فناوری nfc امروزه در تمامی گوشیهای هوشمند به کار گرفته شده است. چه بدانید، چه ندانید گوشی شما احتمالا از این فناوری استفاده میکند. اما نگران نباشید، چون nfc از حداقل شارژ باتری و قدرت پردازش استفاده میکند، در حالی که مزایای زیادی دارد تا قابلیتهای گوشی شما را افزایش دهد.
با آن که کاربرد nfc در گوشی بسیار گسترده است و در مواردی مانند پرداخت نظیر به نظیر و اپلیکیشنهای انتقال داده استفاده میشود، ولی کاربردهای متعددی دارد که میتواند زندگی شما را سادهتر کند.
در این مطلب میخواهیم به فناوری nfc در موبایل نگاهی بیاندازیم، آن را تعریف کنیم و از کاربردهایش بگوییم. بنابراین مانند همیشه روکیدا را همراهی کنید.
فناوری nfc چیست؟
nfc مخفف عبارت Near Field Communication به معنای ارتباطات میدان نزدیک است. nfc در حقیقت راهی است که گوشی شما به کمک آن میتواند با چیزی که در مجاورتش قرار دارد ارتباط برقرار کند.
این فناوری در شعاع 4 سانتیمتری کار میکند و یک ارتباط بیسیم بین دستگاه شما و دیگری به وجود میآورد. فناوری nfc به یک ارتباط دوطرفه اجازه میدهد و هر دو دستگاه میتوانند اطلاعات بفرستند و دریافت کنند.
نکته مهم این است که این ارتباط برای عملکرد خود به شبکه وایفای، 3G، LTE یا هر شبکه دیگری نیاز ندارند و استفاده از آن رایگان است.
چگونه nfc را فعال کنیم؟
پیش از انجام این کار باید بدانید گوشیتان از فناوری nfc پشتیبانی میکند یا نه. بررسی آن بسیار ساده است. به تنظیمات گوشی خود و بخش وایرلس و شبکهها بروید و بررسی کنید گزینه NFC آن جا وجود دارد یا نه. همچنین یک لوگو کوچک NFC روی پنلهای پشتی اکثر گوشیهای هوشمند که مجهز به این فناوری هستند، قرار گرفته است.
nfc چگونه کار میکند؟
فناوری nfc در موبایل دادهها را از طریق امواج رادیویی انتقال میدهد یا دریافت میکند. nfc یک استاندارد تصویبشده از ارتباطات بیسیم است، بنابراین اگر دو دستگاه از پروتکلهای nfc پیروی کنند، قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر خواهند بود.
nfc با بلوتوث که از طریق القای الکترومغناطیسی کار میکند فرق دارد. به عبارت دیگر یک دستگاه منفعل مانند یک استیکر یا پوستر میتواند وجود داشته باشد که به خودی خود نیاز به منبع برق ندارد و میتواند زمانی که یک دستگاه فعال مانند گوشی هوشمندتان در تماس با آن قرار گیرد، دادهها را انتقال دهد.
یک گوشی هوشمند به عنوان دستگاهی که nfc روی آن فعال است میتواند دادهها را به کمک این فناوری بفرستد و دریافت کند.
زمان استفاده از این فناوری 3 حالت دیده میشود:
- ریدر / رایتر (به عنوان مثال برای خواندن تگها در پوسترهای NFC)
- شبیهسازی کارت (به عنوان مثال برای پرداخت)
- نظیر به نظیر (به عنوان مثال برای انتقال فایل)
بعضی از مشکلات فناوری nfc در موبایل
1) تمامی دستگاهها یک چیپ NFC ندارند، ولی روزبهروز تعدادشان بیشتر میشود.
2) چیپهای nfc همگی در یک مکان قرار نمیگیرند، بنابراین با خطا و آزمایش باید مشخص کرد دستگاهها را در کجا با یکدیگر در تماس قرار داد.
