خرید یک دستگاه تهویه هوا سخت است. مشخصات زیادی وجود دارد که هر محصول آن را ندارد و بعضی از آنها فوقالعاده سنگین هستند، بنابراین اگر خرید اشتباهی داشته باشید ممکن است پس دادن آن حتی ترسناکتر باشد و اگر در نصب آن اشتباه کنید ممکن است یا هوای اتاق مانند یخچال سرد شود یا هوای خفه و گرم شما را کلافه کند. اما نگران نباشید، خرید دستگاه تهویه هوا، نصب و لذت از آن نسبتا ساده است.
در این مطلب تیم تحریریه روکیدا قصد دارد به شما کمک کند تا یک دستگاه تهویه هوای مناسب انتخاب کنید، بنابراین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ابتدا باید بدانید دو نوع دستگاه تهویه هوا وجود دارد که افراد میتوانند بخرند و خودشان نصب کنند. واحدهای پنجرهای و قابل حمل. سایرین مانند سیستمهای کامل HVAC (گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع) یا تهویه هواهایی که مستقیما داخل دیوار نصب میشوند به یک نصاب نیاز دارند، البته با رعایت بعضی از نکات زیر میتوانید از آنها نیز استفاده کنید.
برای اکثر افراد، دستگاههای تهویه هوا پنجرهای نوع ایدهآل آنها برای خرید است. قیمت این مدل ارزان است، به راحتی پیدا میشود و به اندازه کافی نقش خودش را خوب بازی میکند. اما مخصوص هر فردی نیست چون این نوع دستگاه تهویه هوا سنگین است، به حجم زیادی از صدای جاده و هوای تابستان اجازه ورود به داخل خانه میدهد و باید در یک زاویه خاص روی پنجره نصب شود تا در یک روز گرم عمل تخلیه آب جمع شده (چگالش شده) به درستی انجام شود.
اگر عرض پنجره کم است یا در منطقهای زندگی میکنید که کیفیت هوا فوقالعاده بدی دارد (مانند نزدیک بزرگراه یا گاوداری) یا حجم صدای بیرون فوقالعاده زیاد است، بهتر است به دنبال یک واحد قابل حمل باشید.
انواع قابل حمل معمولا به اندازه یک یخچال کوچک هستند و میتوانید زمانی که نیاز دارید آنها را نصب کنید.
آنها به جای این که کل فضای پنجره را بگیرند تنها در حدود 15 سانتیمتر از آن را اشغال میکنند، بنابراین هوای بد یا صدای بلند در حد اندک به داخل راه پیدا میکند.
یک شلنگ بزرگ به دستگاه تهویه هوا متصل است و آن را روی پنچره نصب میکنید تا تمام هوای داغی که دستگاه تولید میکند را به بیرون بفرستد. گرچه، سیستم خروجی کامل نیست و بنابراین دستگاههای تهویه قابل حمل به شکل موثری مانند انواع پنجرهای سرد نمیشوند، علاوه بر این قیمت بالاتری دارند و معمولا از یک مخزن داخلی بهره میبرند که مایع چگالش شده را جمعآوری میکند و شما باید آن را خالی کنید.
حالا که با اطلاعات ابتدایی در مورد نوع دستگاههای تهویه موجود آشنا شدید در مورد نحوه انتخاب یک دستگاه تهویه مناسب صحبت میکنیم.
مرحله اول: ابعاد پنجره و اتاق را بگیرید
اولین کاری که باید انجام دهید اندازهگیری ابعاد پنجرهای است که میخواهید دستگاه تهویه هوا را روی آن نصب کنید. هرچه یک دستگاه تهویه هوا (AC) قویتر باشد، اندازه بزرگتری دارد، بنابراین امیدوار نباشید یک AC بزرگ را داخل یک پنجره کوچک جا دهید.
سپس فضایی را که میخواهید خنک کنید اندازه بگیرید. ترجیحا هر اتاق را جداگانه اندازه بگیرید. باید به عرض و طول اتاق و همچنین ارتفاع آن تا سقف دقت کنید.
اگر قصد دارید تمامی فضای نشیمن را مجهز به دستگاههای تهویه کنید، باید فهرستی از ابعاد هر اتاق داشته باشید. به ابعاد آشپزخانه نیز توجه کنید چون وجود گاز هوای آن را گرمتر میکند و در نتیجه به یک دستگاه تهویه هوای قدرتمند نیاز خواهید داشت.
