مشاهده انفجار رادیویی جدید در فاصله ۳.۶ میلیارد سال نوری!

توسط عباس رهامی
انفجار رادیویی سریع

دوازده سال پیش، یعنی سال ۲۰۰۷، دانشمندان برای اولین بار با انفجار رادیویی مواجه شدند. ۲ سال پیش انفجار تکرار شونده‌ای دریافت شد که منشأ انفجار ۳ میلیارد سال نوری با ما فاصله داشت. و حالا، یک انفجار رادیویی دیگر تشخیص داده شده است که با مشاهدات قبلی تفاوت دارد. منشأ هم دورتر است، تکرار نمی‌شود و محیطش متفاوت است!
رادیو تلسکوپشناسایی این انفجار رادیویی کاملاً اتفاقی بود. سیگنال را ۳۶ آنتن رادیو تلسکوپ ASKAP در استرالیا در حالی که به‌صورت اتفاقی در آن جهت تنظیم شده بودند، دریافت کردند. پس از دریافت انفجار، دانشمندان داده‌ها را جمع آوری کردند و متوجه شدند این انفجار رادیویی از کهکشانی بافاصله ۳.۶ میلیارد سال نوری به ما رسیده است. ردیابی انفجار تا حدی دقیق بوده که دانشمندان متوجه شدند انفجار، در واقع ۱۳ هزار سال نوری دورتر از مرکز کهکشان اتفاق افتاده است.
دقت رد گیری این سیگنال رادیویی فوق‌العاده است. برای درک بهتر باید گفت اگر به‌طور مثال با همین دقت بخواهیم بر روی ماه بایستیم و سیگنالی را از زمین دریافت کنیم، می‌توانیم حتی شهر و ناحیه و منطقه‌ای که از آن سیگنال ارسال شده است را هم تشخیص دهیم.

 

انفجار رادیویی سریع

انفجار رادیوییانفجارهای رادیویی سریع جزو کشفیات جدید بشر محسوب می‌شوند. اولین تجربه دریافت سیگنال یک انفجار رادیویی سریع در سال ۲۰۰۷ اتفاق افتاد. از آن زمان تا کنون فرصت زیادی برای مطالعه بر روی این پدیده نداشته‌ایم و در نتیجه هنوز اطلاعات زیادی در مورد آن نداریم.
برخی باور دارند این انفجارهای رادیویی کار موجودات بیگانه است. ولی زمانی می‌توان در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کرد که منشأ آن را پیدا کنیم. کاری که تا فعلاً چندان موفقیت آمیز نبوده است. اگر بتوانیم محل دقیق این انفجارها را پیدا کنیم می‌توانیم در مرحله بعد راهی برای بررسی دقیق‌تر آن پیدا کنیم و علت آن را بفهمیم.
انفجار رادیویی که در سال ۲۰۱۷ ردیابی شد، مربوط به یک کهکشان کوچک با ستاره‌های در حال تولد بسیار بود که با انفجار جدید تفاوت اساسی دارد. انفجار جدید مربوط به یک کهکشان بزرگ است که بیشتر ستاره‌های آن قدیمی و پیرند.
منشاء انفجار رادیویی سریعهنوز مفهوم و معنی این داده‌ها نامعلوم است. آن چه از انفجار رادیویی سریع می‌توان فهمید، وابسته نبودن انفجارها به محیط است. مشخص است که انفجار می‌تواند در محیط‌های مختلفی اتفاق بیفتد و الگوهای تکرار متفاوتی تکرار داشته باشد. هر چه اطلاعات و تجربه دریافت انفجارهای رادیویی بیشتر شود، دریافت و ردیابی آن‌ها در آینده هم ساده‌تر خواهد شد.
دانشمندان امیدوارند با کشف علت و منشأ انفجارهای رادیویی سریع، بتوانند به درک بهتری از کهکشان‌ها و جهان برسند.

منبع: engadget.com

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