3) کراس سازگاری (Cross-compatibility) بین دستگاهها جهانی نیست، به ویژه در بحث انواع فایلهای خاص.
nfc چه کاربردی دارد؟
برای بررسی کاربرد nfc در گوشی ابتدا باید آن را به همراه اندروید بیم (Android Beam) روی هر دو دستگاه فعال کنید، سپس تنها کاری که باید انجام دهید رفتن به مسیری است که فایل مورد نظرتان، به عنوان مثال یک عکس، قرار دارد و سپس دو دستگاه را آهسته روی یکدیگر قرار دهید.
درست حدس زدید، حتی نیاز به انتخاب گزینه «ارسال از طریق» ندارید. فقط دو دستگاه را پشت به پشت یکدیگر قرار دهید و زمانی که تایید انتقال خواسته میشود، روی گزینه «touch to beam» آهسته ضربه بزنید.
خب حالا با مثالهای زیر به سوال انواع کاربرد nfc چیست، پاسخ میدهیم.
فرستادن یک شماره تلفن
nfc سادهترین راه برای دادن شماره تلفن به شخص دیگر است، چون واقعا نیازی به تایپ شماره ندارید.
فقط کافی است به کادر شماره یک نفر در فهرست مخاطبان تماس خود بروید و گوشی خود را روی گوشی فرد مورد نظر بگذارید تا این شماره به دستگاه او انتقال داده شود.
فرستادن یک عکس
اسنپ چت تنها راه برای فرستادن یک عکس سریع نیست، بلکه همچنین میتوانید از فناوری nfc استفاده کنید. عکسی که دوست دارید به فرد مورد نظر خود بفرستید را باز کنید و دو گوشی را روی یکدیگر قرار دهید.
فرستادن یک سند متنی
انجام این کار میتواند کمی سخت باشد. به عنوان مثال، اگر سعی کنید یک سند پیدیاف را که میخواهید بفرستید، احتمالا اپلیکیشن مشاهده فایل PDF به جای خود فایل مربوطه فرستاده میشود.
در این موارد باید از Android Beam استفاده کنید. به محل فایلی که میخواهید به اشتراک بگذارید بروید، روی آیکون سه نقطهای (همبرگری) و سپس گزینه Share آهسته ضربه بزنید و Android Beam را انتخاب کنید. حالا مشخص است که باید دو دستگاه را به یکدیگر نزدیک کنید.
معرفی یک اپلیکیشن جدید به فرد دیگر
«رفیق، آن اپلیکیشن هواشناسی عالی اسمش چیست؟» فقط کافی است گوشیات را روی گوشی من بگذاری. درست حدس زدید، به کمک فناوری nfc در موبایل میتوانید دوست خود را به پلیاستور هدایت کنید تا آن جا اپلیکیشن یا بازی محبوب شما را پیدا کند.
تا زمانی که از اپلیکیشن یا بازی مربوطه در حال استفاده باشید، nfc فرد دیگر را به صفحه گوگل پلی آن اپلیکیشن راهنمایی خواهد کرد.
فرستادن آدرس
مواقعی زیادی وجود دارد که ممکن است لازم شود آدرس را به کسی توضیح دهید، ولی به کمک فناوری nfc نیازی به آن نیست. روی گوگل مپ آدرس را مشخص کنید، سپس گوشیتان را به یکدیگر بچسبانید. به همین زیبایی.
باز کردن یک اپلیکیشن روی گوشی فرد دیگر
اگر در حال استفاده از یک اپلیکیشن یا انجام یک بازی هستید که از قبل روی دستگاه فرد دیگری نصب شده است، میتوانید از یک کاربرد nfc در اندروید استفاده کنید. به عنوان مثال، در حال استفاده از گوگل فوتوز هستید و دوستتان نیز میخواهد تصاویرش را چک کند، ولی این اپلیکیشن را پیدا نمیکند: دو گوشی را در ارتباط با یکدیگر قرار دهید. به همین راحتی.