همچنین، به مقدار نورگیر بودن اتاقها در طول روز توجه کنید. این اتاقها بدون شک گرمتر خواهند شد، ویژگی که نمیخواهید از قلم بیاندازید.
مرحله دوم: محاسبه کنید
به بدترین مرحله انتخاب یک دستگاه تهویه هوا رسیدیم. قدرت خروجی یک AC بر حسب BTUs (واحدهای حرارتی بریتانیا) اندازهگیری میشود. یک اتاق خواب کوچک (3 در 3 متر با ارتفاع 2.5 متر تا سقف) با یک دستگاه تهویه هوا معمولی با توان خروجی 5000 BTU به خوبی خنک خواهد شد. اندازه این اتاق را دو برابر کنید تا به دستگاهی با دو برابر این توان نیاز داشته باشید.
مرحله سوم: بررسی کنید به چند دستگاه تهویه هوا نیاز دارید
اندازهها را گرفتید، محاسبات را انجام دادید و متوجه شدید به چه مقدار BTU نیاز دارید. در این مرحله فکر میکنید تنها کافی است به بازار بروید و ارزانترین مدل رابا BTU مورد نظر بخرید.
اما لطفا این کار را نکنید! ابتدا باید بررسی کنید واقعا به چه تعداد دستگاه تهویه هوا نیاز دارید. اشخاص زیادی این جا اشتباه میکنند و نتیجه کار اتاقهایی با هوای یا زیادی سرد یا زیادی خفه و گرم است.
مشکل جریان هوای داخل خانه است. اگر در یک آپارتمان نزدیک راهآهن زندگی کنید و یک AC گنده داخل آشپزخانه بگذارید، اتاق خواب شما که در سوی دیگر خانه قرار دارد احتمالا در اکثر روزها بیش از حد داغ خواهد شد.
هوا به دنبال جریان در خانه آن را گرم میکند و اگر جریان هوای داخل خانه خوب نباشد، هوای سرد به سادگی هرگز به بخشهایی از خانه که باید خنک باشند نمیرسد. در نتیجه فضای گرمی نصیبتان میشود. اگر یک دستگاه تهویهای انتخاب کنید که برای فضایی که آن را نصب کردید بیش از حد قدرتمند باشد، بعضی از نقاط خانه سرد و بعضی جاهای دیگه گرم میشوند.
اگر جریان هوا در آشپزخانه وحشتناک است، نتیجه کار یک خانه داغ و یک آشپزخانه واقعا غیرقابل تحمل است.
اگر راهرو یا اتاقهای با طول زیاد و عرض کم داشته باشید، باید از چندین دستگاه تهویه استفاده کنید و محاسبات خود را براساس آن انجام دهید. بنابراین یک دستگاه دارای قدرت 12000 BTU برای اتاق خواب و اتاق نشیمنی که در کنار یکدیگر قرار دارد و یک دستگاه با توان 7000 BTU برای آشپزخانه کوچک با تهویه هوای وحشتناک گزینه خوبی است.
همچنین در نظر بگیرید هر چند وقت یک مرتبه باید اتاقها خنک شوند. هیچ اشکالی ندارد در اتاق نشیمنی که کم از آن استفاده میکنید را ببندید یا زمانی که آشپزی نمیکنید در آشپزخانه را ببندید و کاملا تهویه هوا را از آن بگیرید.
مرحله چهارم: دستگاه تهویه هوا مورد نظرتان را بخرید
حالا که متوجه شدید به چه تعداد دستگاه تهویه هوا نیاز دارید و هر کدام باید چه مقدار BTU داشته باشند، برای خرید نمونه مورد نظر خود آماده هستید. افراد بودجه و تجهیزات متفاوتی دارند که در تصمیمگیری آنها تاثیرگذار خواهد بود.
یک AC با ابعاد جمعوجور اگر تعداد پنجرههای اتاق محدود است و میخواهید اجازه به ورود نور خورشید بیشتری بدهید انتخابی عالی است ولی قیمت آن همچنین بیشتر است.
بعضی از دستگاههای تهویه هوا عایقبندی صدا بهتری دارند بنابراین صدای کمتری تولید میکنند. استفاده از آنها میتواند در اتاقی بهتر باشد که در آن میخوابید یا تلویزیون مشاهده میکنید و البته این مدلها نیز قیمت بالایی دارند.
دستگاههای تهویه هوا «هوشمند» همچنان به ندرت در بازار دیده میشوند و قیمت بسیار بالایی دارند. گرچه، اکثر دستگاههای تهویه هوا که از محدوده قدرت 6000 BTU عبور کنند قابل برنامهریزی هستند، بنابرانی میتوانید در زمانهایی که در خانه نیستید خاموش یا روشن بودن آنها را زمانبندی کنید یا تنها زمانی که ترومستات داخلی دستگاه یک دمای خاص را ثبت میکند فعال شود. این مدلها به طور کلی هوشمند هستند ولی نمیتوانید با گوشی همراه خودتان آنها را کنترل کنید.
مرحله پنج: دستگاه تهویه هوا را نصب کنید
در این مرحله نیز ممکن است افراد با مشکل روبرو شوند. نصب یک دستگاه تهویه هوا واقعا ساده است ولی به زور و کمی صبر نیاز دارد. سعی کنید مطمئن شوید فردی در کنارتان برای کمک است و حتی اگر در یک ساختمان چند طبقه میخواهید یک AC نصب کنید به کمک بیشتری نیاز دارید. باید دستگاه را سر جای خود سفت نصب کنید تا نیافتد.
اگر در آپارتمان زنگی میکنید، بهتر است از صاحبخانه یا مستاجران دیگر کمک بگیرید. آنها میتوانند به نصب دستگاههای تهویه هوای بزرگ کمک کند و احتمالا تجربه کافی برای کمک دارند.
دستگاه مورد نظر خود را به سمت پنجره ببرید و باید آن را با یک زاویه مناسب برای تخلیه مایع چگالش یافته قرار دهید. این زاویه همیشه باید دور از محیط داخل خانه باشد. هرگز یک AC را به نحوی نصب نکنید که کاملا صاف باشد. اگر مایع چگالش یافته جایی برای رفتن نداشته باشد در خود دستگاه باقی خواهد ماند، کپک به وجود میآورد و در نتیجه دستگاه شما هوای سردی با بوی آشغال بیرون میدهد.
برخی از افراد دوست دارند برای ایجاد شیب از آجر استفاده کنند ولی یک تکه چوب کوچک که به طول منفذ پنجره بریده شده است میتواند مناسب باشد. اگر دستگاه تهویه هوا واقعا بزرگ است و روی بدنه پنجره به اندازه کافی تکیهگاه ندارد که روی آن قرار گیرد، میتوانید یک پشتیبان بخرید و آن را بیرون از خانه نصب کنید.
البته انجام این کار معمولا تنها برای دستگاههای تهویه واقعا بزرگ الزامی است. پنجره را ببندید و مطمئن شوید دستگاه سر جای خود سفت قرار گرفته است. حالا یک عایق تختهای بردارید تا به شما یک ترفند عالی یاد دهیم تا بتوانید هوای خوب و خنک داخل خانه را از هوای گرم و وحشتناک بیرون جدا کنید.
این عایقها قیمت زیادی ندارند. ابتدا شکاف بین پنچره و دستگاه تهویه هوا را اندازه بگیرید و به مقدار آن عایق برش زنید. سپس داخل شکاف آن را جا دهید ولی میتوانید برای ظاهر بهتر ماجرا دوره آن کمی پارچه بپیچید.
انجام این کار نه تنها به عایقسازی اتاق کمک میکند بلکه صدای بیرون را نیز خواهد گرفت.
در پایان، هر گونه شکاف اطراف دستگاه را بررسی کنید و آن را با یک قطعه فوم عایق کوچکتر بپوشانید. علاوه بر این میتوانید برای پنجره خود از پرده استفاده کنید تا از ورود زیاد نور خورشید در اواسط روز جلوگیری کنید.
تابش آفتاب باعث خواهد شد اتاق گرمتر شود و در نتیجه روی دستگاه تهویه هوا فشار بیشتری میآید که بهای خاص خودش را دارد. بنابراین استفاده از کرکره خوب یا حتی پرده سفید رنگ در دراز مدت در هزینههای شما صرفهجویی خواهد کرد.
منبع: gizmodo.com