در طول سالهای گذشته، هوش هیجانی یا EQ به موضوع محبوب و داغی در بین مدیران و رهبران تبدیل شده است. به عنوان مشاور شرکتها در هر اندازهای برای آموزش مواردی مانند رهبری و مهارتهای نرم، میتوانم به شما بگویم که هوش هیجانی در حال حاضر موضوعی است که در محیط کار امروزی و به ویژه در بین رهبران نیاز به توسعه بیشتر دارد. ولی هوش هیجانی واقعا چیست و چرا اینقدر اهمیت دارد؟
طبق گفته تراویس بردبری بنیانگذار شرکت تلنتاسمارت و نویسنده کتاب «هوش هیجانی 2.0»، هوش هیجانی عبارت است از «توانایی مدیریت موثر خودمان و روابطمان و این قضیه همچنین یک شاخص مهم در بحث پیشبینی عملکرد شغلی است.»
تحقیقات فعلی اشاره میکنند که هوش هیجانی روی عملکرد و سطح موفقیت حوزههایی از جمله حفظ مشتری، افزایش فروش، رهبری، مدیریت و موارد متعدد دیگر تاثیر میگذارد.
مدیران و رهبران با توجه به چنین تاثیرات مهمی باید هوش هیجانی خود را درک کنند و بهبود بخشند تا بتوانند از اثرات آن در محیط کار بهره ببرند.
خوشبختانه هوش هیجانی شما میتواند در دو بخش مهم قرار گیرد که عبارتند از آگاهی شخصی و آگاهی اجتماعی.
آگاهی شخصی
آگاهی شخصی یا خودشناسی به معنای آگاهی کامل از احساساتتان و نحوه بیان آنها تحت شرایط گوناگون است. افرادی که خودشان را میشناسند نسبت به رشد و توسعه شخصی خود تعهد دارند. برای بالا بردن سطح خودشناسی، باید خودتان را صادقانه توسط تستهای شخصیتشناسی مانند تست مایرز بریگز محک بزنید.
گرچه، خودشناسی تنها در مورد نحوه واکنش نشان دادن نسبت به موقعیتهای خاص و عواملی که شما را تحریک به ابراز واکنشهای احساسی میکنند نیست. همچنین در مورد استفاده از این دانش برای کنترل واکنشهایتان است.
کنترل احساساتتان به این معنا نیست که باید جلوی تجربه آنها را بگیرید. به این معنا است که بتوانید متوجه شوید خشمگین یا عصبانی هستید، درک کنید نشان دادن این خشم در مواقع خاص درست نیست و با وجود احساسات درونی که دارید آرام بمانید.
همچنین به معنای پذیرش انتقادها چه مثبت و چه منفی است و استفاده از آنها به عنوان یک اصل برای بهبود و توسعه شخصی. چنین بازخوردهایی همچنین میتواند به شما در ارزیابی خودتان و واکنشهای عاطفیتان کمک کند.
شرکت مجدد در یک تست مایرز بریگز نشان نخواهد داد در این زمینه پیشرفت داشتید یا نه، ولی به دست آوردن بازخورد همکارانتان میتواند به شما کمک کند بررسی کنید چقدر سطح هوش هیجانی خود را بالا بردید.
خودشناسی به شما اجازه برقراری ارتباط بهتر را میدهد. چون میتوانید نحوه واکنش خود نسبت به موقعیتها و افراد خاص را کنترل کنید، میتوانید در محیط کار یا حتی در زندگی شخصی خود جلوی بحث و جدلهای های بیخود را بگیرید.
به عنوان مثال، زمانی که احساس میکنید خشمگین هستید به جای فریاد زدن و داد و بیداد کردن، یک نفس عمیق و آرامشبخش میکشید تا بتوانید با آرامش و ذهن شفاف به مشکل رسیدگی کنید. این کار به شما اجازه میدهد جلوی بدتر شدن ماجرا را بگیرید.
آگاهی اجتماعی
آگاهی اجتماعی به توانایی ما در همدردی با دیگران اشاره میکند. به عبارت دیگر، حساسیت ما نسبت به عواطف و احساسات سایرین و همچنین تمایل ما به احترام به دیدگاه سایر افراد است.
آگاهی اجتماعی همچنین به معنای صادق بودن و احترام گذاشتن به دیگران است. با توجه به دانشی که نسبت به نحوه واکنش اطرافیان خود دارید، میتوانید برای واکنشهای آنها آماده شوید.
به عنوان مثال، به عنوان مدیر یا رهبر در برههای از زمان مجبور به اعمال تغییرات در شرکت خود خواهید شد و میتوانید پیشبینی کنید که تعدادی از کارمندانتان نسبت به این تغییرات واکنش منفی نشان خواهند داد. بنابراین، همچنین میتوانید برنامهریزی کنید تا مطمئن شوید به نگرانیهای آنها رسیدگی میشود که همین قضیه کمک به جلوگیری از اکثر برخوردها و بحثهایی میکند که در زمان بروز تغییرات رخ میدهند.
آگاهی اجتماعی مانند آگاهی فردی شما همچنین میتواند تواناییتان برای برقراری ارتباط نه تنها در محیط کار بلکه در گفتگوهای روزمره را نیز بهتر کند. برای این که آگاهی اجتماعی خود را بالا ببرید، با مشاهده رفتار افراد اطراف خود تمرین کنید.
دقت کنید چه چیزهایی آنها را تحریک به نشان دادن واکنش عاطفی میکند. افراد زمانی که از نظر عاطفی برانگیخته میشوند علایم خاصی را نشان میدهند. به عنوان مثال، اکثر افراد زمانی که خشمگین هستند سنگین نفس میکشند.
رنگ صورت برخی از افراد سرخ میشود، در حالی که سایرین اخم میکنند و روی پیشانی آنها چین شکل میگیرد. تمامی اینها نشانههایی برای افرادی است که یک واکنش منفی نسبت به رفتار یا گفتار شما در یک موقعیت خاص دارند.
آگاهی از این سرنخها به شما اجازه میدهد دست به کار شوید تا اطمینان به دست آورید قبل از این که از نظر احساسی منفجر شوند جلوی این قضیه را بگیرید.
به عنوان یک مدیر یا رهبر با هر ظرفیتی در محیط کار، افزایش سطح هوش هیجانیتان روابط روزانهتان را بهبود خواهد بخشید. یک مزیت هوش هیجانی بالا توسعه توانایی گردهمآوری گروهی از افراد و همکاری با آنها برای رسیدن به یک هدف مشترک است.
چون شما واکنشهای عاطفی آنها را درک میکنید، میدانید چه چیزی بگویید یا انجام دهید تا آنها برای تلاش بیشتر انگیزه پیدا کنند و تیم با سرعت بیشتری به سمت یک هدف مشترک حرکت کند.
از طرفی فراموش نکنید آگاهی شخصی و آگاهی اجتماعی همچنین میتواند به شما در مدیریت روابط فردیتان، افزایش کیفیت زندگیتان در داخل و بیرون از اداره کمک کند.
منبع: entrepreneur.com