آیا اینترنت 5G شارژ باتری را زودتر خالی می‌کند؟

توسط سمیرا گلکار
7 minutes read
آیا استفاده از 5G شارژ باتری را زودتر خالی می‌کند؟

صرف نظر از اینکه اندازه گوشی چقدر باشد یا چطور از آن استفاده کنیم، معمولاً همه ما از افزایش ماندگاری شارژ باتری استقبال می‌کنیم. به همین دلیل خیلی از کاربران همیشه همراه خودشان پاوربانک دارند، از حالت صرفه جویی در مصرف انرژی استفاده می‌کنند، اپلیکیشن‌های بی استفاده را می‌بندند و سعی می‌کنند در صورت امکان از شبکه همراه استفاده نکنند. در نتیجه 5G که یک تکنولوژی شبکه پرقدرت محسوب می‌شود جزء اصلی ترین موارد مد نظر کاربران برای صرفه جویی در مصرف انرژی است اما آیا استفاده از شبکه 5G واقعاً در مصرف شارژ باتری تأثیر دارد؟

برای پیدا کردن جواب این سوال تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

چه وقت‌هایی 5G  بر مصرف شارژ تأثیرگذار نیست؟

وجود قابلیت پشتیبانی از 5G به تنهایی باعث تخلیه سریع تر شارژ گوشی نسبت به حالت 4G نمی‌شود بلکه مهم استفاده از این کانکشن است.

در حالت ایده آل، 5G باید در مصرف باتری صرفه جویی کند چون سرعت این شبکه نسبت به شبکه 4G بیشتر است – در واقع انتقال داده‌ها با استفاده از فناوری 5G کمتر زمان می‌برد و همین امر منجر به مصرف انرژی کمتری می‌شود. مهندسان الکترونیک  “زمان سکون” (time to rest) را یکی از عوامل مهم در ارزیابی بهره وری انرژی لوازم الکترونیک – پردازنده، تراشه‌های گرافیک و مودم همراه – می‌دانند. این معیار مشخص می‌کند که یک کار خاص با چه سرعتی انجام می‌شود تا قطعات درگیر دوباره به حالت “سکون و استراحت” که انرژی کمتری مصرف می‌کند، برگردند. این نکته اهمیت زیادی دارد چون هر چند این قطعات در مجموع بهره وری انرژی خیلی خوبی دارند اما باز هم هنگام کار با حداکثر ظرفیت، انرژی زیادی مصرف می‌کنند.

با توجه به اینکه اینترنت 5G قادر است داده‌هایی با حجم مشابه را در زمانی کمتر دانلود کند، باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می‌شود.

مودم تلفن‌های همراه این قابلیت را دارند که با مصرف کمی انرژی، یک کانکشن ضعیف برای تماس‌های تلفنی و نقل و انتقالات پس زمینه‌ای محدود برقرار کنند. اما وقتی برای مدتی طولانی چندین گیگابایت دیتا دانلود کنند، انرژی بیشتری مصرف می‌کنند در نتیجه باعث تخلیه سریع شارژ باتری می‌شوند –  ‌هات اسپات موبایلتان را روشن و چند وسیله را به آن متصل کنید تا تأثیر این فشار را مشاهده کنید.

به همین دلیل 5G می‌تواند نسبت به 4G بهره وری انرژی بیشتری داشته باشد چون سرعت بیشتری دارد و نسبت به 4G زمان سکون بیشتری ایجاد می‌کند. دانلود یک فایل بزرگ با 5G حدود 10 برابر سریع تر از 4G انجام می‌شود – در نتیجه انرژی بسیار کمتری برای انجام کار صرف می‌شود. بعلاوه، این بهره وری در یک بازه زمانی طولانی مثلاً در طی یک روز، به میزان چشمگیری بیشتر می‌شود.

