بر روی هلو تازهای که برای خوردن آن هیجان زده بودید، ناگهان یک لکه سفید بزرگ ظاهر میشود. یا بر روی آخرین تکه از نان ساندویچ، چند نقطه سبز رنگ ظاهر میشود. آیا اگر قسمت کپک زده آن را جدا کنیم و بقیه را مصرف کنیم، کار بی خطر و صحیحی است؟
کپک روی غذا معمولاً به صورت یک ناحیه سفید یا سبز ظاهر میشود که اغلب بافت فازی ریش ریش دارد. کپک میتواند روی سطح غذا پخش شود و یا تنها روی یک قسمت ظاهر شود. در حالی که ممکن است به نظر برسد که رشد کپک تنها روی سطح غذا است اما باید بدانیم که کپک، قارچی است با ساختار مشابه به گیاه که دارای ریشه، ساقه و هاگ است. ریشههای کپک، با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند و کاملاً عمیق رشد میکنند. ساقه و هاگها همانهایی هستند که شما روی سطح غذاها میبینید. هاگها میتوانند در هوا پخش شوند و در نتیجه باعث گسترش کپک بر روی سطح غذا و غذاهای کناری شوند.
شما این جمله را شنیدهاید که «یک سیب خراب، همه سیبها را خراب میکند». اگرچه کپک روی یک قسمت از غذا رشد میکند اما میتواند به سرعت بر روی غذاهای کناری گسترش یابد.
همه کپکها بد نیستند و برخی از آنها، بخشهای عادی یک غذا هستند. بعضی از پنیرها مانند Roquefort، دارای «رگههای» آبی-سبز است. برای رسیدن به این کیفیت، پنیر سازان یک نوع سالم و خوراکی کپک را در طول فرآیند تولید اضافه میکنند. پنیرهای حاصل، خامهای، بسیار محبوب و به راحتی قابل خوردن و بی خطر هستند. گرچه به طور تعجب آوری دارای بوی بدی هستند.
اما بقیه کپکها میتوانند مشکل ساز شوند. برخی از آنها باعث واکنشهای آلرژیک شده و یا باعث تنشهای تنفسی میشوند، به همین دلیل شما نباید یک محصول کپک زده را بو کنید. و برخی از کپکها مواد سمی مایکوتوکسین تولید میکنند که میتواند باعث بیماری جدی شود.
پس آن هلو خوشمزهای که به دنبالش بودیم چه میشود؟ با توجه به بافت نرم و محتوای رطوبتی آن، احتمال وجود آلودگی بیشتری فراتر از سطح کپک زده آن وجود دارد. بهتر است به جای اینکه با خوردن آنها مریض شویم، آنها را دور بیاندازیم.
همان طور که تمام غذاهای کپک زده نباید مستقیماً در سطل زباله انداخته شوند، برخی از آنها نیز نباید مصرف شوند. این اتفاق معمولاً برای اکثر غذاهایی که نرم و مرطوب هستند رخ میدهد، زیرا کپک نسبت به آنچه به نظر میرسد، خیلی عمیقتر رشد میکند. به عنوان مثال، در صورت دیدن کپک بر روی این چیزها، آنها را دور بیندازید: گوشتهای یخ زده، هات داگ، گوشت پخته شده، حبوبات پخته شده یا پاستا، کره بادام زمینی، آجیل، پنیرهای نرم، ماست و خامهترش.
مرباها و ژلهها باید با دیدن اولین نشانه از کپک دور ریخته شوند، زیرا ممکن است حاوی مایکوتوکسین باشند. در نهایت، محصولات پخته شده و نانها نیز باید دور ریخته شوند، نباید قسمت کپک زده را جدا کنید و بقیه را مصرف کنید. کاملاً دور بریزید.
پنیرهای سفت و میوهها و سبزیجات سفت میتوانند بعد از برش ناحیه کپک زده مصرف شوند. اطمینان حاصل کنید که حداقل 2.5 سانتی متر از سطح کپک زده را برش بزنید و حتماً چاقویی را که با کپک تماس داشته، تمیز کنید زیرا اگر تمیز نکنید باعث آلودگی مجدد میشود. شاید دور ریختن کل محصول، ناراحت کننده باشد اما بههرحال بهتر است همیشه با احتیاط کار کنید.