این سؤال پرسش افراد بسیاری است که با مشکل کم مویی یا طاسی سر مواجه هستند. ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی آن پرداخته و پاسخ منطقی و شایسته ای در مورد آن به شما بدهیم. لازم به ذکر است که کاشت مو بدون داشتن بانک مو خوب، عمل پیوند مو را قدری دشوار و پیچیده میکند. در بعضی اوقات و شرایط استثنایی نیز، گزارش هایی وجود دارد که عمل پیوند را غیر ممکن می داند.
در غیر این صورت می توان از روشهای دیگر مانند برداشت مو از دیگر نقاط بدن برای کاشت مو بهره برد. در این مقاله قصد داریم روش های کاشت مو بدون داشتن بانک مو را برای شما شرح دهیم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر با ما همراه باشید تا بدانید چگونه کاشت مو بدون بانک مو امکانپذیر و قابل انجام است!
مشورت با پزشکان برای کاشت مو
پزشکان برای کاشت مو همواره از بانک مو موجود در سر بیماران استفاده میکنند. اگر این ناحیه در سر بیمار، دچار ریزش شدید شده باشد، متاسفانه بانک مو از دست رفته و دیگر بانک مویی وجود ندارد تا بتوان با آن کار کاشت مو را انجام داد. در نتیجه برای کاشت مو باید از روش های دیگری استفاده کرد. در چنین شرایطی کاشت مو باید در سنین پایین و قبل از 35 سال انجام شود. اگر بانک مو خالی شده باشد دیگر نمی شود هیچ کمکی به جبران آن انجام داد. تشخیص این که آیا بانک موی شما برای کاشت مو مناسب است یا خیر بر عهده پزشک متخصص است. پس مشورت با پزشک در این خصوص اهمیت فراوانی دارد.
بانک مو چیست؟
اصولاً انتخاب بانک مو مناسب، در عمل کاشت مو تأثیر فراوانی در نتیجه ی نهایی دارد. بانک مو به موهای موجود در قسمتهای پشت سر تا روی گردن گفته می شود که در ناحیه پایین سر و بین دو گوش قرار دارد. این ناحیه یعنی قسمت هایی که در کناره های پشت و پایین سر قرار گرفته اند و در فاصله بین دو گوش هستند، بهترین موها برای عمل پیوند مو را در اختیار دارند. به بیان دیگر بانک مو ناحیهای از سر یا بدن است که نسبت به نواحی دیگر بهترین فولیکول های مو را دارد.
پزشکان برای عمل کاشت مو این فولیکول ها را از سر خارج کرده و در نواحی کم پشت یا بدون مو می کارند. بانک موی خوب از بخش هایی انتخاب می شود که موهای آن ناحیه از استقامت و مقاومت بیشتری برخوردار است. از ویژگی های بارز بانک مو این است که فولیکول های مو در آن ناحیه از سر نسبت به ریزش مو بسیار مقاوم تر هستند.
دلایل اصلی ریزش مو ها و طاسی سر
دلایل مختلفی برای ریزش مو وجود دارد اما علل اصلی ریزش موها میتواند به عواملی مانند ارث و ژنتیک فرد، جنسیت، تغییرات هورمونی و نوع تغذیه بستگی داشته باشد. لازم به ذکر است که ریزش مو فقط در ناحیه سر اتفاق نمی افتد و میتواند در تمامی نقاط بدن رخ دهد. در واقع هنگامی این چرخه در پوست سر یا هر نقطه ی دیگر از بدن ایجاد می شود که فولیکول های موی دچار اختلال شده باشند و نتوانند به درستی از پس وظایف خود برآیند و همین موضوع در نهایت منجر به ریزش موی سر و طاسی می شود.
فولیکول مو چیست؟
موهای بدن و سر در ارگانی از بدن به نام فولیکول وجود دارند. این ارگان ارزشمند مانند یک گلدان است که ریشه یا پیاز موها را در خود قرار داده و مواد مغذی حیاتی برای رشد موها را در خود جای داده است. فولیکول مو می تواند ریشه ی مو ها را در بازه زمانی ۲ تا ۵ سال نگه دارد.