مودم‌های همراه، نرم‌افزارهایی که روی آنها اجرا می‌شوند و اپراتورهای شبکه همگی با درایت سعی به مدیریت مصرف انرژی دارند. گوشی‌های هوشمند این قابلیت را دارند که به شکل خودکار بین شبکه‌های مختلف جابجا شوند، در حالت بیکاری به شبکه 4G سوئیچ کنند و بدون اطلاع کاربر از وای فای استفاده کرده و کانکشن‌های ضعیف را نادیده بگیرند. شبکه‌ها سعی می‌کنند بار ترافیک را بین برجک‌ها توزیع کنند و از تغییرات کیفیت سرویس برای انتقال دیتا با حداکثر بهره وری استفاده کنند. در واقع همه هدف این سیستم این است که به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک کند.

چه وقت‌هایی 5G  بر مصرف شارژ تأثیرگذار است؟

نکته مهم این است که معمولاً وقتی سرعتی در حد 5G در اختیار داشته باشید، با مصرف دیتای بیشتر و استفاده بیشتر از گوشی باعث تخلیه سریع شارژ باتری می‌شوید. در واقع الگوهای مصرف کاربران با در اختیار داشتن کانکشن 5G فوق العاده سریع و کاهش هزینه‌های اینترنت تغییر چشمگیری پیدا می‌کند. در چنین شرایطی کاربران اپلیکیشن‌های بیشتری دانلود می‌کنند، ویدیوها را با رزولوشن بالاتر مشاهده می‌کنند، از ‌هات اسپات گوشی برای اتصال کامپیوتر به اینترنت استفاده می‌کنند و بیشتر از همیشه تماس ویدیویی برقرار کرده و به اجرای بازی‌های چند نفره می‌پردازند.

در این حالت لزوماً خود 5G نیست که باعث تخلیه باتری می‌شود بلکه سایر ابزارها و فناوری‌هایی هستند که 5G امکان کار با آنها را فراهم می‌کند. در نتیجه شاید خیلی زود 5G را متهم به مصرف انرژی کرده و آن را خاموش کنید اما چنین دیدگاهی نادرست است.

اگر دقیقاً به همان شکلی که از گوشی 4G می‌کنید از گوشی 5G استفاده کنید، هیچ تفاوتی از نظر تخلیه شارژ باتری ایجاد نمی‌شود. قبلاً در بعضی از آزمایش‌ها و تحقیقات مشخص شده که ماندگاری شارژ آیفون 12 پرو اساساً در حد آیفون 11 پرو است.

خود 5G به خودی خود باعث مصرف شارژ باتری نمی‌شود بلکه پوشش ضعیف یا نامنسجم منجر به ایجاد این مشکل می‌شود.

البته در این مورد یک استنثای بزرگ وجود دارد، اینکه شبکه‌های 5G به اندازه شبکه‌های 4G قوی و بزرگ نیستند. شبکه 5G نسبتاً جدید است و پوشش آن در همه نقاط جهان به یک اندازه نیست. وقتی گوشی سیگنال قوی نداشته باشد – چه 5G، 4G و 3G – برای جستجوی سیگنال قوی تر انرژی بیشتری مصرف می‌شود. اگر تلفن شما در محدوده پوشش قوی 5G قرار نداشته باشد، برای پیدا کردن سیگنال باید انرژی بیشتری مصرف کند. لازم به ذکر است که این شرایط برای شبکه 4G هم وجود دارد. فقط با این تفاوت که امروزه پوشش سیگنال 4G تقریباً در همه جا وجود دارد.

اما در این زمینه یک استثناء وجود دارد، اینکه در رابطه با پوشش شبکه 5G موج میلی متری مشکلات زیادی وجود دارد.

پرداختن به ظرافت‌های موج میلی متری به تنهایی نیاز به یک مقاله مفصل دارد اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که موج میلی متری برد فوق العاده کوتاهی دارد، هر چیزی می‌توان امواج آن را مسدود کند و به همین دلیل پوشش این شبکه ضعیف است. با استفاده از موج میلی متری، باید برای پوشش یک سمت از یک بلوک شهری ده‌ها برجک مخابراتی نصب کرد در حالیکه یک برجک فرکانس پایینی سنتی به تنهایی چند بلوک را پوشش می‌دهد. بنابراین با توجه به پوشش محدود موج میلی متری، در صورت قرار داشتن در محدوده‌ای با پوشش ضعیف تلفن‌های همراه باید ده‌ها بار بیشتر تلاش کنند تا ارتباط برقرار کنند.

اپراتورها سعی می‌کنند برای رفع این مشکل تا وقتی که تلفن همراه شما وارد حالت انتقال دیتای فعال نشده، از اتصال به موج میلی متری خودداری کنند – تا زمان سکون را که قبلاً به آن اشاره شد، کاهش دهند – اما باز هم برای برقراری این ارتباط‌ها تلفن‌های همراه باید چندین بار فعال شوند. در نتیجه اگر در منطقه‌ای با پوشش 5G ضعیف قرار داشته باشید – بخصوص موج میلی متری – تلفن شما در صورت فعال بودن 5G انرژی بیشتری مصرف می‌کند.

چگونه 5G را غیرفعال کنیم؟

تولیدکنندگان گوشی‌های 5G امکان غیرفعال کردن این فناوری را فراهم کرده اند تا کاربران آزادی عملی بیشتری داشته باشند. مثلاً کاربران آیفون 12 می‌توانند به راحتی 5G را غیرفعال کرده و فقط از 4G استفاده کنند. بعلاوه می‌توانند هر زمان که خواستند بدون نیاز به ریبوت کردن گوشی کانکشن آن را به حالت قبل برگردانند.

در سیستم عامل اندروید، این تنظیمات در هر گوشی به یک صورت است. مثلاً در گوشی‌های سامسونگ، گوگل و وان پلاس به راحتی می‌توانید 5G را غیر فعال کنید (حتی در گوشی‌های سامسونگ می‌توانید فقط موج میلی متری را خاموش کنید) اما رویکرد اپراتورها در این زمینه متفاوت است و بعضی از آنها امکان غیرفعال کردن 5G را فراهم نکرده اند. در واقع منوهای مربوط به شبکه همراه در گوشی‌های هوشمند تا حدودی تحت کنترل اپراتورهای همراه قرار دارند. مثلاً اپراتورهایی مثل Verizon که تمایل ندارند کاربرانشان این کار را انجام دهند، گزینه‌های انجام این کار را در اختیارشان قرار نمی‌دهند.

اینترنت 5G تأثیر چشمگیری در مصرف شارژ باتری ندارد

کانکشن اینترنت تلفن همراه شما چه از نوع 4G و چه از نوع 5G تأثیر چندانی در تخلیه شارژ آن ندارد. در رابطه با کاربرانی که ساعات زیادی از روز با گوشی کار می‌کنند، صفحه نمایش مهم ترین عامل کاهش شارژ باتری محسوب می‌شود – این مسئله برای هر گوشی متفاوت است اما می‌تواند تا 25 درصد مصرف باتری را شامل شود که اگر روشنایی صفحه روی صددرصد باشد، این رقم بیشتر می‌شود.

بنابراین عوامل زیادی هستند که بر مصرف شارژ باتری گوشی تآثیرگذارند و نمی‌توان فقط 5G را عامل مصرف شارژ تلقی کرد.

یکی دیگر از این عوامل سیستم عامل است که دائماً در حال اجراست و میزان مصرف آن بستگی به این دارد از تلفن همراهتان چطور استفاده می‌کنید و اینکه بیشتر از چه اپلیکیشن‌هایی استفاده می‌کنید. مثلاً تماشای فیلم‌های 4K نت‌فلیکس برای یک ساعت نسبت به اپلیکیشن ایمیلی که در پس زمینه در حال اجراست، انرژی بیشتری مصرف می‌کند. اما شاید متوجه نباشید که اپلیکیشن‌های مختلفی که همیشه در حال اجرا هستند، هر کدامشان درصد کوچکی از شارژ باتری را مصرف می‌کنند.

البته، 5G هم باتری مصرف می‌کند و در بعضی مواقع مصرف آن نسبت به 4G بیشتر است اما این احتمال وجود دارد که مشکل اصلی از 5G نباشد. پس توصیه می‌کنیم اول بقیه موارد ذکر شده در این مطلب را بررسی کنید و بعد به فکر دستکاری تنظیمات 5G باشید.

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