به اشتراک گذاری آسان و مقرون به صرفه محتوای دیجیتال را فراهم میکند.
ترون در سپتامبر 2017 و توسط یک سازمان غیرانتفاعی سنگاپوری به اسم بنیاد ترون (Tron Foundation) ساخته شد. مدیرعامل اجرایی این پروژه جاستین سان است که یک تیم توسعه اختصاصی در اختیار دارد که متشکل از چهرههای شناخته شده در حوزه فناوری است. در این مطلب شما را با شبکه ترون، طرز کار آن و ارز دیجیتال این شبکه به اسم Tronix (با نماد TRX) آشنا میکنیم.
حذف واسطهها
ترون سعی دارد با استفاده از فناوری شبکه نظیر به نظیر (P2P) فاصله بین تولیدکنندگان محتوا و مصرف کنندهها را با حذف واسطهها پر کند. نتیجه این کار کاهش کلی هزینهها برای مصرف کننده و دریافت مستقیم دستمزد توسط تولیدکننده محتوا است که یک معادله برد – برد محسوب میشود.
برای مقایسه با یک مثال از دنیای واقعی، نتفلیکس را در نظر بگیرید که یک سرویس سرگرمی دیجیتال را اداره میکند. در این سیستم یک سازمان واحد کنترل سرویس را به صورت متمرکز در اختیار دارد. ممکن است کاربران اشتراک نتفلیکس را خریداری کرده و هزینه تماشای یک فیلم خاص در زمان دلخواه را پرداخت کنند. نتفلیکس مقداری از این مبلغ را برای اداره این سرویسی دریافت کرده و مابقی را به تولیدکننده محتوا پرداخت میکند. خیلی از اوقات سهم قابل توجهی از این مبلغ پرداختی به واسطهها تعلق میگیرد.
ترون همین سیستم را روی یک شبکه بلاکچین عمومی پیاده سازی کرده و به عنوان سیستمی برای ذخیره اطلاعات به روش توزیع شده و غیرمتمرکز عمل میکند که منجر به کاهش هزینهها و افزایش بهره وری این فرایند میشود. ترون قصد دارد واسطههایی مثل نتفلیکس در مثال بالا را حذف کند و به همه امکان بدهد میزبانی محتوا را در شبکه بلاکچین خودش انجام دهند. مخاطبان جهانی ترون میتوانند مستقیماً دستمزد ناشران محتوا را پرداخت کنند تا به محتوای مورد نظرشان دسترسی پیدا کنند.
تکنولوژی ذخیره توزیع شده و پلتفرم غیرمتمرکز و باز ترون سعی دارد در این فرایند یک مشکل مهم را حل کند. این مشکل سلطه تعداد کمی شرکت قدرتمند بر اینترنت و محتوای آن است.
پتانسیلهای آینده ترون
ترون یک پروژه بلندپروازانه است که در سالهای پیش رو نقاط عطف زیادی را در پیش دارد.
محصول فعلی ترون، Exodus نام دارد که یک پلتفرم رایگان و مناسب برای توزیع و ذخیره نظیر به نظیر محتوا است. Exodus در حال حاضر از فناوری بلاک چین استفاده نمیکند بلکه از یک سیستم ذخیره فایل بر روی بستر وب استفاده میکند که از مدل توزیع شده پشتیبانی میکند. فاز سال 2018 ترون، همین فاز است.
فاز بعد Odyssey نام دارد که حدوداً در ژانویه 2019 شروع به کار میکند. این فاز هم که از قدرت بلاکچین استفاده میکند مشوقهایی مالی برای ترویج ساخت و میزبانی محتوا در ترون ایجاد خواهد کرد.
قرار است Odyssey به جای روش سنتی شمارش کلیک و بازدیدهای محتوا، به تولیدکنندگان بر اساس روشی که به تعامل مخاطبان وابسته است، انگیزه مالی بدهد. ممکن است این فاز هم با طرح انعام دهی ترون ارتباط داشته باشد – در این طرح کاربران میتوانند به محتوایی که برایشان جذابیت دارد، پاداش بدهند.
فرض کنید هنرنمایی یک گیتاریست را کنار خیابان میبینید و جذب آن شده و نزدیک تر میروید تا این هنرنمایی را از نزدیک مشاهده کنید. بعد از اتمام اجرا شما به این هنرمند انعام میدهید – یا حتی مبلغ بیشتری پرداخت میکنید تا اجرا ادامه پیدا کند. سیستم انگیزه دهی ترون هم به همین صورت کار میکند. در این سیستم شما ابتدا به صورت رایگان یا با پرداخت مبلغی کم میتوانید به دوره آزمایشی محتوای مورد نظر دسترسی پیدا کنید و اگر این محتوا مورد پسندتان بود مبلغ بیشتری پرداخت میکنید تا نسخه کامل را دریافت کنید.
این پروژه دو مرحله دارد Great Voyage (اواسط سال 2020) و Apollo (اواسط سال 2021) و قرار است به تولیدکنندگان محتوا امکان بدهد تا برند خودشان را بسازند، امکان اجرای طرح عرضه اولیه کوین (ICO) را پیدا کنند و حتی خودشان توکن شخصی صادر کنند. مراحل بعدی ترون شبیه به پلتفرمهای برنامههای کاربردی مبتنی بر بلاکچین به سبک اتریوم است.
قرار است ترون دو مرحله دیگر هم از این پروژه را پیاده سازی کند یعنی Star Trek (اواسط سال 2023) و Eternity (اواخر 2025) که شرکت کنندگان این طرحها میتوانند پلتفرمهای بازی غیرمتمرکز و بازارهای پیش بینی خودشان را ساخته و برای پروژههای خودشان جذب سرمایه کنند.
Tronix (TRX) چیست؟
ارز دیجیتال شبکه ترون Tronix (TRX) نام دارد. امکان خرید این کوین در اکسچنجهای (صرافی دیجیتال) Liqui و Binance با پرداخت ارزهای دیجیتالی مثل بیتکوین و اتر وجود دارد. در حال حاضر امکان خرید این کوین با ارز فیات وجود ندارد. میتوانید این ارز دیجیتال را در والتهایی که از بلاکچین اتریوم پشتیبانی میکنند مثل مای اتر والت (MyEtherWallet) ذخیره کنید.
مخاطبان محتوا میتوانند از Tronix برای پرداخت انعام به محتوایی که به مطالعه یا دیدن آن علاقمند هستند استفاده کنند. این کوینها به حساب تولیدکننده محتوا واریز میشوند و امکان مبادله آن با سایر ارزهای دیجیتال و یا امکان استفاده از آن برای پرداخت هزینه سرویسهای بلاک چین وجود دارد.
در ماه مارس سال 2021، TRX رتبه بیست و دوم بزرگترین ارزهای دیجیتال از نظر ارزش بازار را کسب کرد.
صحبتهای پایانی
چشم انداز ترون که به صورت واضح و شفاف به همراه تاریخ رسیدن به نقاط عطف آن ذکر شده و افزایش محبوبیت محتوای دیجیتال، این پروژه را تبدیل به پروژهای امیدبخش کرده اند. سرمایه گذاران چینی ثروتمند و شناخته شده هم با حمایت خودشان از این پروژه احتمال موفقیت آن را افزایش داده اند.
با توجه به اینکه خیلی از برنامه نویسان شرکت موفق علی بابا در اواخر سال 2017 به تیم توسعه ترون پیوستند شایعات زیادی درباره همکاریهای این دو شنیده میشود و باید دید که آیا ترون موفق به رفع انتظارات میشود یا خیر.