در این بازه زمانی، موهای سر و بدن دائما رشد خواهند کرد. بعد از آن فولیکول ها وارد یک فاز استراحت چند ماهه میشوند. در این فاز استراحت، موی سر و بدن دچار ریزش میشود. تا مجدد خود را بازسازی کرده و پس از پایان فاز استراحت، تار موی جدید در فولیکول ها ساخته شود و به رشد خود ادامه دهد. این چرخه ایست که از رشد و ریزش مو ها که در طول زندگی انسان بارها تکرار میشود. اختلال در این چرخه حیاتی از رشد مو و ریزش مو، باعث میشود تا موهای سر و بدن از بین بروند. در نهایت عارضه ی کم مویی یا طاسی برای انسان اتفاق می افتد.
علت توقف کامل فعالیت فولیکول ها در بدن یا سر
برخی ز فولیکول ها به تغییرات هورمونی و عوامل ژنتیکی بسیار حساس هستند. این حساسیت باعث میشود تا این فولیکول ها در یک سن مشخص غیرفعال شوند. این اتفاق با نشستن بعضی از گیرندهها بر روی فولیکول ها پیش می آید و باعث توقف چرخه رشد ها میشود و در نهایت باعث از کار افتادن فولیکول موها می گردد. حقیقت آن است که ارگان یا همان فولیکول از دوره استراحت (تلوژن) به دوره رشد مجدد (آناژن) نمیرود و مویی تولید نمیکند. معمولاً این پدیده در دوره بلوغ بیشتر اتفاق میافتد که یکی دیگر از دلایل ریزش مو و طاسی موی سر است.
دلایل ریزش مو و طاسی سر
ریزش مو دلایل مختلفی دارد. اما معمولا بر اثر تغییرات هورمونی، ژنتیکی و اختلالات روانی و مشکلات عصبی اتفاق می افتد. به صورت کلی حساس بودن برخی فولیکول ها به هورمون ها و عوامل ژنتیکی باعث میشود که این فولیکول ها در یک سن مشخص، غیرفعال شوند و از کار بیفتند.
در واقع بعضی از گیرنده های فولیکول ها هستند که باعث می شوند تا چرخه رشد مو متوقف شده و فولیکول ها دیگر نتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند. در نهایت فولیکول ها از کار می افتند و دیگر نمیتوانند به وظایف خود عمل کنند. این بدان معناست که فولیکول ها یا همان ارگان های سازنده ی مو از دوره استراحت (تلوژن)، به دوره رشد مجدد (آناژن) نمیروند، در نتیجه مویی تولید نمیکنند. متأسفانه این پدیده معمولا در دوره بلوغ و با تغییرات شدید هورمون ها اتفاق میافتد که خود یکی دیگر از دلایل ریزش مو و طاسی سر است.
راه حل ضعیف بودن بانک مو در سر چیست ؟
راه حل اول برای پزشکان این است که در صورت وجود اشکال در بانک موی سر تلاش کنند تا با بررسی نواحی دیگر بدن، بانک موی مناسبی برای عمل کاشت مو را پیدا کنند. مثلاً در مورد آقایان اگر بانک مو در سر وجود نداشته باشد، پزشکان به نواحی دیگری مثل ریش ها در صورت و موهای سینه مراجعه می کنند. یعنی در مورد آقایان می توان بانک مو را از ریش ها در صورت و سینه نیز انتخاب کرد.
راه حل دوم در مورد افرادی است که در هیچ نقطه از بدن خود بانک مو مناسب ندارند. در مورد این افراد عمل پیوند مو با استفاده از بانک موی افراد دیگر امکانپذیر است اما این اتفاق بسیار نادر بوده و به ندرت اتفاق می افتد. علت آن هم به دلیل متفات بودن DNA در افراد مختلف است که این موضوع کاشت مو را با دشواری هایی همراه خواهد کرد. واقعیت آن است که اگر فولیکول های موی یک شخص را به شخص دیگر پیوند دهیم، سیستم ایمنی آن شخص با فولیکول ها به عنوان مهاجم برخورد میکند. در نتیجه بدن فرد، فولیکول های فرد دیگر را پس میزند و عمل پیوند کاری بی فایده می ماند.