قبول داریم این کاربرد بسیار نادر است، مگر این که طرف مقابل به قدری اپلیکیشن نصب کرده باشد که نتواند آن چیزی که میخواهد را پیدا کند.
پرداخت با موبایل
همچنین برای پرداخت با گوشی هوشمند یا ساعت هوشمندتان میتوانید از فناوری nfc استفاده کنید. برای این منظور باید یک اپلیکیشن مانند گوگل پی را دانلود و سپس اطلاعات کارت خود را وارد کنید. حالا فقط کافی است با گوشی خود در هر فروشگاهی که ترمینال پرداخت بدون تماس دارد هزینهها را بپردازید. یک ترفند عالی برای زمانی که پول نقد یا کارتتان همراهتان نیست.
ارتباط با تگهای nfc
تگهای nfc «تگها» یا «استیکرهای» کوچک فیزیکی حاوی چیپهای NFC هستند که میتوانند برای نشان دادن هر گونه اطلاعاتی روی گوشی هوشمند شما برنامهریزی شوند.
معمولا یک تگ NFC حاوی لینکهایی به یک آدرس وب است، ولی همچنین میتواند با گوشی شما کارهای خاصی را انجام دهد مانند روشن کردن وایفای یا خاموش کردن صدای زنگ آن.
بخواهیم فناوری nfc را از این نظر با فناوری فعلی QR مقایسه کنیم، بینیازی از یک «اپلیکیشن اسکنر» است: اطلاعات فورا در دسترستان قرار میگیرد.
آیا فناوری nfc امن است؟
ارتباطات NFC در هوا رخ میدهند و هیچ حفاظت واقعی در برابر شنود یا حملاتی که اغلب اوقات از آنها به اسم شخصی میانی یاد میشود، وجود ندارد.
گرچه، به علت وابستگی عملکرد nfc به نزدیک بودن دو دستگاه به یکدیگر، این آسیبپذیریها چندان مشکل بزرگی نیستند. به هر حال، یک هکر برای دزدی اطلاعاتتان به کمک فناوری nfc باید در چند سانتیمتری دستگاه شما باشد.
اگر از سرویسهایی مانند گوگل پی استفاده میکنید، با خیال راحت میتوانیم بگوییم اطلاعات کارت اعتباری شما هرگز منتقل نمیشود. بلکه، از یک شماره حساب دیجیتالی برای شناسایی جزیات پرداخت شما استفاده میشود.
چه دستگاههایی nfc دارند؟
فهرست دستگاههای مجهز به فناوری nfc هر روز بیشتر میشود. سایت NFC World برای پیگیری دستگاههایی که از این فناوری استفاده میکنند تقریبا فهرست بهروزرسانی شدهای از آنها دارد. دستگاههای اندرویدی زیادی چیپ NFC دارند و تمامی آیفونها از نسل ششم به بعد مجهز به آن بودند.
nfc در دستگاههای اپل
اپل به مدت خیلی طولانی دستگاههای مجهز به NFC خود را برای پرداخت با موبایل محدود کرده بود. گرچه، جدیدترین آیفونها از جمله گوشی آیفون 11 پرو، 11 پرو مکس و 11 همچنین از طریق اپلیکیشن Launch Center Pro از تگهای nfc پشتیبانی میکنند.
فناوری nfc همچنین به آیپدها از آیپد پرو، آیپد ایر 2 و نسل سوم آیپد مینی اضافه شد. برای این که فهرست کاملی از دستگاههای اپل را با پشتیبانی از NFC به همراه محدودیتهایی که در استفاده از سرویس اپل پی دارند ببینید، به این صفحه پشتیبانی اپل بروید.
nfc در گوشیهای اندرویدی
اگر یک دستگاه اندرویدی با نسخه 4.0 به بعد دارید، میتوانید از سرویس گوگل پی استفاده کنید. اگر یک دستگاه سامسونگ دارید، قادر به استفاده از سرویس سامسونگ پی نیز هستید.
