سیاه‌ترین ماده جهان ، سیاهچاله‌ای مینیاتوری ساخته بشر

توسط عباس رهامی
سیاه‌ترین ماده

اگر تحقیق و مطالعات علمی محدودیتی هم داشته باشند، قطعاً پول یکی از محدودیت‌ها نیست این را از الماس 2 میلیون دلاری که طعمه یک آزمایش علمی‌شده است به‌راحتی می‌توان فهمید. ناپدید شدن سرمایه‌های عظیم برای ما تجربه جدیدی نیست (!). ولی این بار دانشمندان هستند که دست به غیب کردن اشیاء گران قیمت زده‌اند. و این زمانی اتفاق افتاد که تیمی از محققین دانشگاه MIT تصمیم گرفتند سیاه‌ترین ماده جهان را روی یکی از باارزش‌ترین اشیائی که می‌توانستند پیدا کنند، امتحان کنند.

ماده جدیدی که محققین پیدا کرده‌اند در واقع یک پوشش نانوتیوب کربنی است که می‌تواند اشیاء سه بعدی را کاملاً بپوشاند و آن را به سیاهی مطلق تبدیل کند. حتی یک الماس زرد براق وقتی با این ماده پوشانده شود، عملاً از نظر ناپدید می‌شود! این ترکیب تقریباً 100 درصد نور تابش شده را به خود جذب می‌کند و به تعریف سیاه مطلق تا حد بسیار زیادی نزدیک شده است.

طبق گفته خود دانشمندان، این نانوتیوب که در حال حاضر سیاه‌ترین ماده جهان نام گرفته است، می‌تواند 99.996 درصد از نوری که به سطح آن می‌رسد را جذب کند. این میزان 10 برابر بیشتر از نرخ جذب نور سیاه‌ترین ماده تا پیش از این بوده است. عجیب‌تر اینکه این ماده در واقع کاملاً تصادفی کشف شده است. دانشمندان در حالی که مشغول طراحی فرآیندی برای رشد نانوتیوب های کربن بر روی سطح فویل آلومینیوم بودند، این ماده را کشف کردند. یکی از مشکلات کار با آلومینیوم و بسیاری از فلزات دیگر، اکسید شدن سطح آن در مجاورت اکسیژن است. این مسئله باعث می‌شد که خیلی سریع یک لایه اکسید آلومینیوم دسترسی نانوتیوب به فویل را مسدود کند.

برای رفع این مشکل، فویل آلومینیوم در محلول آب و نمک غرق شد و سپس به محیطی بدون اکسیژن منتقل شد تا زنجیره‌های کربنی که نانوتیوب را تشکیل می‌دهند، بتوانند بدون دردسر رشد کنند. آن چه در عمل اتفاق افتاد کمی با چیزی که دانشمندان انتظار داشتند متفاوت بود. آن‌ها متوجه شدند حلقه‌های کربنی تشکیل شده مثل هزاران رشته در هم پیچیده عمل کرده و فوتون‌های نور وارد شده به آن، در لا به لای تار و پود گم شده و جذب می‌شوند.

به این شکل محققین فهمیدند در واقع ماده‌ای تولید کرده‌اند که یکی از خواص آن جذب تقریباً 100 درصدی نور است. البته چشم انسان متوجه این شدت از تاریکی نمی‌شود. در واقع ما قادر به تفکیک میزان سیاهی مواد مختلف نیستیم. ولی آزمایشات نشان می‌دهند که این سیاه‌ترین ماده‌ای است که تا کنون به دست بشر تولید شده است. ویژگی‌ای که باعث شده مثل یک سیاهچاله کوچک عمل کند و الماسی درخشانی که در تصویر دیده می‌شود به‌طور کامل پنهان شود.

منبع: livescience

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید