هیچ چیز بدتر از این نیست که خلق و خوی بد به سراغ شما بیاید. مخصوصاً زمانی که نمی دانید از کجا آمده. یک اتفاق بد ساده، یک فنجان قهوه خالی، یک اظهار نظر زننده و یک نگاه چپ می تواند باعث شود که خلق و خوی بد تمام وجودمان را در بر گیرد.
اما حالا که این خلق و خوی بد به سراغتان آمده، چرا باید در وجود شما باقی بماند و جایی نرود. خلق و خوی بد برای مدت کوتاه مشکلی ندارد، اما نباید مدت زیادی با شما بماند. این مسئله باعث می شود که شادی در زندگی شما وجود نداشته باشد و بهره وری را در زندگی شما نابود می کند.
چه چیزی باعث خلق و خوی بد می شود؟
برخی روانشناسان معتقدند که خلق و خوی بد ناشی از ضعف اراده است. به گفته روان شناسان، زمانی که افراد از اراده خود برای اجتناب از وسوسه ها استفاده می کنند، در واقع منابع شناختی خود را از بین می برند.
تصور کنید که شما یک آستانه استرس دارید. زمانی که از خط عبور می کنید، خلق و خوی بد به سراغ شما می آید و خود را به شکل عصبانیت، زود رنجى یا بدبینی نشان می دهد. همه اینها باعث می شود فشار خون شما در نوسان باشد و سطح هورمون استرس کورتیزول افزایش یابد.
دلایل زیادی وجود دارد که می تواند خلق و خوی بد را وارد وجود شما کند و همه آنها کاملاً به شما و وضعیت شما وابسته هستند. گرچه دلایل متفاوتی برای این موضوع وجود دارد، راهکارهای متداولی وجود دارد که به کسانی که در چنگال خلق و خوی بد اسیر شده اند، کمک می کند.
پنج روش برای خلاص شدن از شر خلق و خوی بد
می توانید یک یا چند مورد از موارد این لیست را انتخاب کرده و روی آن تمرکز کنید. برخی از آنها برای برخی از حالت های بد موثر هستند، اما به خاطر داشته باشید که اگر روحیه بد شما ناشی از احساس قوی شما است، باید با آن احساس روبرو شوید و با اوضاع کنار بیایید. موثرترین راه برای خارج شدن از خلق بد، روبرو شدن با مشکلات و برطرف کردن آنهاست.
1- قدردانی
قدردانی، نیرویی است که طرز فکر شما را از کمبود و منفی گرایی به سمت وفور و مثبت گرایی پیش می برد. در جامعه، رسانه و فرهنگی که در آن زندگی می کنیم، به آسانی می توانیم وارد فضای منفی شویم.
با این حال، به کمک قدردانی، شما به معنای واقعی کلمه، ساختار مولکولی مغز را تغییر می دهید. قدردانی ماده خاکستری مغز را فعال کرده و باعث می شود احساس سلامتی و شادابی بیشتری داشته باشید.
تأثیر مثبت قدردانی بارها و بارها مورد تأکید دانشمندان قرار گرفته است. با تمرین قدردانی، شما هیپوتالاموس مغز خود و سایر قسمتهای پاداش دهنده مغز را فعال می کنید تا روحیه خود را بهبود ببخشید.
با تمرین قدردانی، روحیه و خلق بد را از خود دور کنید. لازم نیست که از همان ابتدا، با کار بزرگی شروع کنید. با قدردانی از چیزهای کوچک زندگی شروع کنید: رایحه خوش قهوه، مهربانی یک غریبه، صدای خندیدن فرزندتان. قدردانی می تواند به همان اندازه یک خلق بد، اعتیاد آور باشد.
2- ورزش
درست است که قدردانی یک موهبت شگفت انگیز است، اما همیشه کافی نیست. گاهی آنقدر روحیه خود را باخته اید که نای قدردانی کردن را هم ندارید. در چنین حالتی، می توانید ورزش کردن را امتحان کنید. شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد، ورزش کردن باعث بهبود روحیه و خلق و خوی افراد می شود.
قابل توجه ترین تغییری که ورزش ایجاد می کند، انتشار چهار ماده شیمیایی مهم در مغز شماست: سروتونین، دوپامین، اندروفین و نوراپینفرین. این مواد شیمیایی در بدن شما رها می شوند و به گونه ای طراحی شده اند که باعث می شوند احساس خوشحالی کنید. در واقع، به آنها مواد شیمیایی خوشحالی گفته می شود! اگر در حال و هوای بد گیر افتاده اید، یک کلاس ورزشی را امتحان کنید یا پیاده روی کنید یا بدوید. حتماً از تأثیر آن شگفت زده خواهید شد.
3- مدیتیشن (Meditation)
اجازه دهید در این مرحله به روش عمقی تری برای حل مشکل روحیه بد بپردازیم: مدیتیشن. در جهان بی رحمی زندگی می کنیم و گاهی ورزش و قدردانی نمی تواند همه مشکلات فکری ما را حل کند. گاهی لازم است که برای لحظه ای صبر کنیم و یک نفس عمیق بکشیم.
