مقاله جدیدی از ساندار پیچای مدیر ارشد اجرایی شرکتهای گوگل و آلفابت در نشریه «فایننشیال تایمز» چاپ شده است. در این مقاله او به صراحت اعلام میکند «هیچ جای سوال برای من ندارد که هوش مصنوعی باید قانونمند شود. این موضوع آنقدر مهم است که نتوان بیخیال آن شد.»
پیچای در این مقاله پس از شرح رابطه خود با این فناوری و ارائه چندین مثال در مورد عواقب منفی و ناخواسته این نوآوری گفته است با آن که هوش مصنوعی قدرتمند و مفید است ولی ما باید «خطرات بالقوه آن را با فرصتهای اجتماعی» به تعادل برسانیم.
البته، این درخواست برای «ایجاد تعادل» یک سری سوال در مورد شدت سختگیری قوانینی به وجود میآورد که پیچای خواهان آنها است.
پیچای میگوید مهم است جوامع بینالمللی در مورد مسائل قانونی به یک توافق برسند. سپس او به نحوه استفاده شرکت آلفابت از هوش مصنوعی اشاره میکند که میتوان از آن به عنوان قوانین استفاده کرد.
او ادعا میکند قوانین و سیستمهایی که آلفابت در رابطه با هوش مصنوعی به کار گرفته است به این شرکت در جلوگیری از تبعیضها و اولویتبندی امنیت و حریم خصوصی مردم کمک میکند. گرچه خود این موضوع جای بحث دارد که آلفابت چقدر در این زمینهها موفق عمل کرده است.
او همچنین میگوید این شرکت از هوش مصنوعی «برای پشتیبانی از نظارت عظیم بر مردم یا تخطی از قوانین انسانی» استفاده نخواهد کرد.
از طرفی با آن که گوگل نرم افزار تشخیص چهره که به سادگی بتوان از آن سوء استفاده کرد را نمیفروشد (برخلاف بعضی از رقبایش)، نگرانی جدی در مورد این قضیه وجود دارد که گوگل و خانواده آن برای حقوق انسانی یک تهدید وسیع را به وجود آورند.
گرچه یک نکته که پیچای به آن اشاره میکند غیرقابل انکار است یعنی «قوانینی که روی کاغذی باقی میمانند بی معنا هستند.»
در حال حاضر نیاز به قانونمندی هوش مصنوعی کمتر بررسی شده است. ولی همانطور که وضع این قوانین مهم است، باید یک سازمان قانونی با اختیار استفاده از این قوانین وجود داشته باشد.
اگر هیچ مجازات قابل توجهی برای شرکتهایی که از قوانین تخطی میکنند یا افرادی که از هوش مصنوعی سوءاستفاده میکنند وجود نداشته باشد، این قوانین معنایی نخواهند داشت.
منبع: engadget.com