فیلم برداری سینمایی، هدیه کمپانی فیلم سازی سونی و هالیوود به گوشی سونی اکسپریا ۱ + نقد و بررسی Cinema Pro

by محمد امین نعمتی

گوشی اکسپریا ۱ سونی قابلیت‎هایی دارد که در همکاری با دو مجموعه حرفه‎ای سونی طراحی شده‎اند یعنی CineAlta (که سازنده دوربین برای فیلمبرداری فیلم‎های هالیوودی است) و Alpha (که بهترین دوربین‎های بدون آینده سونی را می‎سازد).

نتیجه این همکاری‎ها طراحی اپلیکیشن Cinema Pro است که از دوربین سه‎گانه اکسپریا ۱ و نمایشگر عالی آن استفاده می‎کند تا پرچم‎دار جدید به یک ابزار فیلمبرداری جدی تبدیل شود.

در این مطلب تیم کارشناسی روکیدا قصد دارد این اپلیکیشن را به چالش بکشد و نکات قوت و ضعف آن را مطرح کند، پس با ما همراه شوید.

ضبط فیلم با این اپلیکیشن تقریبا با دوربین روی دست و حالت رنگی پیش‎فرض Venice CS انجام شد ولی در مرحله پس از تولید کنتراست و رنگ‎ها را تغییر دادیم. رندرسازی پیش‎فرض تصویر بیش از حد یکدست بود.

برای بعضی از فیلم از گیمبال DJI Osmo Mobile استفاده کردیم و برای سایرین به فناوری لرزشگیر داخلی خود دوربین تکیه داشتیم.

نکات قوت

رابط کاربری دوربین کاملا ساده است و همه چیز را در یک صفحه جا می‎دهد، بنابراین می‎توانید بدون این که در منوهای مختلف سرگردان باشید، تنظیمات فیلمبرداری را انجام دهید. نمایشگر با نسبت تصویر ۲۱:۹ این گوشی بدون آشفتگی و درهم‎ریختگی همه چیز را منظم روی صفحه قرار می‎دهد.

اکثر اوقات انتخاب پروفایل رنگ عالی است. گوشی اکسپریا ۱ ویدئوهای HDR ده بیتی با کدک H.265 می‎گیرد که به نسبت یک گوشی هوشمند معمولی جزئیات بیشتری را ثبت می‎کند. در نتیجه دامنه دینامیک دوربین این گوشی فوق‎العاده است.

نقد اپلیکیشن Cinema Pro گوشی اکسپریا 1 سونی

لرزشگیر ویدئو نیز عملکرد قابل قبول دارد، به خوبی (اگر نگوییم بهتر) چیزی که یک اپلیکیشن دوربین معمولی می‎تواند به آن برسد. در حالت فوکوس دستی، گزینه‎ای وجود دارد تا روی اسلایدر فوکوس یک علامت قرار دهید که در زمان تغییر فوکوس مفید است (به عنوان مثال تغییر فوکوس از یک سوژه نزدیک به یک سوژه دورتر).

صدایی که توسط میکروفون گوشی ضبط می‎شود نیز کیفیت بالایی دارد.

نکات ضعف

مهم است اشاره کنیم Cinema Pro تنها یک اپلیکیشن فیلمبرداری است و قابلیت‎های ویرایش فیلم را ندارد و برای این کار به اپلیکیشن مجزایی نیاز دارید. سونی در گوشی اکسپریا ۱ چنین اپلیکیشنی را قرار نداده است و این وظیفه شما است اپلیکیشنی پیدا کنید که بتواند از عهده یک ویدئو 4K ده بیتی با کدک HEVC/H.265 برآید.

با وجود آن که ممکن است به نظر نرسد، اما قابلیت «پروژه» در این اپلیکیشن بیشتر مناسب فیلمبرداری تک صحنه است تا یک فیلم کامل. یک محدودیت آزاردهنده این است که نمی‎توانید برای هر ویدئو پروفایل رنگی را عوض کنید، بلکه برای کل پروژه یک پروفایل انتخاب شده است. چنین چیزی شما را مجبور می‎کند هر زمانی که به یک پروفایل متفاوت نیاز دارید، پروژه‎های جدیدی ایجاد کنید.

نقد اپلیکیشن Cinema Pro

تنظیمات از جهات دیگر نیز محدود هستند. نمی‎توانید ویدئوهای اسلوموشن یا تایم‎لپس بگیرید، تنها امکان فیلمبرداری با نرخ ۲۳.۹۶ یا ۲۹.۹۷ فریم ریت در ثانیه را دارید (تغییر دقت فیلم به ۲.5k نیز گزینه‎های بیشتری را برای نرخ فریم فعال نمی‎کند).

تعادل سفید در حالت تغییر تنظیمات به صورت دستی محدود به چند پیش تنظیمات است (هیچ راهی برای تنظیم دمای رنگ به کلوین وجود ندارد)، همچنین نمی‎توانید از یک کارت خاکستری (Gray Card) یا سفید استفاده کنید.