گوشیهای اندرویدی با نسخه اندروید 4.4 یا بالاتر میتوانند از Android Beam استفاده کنند که اجازه به تبادل تقریبا هر گونه اطلاعاتی را میدهد از جمله ویدئوهای یوتیوب، صفحات وب یا اطلاعات تماس.
از بخش تنظیمات گوشی خود میتوانید Android Bea را فعال کنید. در هر گوشی مسیر انجام تنظیمات آن متفاوت است ولی به عنوان مثال در گوشی گلکسی اس 10 باید به مسیر Settings > Connections > NFC and payment بروید.
ابتدا تاگل NFC را فعال کنید، سپس با پیدا کردن Android Beam تاگل آن را نیز روشن کنید.
مقایسه فناوری nfc با بلوتوث
شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد nfc در مقایسه با سایر فناوریهای بیسیم چطور است؟ ممکن است فکر کنید با توجه به حضور گسترده بلوتوث طی سالهای گذشته، استفاده از nfc معنایی ندارد.
گرچه چندین تفاوت فنی مهم بین این دو وجود دارد تا nfc تحت شرایط خاصی به مراتب بهتر باشد. مهمترین استدلالی که رای به برتری این فناوری میدهد نیاز به مصرف توان کمتر در مقایسه با بلوتوث است.
به عبارت دیگر این فناوری برای دستگاههای منفعل مانند تگهای تبلیغاتی که قبلا اشاره کردیم عالی است، چون میتوانند بدون یک منبع برق مهم کار کنند.
گرچه، این صرفهجویی در توان معایب مهمی دارد. مهمتر از همه، محدوده انتقال در مقایسه با بلوتوث به مراتب کوتاهتر است. با آن که فناوری nfc محدوده عملکرد تقریبا 10 سانتیمتری دارد، اتصالات بلوتوثی میتوانند از فاصله 10 متری یا بیشتر دادهها را از یک دستگاه به دیگری انتقال دهند.
عیب دیگر، سرعت آهستهتر nfc در مقایسه با بلوتوث است. حداکثر سرعت انتقال دادهها فقط 424 کیلوبیت در ثانیه است که اگر آن را با 2.1 مگابیت بر ثانیه بلوتوث 2.1 مقایسه کنید متوجه منظور ما میشوید.
اما nfc یک مزیت مهم دارد: ارتباط سریعتر. به علت استفاده از جفتشدن القایی و نیاز نبودن به جفت کردن دستی، برقراری یک ارتباط بین دو دستگاه کمتر از یک دهم ثانیه زمان میبرد. با آن که ارتباطات مدرن بلوتوثی واقعا سریع هستند، ولی NFC همچنان در بعضی موارد خاص، به عنوان مثال پرداخت با موبایل فوقالعاده مفید است.
سرویسهای سامسونگ پی، اندروید پی و حتی اپل پی از فناوری nfc استفاده میکنند، گرچه عملکرد سرویس سامسونگ در مقایسه با سایرین کمی فرق دارد. با آن که بلوتوث برای ارتباط بین دو دستگاه برای انتقال فایل، به اشتراکگذاری ارتباطات با اسپیکرها و موارد متعدد دیگر بهتر است، به نظر ما NFC همیشه به لطف پرداخت با موبایل در این دنیا جایگاه خودش را خواهد داشت.
به عنوان جمعبندی این مطلب باید بگوییم فناوری nfc در موبایل سادهترین راه برای برقراری ارتباطات بین دستگاههای الکترونیکی است و سریعترین راهحل را برای انتقال فایل بین دو دستگاه نزدیک به یکدیگر فراهم میکند.
امیدواریم با توضیحات بالا به سوالاتی مانند nfc در موبایل به چه معناست، کاربرد nfc در موبایل چیست و سیستم nfc در موبایل چیست پاسخ داده باشیم.
منبع: androidpit.com