به راحتی می توان در افکار منفی غرق شد، پس لحظه ای وقت بگذارید و با آن ها مقابله کنید.
هنگامی که دچار استرس یا کج خلقی می شوید، قشر جلوی مغز شما بیش از حد فعال می شود و دچار افسردگی می شوید. ثابت شده که مدیتیشن نواحی خاصی از مغز که با افسردگی در ارتباط هستند را تغییر می دهد. دکتر جان دنگر، مدیر تحقیقات در موسسه پزشکی در بیمارستان عمومی ماساچوست وابسته به هاروارد، اینگونه توضیح می دهد:
مدیتیشن به مغز یاد می دهد که چگونه برای رسیدن به تمرکز پایدار تمرین کند و چگونه هنگامی که در امواج خروشان افکار و احساسات منفی غرق شد، به آن تمرکز پایدار بازگردد.
مدیتیشن روش دیگری است برای اینکه از بدن شگفت انگیز خود کمک بگیرید تا شما را در راه تقویت روحیه، همراهی کند. این کار باعث می شود که مکث کنید و با آن احساسات مقابله کنید و اضطراب خود را کاهش دهید. اگر با مدیتیشن آشنایی ندارید، روش هایی وجود دارد که مخصوص تقویت روحیه و خلق و خو هستند.
4- استراحت کنید
مدیتیشن، قدردانی و ورزش، همگی خوب هستند، اما اگر خسته باشید، هیچ کمکی به شما نمی کنند. همه ما انسان هستیم و بالاخره زندگی می کنیم، نفس می کشیم، غذا می خوریم و خسته می شویم. زمانی که دچار خلق و خوی بد شدید، شاید خسته و درمانده شده اید.
بعضی اوقات شما فقط نیاز به استراحت دارید، چیزی که در فرهنگ امروزی، نادیده گرفته شده است. ما در جهان “همین الان همه کارها را انجام بده” گرفتار شده ایم و اگر استراحت کنید، به شما می گویند تنبل هستید و این مسئله می تواند بسیار خسته کننده باشد.
مطالعات نشان داده اند که حتی کمبود خواب جزئی نیز، تأثیر زیادی بر خلق و خو دارد. محققان دانشگاه پنسیلوانیا دریافتند که افرادی که به مدت یک هفته فقط 4.5 ساعت هر شب می خوابیدند، از احساس استرس، عصبانیت، ناراحتی و خستگی روانی رنج می بردند. هنگامی که همین افراد خواب طبیعی را از سر گرفتند، از بهبود چشمگیر خلق و خوی خود خبر دادند.
سعی کنید استراحت کنید. نه به این معنی که فقط بیشتر بخوابید یا چرت بزنید. به این معنی که یک روز را به خود استراحت دهید و خود را از حس “باید بروم و آن کار را انجام دهم” دور کنید. باید دوباره خود را شارژ کنید.
5- با سیستم حمایتی خود در ارتباط باشید
این مورد بسیار مهم است و اغلب مورد بی توجهی قرار می گیرد. زمانی که احساس کمبود می کنید، حس می کنیم که از اطرافیان خود جدا شده ایم و اهمیتی برای آن ها نداریم. این که به یک دوست حامی مراجعه کنیم و مشکل خلق و خوی بد خود را با وی در میان بگذاریم، می تواند بسیار موثر باشد. این کار باعث می شود که احساسات خود را تخلیه کنیم و از نصیحت و حمایت اطرافیان بهره مند شویم.
یک مطالعه جدید توسط روانشناسان نشان می دهد که به زبان آوردن احساسات می تواند غم، عصبانیت و درد ما را التیام بخشد.
زمانی که در مورد احساسات خود صحبت می کنیم، از شدت مشکلات کاسته می شود و می توانیم کمی آرام بگیریم. از صحبت کردن در مورد آن نترسید. همیشه کار آسانی نیست، اما کمک قابل توجهی به شما می کند.
گاهی ما تمام سر و صدا ها را در ذهن خود حبس می کنیم و آنقدر این صداها بلند می شود که باعث منفجر شدن ما می شود. بیان احساسات در یک فضای امن می تواند باعث دریافت حمایت و تقویت روحیه شود.
کلام آخر
خلق و خوی بد واقعاً حس نفرت انگیزی است، اما این شما هستید که باعث ماندگار شدن این حس بد هستید. شاید چیزی یا کسی باعث این احساس بد شده باشد، اما این شما هستید که باید آن را مدیریت کنید.
می توانید از روش های بیان شده استفاده کنید و مسئولیت احساست خود را بپذیرید تا بتوانید بر خلق و خوی خود تسلط داشته باشید.
در این دنیا، هیچ چیز همیشگی نیست، حتی خلق و خوی بد. به آینده نگاه کن و دیدگاه خودت را عوض کن. روزی می رسد که اصلاً این روز های بد را به خاطر نمی آوری.