شک نسبت به اعتبار مقالات ویکیپدیا به چندین دلیل منطقی است، یکی از مهمترین آنها وجود اطلاعات قدیمی است که فقط ادیتورهای انسانی باید آنها را بهروزرسانی کنند.
با آن که رباتهایی برای ویرایش مقالات ویکیپدیا وجود دارد ولی عملکرد آنها معمولا محدود به قالبهای از پیش تعیین شده بهروزرسانی یا مبارزه با خرابکاری در ویکیپدیا است.
موسسه فناوری ماساچوست (MIT) ممکن است یک راهحل مفیدتر (و شاید بهتر بگوییم شیکتر) برای این قضیه داشته باشد. محققان این موسسه موفق به توسعه یک سیستم هوش مصنوعی شدهاند که به صورت خودکار جملات قدیمی را در مقالات ویکیپدیا بهروزرسانی کرده ولی در این حین لحن انسانی آنها را حفظ میکند.
این سیستم یادگیری ماشینی به نحوی آموزش داده شده است تا تفاوتها در یک جمله از مقاله ویکیپدیا و جملهای که ادعا میشود حقایق جدید را در خود دارد تشخیص دهد. اگر هرگونه تناقضی در بین دو سیستم دیده شود، این سیستم از یک «پوشاننده خنثی» استفاده میکند تا کلمات متناقضی که باید پاک شده و کلماتی که حتما باید حفظ شوند را مشخص کند.
پس از آن یک فریمورک انکودر- دیکودر (رمزنگار – رمزگشا) مشخص میکند جملات ویکیپدیا چطور با استفاده از نمایش هر دو جمله قبلی و جمله جدید ادعاشده بازنویسی شوند.
از این سیستم همچنین میتوان برای تکمیل دیتابیسهایی استفاده کرد که هدف آنها آموزش رباتهای تشخیصدهنده اخبار جعلی است تا در نتیجه آن دقت بیشتر شده و از تعصبات انسانی کم شود.
این فناوری در حالت فعلی کاملا آماده نیست. در ارزیابیهای انسانی به دقت این هوش مصنوعی برای بهروزرسانی حقایق امتیاز 4 از 5 و برای گرامر 3.85 از 5 داده شده است.
بدون شک این سیستم از سایر سیستمهای موجود تولید متن بهتر است ولی با وجود این عملکرد آن طوری است که متوجه تفاوت آن با یک انسان میشوید. گرچه اگر محققان بتوانند این هوش مصنوعی را بهتر کنند، استفاده از آن برای ویرایشهای کوچک در ویکیپدیا، مقالات خبری یا سایر اسنادی مفید است که در آن لحظات استفاده از یک ادیتور انسانی امکانپذیر نیست.
منبع: engadget.com