چرا با وجود فیلترینگ گسترده، گوگل به چین بازمی‌گردد؟

توسط Avatar photoمهرناز شهریاری
5 دقیقه
google's-censorship-by-china

چرا ممکن است گوگل به چین بازگردد، حتی اگر به معنی فیلتر باشد. گزارشات نشان می‌دهد که گوگل در حال کار بر روی یک برنامه جستجو و یک برنامه خبری است که با قوانین چینی فیلتر می‌شود. این نرم‌افزار جدید میتواند به عنوان یک تغییر در موضع قبلی شرکت نسبت به فیلتری که سالهاست برقرار است، در نظر گرفته شود. از زمانی که گوگل تصمیم گرفت که به طور موثر در سال ۲۰۱۰ کسب و کار جستجوی خود را از چین بیرون بکشد، در آن زمان گوگل گفت که در برابر فیلترینگ ایستاده است. پس چه چیزی از سال ۲۰۱۰ تغییر کرده است و چه چیزی باقی مانده است؟

برنامه Dragonfly

خبرگزاری اینترسپت خبری را از یک برنامه جستجو فیلتر شده منتشر کرد که در آن وب سایت‌ها و واژه‌های جستجو در مورد حقوق بشر، دموکراسی، مذهب و اعتراضات صلح آمیز در فهرست سیاه قرار می‌گرفتند. چند ساعت بعد همان روز، این اطلاعات در برنامه خبری نرم افزا‌رها گزارش شد.

هر دو گزارش اعلام کرده‌اند که منابع ناشناس است. با توجه به “خبرگزاری اطلاعات” برای حدود ۱سال نرم افزار خبری در حال توسعه بوده است و گوگل با مقامات چینی آن را مورد بحث قرار داده است. این نرم افزار از الگوریتم‌ها برای سفارشی کردن محتویات استفاده می‌کند و شبیه به سبک یک برنامه خبری بزرگ چینی، Toutiao که خبرها را جمع میکند است. هر دو برنامه در حال توسعه هستند وDragonfly نامگذاری شده‌اند. تفکر پشت این برنامه‌ها این است که اگر مقامات چینی برنامه‌ خبرهای فیلتر شده را ببینند، پذیراتر خواهند بود تا موتور جستجوی گوگل را دوباره به کشور بازگردانند که هدف واقعی این شرکت همین است.

این اطلاعات توسط منابعی گفته شده است. نرم افزار موتور جستجو برای آندروید ساخته شده است و ممکن است “Maotai” یا “Longfei” نامیده شود. بدون حروف چینی واقعی، دشوار است که بگوییم آیا گوگل در حال جستجو برای یک کلمه با معنی متفاوت است یا یک نام توصیفی. اگر تنظیم کننده اصلی اینترنت چین تایید کند نسخه نهایی در شش تا نه ماه آینده خواهد آمد. جدول زمان بندی برای نرم افزار خبر مبهم‌تر است، به طوری که به نظر می‌رسد گوگل قصد دارد یک برنامه سه مرحله‌ای را داشته باشد. انتشار نرم افزار برای حفظ آرامش مقامات، سپس معرفی برنامه جستجو تا توجه‌ها را به خدمات خود جلب کند و در نهایت به طور کامل برگرداندن پلتفرم موتور جستجوی فیلتر شده به چین است. گوگل این گزارش را انکار نکرده است.

 

google's-censorship-by-china

 

سازمان دیده بان حقوق بشر عفو بین الملل نیز چنین پاسخ داد که این امر برای آزادی اطلاعات و آزادی اینترنتی خوب نیست. پاتریک پون، پژوهشگر چین، نوشت: “در پیشبرد منافع حقوق بشر، گوگل یک سابقه مایوس کننده به وجود می‌آورد و به پیروزی دولت چین کمک می‌کند. “این همچنین سوالات جدی‌ای مثل اینکه گوگل چه روش‌هایی برای حفاظت از حریم خصوصی کاربران ایجاد می‌کند را مطرح می‌کند. آیا گوگل تجدید قرارداد خواهد کرد و اطلاعات شخصی را که مقامات چینی باید درخواست کنند به آنها تحویل خواهد داد؟”

بسیاری از شرکت‌های فن‌آوری در حال حاضر با چین کار می‌کنند و کسانی که تصمیم به کار در کشور دارند باید با مقررات متعدد کنار بیایند، که اغلب شامل فیلتر اطلاعات است. تصمیم گوگل برای خروج از چین در سال ۲۰۱۰ آن را منزوی کرد، پس در سال ۲۰۱۰ چه اتفاقی افتاد که نتیجه این شد؟

بدرقه گوگل از چین با فیلتر 

به گزارش روکیدا، گوگل در ابتدا در سال ۲۰۰۶ یک نسخه نسبتا فیلتر شده موتور جستجوی خود را در چین راه اندازی کرد و تا سال ۲۰۱۰ با موفقیت در داخل کشور کار کرد. در ژانویه ۲۰۱۰، گوگل در چین به یک حمله فیشینگ پیشرفته روی زیرساخت‌هایش پی برد، که هدف، اطلاعات فعالان حقوق بشر چینی، از جمله آدرس‌های ایمیل بود. این حمله باعث شد که گوگل تغییراتی در نحوه عملکرد آن در چین انجام دهد و به دنبال آن یک نسخه بدون فیلتر از موتور جستجوی خود که در هنگ کنگ مستقر بود ارائه دهد.

پس چرا اکنون این اتفاق می‌افتد؟ سیلیکون ولی اکنون در حال رویارویی با یک چشم انداز جهانی متفاوت است. غول‌های تکنولوژی محصولات و خدمات خود را در سراسر ایالات متحده، کانادا، و کشورهای اروپایی و آسیایی گسترش داده اند. گوگل با خارج کردن خود از چین، قلمرو بسیار ارزشمندی را با ۷۷۲ میلیون کاربر اینترنت در مقابل نماد حمایت از آزادی بیان از دست داده است. متاسفانه، نمادگرایی به رشد درآمد کمکی نمی‌کند.

رهبری گوگل نیز تغییر کرده است. این کاملا احتمال دارد که ساندار پیچای مدیر عامل فعلی، چین را متفاوت از بنیانگذار گوگل سرجی برین، کسی که در اتحاد جماهیر شوروی سابق زندگی کرده است ببیند ودر سال ۲۰۱۰ گفته بود که چین همانند‌سازی‌هایی از توتالیتاریسم( رژیم حکومت متمرکز در یک قدرت مرکزی) است که به نظر نگران کننده است. از سوی دیگر، پیچای به علاقه‌اش به چین اشاره کرد و به عنوان یک مهمان ویژه در کنفرانس اینترنتی در چین در ماه دسامبر شرکت کرد و در ماه مارس در مجمع توسعه پکن شرکت کرد تا از پیشرفت چین در AI ستایش کند. استخدام AI ممکن است در اینجا هم نقش داشته باشد.

بر اساس گزارش روکیدا رقابت AI بین آمریکا و چین به طور عمده به استخدام استعدادهای کافی جهانی بستگی دارد. استخدام کارگران چینی بیشتر می‌تواند به گوگل کمک کند تا یک قدم جلوتر باشد. آنچه تغییر نکرده است، فیلتر اینترنت چین است. به فیلترها وفادارباقی مانده و حتی در سال‌های اخیر تشدید شده است. بسیاری از فعالان، همچنان با تلاش به فیلترینگ، تهدید می‌شوند و حتی برای جلوگیری از دستگیری باید پنهان شوند.

آیا دولت چین اجازه بازگشت گوگل را خواهد داد؟

اکنون گوگل هشت سال را خارج از چین گذرانده و کارکنانی را استخدام کرده است که به غول تکنولوژی برای موقعیت نمادین آن به عنوان محافظ دموکراسی جذب شده بودند، این می‌تواند بازگشت را سخت‌تر کند.

همچنان تنش‌های ژئوپلیتیکی وجود دارد که باید در نظر گرفت، به ویژه با جنگی که بین چین و آمریکا سر تعرفه قیمت‌ها شروع شده. آیا دولت چین حتی اجازه بازگشت به گوگل را خواهد داد؟ اخیرا فیس بوک به دنبال کسب مجوز برای باز کردن یک شرکت تابع قوانین در چین بود و یک روز بعد مجوز داده شد و اخبار آن نیز فیلتر شد. مدیران گوگل تاکنون تلاش‌های زیادی کرده‌اند تا مدیران فضای مجازی چین را برای امضاء پروژه Dragonfly متقاعد کنند.

منبع: theverge

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