انواع سوشال مدیا نه تنها نحوه ارتباطات ما با دیگران را تغییر داده است، بلکه در مجموع نحوه زندگی را هم متحول کرده است. با وجود این تغییر و تحول، آیا با انواع سوشال مدیا آشنا هستید؟ تقریباً تمامی کاربران فعال در فضای مجازی هر روزه از این انواع استفاده میکنند، اما آشنایی کافی با نوع و ویژگی هر یک ندارند! از این رو این مطلب را به آشنایی با انواع سوشال مدیا اختصاص دادهایم تا با مطالعه آن هر نوع شبکه اجتماعی که استفاده میکنید را به خوبی بشناسید.
آشنایی با ۶ نوع سوشال مدیا
کلیه انواع سوشال مدیا یا انواع شبکههای اجتماعی را میتوانیم در ۶ دسته بزرگ تقسیمبندی کنیم. این ۶ دسته چنین مواردی را شامل میشوند:
1. برنامههای سوشال نتورکینگ
- لینکدین
- فیسبوک
این دسته از برنامهها از سنتیترین موارد به حساب میآیند. کاربرد آنها با سایر برنامهها کمی متفاوتتر است چراکه اغلب برای اهداف تجاری و کاری مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع برنامههای سوشال نتورکینگ برای ایجاد ارتباطی مؤثر و سازنده بین مشتریان با کسب و کارها ساخته شدهاند. این نوع سوشال مدیا از قدیمیترین و اولین برنامهها با این هدف به شمار میروند.
با استفاده از این نوع از انواع سوشال مدیا میتوانید آگاهی از برند را به طرز چشمگیری افزایش دهید و حضور پررنگ و مطلوبی در فضای مجازی داشته باشید. انواع کمپینهای تبلیغاتی را میتوانید به عنوان صاحب یک کسب و کار اینترنتی یا حضوری در این پلتفرمها راهاندازی کنید. در صورتی که در زمینه خاصی تخصص دارید هم میتوانید از آنها برای ساخت پرتفولیو و قویتر کردن رزومه کاری خود استفاده کنید.
2. برنامههای تصویر محور
- اسنپ چت
- تیک تاک
- اینستاگرام
- پینترست
این نوع سوشال مدیا بیشتر جنبه خصوصی دارد. به این معنا که در آن کاربران میتوانند تصاویر شخصی یا خانوادگی را با دوستان و آشنایان در اشتراک بگذارند. البته امروزه کاربرد این نوع شبکه اجتماعی گسترش یافته و انواعی از تصاویر آموزشی، سرگرمکننده، جالب و کاری هم در آنها منتشر میشوند.
اینستاگرام یکی از معروفترین برنامههای تصویر محور است. تصاویری که در آن منتشر میشوند از انواع تصاویر شخصی تا تصاویر مختلف از کالاها، محصولات و خدمات را شامل میشود. پینترست هم با قابلیت انتشار انواعی از تصاویر جذاب و دیدنی یکی دیگر از این نوع شبکهها است. به این ترتیب این نوع سوشال مدیا میتواند نقش چشمگیری در گسترش کسب و کارتان داشته باشد چراکه انتشار تصاویر مرتبط از محصولات و خدمات خود در این فضاهای پرطرفدار مشتریان را به میزان قابلتوجهی جذب میکند.
3. برنامههای ویدئو محور
- ریلز اینستاگرام
- تیک تاک
- یوتیوب
به احتمال زیاد با دیدن نام این انواع شبکه اجتماعی به یاد یوتیوب افتاده باشید. درست است؛ یوتیوب یکی از اولینها و پرطرفدارترین برنامههای ویدئو محور محسوب میشود. در این دسته از برنامهها میتوانید محتواهای ویدئویی خود را منتشر کنید و توجه مخاطبین هدف را به دست آورید. در واقع این نوع شبکهها بیشترین کاربرد را در سوشال مدیا مارکتینگ دارند.
با آنها ویدئوها و به خصوص ویدئوهای کوتاه را میتوانید به راحتی با هزینهای کم یا حتی بدون هزینه فیلمبرداری و آپلود کنید. تمامی اطلاعات لازم و ترفندهای مهم را برای مشتریان و مخاطبین در این ویدئوها بگنجانید و از محبوبیت این پلتفرمها برای رونق کسب و کار یا برندتان استفاده کنید.
البته از آنجایی که امروزه اغلب کاربران صبر خود را از دست دادهاند و تنها در حد چند ثانیه یا چند دقیقه یک محتوا را پیش از رد کردن آن میبینند، میتوانید از قابلیت انتشار ویدئوهای کوتاه در قالب استوری اینستاگرام یا یوتیوب شورتس استفاده کنید. محتواهای شما در این شبکهها باید علاوهبر مختصر بودن، آموزنده، جالب و خاص هم باشد.
4. برنامههای متن محور
- لینکدین
- توییتر
بسیاری از برنامههای متن محور تأثیر چشمگیری در آموزش یا اطلاعرسانی به مخاطبین داشتهاند. برای مثال انواع پستهای بلاگ کمک میکنند تا نه تنها مشتری و مخاطب جذب کنید، بلکه آموزشهای کاربردی را برای آنها منتشر کنید. برخی دیگر از برنامههای متن محور هم برای اظهار و تبادل نظر کاربرد دارند.
از معروفترین این دسته از برنامههای مجازی میتوانیم به توییتر و لینکدین اشاره کنیم. لینکدین میتواند برای جذب مخاطبین هدف و آموزش مشتریان کاربرد داشته باشد و به ساخت برند و دیجیتال برندینگ کمک میکند. توییتر هم علاوهبر این مسئله، برای تبادل نظر در مباحث خاص و حتی بحثهای روزمره و ساده کاربرد دارد.
5. برنامههای پیامرسانی
- تلگرام
- واتساپ
این برنامهها نحوه زندگی و ارتباطات ما را دگرگون کردهاند. با این نوع سوشال مدیا تماس تلفنی و دیدارهای دوستانه کمتر از همیشه شدهاند. بهجای آنها، هر فرد میتواند در هر لحظه و هر جایی در کسری از ثانیه با دوستان ارتباط بگیرد یا حتی دوستان بیشتری پیدا کند. ارتباطات دیگر به منطقه جغرافیایی محدود نیستند، بلکه هر فرد از هر نقطه جهان میتواند با دیگران در سایر نقاط ارتباط برقرار کند. حتی امکان ایجاد گروهها، کانالها و سوپرگروهها هم در این دسته اپلیکیشنها ارتباطات دوستانه و کاری را آسانتر کرده است.
اگرچه برنامههای ویدئو و تصویر محور هم نقش چشمگیری در این راستا داشتهاند، اما در واقع ارسال پیام و گفتگوی شخصی است که این ارتباطات را محکم و استوار کرده است. این نوع از انواع سوشال مدیا میتواند در ارتباط مستقیم با مشتریان، پشتیبانی و فروش کسب و کارها کاربرد داشته باشد. تلگرام پرطرفدارترین آنها در جهان و ایران است که با امکانات فراوان و جذاب به صورت روزانه توسط کاربران بیشماری استفاده میشود.
6. فرومهای بحث و گفتگو
- Quora
این نوع سوشال مدیا در واقع نوعی انجمن و مکان مخصوص برای گفتگو در زمینههای مشخصی است. برای مثال از مباحث و گفتگوهای مختلف در خصوص فوتبال تا آشپزی را شامل میشود. هر سؤالی که در هر زمینهای داشته باشید را میتوانید در این انجمنها بپرسید. افراد عادی یا گاهی متخصصین آن حوزه به شما پاسخ خواهند داد. گاهی هم هر فردی نظر خود را بیان کرده و گفتگوها بین افراد شکل میگیرد.
این موارد و تقسیمبندی مطرح شده کلیه انواع سوشال مدیا را شامل میشود. هر یک از این انواع با ارائه ویژگیها و کاربردهای منحصر به فرد خود به شما در برندسازی، رشد کسب و کار و جذب مخاطب یا مشتری کمک خواهند کرد.