چه ارتباطی میان خواب‌های آشفته و رضایت شغلی ما وجود دارد؟

توسط عباس رهامی
خواب های آشفته در مورد کار

برای همه ما پیش آمده که نیمه شب در میانه یک رؤیای ترسناک یا عجیب و غریب از خواب بپریم. لابد برای شما هم این سؤال پیش آمده که این خواب‌های بی‌ربط و با ربط از کجا می‌آیند؟ علم خواب شناسی علمی کامل نیست و هنوز ناشناخته‌های زیادی در مورد آن وجود دارد. بیشتر مواقع از این علم انتظارات اشتباه داریم و آن را با فالگیری و پیش بینی آینده و … اشتباه می‌گیریم. ولی در حقیقت خواب‌های ما نه آن‌قدر که فکر می‌کنیم بی‌معنی هستند و نه آن‌قدر که برخی تصور می‌کنند، از حوادث آینده یا عالم غیب خبر می‌دهند. تحلیل و بررسی رؤیاها یکی از راه‌های پیدا کردن افکار و تمایلات درونی ماست. مثلاً نداشتن رضایت شغلی ممکن است به نحوی غیرمنتظره بر خواب‌های آشفته ما تأثیر بگذارد.

بررسی خواب‌ها علاوه بر اینکه به دست یافتن به احساسات و مشکلات عمیق ما کمک می‌کند، باعث می‌شود کیفیت خوابمان بهتر شود که این خود به‌طور مستقیم بر کیفیت زندگی، عملکرد و موفقیتمان تأثیر می‌گذارد. کسانی که استرس و فشار بیشتری در طول روز تحمل می‌کنند به‌طور کلی احتمال داشتن خواب‌های آشفته بیشتری دارند. ذهن آن‌ها در طول شب مرتباً سناریوها، اتفاقات و خاطراتی که در محیط کار تجربه کرده است را بازسازی و مرور می‌کند.

طبق بررسی‌هایی که بر روی بیش از 1000 کارمند انجام شده، اکنون می‌دانیم بیشترین خواب‌های آشفته تکرار شونده در میان این افراد چیست. خواب‌هایی که می‌توانند به‌طور غیرمستقیم بر رضایت شغلی و عملکرد هر فرد تأثیر بگذارند.

بیشتر ما در طول 8 ساعت خواب شبانه پیشنهاد شده (و حداقل 7 ساعت)، همان کارهایی را می‌کنیم که در طول روز به آن مشغول هستیم. به همین دلیل است که مشکلات مربوط به کار به‌راحتی می‌توانند به خواب‌های ما نفوذ کنند و آن را تحت تأثیر قرار دهند. طبق پرسشنامه‌های پر شده مشخص شده که بیشتر از 38 درصد از کارمندان خواب‌هایی منفی نگرانه در مورد کارشان دارند و در این میان تنها 18 درصد هستند که خواب‌های خوب می‌بینند.

5 مورد از رایج‌ترین خواب‌های مرتبط به کار این موارد هستند:

  • اشتباهات بزرگ و جبران نشدنی
  • دیر رسیدن سر کار
  • داشتن یک روز معمولی سر کار
  • عدم آمادگی برای کار
  • از دست دادن ضرب العجل و عدم تحویل به‌موقع پروژه یا کار

این خواب‌های منفی نگرانه نشان می‌دهند که چطور ما بخش بزرگی از زندگی‌مان را دائماً در ترس و نگرانی از موقعیت‌های خجالت آور یا ناامید کننده که ممکن است برایمان پیش بیاید می‌گذرانیم. و این تصورات و افکار مشخصاً فقط محدود به محیط کار نمی‌شوند چرا که اگر حتی در باقی اوقات روز هم به سراغمان نیایند، حداقل در طول خواب شبانه مزاحممان می‌شوند.

نظر سنجی انجام شده همچنین مشخص می‌کند کارمندانی که بیشتر از 4 روز در هفته سر کار حاضر می‌شوند بیشتر از دیگران تفکرات منفی در ذهن خود پرورش می‌دهند. از طرف دیگر برای بالا بردن بازدهی، در بیشتر مواقع لازم است که افراد باهم همکاری داشته باشند که حضور فیزیکی در محیط کار را می‌طلبد. چالش اصلی در این است که بدون گرفتن چنین تأثیر منفی از محیط کار، بتوانیم هم چنان با حضور در محیط کار به بالاترین بازدهی برسیم.

 

چه زمانی خواب‌های آشفته به کابوس تبدیل می‌شوند؟

خواب‌های مرتبط با محیط کار نشان دهنده وضعیت و کیفیت رابطه‌ای هستند که ما با شغل و محیط کار خود داریم. موقعیت‌های پر استرس و پر تنش خیلی ساده می‌توانند در ذهن ما جای خوش کنند و به لحظاتی ترسناک و تاریک و فراموش نشدنی تبدیل شده و به‌صورت کابوس در خواب‌های شبانه ظاهر شوند.

کارمندانی که بازدهی پایین‌تری دارند معمولاً بیشتر از همه چنین خواب‌هایی را تجربه می‌کنند. مهم‌ترین عوامل ایجاد استرس در محیط کار شامل این موارد هستند:

  • نداشتن مهارت کافی برای انجام کار، 76 درصد
  • ارتباط ناموفق و ضعیف باهم کاران، 76 درصد
  • نداشتن استقلال و اختیار، 73 درصد
  • ارتباط غیر مؤثر با رئیس و نفرات بالا دستی، 73 درصد
  • و محیط کاری نامناسب، 73 درصد

کابوس‌ها و خواب‌های آشفته نشانه‌های مهمی هستند که باید به‌شدت به آن توجه کرد. زمانی که این خواب‌های آشفته بیشتر می‌شوند باید بیشتر مراقب وضعیت سلامت روانی‌مان باشیم. باید به دنبال راهی باشیم تا فشارها، استرس و تمام تأثیر منفی محیط کار بر خودمان را تا حد امکان خنثی کنیم.

 

ارتباط خواب‌ها و موفقیت

واقعیت آن است که حتی برترین و موفق‌ترین افراد هم با مشکلات مختلفی در محیط کارشان مواجه می‌شوند. آن‌ها هم گاه و بی گاه خواب‌های آشفته را تجربه می‌کنند و از تأثیرات منفی تمام استرس‌ها و تنش‌ها در امان نیستند. ولی این به معنی آن نیست که رسیدن به آرامش و خواب خوب غیرممکن است. شاید این کار برای مشاغل پر استرس سخت‌تر باشد ولی استقامت و پیگیری در طولانی مدت نهایتاً نتیجه می‌دهد و به بهبودی وضعیت روحی کمک می‌کند.

برای کنترل استرس‌های کاری می‌توان از چنین استراتژی‌هایی استفاده کرد:

  • خواب به‌موقع: سعی کنید زودتر از وقت معمول بخوابید
  • محیط کاری جداگانه: اگر امکان دارد محیط کارتان را از فضای کارهای دیگر جدا کنید. این مورد به‌خصوص برای کسانی که کارهای خانگی دارند بسیار مهم است.
  • مرتباً تمرینات ریلکسیشن و آرامش ذهن را تمرین کنید و راه‌های مختلف برای از بین بردن استرس‌ها و تنش‌ها را بررسی کنید.

داشتن خواب بهتر نشان دهنده وضعیت روحی بهتر، بازدهی بالاتر، انگیزه بیشتر و در نهایت احتمال موفقیت بیشتر است. کارکنانی با آرامش و سلامت روانی بالاتر طبیعتاً با سرعت بیشتری به‌سوی موفقیت حرکت می‌کنند و رضایت شغلی بیشتری دارند. اگر هنوز از این دسته افراد محسوب نمی‌شوید، همین حالا بهتر است دست به کار شوید و زندگی‌تان را برای حرکت به سمت موفقیت، مثبت‌تر کنید.

منبع: inc

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید