ایکس باکس سری ایکس یک هیولا خواهد بود. روی کاغذ، قدرت خام این کنسول اکثر کامپیوترهای گیمینگ امروزی را کنار میزند ولی برای طرفداران کامپیوترهای شخصی این قدرت چه معنایی دارد؟ حقیقت را بگوییم، هنوز اطلاعات زیادی در مورد کنسول جدید مایکروسافت یا وضعیت سختافزار کامپیوتر در سال جاری نمیدانیم. ولی براساس مشخصاتی که مایکروسافت هفته گذشته از این کنسول منتشر کرد، میتوانید حدسهایی درستی بزنید.
سری ایکس از یک پردازنده AMD Zen 2 و یک NVME SSD استفاده خواهد کرد تا قابلیتهای پردازش مدرن و سرعت حافظه ذخیرهسازی بالا برای کاهش زمان بارگذاری داشته باشد. ولی در حقیقت، کارت گرافیک AMD RDNA2 این کنسول ستاره نمایش است و مشخصا گیمرهای کامپیوتری حتی هنوز نمیتوانند آن را بخرند.
این کارت گرافیک 12 ترافلاپس قدرت محاسباتی دارد یعنی میتواند در عرض یک ثانیه 12 تریلیون عملیات ممیز شناور را انجام دهد. به عبارت دیگر با کنسولی با دو برابر سرعت بیشتر از ایکس باکس وان ایکس که سریعترین کنسول فعلی در بازار است و تقریبا سه برابر با سرعت بیشتر از پلیاستیشن 4 پرو روبرو هستیم.
این جهش عملکردی است که از نسل بعدی سختافزار انتظار داریم و حتی نکته شگفتانگیزتر این است که پردازنده گرافیکی سری ایکس همچنین به مراتب در مقایسه با اکثریت کارتهای گرافیک امروزی کامپیوترهای شخصی سریعتر است. تنها کارت گرافیک 14.2 ترافلاپ RTX 2080 انویدیا از آن بهتر است، کارت گرافیکی که قیمت 1200 دلار آن فراتر از بودجه اکثر کاربران است.
گیمرهای کامپیوتری معمولا به دنبال پردازندههای گرافیکی ارزانتر مانند Radeon RX 5700 شرکت AMD و RTX 2060 Super انویدیا هستند که به ترتیب قیمتی حدود 300 و 400 دلار دارند.
با آن که این کارتهای گرافیک به خوبی قادر به استفاده با نمایشگرهای با دقت فول اچدی و 1440p هستند، ولی نمیتوانند به استاندارد دقت 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه برسند که مایکروسافت برای سری ایکس در نظر گرفته است.
پس بنابراین ممکن است سوال کنید باید سختافزار گیمینگ خود را دور بیاندازید و آن را با یک کنسول ایکس باکس سری ایکس جایگزین کنید؟ احتمالا خیر.
اما کنسول بازی جدید مایکروسافت یک تغییر در دنیای گیمینگ مدرن را نشان میدهد، دنیایی که در آن بازیکنان کامپیوترهای شخصی همیشه مزیت برتری سختافزاری را ندارند. این شرایط ما را به یاد اواسط دهه 90 میاندازد، یعنی زمانی که پلیاستیشن پیش از این که اکثر کامپیوترها قادر به پردازش محتوای سه بعدی باشند، بازیهای با طراحی گرافیکی سهبعدی را پشتیبانی میکرد.
بنابراین، مطمئن هستم به فکر شما نیز خطور کرده است که پلیاستیشن 5 چطور کنسولی خواهد بود. در حال حاضر، ما تنها براساس اطلاعاتی که خود سونی منتشر کرده است میدانیم یک پردازنده سری رایزن AMD و یک پردازنده گرافیکی RDNA دارد، ولی نمیدانیم چقدر به سختافزار سری ایکس شباهت دارند. ما همچنین میدانیم زمان بارگذاری بازیها در این کنسول به لطف استفاده از درایوهای حالت جامد سریعتر خواهد بود.
