چطور با دوربین جدید و لنز بزرگ آن عکس برداری کنیم؟ به هر حال تمام افرادی که یکی از این دوربینهای زیبا و نسبتا گران را به خانه میبرند مدرک عکاسی ندارند.
علاقه آنها مورد احترام است. شاید یکی از این دوستان زیبا را هدیه گرفته باشید. در ادامه راهنمای اولیه عکس برداری با دوربینهای حرفهای را میخوانید.
راه و رسم روکیدا، آسانتر انجام دادن کارها است. اگر برای خرید دوربین و لنز آن به بازار بروید، بدون اطلاعات کافی در دریای بی انتهای آن غرق میشوید. بیایید تا از لنز همه کاره یا “فریبی کیت” شروع کنیم.
این لنزهای ارزان قیمت برای رفع نیاز افراد مبتدی عرضه میشود. دامنه بزرگنمایی مناسبی را در اختیار شما قرار میدهند. زاویه نسبتا گسترده و تغییر فاصله کانونی با آنها، بدون نیاز به تعویض لنز ممکن میشود.
طیف استاندارد لنز دوربینهای DSLR بین 18 تا 55 میلی متر است. البته که در حالت 14 تا 42 و 16 تا 50 میلی متر نیز قابل تهیه هستند.
توجه کنید که این گروه از لنزها باید اقتصادی باشند. نباید انتظار لنزهای تخصصی را داشته باشیم. لنزهای تله فوتو تخصصی، دور را به معنی کلمه، نزدیک میکنند.
صدای غرّش شیر از کجا به گوش میرسد؟ با بزرگنمایی فوق العاده آنها منبع صدا را میتوانید پیدا کنید.
ایدهها و نکات ادامه مطلب، حالات مختلف تصویر برداری را به شما آموزش میدهد. قبل از خرید لنز تخصصی، پیشنهاد میکنیم با انواع تصویر برداری آشنا شوید.
عکس برداری مورد علاقه شما کدام است؟ برای رسیدن به جواب این سوال به هزینههای سنگین نیازی نیست.
1. مانند حرفهایها از مناظر عکس بگیرید
عکاسی از چشم انداز فوق العاده طبیعت یکی از محبوبترین موضوعات است. لنز کیت روی دوربین، برای این کار عالی به نظر میرسد.
فاصله کانونی (focal length) را در وسیعترین حالت ممکن قرار دهید. این حالت میدان دید گستردهای به شما میدهد. مورد بعدی، تعیین اولویت دیافراگم (aperture) است.
دکمه گردان دوربین را روی حالت A یا Av در دوربینهای کنون قرار دهید. این ویژگی کنترل دیافراگم و عمق میدان را ممکن میکند. سرعت شاتر توسط خود دستگاه تنظیم خواهد شد.
سپس دیافراگم را در حالت سوییت اسپات (Sweet spot f/11) قرار دهید. این حالت تصاویر را با بهترین کیفیت و وضوح ممکن ثبت میکند.
تصویر بعدی را در حالت f/22 ثبت کنید. تصاویر کمی نرمتر ذخیره میشود. تنظیمات ISO دوربین را در پایینترین حالت قرار دهید.
مقدار پیشنهادی ما ISO 100 است. اگر با ISO 100 و f/11 عکس برداری کنید، سرعت شاتر کاهش مییابد. برای جلوگیری از لرزش دست و مشکلات در تصویر از سه پایه برای قرار گرفتن دوربین استفاده کنید.
حالا فوکوس دوربین را تنظیم کنید. دوربین شما DSLR است؟ آن را در حالت نمایش زنده (Live View) قرار دهید. این حالت تغییرات را در لحظه به چشم شما نشان میدهد.
تصاویر را روی نمایشگر دستگاه مشاهده کنید. منطقه فوکوس را تغییر دهید. برای این کار میتوانید روی نمایشگر نقطه مورد نظر را لمس کنید. بعد از بررسی چند تصویر باید عکسهای بهتری داشته باشیم.
2. مَستِر لایت به همراه نوردهی طولانی
نوردهی طولانی (Long exposures) راهی آسان برای ثبت تصاویر پویا و چشمگیر است. دوربینها معمولا عملکرد مناسبی برای این گروه از تصاویر از خود نشان میدهند.
این تکنیک یک راه حل عالی برای درک تنظیمات و تواناییهای دوربین به حساب میآید. اولین قدم برای این نوع تصویر برداری، پایه ثابت است.
کوچکترین لرزش کار را خراب میکند. استفاده از یک سه پایه، بهترین و آسانترین راه است. البته که استفاده از سه پایه، وحی خداوند نیست. بدون آن هم میتوانید عکس بگیرید. ما بهترین حالت را به شما میگوییم.
به جای سه پایه از یک کتاب یا نیمکت استفاده کنید. زمانی که شاتر را فشار میدهید، نباید دوربین را بلرزانید. قدم بعدی، تنظیمات دستی دوربین است.
سرعت شاتر و ISO را به مقدار مناسب تغییر دهید. باید نوردهی طولانی شما واضح باشد. شرایط کار به سوژه مورد نظر شما وابسته است.
عکس برداری نوردهی طولانی زیر نور آفتاب به خوبی پیش میرود. شما میتوانید حرکت را مات کنید، مانند یک دوچرخه که حرکت میکند.
با لنز دوربین به دریا و جمعیت مردم نگاه کنید. سوژههای فوق العادهای میان آنها پیدا میشود. شرایط ISO 100 را ادامه دهید. برای یافتن سرعت شاتر مناسب، باید چند بار تلاش کنید.
این تکنیک مانند گرگینه داستانها در شب زنده میشود. از مسیر ستاره در آسمان تا چراغ خودروها به سوژه عکاسی تبدیل میشوند. همچنان میگوییم که ISO را در پایینترین مقدار ممکن نگه دارید.
سوییت اسپات باید در حدود 400 باشد. دیافراگم مناسب باید جزئیات را با نور ترکیب کند. از f/5.6 شروع کنید. برای داشتن بهترین تصاویر نباید خسته شوید.
سرعت شاتر به شرایط شما بستگی دارد. برای عکس برداری از منطقه شهری در شب، یک تا دو ثانیه کافی به نظر میرسد. برای عکس برداری از خودروها با چراغ روشن به 15 تا 20 ثانیه نیاز داریم.
در نهایت عکس برداری از آسمان و ستارهها تا چند دقیقه صبر و تحمل نیاز دارد. برای نتایج بهتر، دکمه شاتر از راه دور به کمک شما میآید. حتما که نباید دکمه روی دوربین را فشار دهید!
کادر درست را انتخاب کنید. فاصله کانونی و سرعت شاتر متفاوت نتیجه را تغییر میدهد. روی پل قرار دارید و از خودروها تصویر برداری میکنید؟ سرعت شاتر بالاتر روشنایی و جزئیات را افزایش میدهد.
3. از سوژههای متحرک عکس بگیرید
همراه و همدم عکاسان ورزشی حرفهای، لنزهای حرفهای تله فوتو است. برای عکس برداری از صحنه اکشن، به لنزهای غول پیکر نیازی نداریم.
با سرعت شاتر بالا و تمرین این کار، همان لنز معمولی تصاویر فوق العادهای ثبت میکند. برای پیدا کردن سوژه به مسابقات قهرمانی نیاز نداریم. با حیوانات خانگی تمرین کنید. البته به جز گربههای تنبل!
در خیابان و عبور و مرور روزمره، حرکات زیادی وجود دارد. به آنها نگاه کنید. گزینههای منظم را پیدا کنید. هر چقدر که حرکت منظم باشد، به مهارت شما کمک میکند.
اکثر دوربینها حالت ورزشی را به همراه دارند. درست مانند کسانی که خودرو قدرتمند تهیه میکنند و از حالت دریفت برای حرکات نمایشی استفاده میکنند.
دوربین در این حالت سرعت شاتر را بالا میبرد. ISO در مقدار متوسط به سمت بالا قرار میگیرد. دیافراگم برای جذب حداکثر نور تنظیم میشود.
به تنظیمات دست نزنید. به حرکات سوژه توجه کنید. بهترین زمان برای فشار دادن دکمه شاتر را باید با احساس خود پیدا کنید. پیشرفت فناوری در عملکرد فوکوس خودکار کاملا لمس میشود.
با کمک فناوری، میتوانید بهترین تصاویر را با دوربینهای نه چندان گران DSLR ثبت کنید. با کمی تمرین، تصاویر شما ارزش قاب شدن روی دیوار را پیدا میکند.
بیشترین فاصله کانونی در لنزهای مورد نظر، 55 میلی متر است. با توجه به کیفیت و وضوح بالای لنزهای مدرن، میتوانید سوژه را از تصویر جدا کنید.
با اصول عکس برداری از سوژه متحرک آشنا شدیم. حالا سرعت شاتر را برای تصاویر بهتر تغییر میدهیم. مقدار 1/2000 سوژه را در حالت ایستاده ثبت میکند. انگار که هیچ حرکتی وجود ندارد.
سرعت 1/800 را امتحان کنید. این مقدار میتواند یک تصویر پویا و ماهرانه را ثبت کند. موقعیت شما به سوژه اهمیت بالایی دارد. هرچه نزدیکتر باشید، بهتر است.