قابلیت فوکوس خودکار وجود دارد ولی به دلیلی تنها برای مرکز قاب کار می‎کند. این اپلیکیشن از قابلیت Eye AF که محصول جدید سونی منحصرا آن را دارد استفاده نمی‎کند و قابلیت ضربه زدن روی تصویر برای فوکوس نیز دیده نمی‎شود.

در رابطه با فوکوس دستی، قابلیت focus peaking (برجسته‎سازی فوکوس) وجود ندارد یعنی حتی در این نمایشگر فوق‎العاده شارپ باید شدیدا دقت کنید.

دوربین اصلی می‎تواند ایزو را به ۶۴ و دو دوربین دیگر به ۴۰ کاهش دهند. آن‎ها همچنین گشودگی دریچه دیافراگم متفاوتی دارند، f/1.6 برای دوربین اصلی و f/2.4 برای دو دوربین دیگر.

بنابراین، اگر می‎خواهید فیلم‎هایی که دو یا بیشتر از دو دوربین از یک صحنه می‎گیرند را با یکدیگر ترکیب کنید، باید هر زمان که در بین دوربین‎ها جابه‎جا می‎شوید برای دستیابی به یک فیلم با ظاهر پیوسته ایزو و سرعت شاتر را تغییر دهید که می‎تواند آزاردهنده باشد، به ویژه این که زمان انتخاب هر گزینه همیشه باید با لمس عبارت «Set» انتخاب خود را تایید کنید.

کاش سونی یک قابلیت جبران‎ خودکار برای گزینه‎های گشودگی دریچه دیافراگم و ایزو متفاوت لحاظ می‎کرد.

نقد اپلیکیشن Cinema Pro گوشی اکسپریا 1 سونی

همچنین یک راه‎حل دیگر می‎توانست گشودگی دریچه دیافراگم دوگانه باشد، چون در طول روز اصلا امکان فیلمبرداری با سرعت شاتر سریع وجود ندارد و در نتیجه ویدئو ظاهر سینمایی ندارد و مشخص است توسط یک گوشی هوشمند گرفته شده است. چیزی که بدون شک هدف سونی نبوده است.

یک راه برای غلبه به این مشکل وجود دارد یعنی استفاده از فیلترهای ND. ابزاری که هر فیلمبرداری دارد، ولی سونی چنین چیزی را فراهم نکرده است. صحبت ما در مورد یک فیلتر داخلی مانند چیزی که در بعضی گوشی‎های قدیمی می‎بینیم نیست، بلکه از یک لوازم جانبی رسمی صحبت می‎کنیم که کاش سونی در نظر گرفته بود.

رای نهایی

اپلیکیشن Cinema Pro سونی در گوشی اکسپریا ۱ ادعای یک ابزار حرفه‎ای را دارد ولی بیشتر یک نمونه استاندارد است.

هیچ راهی وجود ندارد تا بتوانید فیلمی را به جز در غالب یک پروژه بسیار ساده روی خود گوشی کامل کنید و یقینا با این اپلیکیشن خبری به عنوان مثال از ویرایش ویدئوها یا ضبط فیلم‎های تایم‎لپس نیست و برای این کار باید به اپلیکیشن دیگری پناه ببرید.

بدون شک سادگی محیط اپلیکیشن قابل تحسین است ولی ممکن است برای افراد مبتدی زیاد جالب نباشد. این اپلیکیشن بسیار «حرفه‎ای» نیست ولی یک حالت نیمه خودکار می‎توانست به کاربران مبتدی در یادگیری بخش‎‌های مختلف آن کمک کند.

چنین مواردی تعداد کاربران بالقوه این اپلیکیشن را محدود می‎کند چون برای افراد حرفه‎ای به اندازه کافی توانمند نیست و برای افراد مبتدی که هنوز در حال یادگیری تنظیمات هستند ترسناک به نظر می‎رسد.

در حال حاضر این اپلیکیشن بیشتر شبیه به یک محصول ناقص است که سونی می‎تواند بخشی از مشکلات آن را با یک به‎روزرسانی رفع کند، ولی تا آن موقع باید بگوییم اپلیکیشن Cinema Pro جزو قابلیت‎های درخشان گوشی اکسپریا ۱ سونی به شمار نمی‎رود.

منبع: gsmarena.com

You may also like

۲ comments

دیجیلا سه شنبه , 4 تیر 1398 ساعت 19:33 - 19:33

خیلی جالبه که شرکت ها همچین همکاری هایی رو برای محصولات جدیدشون در نظر میگیرند. این ویژگی میتونه تحولی رو در ساخت دوربین های بعدی ایجاد کنه و حتی میتونیم انتظار داشته باشیم موبایل ها در زمینه فیلمبرداری هم به زودی به دوربین های فیلمبرداری حرفه ای نزدیک بشن

Reply

Leave a Comment