مورد قابل توجه دیگر این است نسل بعدی کنسولهای مایکروسافت و سونی هر دو از قابلیتی به اسم ray tracing (ردیابی اشعه) پشتیبانی خواهند کرد تا بازتابهای نور و نورپردازیها واقعگرایانهتر باشند. در کامپیوترهای شخصی تنها در حال حاضر سری کارتهای گرافیک RTX از آن پشتیبانی میکنند و استفاده از چنین قابلیتی میتواند تاثیر قابل توجه روی کیفیت بازیهایی بگذارد که واقعا به آن تکیه دارند مانند بازی Control.
جالب خواهد بود ببینیم آیا معماری اصلاحشده RDNA شرکت AMD ردیابی اشعه در مقایسه با سختافزار انویدیا بهتر اشعهها را ردیابی خواهد کرد یا نه.
اما سوال واقعی در مورد ایکس باکس سری ایکس این است: چقدر باید برای خرید آن هزینه کنید؟ در حال حاضر تنها باید حدس بزنیم. نسل ابتدایی این کنسول ایکس باکس وان با قیمت 499 دلار به همراه لوازم جانبی کینکت که سرنوشت موفقی نداشت وارد بازار شد، در حالی که قیمت پلیاستیشن 4 صد دلار کمتر بود. این اختلاف قیمت و کتابخانه بهتر از بازیهای انحصاری کافی بود تا سونی در نسل ابتدایی یک شروع بهتر داشته باشد.
ایکس باکس وان ایکس نیز در مقایسه با پلیاستیشن 4 پرو در زمان عرضه صد دلار گرانتر بود، گرچه این تفاوت کمی بیشتر قابل بخشش بود چون اهالی ردموند طرفداران خود را هدف قرار داده بودند. من تعجب نخواهم کرد که مایکروسافت قیمت را مجددا 499 دلار اعلام کند، ولی با توجه به افزایش به طور کلی هزینههای سختافزار محاسباتی به علاوه جایگاهیابی برند سری ایکس به سمت طرفداران این کنسول، قیمت محتمل است به 550 دلار یا حتی 600 دلار برسد.
در همین حین، سونی در مورد قیمت پلی استیشن 5 حرف زیادی نمیزند. شایعات ادعا میکنند این کنسول یک پردازنده گرافیکی با سرعت اندکی آهستهتر از سری ایکس دارد، بنابراین معقول است قیمت آن را کمتر تصور کنیم. ولی مجددا باید بگوییم هیچ چیز مشخص نیست. مایکروسافت همچنین گفته میشود در حال برنامهریزی برای ساخت یک کنسول ارزانتر و با قدرت کمتر با اسم رمزی لاکهارت است که یک محصول ردهابتدایی مناسبتر برای افرادی است که برایشان تجربه بازی با دقت 4K مهم نیست.
گرچه یک موضوعی که باعث میشود کامپیوترهای گیمینگ همیشه یک مزیت بارز نسبت به کنسولها داشته باشند انعطافپذیری است. شما همیشه میتوانید زمانی که یک کامپیوتر گیمینگ قدیمی میشود با یک کارت گرافیک جدید، رم بیشتر و هارد بهتر آن را بهروزرسانی کنید.
اما کنسولها به همان سختافزاری که با آن عرضه میشوند محدود خواهند بود. همین قضیه باعث شد مایکروسافت و سونی در اواسط این نسل از کنسول خود دو محصول وان ایکس و PS4 Pro را وارد بازار کنند، چون نسل ابتدایی این کنسولها قادر نبودند بازیها را روی تلویزیونهای جدید 4K مصرفکنندگان با این دقت رندر کنند.
با توجه به قدرتی که کنسول ایکس باکس سری ایکس مایکروسافت خواهد داشت، هرگز محصولی نخواهد بود که مجبور شوید قطعات آن را تعویض کنید. به عنوان ختم کلام باید بگوییم گیمرهای کامپیوتری خیالتان راحت باشد، سختافزار شما هنوز مفید است.
منبع: engadget.com