ویژگی کنترل حریم خصوصی فیسبوک ، نوش دارو پس از مرگ سهراب؟!

توسط عباس رهامی
4 دقیقه
ابزار حریم خصوصی فیسبوک

پس از مدت‌ها انتظار و اعلامیه، بالاخره فیسبوک ابزار کنترل حریم خصوصی که به کاربرانش اجازه پاک کردن داده‌ها را می‌دهد، اضافه کرده است. بنابراین از حالا به بعد کاربران می‌توانند اطلاعات خود را در شبکه‌های اجتماعی، اپلیکیشن ها و وب سایت‌ها، پاک کنند.

بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی جهان با حدود 2.4 میلیارد نفر کاربر فعال، مدت‌هاست وعده ابزاری را به کاربران می‌دهد که می‌توانند به کمک آن از اطلاعات خود در برابر اینترنت حفاظت کنند. ویژگی جدید که «فعالیت خارج از فیسبوک» ( Off-Facebook activity) نام دارد، به شما اجازه می‌دهد فهرستی از اپلیکیشن ها و وب سایت‌هایی که فعالیت‌های آنلاین شما را با شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند، مشاهده کنید. به‌علاوه گزینه‌ای در این ابزار وجود دارد که می‌توانید آن وب سایت‌ها را از اکانت فیسبوک به‌طور کامل قطع کنید.

فیسبوک اطلاعات کاربرانش را در اختیار شرکت‌های مختلف قرار می‌دهد که نتیجه آن تبلیغات هدف دار در فیسبوک و وب سایت‌های دیگر است! البته اعتبار فیسبوک پیش از این به خاطر افشای روابطی که با سازمان‌های دولتی و غیردولتی داشته به‌شدت لکه دار شده است! به نظر می‌رسد این ابزار پاسخی بی‌اثر و بسیار دیر موقع به حوادثی باشد که اعتبارش را زیر سؤال برده‌اند. فیسبوک اعلام کرده وب سایت‌هایی که از طریق این ابزار از فیسبوک قطع می‌شوند دیگر نمی‌توانند اطلاعاتشان را با این شبکه اجتماعی، یا اینستاگرام یا اپلیکیشن ها و شبکه‌های دیگر تحت اختیار فیسبوک، به اشتراک بگذارند. یعنی اطلاعات کاربران محفوظ خواهد ماند.

 

فیسبوک سال پیش وعده کنترل حریم خصوصی را داده بود!

ویژگی کنترل حریم خصوصی فیسبوک

تقریباً یک سال پیش بود که ساخت چنین ابزاری و دادن چنین اختیاراتی به کاربران اعلام شده بود! حنای فیسبوک کاملاً رنگش را از دست داده و صرفاً نمایشی است. احتمالاً برای آن که نشان دهد برای امنیت اطلاعات کاربرانش احترام قائل است. با یک نگاه اجمالی به این ویژگی جدید، می‌توان به‌خوبی فهمید فیسبوک با تعداد زیادی از اپلیکیشن ها و وب‌سایت‌ها اطلاعات را رد و بدل می‌کرده است. بخش عجیب و باور نکردنی ماجرا آن است که کاربران همچنان اجازه پاک کردن داده‌های خود در این اپلیکیشن ها یا وب سایت‌هایی که با فیسبوک همکاری داشته‌اند را ندارند!!!

 

نظارت بر فیسبوک راه حل حفظ حریم شخصی

مارک زاکربرگ فیسبوک دادگاه

فیسبوک این روزها حال و روز خوبی ندارد و همه دنیا فعالیت‌هایش را زیر نظر گرفته‌اند. ماه پیش فیسبوک به خاطر عدم رعایت قوانین مربوط به حفظ اطلاعات کاربر 5 میلیارد دلار جریمه شد. روند محدود کردن فیسبوک و وضع قوانین مختلف برای جلوگیری از دسترسی بی‌حد و حصر این شبکه اجتماعی، هم چنان ادامه دارد. برخی می‌گویند اضافه کردن این ویژگی صرفاً راه حلی برای جلو افتادن از قوانین محدود کننده در آینده نزدیک است. در واقع به دست آوردن موقعیت برتر در درگیری‌های حقوقی با معترضانش!

شاید دسترسی نه چندان ساده به این کنترل حریم خصوصی خودش تأییدی بر این موضوع باشد. به‌خصوص که می‌دانیم نهایتاً کاربر توانایی ایجاد تغییرات و کنترل حریم خصوصی خود ندارد! فیسبوک در واقع از وجود تعداد زیادی از کاربران منفعل سود می‌برد. کسانی که اگر از آن‌ها بپرسید، به شما خواهند گفت امنیت و حریم خصوصی‌شان برایشان مهم است ولی اقدام مؤثری در جهت آن انجام نمی‌دهند! اگر کاربران زیادی این ابزار استفاده نکنند و مطالباتشان را پیگیری نکنند، بعید است تغییر محسوسی در استراتژی‌های فیسبوک ببینیم.

حریم خصوصی فیسبوک

اولین بار اردیبهشت سال پیش زاکربرگ در مورد وعده ویژگی کنترل حریم خصوصی را داد. البته پس از آن که فاش شد فیسبوک اطلاعات 87 میلیون کاربر را بدون اجازه آن‌ها در اختیار شرکت کمبریج آنالیتیکا قرار داده است. تاریخ اضافه شدن این ویژگی کنترل حریم خصوصی بارها تغییر کرد تا اینکه نهایتاً یک سال گذشت! خود فیسبوک می‌گوید در این مدت در طی مشورت‌هایی که با متخصصین داشته، به دنبال روش‌های بهتر بوده است!

به هر حال همین که فیسبوک بالاخره راضی شده کمی برای حریم خصوصی کاربرانش و اطلاعات آن‌ها اهمیت قائل شود، جای شکر دارد! این ویژگی جدید در قسمت تنظیمات حساب کاربری، در بخش «Off-Facebook Activity» وجود دارد. در آن جا می‌توانید گزینه‌هایی مربوط به وب سایت‌ها و اپلیکیشن هایی که داده‌هایشان را با فیسبوک به اشتراک می‌گذارند را مشاهده کنید و اتصال آن‌ها را قطع کنید.

تخمین زده می‌شود کاربران گوشی‌های هوشمند به‌طور متوسط 80 اپلیکیشن دارند و از 40 مورد از آن‌ها به‌طور ماهانه استفاده می‌کنند.

تصور این حجم از اطلاعات که در اختیار فیسبوک قرار گرفته، واقعاً ترسناک است. و ترسناک‌تر از آن، باور به این واقعیت است که شرکت‌های مشابه و قدرتمند دیگر هم احتمالاً همین استراتژی را دنبال می‌کنند و ممکن است ما از آن‌ها خبر نداشته باشیم.

منبع: cnet

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