همانطور که شایعات ادعا کرده بودند گوگل دیروز (12 شهریورماه) اندروید 10 را رسما منتشر کرد. منظور از انتشار برای گوشیهای هوشمند سری پیکسل این شرکت است. بهروزرسانی بیلد پایدار سیستم عامل جدید گوگل در اختیار گوشیهای Pixel، Pixel XL، Pixel 2، Pixel 2 XL، Pixel 3، Pixel 3 XL، Pixel 3a و Pixel 3a XL قرار گرفته است.
این بهروزرسانی همچنین بستههای امنیتی ماه سپتامبر را در خود دارد.
واقعا جای تعجب دارد نسل ابتدایی پیکسلها همچنان پشتیبانی میشوند، حتی با آن که رسما از دایره پشتیبانی رسمی گوگل برای دریافت بهروزرسانیهای پلتفرم این شرکت خارج شدند.
مانند تمامی بهروزرسانیهای اندروید گوگل، ممکن است اگر نگوییم هفتهها، روزها طول بکشد تا سایر دستگاهها آن را دریافت کنند. اگر نمیتوانید صبر کنید نسخه کامل و زیپ و ایمیج فکتوریهای اندروید 10 برای نصب دستی وجود دارند، البته اگر نحوه استفاده از آنها را بدانید.
برای اولین مرتبه شاهد هستیم گوگل در نامگذاری اندروید 10 از نام دسر و شیرینی استفاده نکرده است و البته شاید تاکیدی برای رشد و بلوغ این سیستم عامل باشد چون به هر حال به قلمروی عددهای دو رقمی رسیده است.
شاید مهمترین قابلیت سیستم عامل جدید که به درخواست کاربران زیادی بوده است تم تیره (Dark Theme) باشد که کاربران پیکسل از خیلی وقت نیاز به آن را اعلام کرده بودند.
علاوه بر این، غول دنیای جستجو یک سیستم مسیریابی جدید با ژستهای حرکتی اضافه کرده است تا به طور کامل نوار مسیریابی را حذف کند، گرچه باعث بروز مشکلاتی در مورد میانبر برگشت به عقب با عملکرد کشویی میشود که استفاده از آن هنوز در اپلیکیشنهای زیادی محبوب است.
نتیجه تصمیم گوگل مانند یک شمشیر دو لبه است؛ از یک طرف فضای نمایشگری بیشتری در اختیار دارید ولی در مقابل ثبات در تجربه کاربری را از دست میدهید.
سپس به قابلیت پاسخگویی هوشمند (Smart Replay) میرسیم که در بهروزرسانی جدید تنها فقط برای پاسخدهی نیست بلکه کاربر میتواند با آن کارهای مختلفی انجام دهد، به عنوان مثال اگر پیامی با یک آدرس یا ویدئو یوتیوب دریافت کردید، به سادگی با یک مرتبه ضربه زدن روی نوتیفیکیشن پیام میتوانید موقعیت آن آدرس را در اپلیکشن گوگل مپس باز کرده یا ویدئو را در اپلیکیشن یوتیوب مشاهده کنید. این قابلیت در بین تمامی اپلیکیشنهای پیامرسانی نیز کار میکند.
کاربر به کمک قابلیت کپشن زنده (Live Caption) همانطور که نام آن نشان میدهد میتواند برای هر ویدئو، پادکست و پیام صوتی در هر اپلیکیشنی از جمله فایلهایی که خود او ضبط میکند، کپشن بگذارد. این قابلیت ابتدا از پاییز امسال در اختیار دستگاههای پیکسل قرار میگیرد.
سپس به گزینههای مربوط به حفظ حریم خصوصی میرسیم که بهتر شدهاند و تنظیمات جدیدی دارند که به کاربر اجازه میدهد تنها دادههای موقعیت خود را با یک اپلیکیشن به اشتراک بگذارد و در همین حین فعالانه از آن استفاده کند. در قسمت تنظیمات و بخش جدید Privacy حالا کنترلهای «تنظیمات تبلیغات» و «فعالیت اپلیکیشن و وب» در یک مکان قرار گرفتند.
قابلیت دیگر «Project Mainline» نام دارد که بخش یکپارچهای از اندروید 10 است تا بستههای امنیتی مهم و رفع مشکلات حریم خصوصی به همان شکل بهروزرسانیهای اپلیکیشنهای کاربر از طریق گوگلپلی عرضه شوند.
به عبارت دیگر کاربر به محض عرضه بستههای رفع باگ آنها را دریافت میکنند بدون این که منتظر شرکت سازنده گوشی خود برای انتشار یک بهروزرسانی بمانند.
تغییر دیگر امکان بیصدا کردن نوتیفیکیشنها با علامتگذاری آنها است تا دیگر صدا نداشته باشند یا پس از آن روی صفحه نمایش قفل دستگاه ظاهر نشوند و قابلیت ارتباط خانوادگی (Family Link) حالا بخشی از تمامی دستگاههای مجهز به اندروید 9 یا 10 است.
این قابلیت در بخش تنظیمات> سلامت دیجیتال قرار دارد که همچنین یک قسمت جدید به اسم حالت فوکوس (Focus Mode) به آن اضافه شده است.
به کمک این قابلیت میتوانید اپلیکیشنهای آزاردهنده را در حالت بیصدا قرار دهید تا زمانی که تصمیم بگیرید از بخش Focus Mode بیرون بیایند.
قابلیتهای جدید اندروید 10 مختص به موارد بالا نیست و اگر علاقهمند هستید وبسایت رسمی آن فهرست کاملی از آنها دارد. به زودی نگاهی جامع و دقیق به نسخه پایدار و نهایی اندروید 10 میاندازیم.
منبع: gsmarena.com