تصویر ثبت شده در این حالت، حس حرکت بیشتری ایجاد میکند. فاصله کانونی کوتاه در احساس حرکت تاثیر زیادی دارد. این نوع فاصله کانونی را در محیطهای شلوغ شهری امتحان کنید.
همان سوژه را یک بار در فاصله کانونی نزدیک 18 میلی متری و بار دیگر از فاصله کانونی 55 میلی متر ثبت کنید. نتیجه را مقایسه کنید. جواب بسیاری از سوالات شما مشخص میشود.
مجموعه دوربین شما، احتمالا از یک تثبیت کننده یا لرزشگیر استفاده میکند. این ویژگی در ثبت تصاویر بسیار مهم است. برای عملکرد بهتر میتوانید از یک مونوپاد لرزشگیر کمک بگیرید.
4. پرترههای بهتری ثبت کنید
برای بالا بردن کیفیت عکسهای پرتره چند راه آسان وجود دارد. در قدم اول، لنز را در بیشترین فاصله کانونی قرار دهید. معمولا فاصله کانونی به عدد 55 محدود میشود.
این فاصله کانونی، یک فاصله مناسب بین شما و سوژه ایجاد میکند. نیازی به نزدیک شدن بیش از حد به سوژه نیست. سعی کنید برای تصاویر پرتره از فاصله کانونی 18 میلی متر استفاده نکنید.
این مقدار ویژگیهای تصویر را به نا درست، تغییر میدهد. دوربین خود را در حالت اولویت دیافراگم قرار دهید. این حالت معمولا با A یا Av نمایش داده میشود
دیافراگم را روی f/5.6 تنظیم کنید. این عدد حداکثر مقدار در حالت فاصله کانونی 55 میلی متر است. مقدار فاصله کانونی گفته شده در کنار مقدار دیافراگم، پس زمینه را تار میکند.
تار شدن پس زمینه به ثبت عکس پرتره بهتر کمک میکند. سوژه خود را در مقابل منظره ساده مانند بوتهها، حصار یا دیوار قرار دهید. به جای بزرگنمایی، خودتان حرکت کنید.
چند عکس بگیرید و آنها را به خوبی نگاه کنید. با کمی تغییر در موقعیت بهترین تصاویر از سوژه ثبت میشود.
5. به آغوش طبیعت پناه ببرید
برای ثبت عکسهای فوق العاده از گل و حشرات نیازی به لنز ماکرو اختصاصی با قیمت فضایی نیست. حلقههای معکوس روی لنز دوربین شما نصب میشوند.
یکی از مشکلات حلقه معکوس، باز ماندن دیافراگم و کاهش عمق میدان است.
نحوه استفاده از حلقه معکوس در دوربینهای کنون
لنز را به صورت عادی روی دوربین قرار دهید. حلقه معکوس را اضافه کنید. دیافراگم را روی f/8 تنظیم کنید. سپس دکمه پیش نمایش عمق میدان را فشار دهید. لنز را بچرخانید تا جدا شود.
حالا دیافراگم دوربین روی f/8 قرار میگیرد. میتوانید حلقه معکوس و لنز را به عکس روی دوربین خود قرار دهید. ممکن است این ترفند برای دیگر دوربینها قابل انجام باشد اما در مورد محصولات نیکون، اینطور نیست.
نحوه استفاده از حلقه معکوس در دوربینهای نیکون
حلقه معکوس را روی لنز دوربین نصب کنید. درست مانند حالت قبل، لنز را بر عکس کنید. با برعکس شدن لنز، شما یک اهرم فیزیکی مشاهده میکنید.
این اهرم فیزیکی، دیافراگم را تنظیم میکند. آن را در مرکز قرار دهید. تقریبا در حالت f/8 قرار خواهد گرفت. نکته منفی این است که برای عکس برداری، باید آن را با دست در جای خود نگه دارید.
اگر فاصله کانونی را روی 18 میلی متر قرار دهید، میتوانید از نزدیک روی سوژه فوکوس کنید. فاصله کانون 55 میلی متر فوکوس از راه دور، برای تصویر برداری از نزدیک را ممکن میکند.
برای پیدا کردن حالت مناسب، دوربین را به مقدار کم جلو و عقب ببرید.
حرف آخر در مورد لنزهای کیت
اگر بگوییم آنها همه کاره و هیچ کارهاند، اشتباه است. شاید با زحمت، اما هر کاری را به خوبی انجام میدهند. این گروه از لنزها میتوانند برای بسیاری از سوژهها عالی باشند.
امیدواریم با خواندن این مقاله زمینه عکس برداری مناسب خود را پیدا کرده باشید.
منبع: techradar.com