در سال 2020 با همه مشکلات و فراز و نشیبهایی که به وجود آمد، تحولاتی چشمگیر در حوزه شبکه ایجاد شد. شیوع ویروس کرونا منجر به افزایش نیاز به دسترسی به شبکههایی مقیاس پذیر و قابل اعتماد شد چون در حال حاضر خیلی از مردم از خانه کار میکنند. انتظار میرود که حالا مفاهیمی مثل نیروی کار ترکیبی، کار از خانه و دور کاری همگی جزء هنجارهای جدید جامعه شوند. همچنین، انتظار میرود که پیاده سازی شبکههای 5G در سطح جهان سرعت گرفته و به تحقق هر چه سریعتر تحول دیجیتال در حوزهها و صنایع مختلف کمک کند.
شبکه همراه خصوصی چیست؟
در یک شبکه خصوصی فقط تعداد کمی دستگاه مجاز، قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر هستند. معمولاً زیرساخت ارتباطات همراه (یا سلولی) برای شبکههای وایرلس، به صورت وسیع و با سرمایه عظیم مستقر شده و برای استفاده از طیفهای آن نیاز به کسب مجوز وجود دارد.
امروزه، زیر ساخت همراه یکی از گزینههای مهم برای شرکتهای خصوصی محسوب میشود که به دنبال شتاب بخشیدن به تحول دیجیتال هستند. سه تغییر جدیدی که امکان تشکیل شبکههای خصوصی را فراهم کرده اند عبارتند از: دسترسی بیشتر به سختافزارهای مخابراتی ارزان قیمت با استانداردهای صنعتی؛ شبکه نرمافزاری و ابزارهای مجازی سازی؛ طرحهای جدید دسترسی به امواج مخابراتی.
مقایسه کاربردهای 5G و وایفای
حوزههای هدف اصلی برای طراحی شبکههای خصوصی صنایعی مثل انرژی، حمل و نقل، لجستیک، مراقبتهای بهداشتی، معدن و تولید هستند. کاربردهایی که نیاز به انتقال امواج با تأخیر بسیار کم و در فواصل طولانیتر دارند، جزء کاندیدهای اصلی محسوب میشوند. فناوری وایفای 6 تأخیر کمتر و سرعت بالاتری داشته و از دستگاههای بیشتری پشتیبانی میکند اما بیشتر برای کاربردهای داخلی مناسب بوده و نیاز به نقاط دسترسی با تراکم بیشتری دارد.
یکی از ویژگیهای برتر شبکههای خصوصی، قابلیت تنظیم دقیق عملکرد کلی شبکه متناسب با کاربرد مورد نظر است مثل کاهش تأخیر انتقال و پخش ویدیو همچنین قابلیت پشتیبانی از سایتهای کاری توزیع شده و راه دوری که ممکن است امکان دسترسی کامل به سرویسهای «بی سیم ثابت ارائه شده توسط اپراتورهای فیبر نوری» را نداشته باشند. انتظار میرود که همچنان شاهد حضور و تداوم عملکرد فناوریهای 5G و وایفای باشیم اما این دو به نوعی مکمل هم خواهند بود و فناوری 5G میتواند از محیطهای تولیدی که پیش از این به هم متصل نبودند، پشتیبانی کند.
نقش اتحادیهها
در آمریکا اتحادیهای موسوم به CBRS Alliance (که اخیراً نام آن به OnGo تغییر کرد) کارهای خیلی خوبی در زمینه گسترش دسترسی به طیف موجهای مجوز دار انجام داده و به باز شدن مسیر شبکههای خصوصی همراه کمک کرده است. 130 شرکت مختلف از جمله سیسکو، اریکسون، اینتل، نوکیا، کوالکام، سامسونگ و AT&T عضو این اتحادیه هستند. در نتیجه به نظر میرسد که این سازمان در راستای اهدافش برای گسترش کاربردهای فناوری 4G LTE و 5G، توسعه فناوریهای مهم و حیاتی، تسهیل همکاری با مؤسسات قانونی و پشتیبانی از مجوزهای محصولات گامهای بزرگی برداشته است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از وبسایت این پروژه بازدید کنید.
پتانسیلهای شبکه 5G خصوصی برای ایجاد تحول
به گفته شرکت AT&T شبکه فوق العاده سریع بی سیم واقعی 5G امسال شروع به کار میکند.
انتظار میرود این تحول عظیم که از آمریکا شروع شده منجر به ارتقای سطح دسترسی به تجهیزات شبکه خصوصی شود. شرکتهای اریکسون و نوکیا هم تیمهای ویژهای برای طراحی و توسعه راهکارهای شبکه خصوصی تشکیل داده و هر روز موفقیتهای جدیدی در این زمینه کسب میکنند.
پیش بینی میشود شرکتهایی مثل سیسکو، Dell EMC و HPE هم به دنبال همکاری و تلاش برای ساختن راهکارهای سختافزاری و نرمافزاری خودشان باشند. استارتاپ Celona هم که در زمینه ارائه خدمات شبکه مجازی به صورت سرویس فعالیت میکند، همکاریهای جدیدی را با شرکت HPE Aruba آغاز کرده تا سرویسهای مدیریت شدهای را در اختیار مشتریان HPE قرار دهد.
انتظار میرود که بازیگران غیرسنتی به دلیل همکاریهایی که از قبل در حوزه پیاده سازی راهکارهای وایفای برای سازمانها داشته اند، در زمینه استقرار راهکارهای شبکه خصوصی برتری داشته باشند. امیدواریم هر چه زودتر تحولات ایجاد شده در حوزه شبکههای خصوصی به خصوص کاربردهای انقلابی که برای 5G ایجاد میکند را ببینیم.